Interviu cu Lazar si Magdalena Gog

Citeste – Apel la rugaciune pentru sora Magdalena Gog

Update – Fratele Lazar Gog despre sora Magdalena Gog dupa operatie

Photo credit Tony Lane

Photo credit Tony Lane

Corina si Valentin Dedu –

Sunteti o persoana cunoscuta, dar cred ca unii oameni se intreaba cum sunteti in familie si poate doresc sa cunoasca mai mult despre familia dvs. Spuneti-ne putin despre tineretea dvs. Cum v-ati cunoscut? Ce v-a atras unul la celalalt?

Magdalena: Avem 31 de ani de casnicie si 33 de cand ne cunoastem. Eu sunt din judetul Cluj, sotul e din Salaj. L-am cunoscut la nunta fratelui sau mai mare. Eu aveam 23 de ani, iar el 21 de ani. El a fost la Liceul de Muzica in Cluj. A inceput sa lucreze in biserica; la inceput a format un grup de tineri care cantau si mergeau in misiune.

Nici prin gand nu mi-a trecut ca se va lega o prietenie. Imi placea felul in care predica, cum recita poezii, dar stiind ca e mai mic decat mine cu doi ani nu mi-am putut imagina. Acum avem 31 de ani de casnicie.

V-ati casatorit inainte sau dupa ce ati mers la Seminar?

Magdalena: Inainte cu doua luni de a merge la Seminar. A facut parte din prima promotie de studenti.

Unde ati locuit dupa ce v-ati casatorit?

Magdalena: In Cluj, am stat cu chirie la o matusa.

Lazar: Am dorit sa ne mutam in Bucuresti pe perioada Seminarului, dar nu a fost posibil. Politica de atunci controla miscarea maselor. S-a ajuns pana acolo incat nici familia nu era in siguranta. Daca mergeai la scoala iti dadeau o viza flotanta, iar conducerea Cultului Penticostal putea avea dificultati daca faceai vreo miscare fara acordul statului. Numai daca lucrai intr-o institutie publica puteai sa te muti. Daca as fi mers cu sotia, puteam fi prins si trimis acasa. Cu familia nu puteai sa ai domiciliu, iar ca sa stai in chirie, nimeni nu te lua, pentru ca era destul de riscant.

Si ati facut drumul Bucuresti-Cluj periodic?

Lazar: Mai mult in vacanta, pentru ca fratii din conducerea Cultului din acea vreme, desi trebuie apreciati pentru credinta si curajul lor, la capitolul familie au fost mai saracuti. Foarte greu se dadea acceptul sa poti sa iti vizitezi familia.

Magdalena: Imi amintesc ca ambii copii s-au nascut in aceasta perioada. S-a dat o lege cand s-a nascut al doilea copil ca numai tatal poate sa inscrie copilul. Fratele meu a incercat sa faca acest lucru, dar nu a reusit, iar lui Lazar nu i s-a dat acordul sa vina sa inscrie copilul. I s-a spus chiar ca va fi exmatriculat daca o va face. Ne-a fost foarte greu, pentru ca in acea perioada fratii nu intelegeau valoarea vietii de familie.

Lazar: A fost o paguba prin invatatura pe care o promovau, pentru ca au inversat prioritatile. Mai intai trebuie sa fie familia, apoi biserica sau lucrarea. Asta a caracterizat Biserica Penticostala din vremea aceea si e trist ca uneori sunt lideri care inca mai promoveaza aceasta invatatura. Cuvantul apostolului Pavel spune ca, daca cineva nu e in stare sa ingrijeasca de familia lui, nu poate sluji in biserica. Acea perioada insa ne-a calit si ne-a facut sa fim aproape unul de celalalt.

Imi dau seama din descrierea dvs. de conditia pastorului din acea vreme. Stiu ca, in calitate de pastor, fratele Gog era plecat mult timp. Cum a fost conditia sotiei de pastor in acea vreme si cum este ea acum? Care sunt bucuriile, frustrarile?

Magdalena: Esti pusa intr-o pozitie foarte dificila, sa indeplinesti si rolul de mama, dar si tata, in acelasi timp. El era mai tot timpul plecat, a fost foarte greu. Acum mi-e rusine de modul in care m-am comportat atunci, pentru ca nu am stiut mai mult. Stiu ca L-am suparat pe Domnul prin atitudinea mea, dar Ii multumesc pentru ca ma aducea cu picioarele pe pamant si-mi arata unde greseam. Mi-am dat seama ca El a investit in noi si ne-a acordat increderea sa fim lucratori impreuna cu El. Acest lucru mi-a dat curajul si rabdarea necesara sa trec peste toate. De la doua luni si jumatate dupa nunta, el a fost mai tot timpul plecat.

Din ‘99 pana acum nu am mai fost in Romania; el vine de 3 ori pe an. Eu fac doar bagaje. Si nu merge numai in Romania, ci oriunde sunt romani. Fiind pastor si la biserica Emanuel, este legat si de problemele bisericii de acolo. Nu a fost usor nici pentru mine, nici pentru baieti. Am ajuns pentru o perioada destul de lunga sa-l avem pe Lazar doar in poze. Fiecare dintre noi, inainte de culcare, aveam poza preferata pe care o pupam…[….]

Cand v-ati casatorit v-ati imaginat acest scenariu al vietii?

Magdalena: Da, dar nu de o asemenea anvergura; ne gandeam doar la Romania. Am crescut intr-o familie numeroasa, intr-un fel, la noi in casa era biserica. Astfel, mi-am dat seama cum e sa fii in slujba Domnului. Duminica erau oalele pline de mancare pentru musafirii care veneau la biserica. Am muncit toata viata. Nu am avut o copilarie sau o tinerete prea usoara. Dar Ii multumesc lui Dumnezeu pentru sotul pe care mi l-a dat. Este o binecuvantare pentru mine. Chiar daca aveam putin timp impreuna, am stiut sa-l pretuim si sa-l petrecem diferit.

[…..]

Din consilierea pe care o faceti, care sunt cele mai frecvente si mai grele probleme ale vietii de familie din Romania si America?

Lazar: Problemele sunt aceleasi pretutindeni. Exista multa rigiditate in familie, sotul si sotia sunt inflexibili, necooperanti, sotul nu stie sa comunice, sotia doreste sau comunica prea mult, din nefericire si probleme de infidelitate.

[…..]

Care este opinia dvs. despre raportul psihologie-teologie?

Lazar: Ma deranjeaza foarte mult cand unii conferentiari au o tendinta extraordinara de a psihologiza familia. Biblia contine multa psihologie, psihologia este un instrument modern, insa prea mult accent pe metodele ei nu este foarte sanatos. Se poate face o imbinare armonioasa intre psihologia crestina si teologia biblica, insa trebuie pastrat echilibrul.

[…..]

Va place profetia biblica, cum vedeti familia in context profetic?

Lazar: Sunt un cercetator al profetiilor biblice, eu nu fac o disociere dintre familie si vremurile din urma. Familia are o dimensiune profetica si creste in aceasta zilnic. Cand predic despre venirea Domnului, nu o fac pentru a speria oamenii, ci pentru a-i ajuta sa inteleaga mesajul Bibliei. Mesajele despre venirea Domnului nu sunt pentru speriat oamenii, ci pentru motivarea lor sa se pregateasca mai mult, sa se gandeasca la prezent si la viitor.

[…..]

Care au fost cele mai importante si grele decizii pe care le-ati luat in calitate de parinti?

Magdalena: Sa-i indrum pe copii pe calea Domnului!

Lazar: Am luat multe decizii ca parinti. In primul rand, decizia de a fi o pilda pentru copiii nostri. Ei au vazut lucrul acesta si au incredere in pilda noastra. Apoi, le-am aratat sacrificiul nostru pentru biserica si ei au putut intelege si aprecia lucrul acesta. Le-am aratat dragostea noastra si sunt linistiti in dragostea noastra, incat baiatul cel mare, pe care l-am incurajat sa stea singur si sa-si construiasca o casa separat de noi, a venit dupa un timp la noi cu sotia sa si ne-a spus ca vor sa isi schimbe locurile de munca, sa vina mai aproape de noi. Acest lucru a fost o confirmare a ceea ce am facut pentru ei. Copiii stiu ca miercurea este ziua de post pentru ei si viitorul lor, pentru familie, casatorie si slujire.

Ati luat decizii gresite?

Lazar: Da, cu carul. Cand erau mici ii certam. Toti copiii sunt copii, si copiii de pastor sunt copii. Oamenii se uita cu pretentie la copiii nostri, privandu-i pe copiii nostri sa fie copii. Si ei au acelasi slabiciuni si dorinte ca si ceilalti copii. Ma doare cand membrii din biserica se uita cu invidie la copiii pastorului atunci cand mananca la McDonalds. Este o atitudine de genul: „Vezi ce mananca ei pe banii nostri?” Este o mentalitate injurioasa la adresa lucratorilor lui Dumnezeu, desconsideranta.

Cateodata i-am mustrat prea tare. Ei gresesc, pentru ca sunt copii. Dar nu intotdeauna au gresit ei, si atunci am avut taria de a recunoaste lucrul acesta si de a-mi cere iertare. Aceasta a fost o lectie pentru copii. Si sotia a facut la fel. Ne-am rugat cu ei, ne-au iertat, ne-au imbratisat.

In viata de cuplu, care au fost cele mai bune decizii pe care le-ati luat?

Magdalena: Dragostea unuia fata de celalalt.

Lazar: Au fost si momente in care ne-am suparat sau ne-am certat.

Magdalena: Nu putem spune ca nu ne-am certat, ca alti pastori. Cei care spun asta mint. Cearta este normala.

Lazar: Ne-am certat si ne-am revenit in fire. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta. Am plans si ne-a fost rusine inaintea lui Dumnezeu, dar transparenta ne-a ajutat. Nu vrem sa parem eroi, suntem oameni normali, suntem acei oameni care dorim sa-L lasam pe Dumnezeu sa ia minusurile, neajunsurile, lipsa de intelepciune ca parinti, sot, pastor si sa ne acopere in sangele lui Hristos.

Intervuiul [cred] ca e din 2008.

Citeste interviul in intregime aici – http://viatadefamilie.ro/revista4/84-interviu-cu-lazar-si-magdalena-gog

6 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Apel la rugaciune pentru sora Magdalena Gog | agnus dei - english + romanian blog
 2. dininimapentrutine
  apr. 02, 2015 @ 04:31:07

  Reblogged this on pastor ciprian barsan .

 3. dininimapentrutine
  apr. 02, 2015 @ 04:31:26

  Doamne lucrează TU!

 4. Trackback: Pastorul Lazar Gog UPDATE despre sora Magdalena Gog | agnus dei - english + romanian blog
 5. Florin Sifghete
  mai 11, 2015 @ 17:02:35

  Sant niste oameni minunati ai lui Dumnezeu, este pastorul de la care am invatat multe lucruri din biblie Domnul Isus sa-i binecuvinteze si sa le dea multa sanatate si biruinta in incercari Florin Sighete

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: