Atitudinea unui presedinte musulman fata de propria religie – Radu Oprea

Abdel-Fattah Al Sissi Presedintele Statului Egipt

presedintele egiptean Abd-AL-Fattah-al-Sissi

Egiptul este o tara araba din nord-estul Africii si apartine unei zone geografice numite Orientul Mijlociu. Cu o suprafata de aproximativ 1.000.000 de km2 si o populatie de aproape 80.000.000 milioane de locuitori, Egiptul este considerat cea mai importanta tara araba privind stabilitatea celei mai fierbinti zone conflictuale de pe glob. Invecinandu-se la nord-est cu Israelul, opinia politica mondiala considera faptul ca de relatiile dintre cele doua tari depinde aproape in totalitate atmosfera conflictuala intre statul Israel si intreaga lume araba. Importanta Egiptului in lumea araba este conferita si de faptul ca la Cairo,capitala tarii ,se afla doua institutii foarte importante din punct de vedere politic si religios: Sediul Organizatiei Ligii Arabe si  respectiv Universitatea

Al Azhar , cel mai important centru religios musulman din lumea araba.

Alaturi de Arabia Saudita si Iordania, Egiptul este considerat de catre tarile occidentale un stat arab musulman cu o politica moderata in relatia cu Israelul. Egiptul a fost prima tara araba care in anul 1978 la Camp Davis,a ratificat un accord de pace cu Israelul , renuntand astfel la un conflict armat sustinut de celelalte tari arabe din regiune. Ura si represaliile tarilor arabe impotriva Egiptului au fost si mai evidente in momentul in care,in anii care au urmat, Egiptul a urmat o cale tot mai apropiata de politica tarilor west-europene si a SUA.

Economia Egiptului este dependenta in mare masura de turism ,care aduce un venit de aprox.8 miliarde $ anual ,exploatarea canalului Suez ( aprox.2 miliarde $ anual) precum si de asa numita „Pensie a lui David„, care este de fapt un ajutor financiar (aprox.4 miliarde $ anual) sustinut de SUA, ca urmare a incheierii si mentinerii pacii cu Statul Evreu.

Din punct de vedere religios, 80% din populatie apartine religiei islamice. In Egipt exista insa cea mai mare comunitate de crestini din oricare alta tara araba. Aceasta minoritate crestina ,de aproximativ 17% , este cunoscuta sub numele de „copti” si este formata in majoritate din crestini ortodoxi (93%),catolici (5%) si protestanti (2%). Pana in prezent,spre deosebire de alte tari arabe, statul a garantat si respectat in general libertatea de exprimare a acestei populatii arabe crestine.

Unul dintre evenimentele cele mai surprinzatore care au marcat viata sociala si religioasa din Egypt si intreaga lume musulmana in ultimile luni, a fost interventia publica si surprinzatoare a presedintelui statului,generalul de armata Al-Sisi privind manifestarea si evolutia islamului in contextul mondial actual.

Marele seic AHMED-MUHAMMAD-AHMED-el-TAYAB

Marele seic AHMED-MUHAMMAD-AHMED-el-TAYEB

Pe 28 Decembrie 2014, intr-un discurs tinut la Universitatea AL-AZHAR din Cairo, cel mai mare centru Islamic din lume, presedintele egiptean Abd-AL-Fattah-al-Sissi a facut un apel dramatic la necesitatea reformarii invataturilor religioase ale islamului. Adresandu-se direct teologilor musulmani, el a cerut modificarea structurala a ideologiei, aceasta fiind absolut necesara pentru a mai putea salva comunitatea musulmana de la propria distrugere.

 Ma adresez savantilor religiosi si clericilor. Trebuie sa ne uitam cu mare atentie la situatia actuala. Este de neconceput ca ideologia care o santificam sa transforme intrega noastra natiune intr-o sursa de ingrijorare,pericol,ucidere,distrugere peste tot in lume. S-a ajuns la punctul in care aceasta ideologie este ostila  intregii lumi.Este de conceput(?) ca1,6 miliarde de musulmani ar ucide intreaga populatie a lumii de 7 miliarde doar pentru a putea trai dupa cum crede de cuviinta ? Asa ceva este de neconceput. Eu spun aceste lucruri,aici la Centrul Islamic AL-AZHAR, in fata clericilor si a savantilor religiosi (musulmani).

 Fie ca ALLAH sa fie marturie in Ziua Judecatii cu privire la adevarul intentiilor voastre cu privire la ceea ce va spun astazi. Nu puteti vedea lucrurile clar atunci cand ramaneti blocati in aceasta ideologie (!). Trebuie sa ieasiti din ea si sa o priviti din afara,

pentru a va apropia de o teologie cu adevarat luminata.Permiteti-mi sa o spun din nou: Avem nevoie sa revolutionam religia noastra!”

In  incheierea discursului, presedintele egiptean,generalul Al-Sissi, s-a adresat direct celei mai mari autoritati ideologice din lumea islamica, Marele seic AHMED-MUHAMMAD-AHMED-el-TAYEB:

„Onorabile Imam,purtati raspunderea in fata lui Allah. Lumea in intregimea sa, astepta cuvintele voastre,pentru ca natiunea islamica este sfasiata, este distrusa si se indreapta spre pierzare.Noi insine o ducem la pierzare”

Egyptian President Al-Sisi at Al-Azhar:
We Must Revolutionize Our Religion
VIDEO by MEMRITVVideos

5 comentarii (+add yours?)

 1. Romica
  sept. 12, 2015 @ 14:14:50

  cine stie cat timp acest „presedinte reformator” va mai supravietui…depinde de imam !

 2. Iosif
  sept. 13, 2015 @ 09:34:18

  Nu de „imam” depinde ,ci de Dumnezeu,deoarece el ridica si coboara pe imparati si imparatii.
  Fiti binecuvintati.

 3. Georgian
  sept. 14, 2015 @ 00:26:34

  Doar Dumnezeul Iehova permite sau nu ca acesti descreierati sa faca atat rau pe pamant ! Exista o lege nescrisa : NU POTI LUA CEVA OMULUI CE NU POTI SA DAI INAPOI ! VIAATA ESTE SFANTA SI DOAR DUMNEZEU O DA SI EL O IA INAPOI ! De ce se erijeaza in dumnezei ? Iisus Hristos a propovaduit iubirea da? Mohamed ce a propovaduit ? De ce taie capete nevinovate ? Scrie undeva asta / In Coran cumva ? Isi vor pune lumea in cap si vor merge spre distrugere !

 4. Trackback: EXPLOZIV! Unul dintre cei mai influenţi preşedinţi din lumea arabă, apel dramatic pentru reformarea religiei | Islamul este sfâşiat, distrus şi se îndreaptă spre pierzare. Noi înşine îl ducem la pierzare | Nasul.tv
 5. Trackback: EXPLOZIV! Unul dintre cei mai influenţi preşedinţi din lumea arabă, apel dramatic pentru reformarea religiei | Islamul este sfâşiat, distrus şi se îndreaptă spre pierzanie. Noi înşine îl ducem la pierzanie | Nasul.tv
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: