ISTORIE: George Pomutz – Românul care a cumpărat Alaska de la ruşi cu doar 7,2 milioane de dolari

George Pomutz

George Pomutz s-a născut la Braşov în oraşul Săcele de acum. A reuşit să ajungă general în armata americană şi a fost cunoscut ca un negociator desăvârşit. A reuşit să cumpere Alaska de la ruşi cu doar 7,2 milioane de dolari.

….în 1861 s-a înrolat în armata Statelor Unite ale Americii. A devenit ofiţer şi erou încă din viaţă remarcându-se în luptele de la Shilloh, Corinth, Vicksburg, Atlanta, Savannah. După încheierea războiului civil, George Pomutz a intrat în diplomaţie şi s-a întors la Keokuk. Nu avea însă să aibă o viaţă liniştită deoarece a fost numit consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg (Rusia). Aşa că în 16 februarie 1866 a fost detaşat în Rusia. Americanii l-au păstrat în funcţie 12 ani şi i-au recunoscut abilităţile diplomatice şi mai ales cele de negociator. Era de neînlocuit mai ales că vorbea fluent opt limbi străine.

Recunoaştere post-mortem:  În anul 1913, Congresul American a emis Decretul 775/1913, prin care a dispus ca rămăşiţele pământeşti ale lui George Pomutz să fie aduse şi înmormântate în Cimitirul Naţional din Arlington. La 9 iulie 1997, cu ocazia vizitei preşedintelui american Bill Clinton în România, acesta a evocat în discursul său personalitatea generalului american de origine română George Pomutz ca pe unul dintre cei care au făurit America de astăzi. La data de 14 august 2004, a fost dezvelită o statuie a generalului Pomutz în faţa Catedralei Ortodoxe Române cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Cleveland (Ohio, SUA).

„George Pomutz este mai puţin cunoscut românilor, dar este considerat unul dintre cei mai buni negociatori din istorie. Nu se enerva niciodată şi îşi studia atent partenerii. Avea o intuiţie extraordinară, fapt care l-a ajutat să se îmbogăţească, dar să şi avanzeze rapid în cariera militară. A fost un erou al americanilor, mai ales după ce a reuşit să convingă Rusia să renunţe la Alaska pentru o sumă infimă, chiar şi în acele vremuri când dolarul avea altă putere. Americanii nu au uitat ce a făcut pentru ei şi, de aceea, au făcut demersurile pentru înhumarea trupului său la Arlington. Poate fi considerat una dintre personalităţile care au ajutat la făurirea Americii de azi“, a spus Ovidiu Serafim, profesor de istorie.

Citeste mai mult: adev.ro/nmn3z7

2 comentarii (+add yours?)

  1. richard
    apr. 25, 2015 @ 12:59:49

    http://en.wikipedia.org/wiki/Alaska_Purchase
    cititi si va informati nu dezimformati.
    Cine a scris articolul de mai sus e de la Romania Mare

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: