Intre Scriptura si ziar (Ep. 1) Marius Cruceru

Marius Cruceru Emisiunea Intre Scriptura si Ziar CredoTV

Prima emisiune dintr-un format nou, o emisiune care are un titlu provocator, o emisiune prin care dorim sa ne pozitionam fata de lumea in care traim, fata de cultura care ne inconjoara si dorim sa dam raspunsuri biblice provocarilor si intrebarilor care ne vin toate partile. Intrebari care ne ataca credinta, intrebari care ne lasa uimiti copiii, intrebari la care noi insine uneori gasim greu raspunsuri.

Aceasta prima emisiune este o emisiune in care am lasat un scaun gol, un scaun pe care vor sta experti in diferite domenii, in urmatoarele emisiuni. Vom incerca sa invitam experti care au dovedit experienta lor si expertiza lor in lumea in care traim si de asemenea, sunt oameni care fac parte din trupul lui Hristos. Vom incerca astfel sa facem legatura  intre lumea care traim si biserica.
De unde porneste ideea ‘Intre Scriptura si Ziar’? Vedeti aici, in titlu, si decorul nostru este format din cateva ferestre. Ferestre, care arata un oras in intuneric si de undeva a trabuit sa vina o lumina peste aceasta lume.

‘Intre Scriptura si Ziar’ este titlu pe care l-am ales pentru aceasta emisiune. De unde vine ideea? Prima data am auzit o expresie de genul acesta la John Stott. Eram la Oradea, in 1994, si la un moment dat, intr-o discutie, ne-a spus ceva de genul urmator: „Totdeauna, cand ma uit la televizor sau cand imi citesc ziarele dimineata, niciodata nu ma cufund in fotoliu, ci, dintr-o data imi aprind toate becurile de alarma, stau tensionat, stau incordat, si incerc sa vad, ce anume si cum anume as putea raspunde la provocarile pe care le vad venind din lumea in care traiesc. Am auzit atunci pentru prima data, citata aceasta expresie: cu Biblia intr-o mana si cu ziarul in cealalta. Am cautat sursa acestei spuse, dar, foarte interesant, este atribuita chiar si lui Martin Luter, la un moment dat, lui Martin Luter King, este atribuita lui Billy Graham, si finalmente, sursa cea mai credibila  pare a fi Karl Barth. Bartologii insisi nu sunt de acord ca aceasta spusa i-ar apartine lui, desi teologul german si atat de controversat  si cu atatea alunecari, dar si cu cateva intuitii exraordinare, isi aminteste ca va fi spus acest cuvant, odata.

Aceasta expresie „Cu Biblia intr-o mana si cu Ziarul in cealalta’, este deopotriva foarte periculoasa si foarte productiva. De ce este periculoasa o asemenea expresie? Este periculoasa pentru ca ne pune intre  doua surse de autoritate. Noi nu putem sa sustinem, noi evanghelicii, precum bisericile traditionale, ca noi avem doua surse de autoritate in cunoastere. Dansii vorbesc despre Scriptura si traditie, despre autoritatea bisericii si autoritatea traditiei. Vom inlocui noi oare acestea cu Ziarul si Scripturile?

In momentul cand spun ‘Intre Scriptura si Ziar’, pot fii in eroarea de a crea doua surse de autoritate in cunoastere. De unde cunosc adevarul? (Primele 5 min, mai sunt 17 min)

VIDEO by Credo TV

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: