Rei Abrudan – „Cei 12” – Codul lui DaVinci

Crestinismul nu a inceput intr-o maniera obisnuita, a inceput cu oameni alergand. De ce alergau? Pentru ca odata cu invierea, cei 12 au crezut ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu… si crezand n-au mai putut sa stea locului. Toti au murit de morti violente…. Oameni acestia au pornit cea mai mare ofensiva din istoria omenirii, ofensiva care nu a incetat nici pana acum.

… oamenii acestia care au rascolit lumea au venit si aici… Faptele Apostolilor 17:6

Aceasta lucrare DaVinci, pictura ‘Cina cea de Taina’ a fost subiectul multor teorii al conspiratiei si a tot soiul de teorii oculte. Aceste raman sa le descoperim in saptamanile (emisiunile) viitoare:

Aercurat – Rei Abrudan & Voicu Brajean

 „Cei 12” – Codul lui DaVinci (1) Cina cea de taina

Asta seara va fi seara a doua picturi ce au o radacina comuna. Doua picturi, daca vreti, care vorbesc despre 12 oameni: „Cei 12”. 12 oameni, plus alti cativa, au inceput sa alerge nebuneste. In momentul in care au priceput ca Isus Hristos a inviat, acesti 12 oameni si-au inceput alergarea. Nimic nu i-a putut opri din alergarea lor si toti au murit de morti violente. Cei 12 sunt oamenii care au rascolit lumea, dupa cum ii caracterizeaza oficialitatile din Tesalonic, care-l prin de Pavel si pe Sila si-l aduc in piata cetatii.  spre judecata. Si acolo, prezentandu-i multimii, se uita la ei si striga oamenii acestia, ii anunta in felul urmator: „Oamenii acestia, care au rascolit lumea, au venit si aici..”

In seara aceasta, as vrea sa vi-i prezint pe cei 12 prin intermediul primei picturi. In orasul Milano, in Biserica Santa Maria De Le Grazie, se poate vedea aceasta capodoperaa picturii, e drept, putin cam mancata de vreme. Dar ea reprezinta sau infatiseaza grupul celor 12 care au schimbat fata lumii pentru totdeauna. Tabloul moral ilustreaza scena din Ioan 13:21-22. Leonardo DaVinci, cand a inceput sa o picteze, a avut in minte aceasta scena din viata lui Isus.  Isus S-a tulburat în duhul Lui, a mărturisit şi a zis: „Adevărat, adevărat vă spun că unul din voi Mă va vinde.”Ucenicii se uitau unii la alţii şi nu înţelegeau despre cine vorbeşte. – Ioan 13:21-22 

Acest lucru il vedeti in tabloul lui DaVinci – Cina cea de Taina. Ceea ce vedem acolo sunt reactiile celor 12 la primirea acestei vesti. Foarte pe scurt, sa ne uitam la acest prim tablou. Apostolii- identitatea fiecarui apostol din pictura este confirmata chiar de catre DaVinci, descoperinduse, gasinduse notitele si schitele lucrarii. Ii vedeti numiti acolo. De la stanga la dreapta, cei 12 ucenici sunt infatisati in 4 grupuri de cate 3, fiecare reactionand in felul lui propriu la vestea primita.

  1. Grupul 1 – Bartolomeu, , Iacov si Andrei. Uitati-va la ei, sunt surprinsi inspaimantati. Andrei este pe punctul de a-si ridica mainile, sugerand o miscar genul: Nu se poate, stop!
  2. Grupul al doilea – Iuda Iscarioteanul. Uitati-va la el. Este lasat putin pe spate. o postura defensiva. Langa el, Petru, tine in mana un cutit si pare infuriat; in timp ce, tanarul Ioan, cel mai tanar dintre ucenici, pare a ceda, pare ca lesina. Se inmoaie tot pe umarul lui Petru.
  3. Grupul al treilea – Toma este suparat. Iacov este socat. Filip vrea o explicatie.
  4. Grupul al patrulea – Iuda, zis Tadeu, si Matei, se intorc spre Simon zelotul pentru a cere raspunsuri.

12 oameni, 12 indivizi cuprinsi de framantare, gesticuland si exprimand diferite nuante de oroare, manie, neincredere. Mesajul celor 12 este viu, este uman si in total contrast cu mima senina a Domnului Isus. Uitati-va putin la Iuda Iscarioteanul. In cele mai multe picturi cu titlul ‘Cina cea de Taina’, Iuda este singurul care fie nu are o aureola de sfant deasupra capului, fie este asezat separat la masa de ceilalti. Leonardo DaVinci ii aseaza pe toti la aceeasi masa si de aceeasi parte a mesei, astfel incat sa fie cu fata la noi, la privitori. Dar, chiar si asa, Iuda este semnalizat aparte. In primul rand, are un saculet in mana, simboliznad cei 30 de arginti. De asemenea, daca va uitai cu atentie,  vedeti solnita varsata cu sare, pe masa, un simbol al tradarii. „Cand sarea isi pierde puterea de-a mai sara, nu mai este buna de nimic altceva, decat de a fi aruncata.” Si apoi, daca va uitati si mai atent la Iuda, veti vedea ca nivelul capului lui este mai jos decat tuturor celorlalti. Este pozitionat mai jos si este singurul aflat intr-un soi de umbra.

Alte cateva observatii? Modelele folosite de DaVinci sunt oameni reali gasiti pe strazile lui Milano, sa-i foloseasca in locul acelor fete a celor 12.Tabloul are si un simbolism matematic. Pictura contine o serie de aluzii la numarul 2- posibil simbolizand trinitatea. Stilul de pictura se numeste ‘still life’.

Notite din primele 8:20 minute din video.

by Credo TV

Aercurat – Rei Abrudan – „Cei 12”

– Codul lui DaVinci (2)

12 oameni, impresionanti prin banalitatea lor, prin nedesavarsirea lor, prin transformarea de care au avut parte, prin puterea de care au fost alimentati. La acesti 12 o sa ne uitam la intalnirile care urmeaza. Stau si ma gandesc inca de la inceput. Ce au avut ei atata de special, incat sa revolutioneze lumea cum n-a facut-o nimeniin istoria umanitatii. Ce au avut oamenii astia in ei? Oare am putea invata ceva de la ei?

[….] as vrea sa ne uitam mai aproape la pictura in seara aceasta. Sigur, acest grup de oameni a mai fost infatisati si de alti pictori de-a lungul istoriei. Dar nici una dintre aceste lucrari nu a starnit mai multe controverse , teorii conspirative si teorii oculte, decat pictura lui DaVinci. Cea mai recenta si masiva resuscitare  a acestor conspiratii a fost best sellerul lui Dan Brown ‘Codul lui DaVinci’. Si in aceasta carte, Brown,  se refera la cateva presupuse mesaje criptice inserate de DaVinci in lucrarea de arta numita ‘Cina cea de Taina’. Potrivit romanului, Leonardo era membrul unei societati secrete secrete numita Staretia Sionului. O societate secreta, care era dedicata sa pastreze cateva „adevaruri”, anume, urmatoarele:

  • Isus o desemnase de fapt pe Maria Magdalena sa-i fie succesor, lucru care Petru nu l-a acceptat nicicum. Asa, ca a conspirat din rasputeri  in directia inlaturarii a Maria Magdalena.
  • Un alt secret pe care Dan Brown incearca sa ni-l bage pe gat, este faptul ca Isus si Maria au fost casatoriti si au avut copii. Brown sustine ca Maria Magdalena era de sange regal, din tribul lui Beniamin. La crucificare, spune el, Maria era insarcinata cu copilul lui Isus si apoi s-a mutat in Franta, unde a devenit radacina dinastiei regale Merovingiene.
  • In aceeasi carte, Dan Brown, mai incearca sa mai introduca un asa zis adevar si anume „Legenda Sfantului Gral” , potirul din care a baut Isus, este de fapt Maria Magdalena, sacrul feminin, spune el. Vasul, potirul care a purtat copilul Isus

Haideti sa ne uitam putin la acest cod a lui DaVinci urmarind pictura sau asa zis cod a lui DaVinci. (Notite din primele 4:30 minute)

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: