Aniversare 1 an de la rapirea celor 2.000 de fete si femei de Boko Haram in Nigeria

Photo credit www.tv360nigeria.com

Citeste si –

Marturia fetelor care au scapat din captivitatea gruparii Boko Haram …

Cel putin 2.000 de femei rapite de Boko Haram in Nigeria

Răpirea la 14 aprilie 2014 a celor 276 de eleve din această mică localitate din nord-estul Nigeriei, dintre care 219 sunt date în continuare dispărute, a stârnit o emoție fără precedent în lumea întreagă. Chiar dacă acest caz a fost extrem de mediatizat, aceasta este departe de a fi singura crimă de acest tip comis de Boko Haram, subliniază organizația.

Amnesty afirmă că a numărat 38 de cazuri de răpiri în masă comise de această grupare islamistă, în baza mai multor mărturii, în special din partea unor femei și fete care au reușit să scape din captivitatea jihadiștilor.
‘Este dificil de estimat cât de multe persoane au fost răpite de Boko Haram’, dar ‘numărul femeilor și al fetelor răpite este, probabil, mai mare de 2000’, susține Amnesty în noul său raport.

În acest sens, organizația citează o sursă militară de rang înalt, care afirmă că ostaticele din Chibok au fost separate în trei sau patru grupe și duse în diferite tabere ale Boko Haram. Unele dintre ele se află în pădurea Sambisa, statul Borno, altele în jurul lacului Ciad și în lanțul montan care separă Nigeria de Camerun, iar altele (aproximativ 70) au fost duse în Ciadul vecin.

Armata nigeriană a afirmat în trecut că știe unde se află elevele de liceu, dar că o operațiune de salvare ar fi prea riscantă.

Nimic nu se mai știe despre elevele răpite după înregistrarea video difuzată în mai 2014 de Boko Haram, care arăta o sută de fete violate, recitând pasaje din Coran.

Conform Amnesty, Boko Haram ar trebui judecată pentru crime de război și crime împotriva umanității. Mai mult de 4.000 de persoane au fost ucise anul trecut de această grupare islamistă, iar cel puțin 1.500 de persoane au fost ucise în primul trimestru al anului 2015.

Sursa – Observator.tv

La un an dupa rapirea fetelor din Nigeria, 219 sunt inca in captivitate. In poza: familiile fetelor di femeilor rapite… Photo credit www.usnews.com

Boko Haram raspandeste teroare in Nigeria si alte tari din Africa 

Gruparea radicală islamică Boko Haram a terorizat Nigeria în ultimii ani. Deși soldații din Nigeria i-au învins pe militanții musulmani, aceștia continuă să terorizeze națiunea. Unul dintre cele mai cunoscute atacuri a avut loc anul trecut, când Boko Haram a capturat în jur de 300 de fete dintr-o școală de fete creștină.

Slujba de duminică nu mai este una obișnuită la Biserica ”St. Theresa”. De altfel, lucrurile nu mai sunt obișnuite în această biserică sau în acest oraș de ceva timp.

Biserica ”St. Theresa” se află în Yola, Nigeria, unde numărul oamenilor care au fugit de gruparea islamică Boko Haram a întrecut numărul rezidenților orașului. Trei sute dintre ei se adăpostesc la Biserica ”St. Theresa”, printre care multe fete precum Abigail John, care a fost ținută captivă de gruparea Boko Haram timp de mai multe săptămâni. Abigail a fost ținută o lună înainte ca să evadeze.
”Au spus că ne vor căsători de îndată ce vom fi bine și ne vor căsători cu membrii care erau necăsătoriți. Nu ne-am gândit că ne vom recâștiga libertatea”, mărturisea Abigail John.

Biserica ”St. Theresa” adăpostește mai multe persoane strămutate intern sau PSI decât orice altă biserică din statul Adamawa. Acum, acest loc de închinare, transformat în centru de refugiați, a devenit un adăpost sigur în care supraviețuitorii își pot spune povestea.

”Pentru unii dintre ei este foarte greu să treacă prin acest proces de a spune ce li s-a întâmplat. Treptat, ei încep să se deschidă, să vorbească liber, să se simtă acceptați și să simtă că lumea nu le-a întors spatele”, spunea Maurice Kwairango, pastor.

Dorcas Aiden, în vârstă de 20 de ani, este o altă fată prinsă de Boko Haram. Ea, împreună cu alte 50 de fete creștine au fost răpite și forțate să studieze versete din Coran și să spună zilnic rugăciuni musulmane.

”Ne arătau videoclipuri pe laptopuri în fiecare zi și ne arătau modul în care ucideau oamenii și soldații. Au spus că dacă prind fete, atunci se căsătoresc cu ele, iar dacă prind bărbați, atunci îi omoară”, mărturisea Dorcas Aiden.

Familia lui Aiden știe cât e de norocoasă să-și aibă fiica înapoi.”Mi-era teamă că nu o voi mai avea pe Dorcas înapoi”, mãrturisea tatãl fetei. Astăzi, rugăciunile acestui tată și a multor altora din biserică sunt înălțate pentru fetele din Chibok.

Peste o lună se face un an de când cei din gruparea Boko Haram au răpit 276 de fete, majoritatea creștine, dintr-o școală din Chibok. 57 au evadat, dar 219 încă sunt ținute captive. ”Nu putem fi o societate care trece cu vederea așa ceva, când 219 tinere care au mers să dobândească cunoștințe sunt de negăsit”, spunea Oby Ezekweili.

Răpirea fetelor a dus la proteste globale și la lansarea campaniei pe Twitter cu mesajul: #Aduceți-nefeteleînapoi. Dar, de atunci, acest scop a fost uitat în mare parte. Dar nu și de Oby Ezekweili și grupul ei. De când a avut loc răpirea, ea și familiile fetelor s-au întâlnit în fiecare zi în parc, în capitala Abuja, pentru a se ruga și a cere guvernului nigerian să facă o prioritate din a aduce înapoi în viață acele fete.
”Dacă lumea își continuă viața fără să vadă că este făcut cel mai mare efort pentru a salva aceste fete, întreaga lume va trimite un semnal greșit fiecărui copil din școală”, spunea Oby Ezekweili.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 72 – aprilie 2015 – ultimele știri creștine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: