IATA-MA, VIN SA FAC VOIA TA DUMNEZEULE ! Viorel Udriste

„Tu nu doresti nici jertfa, nici dar de mancare, ci mi-ai strapuns urechile; nu ceri nici ardere de tot, nici jertfa de ispasire. Atunci am zis: „Iata-ma ca vin ! – in sulul cartii este scris despre mine – vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule ! Si Legea Ta este in fundul inimii mele” Ps. 40:6-8

Aceste cuvinte confera psalmului 40 identitatea de psalm mesianic. Dumnezeu ii descopera lui David prin inspiratie divina, cum ca El va trimite pe Sfantul lui Israel. „Striga de bucurie si veselie, locuitoare a Sionului, caci mare este in mijlocul tau Sfantul lui Israel” ! (Isaia 12:6) si in alta parte profetul zice : „Nu te teme de nimic, viermele lui Iacov si samanta slaba a lui Israel; caci Eu iti vin in ajutor – zice Domnul – si Sfantul lui Israel este Mantuitorul tau ” (cap.40:14) In epistola catre Evrei 10:5-10 sunt citate versetele 6-8 ale Psalmului 40, si se refera la insusi Domnul Isus Hristos. Practic acestea sunt cuvintele Mantuitorului care ne vorbeste despre insuficienta Vechiului Legamant, si practic El isi anunta venirea Sa in lume ca sa aduca rascumpararea intregii omeniri :

„De aceea, cand intra in lume, El zice: „Tu n-ai voit nici jertfa, nici prinos, ci Mi-ai pregatit un trup; n-ai primit nici ardere de tot, nici jertfe pentru pacat. Atunci am zis: „Iata-Ma (in sulul cartii este scris despre Mine), vin sa fac voia Ta, Dumnezeule ! Dupa ce a zis intai; „Tu n-ai voit si n-ai primit nici jertfe, nici prinosuri, nici arderi de tot, nici jertfe pentru pacat” (lucruri aduse toate dupa Lege), apoi zice: „Iata-Ma vin sa fac voia Ta, Dumnezeule.” El desfiinteaza astfel pe cele dintai, ca sa puna in loc pe a doua. Prin aceasta „voie” am fost sfintiti noi, si anume prin jertfirea trupului lui Isus Hristos o data pentru totdeauna.”

Ascultarea Sa, de Tatal ceresc si predicarea neprihanirii sunt scoase in evidenta in aceste versete. Desi Dumnezeu este Cel care instituise jertfa si darul de mancare ca randuiala pe care natiunea Israel trebuia s-o respecte, ele nu au constituit intentia finala a lui Dumnezeu. Mai degraba au fost tipuri si umbre ale unor lucruri mai bune ce aveau sa vina. Ca masuri temporare, ele si-au avut locul lor binestabilit, dar Dumnezeu nu a fost niciodata pe deplin satisfacut cu acestea, ele nu ofereau solutia finala de rezolvare a problemei pacatului. Recunoscand slabiciunea inerenta in jertfele arse de tot si in ofrandele pentru pacat, Dumnezeu a deschis mai degraba urechile Preaiubitului Sau Fiu. Asta nu inseamna altceva decat ca urechile Mantuitorului au fost deschise sa auda si sa asculte de voia Tatalui Sau. Cu aceasta atitudine de disponibilitate si ascultare fara murmur a venit Hristos in lume. Expresia „mi-ai strapuns urechile” din versetul 6, i se poate da si alta conotatie biblica… Citim Exod 21:2-6 :

„Daca vei cumpara un rob evreu, sa slujeasca sase ani ca rob, dar in al saptelea sa iasa slobod, fara sa plateasca ceva ca despagubire. Daca a intrat singur, sa iasa singur; daca era insurat sa iasa si nevasta sa impreuna cu el. Daca stapanul lui i-a dat o nevasta, si a avut fii si fiice cu ea, nevasta si copiii sa fie ai stapanului lui, iar el sa iasa singur. Daca robul va zice: „Eu iubesc pe stapanul meu, pe nevasta mea si copiii mei, si nu vreau sa ies slobod” , atunci stapanul lui sa-l duca inaintea lui Dumnezeu, sa-l apropie de usa sau de stalpul usii, si stapanul lui sa-i gaureasca urechea cu o sula, si robul sa ramana pentru totdeauna in slujba lui.” Deci robul care dorea sa ramana in casa stapanului, pentru ca era multumit de ceea ce i se oferea putea sa ramana pentru tot restul vietii in casa stapanului, cu conditia sa fie dus probabil inaintea unui preot (expresia „inaintea lui Dumnezeu”) ca si martor si i se strapungea urechea de stalpul unei usi in prezenta preotului. Hristos anticipand ce se va intampla, pentru ca aceste cuvinte din psalmul 40 au fost scrise cu multe sute de ani inainte de venirea Sa in lume, El a devenit sclav de buna voie la intruparea Sa. …”ci S-a dezbracat pe Sine insusi si a luat chip de rob, facandu-Se asemenea oamenilor” (Fil. 2:7) .Hristos nu s-a dezbracat de o haina oarecare, ci de slava cereasca pentru a se face rob asemenea oamenilor. si va continua sa-i slujeasca pe ai Sai (pe sfinti) cand va reveni. (Luca 12:37)

Motto-ul intregii vieti a lui Isus a fost: „Iata-Ma, vin sa fac voia Ta, Dumnezeule” Aceasta inseamna ca prin ascultarea pana la moarte a lui Hristos, noi trebuia sa fim sfintiti cu scopul ca Legea lui Dumnezeu sa poata fi pusa in vietile noastre. „Iata legamantul pe care-l voi face cu ei dupa acele zile, zice Domnul: voi pune legile Mele in inimile lor si le voi scrie in mintea lor”. adauga: „Si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatele lor, nici de faradelegile lor. Dar acolo unde este iertare de pacate nu mai este nevoie de jertfa pentru pacat” Evrei 10:16-18 Astfel fiecare credincios trebuie sa afirme aceste cuvinte ale Mantuitorului la propria sa viata : „Iata-ma vin sa fac voia Ta, Dumnezeule.” Credinta ascultatoare pe care o doreste Dumnezeu este o credinta care isi gaseste placerea in implinirea voii lui Dumnezeu si dovedeste aceasta prin stradania de a strange Cuvantul lui Dumnezeu in inima .”Strang Cuvantul Tau in inima mea, ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta ! ” Ps. 119:1

„Daca nu ramane cineva in Mine, este aruncat afara, ca mladita neroditoare, si se usuca; apoi mladitele uscate sunt stranse , aruncate in foc, si ard. Daca ramaneti in Mine, cereti orice veti vrea si vi se va da. Daca aduceti mult rod, prin aceasta Tatal Meu va fi proslavit; si voi veti fi astfel ucenicii Mei”. (Ioan 15:6-8)

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: