Adevarul: Manualul secret al securiştilor: cum ne instalau microfoane în case şi ne interceptau convorbirile. „Maimuţa“ şi „ciocănitoarea“, duşmanii ascunşi

Aparatură de înregistrare a convorbirilor telefonice în zona Vrancea FOTO Arhivă Adevărul  Photo credit Adevaru

Aparatură de înregistrare a convorbirilor telefonice în zona Vrancea FOTO Arhivă Adevărul
Photo credit Adevaru

Securitatea ne supraveghea peste tot în perioada comunistă, mai ales în locuinţele noastre. „Adevărul“ dezvăluie documente din arhiva CNSAS privind regulile pe care trebuiau să le respecte informatorii, dar şi detalii despre modul în care „se plantau“ microfoanele.

Convorbirile românilor erau interceptate încă din anul 1956, cu tehnică rudimentară. Sistemul de opresiune obţinea atât informaţii „cu caracter duşmănos regimului“, cât şi date despre viaţa privată a românilor, care erau în acest mod şantajaţi.
Convorbirile telefonice internaţionale erau interceptate fără excepţie, iar numele, adresele şi numerele de telefon ale tuturor abonaţilor telefonici din ţară de unde se purtau aceste convorbiri erau transmise Centrului de informatică şi documentare, care le comunica unităţilor informative, pe linie şi profile de muncă, pentru luarea măsurilor care „se impuneau“.

Pentru interceptarea convorbirilor ce aveau loc într-un anumit spaţiu, se efectuau pătrunderi secrete în vederea instalării unor microfoane, alimentate electric sau pe bază de baterie, fie în aparatul telefonului, fie introdus într-un alt obiect pentru a nu fi reperat, fie ataşat de mobilă“, dezvăluie Cristina Anisescu, coordonator ştiinţific de proiect din cadrul CNSAS. Mulajul cheilor de la casă era obţinut în mod fraudulos de la serviciul soţiei celui urmărit, unde aceasta era ţinută „ocupată“ de o sursă a Securităţii, timp în care li se sustrăgeau cheile şi li se lua mulajul, apoi erau puse la loc pentru a nu trezi nicio suspiciune. Securitatea îi urmărea pe români şi străini şi în vacanţă. În timp ce turiştii erau plecaţi în excursii cu autocarul, li se monta în camera de hotel un microfon în vreun obiect de mobilier.

De asemenea, unii români care aşteptau mai mulţi ani montarea unui post telefonic se alegeau şi cu un microfon la pachet cu aparatul.

Citeste mai mult la Adevarul.ro: adev.ro/nn6m46

Citeste si –

   EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral ’77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: