Marius Cruceru – Intre Scriptura si ziar (Ep. 3) Gigi Cosman

Marius Cruceru Emisiunea Intre Scriptura si Ziar CredoTV

Vezi aici

Intre Scriptura si ziar (Ep. 3) Gigi Cosman

De aceasta data. avem un subiect extrem de delicat si provocator si anume: Familia reflectata in media moderna- atat in ziare, cat si in spatiul virtual. Traim, in ultimii ani, si avem din ce in ce mai multe plangeri din partea pastorilor, a consilierilor crestini, legate de  un anumit comportament din ce in ce mai straniu a unor membrii din bisericile noastre, a unor soti, sotii, care copiaza un comportament, asa cum este   acesta reflectat in familia prezentata pe sticla, reflecata in ziare. Acest tip de comportament vine in contradictie si in opozitie frontala  cu modelul si paradigma prezentata de Sfintele Scripturi. As vrea sa punem din nou presiune asupra mintii noastre si sa ne spalam mintea in apa Cuvantului, incercand sa intelegem care sunt provocarile pe care le avem astazi, acum, in societatea romaneasca contemporana din partea societatii care ne inconjoara, asupra familiei crestine. Am vrea sa incercam sa aflam solutii, raspunsuri, impreuna.

Pentru aceasta l-am invitat pe pastorul Gigi Cosman, este deja cunoscut multora dintre telespectatorii nostri prin alte prezente la Credo TV, dar, deasemenea este cunoscut in multe biserici din spatiul evanghelic datorita faptului ca impreuna cu sotia au inceput, dupa o tragedie personala, au inceput sa prezinte seminarii pentru familii din spatiul evanghelic si nu numai. Dupa aceasta experienta de 15 ani, draga frate Gigi. care credeti ca ar fi principalele provocari pe care familia romaneasca din spatiu romanesc, cu acces la media, cu acces la ziare, cu acces la internet, cu acces la Facebook, le experimenteaza acum in aceste vremuri?

Pastor Gigi Cosman: Cred ca suntem de acord fiecare dintre noi ca asistam la o degradare a vietii de familie si suntem intr-un context, in care un tavalug al emanciparii care vine de dincolo de ocean, a ajuns pana la noi, se rostogoleste peste Europa si de 20+ ani incoace si peste tara noastra. Cred ca suntem intr-o perioada in care tot ceea ce tine despre adevar si de revelatia lui Dumnezeu este contestat in asa masura incat frizeaza orice element de logica si de bun simt. Nu mai este o lupta intre idei, ci pur si simplu o agresiune  fara logica, dar in asa fel facuta si cu atata subtilitate incat cuprinde toate mediile si este greu sa distingi intre ceea ce este valoare si nonvaloare. Cand vorbim despre familie, cred ca familia este tinta unor atacuri foarte bine concertate. Familia nu trebuie sa existe. Pur si simplu, pentru ca Dumnezeu a decretat ca  este o relatie intre un barbat is o femeie pe o viata, pentru o viata intreaga, asta deja deranjeaza in lumea contemporana. Si de aici sunt o multime de lucruri care ne solicita si ne face sa ne incordam atentia , daca vrem sa rezistam acestei presiuni care vine din exterior si care se rostogoleste peste noi.

Eu n-am vazut niciodata un cerc patrat. Cu toate astea, suntem invatati ca ceva ce este definit  prin natura lucrurilor  si prin revelatia lui Dumnezeu, familia, ca fiind un barbat si o femeie, ni se sugereaza ca ar putea fi alternative. Bun, aceste lucruri, hai sa zicem ca nu ne afecteaza inca pe noi care suntem intr-un mediu evanghelic si tinem de Scripturi. Sunt insa alte lucruri care provoaca familia intr-un mod cu totul deosebit, gandindu-ma la persepctivele care le aduce mass media, cu mijloacele acestea atat de usor de accesat, pe care le avem in buzunar si unul dintre pericole este sa ne uitam la internet ca si la o sursa infailibila de informatii. Este o concurenta la Scriptura, din acest punct de vedere, desi aduce surogate si multa mizerie, aproape ca nu mai gasesti familie care sa-si ia informatiile din Scriptura, inainte de a merge la internet: cum se cresc copiii, cum se face sex, toate lucrurile se iau de pe internet. Astazi nu exista nici o… este campul informational universal care este in jurul nostru, care ne inconjoara, la care avem acces toti si avem impresia ca tot ce se spune acolo este foarte bine gandit si la fel afirmat.

Nimeni nu merge la informatii gandind ca primeste niste lucruri direct de la Dumnezeu. Dar, exista o anumita credibilitate si credulitate in abordarea acestor lucruri. Deci, noi, ne confruntam acuma cu un timp in care afirmatia Domnului Dumnezeu din Geneza, in urma caderii si in urma pacatului, a blestemului care a venit peste omenire, se manifesta in niste forme exacerbate cu totul diferite de cum a fost pana acuma. Probabil, in istorie a mai fost, in perioada romana si in alte epoci din istorie. Dar, acuma, mijloacele de diseminare a raului sunt mult mai puternice. Ma gandesc la afirmatia facuta de Domnul, femeii, in relatie: „Barbatul tau va stapani peste tine.” O asemenea realitate se petrece in orice familie unde Dumnezeu nu este la locul Lui, nu este de dorit. Nu ma mir in nici un fel ca femeile nu mai vor sa stea intr-o relatie de familie, ca nu le mai trebuie certificat de casatorie, ca sa poata sa-si ia gentuta oricand si sa plece. Deci, lucrurile rele, care tin de vlestemul care a venit asupra noastra sunt acuma la locul lor si primesc acest apelativ de lucruri de dorit si bune. Este o schimbare de valori.

 

Stergerea granitelor intre viata eclesiala si restul vietii

Tendinta actuala a evolutiei bisericii, adunarea care e presupusa de celebrarea unei persoane, in care Fiul lui Dumnezeu promite ca El Insusi va vesti numele Tatalui in mijlocul adunarii si ca va canta laudele Tatalui in mijlocul adunarii, aceasta functie se pierde in timp. Din pricina formei de amfiteatru in care suntem, am obisnuit credinciosii ca participa la un spectacol si ne-am indepartat de functiile bisericii. Si atunci, spectacolul la care esti este echivalent cu cel de pe ecran. Pentru ca nu mai este o asteptare a omului, a intalnirii cu Dumnezeu si nu exista o anticipare a puterii lui Dumnezeu care se manifesta intre noi. Este doar o asteptare a unui program care-i bun sau rau. Si comentariile nu sunt in ce fel mi-a schimbat viata ce s-a intamplat, ci, mai degraba, daca mi-a placut. Si ce nu mi-a convenit.

Era o perioada in care ieseam din adunare si in momentul in care ieseam, barbatii incepeau sa discute: „Mai, tu cum ai inteles ce a zis? Cum intelegi textul asta?” Acuma, observ ca imediat cand se termina adunarea, se muta comutatoarele si oamenii incep sa vorbeasca. Dar: „Ce afacere ai mai facut?” Si atunci, distinctia intre ce se intampla intre treziturile adunarii si ce se intampla pe ecran, nu mai exista.

Nu as suspiciona pe nimeni de rea intentie, ci doar de neintelegere a unor lucruri, pentru ca toti doresc sa aiba cat mai mare audienta, fara sa intelegem ca nu numarul de oameni vorbeste despre prezenta Domnului. Depinde cu ce adunam. Calitatea celor care vin sunt in functie de ceea ce li se ofera. Acest cadru care este adunarea, sa zicem, de sarbatoare a bisericii, care trebuie sa ne intalnim ca si comunitate cu Dumnezeu, trebuie sa fie in mod necesar obligatoriu, insotita de celelalte functii ale bisericii, daca este o functie de invatatura, care in primul rand este adusa in mijlocul adunarii, in care toate lucrurile trebuie sa fie inspre zidire, spre cresterea membrilor bisericii. Exista un alt pas care tine de legatura frateasca. Daca acest pas nu exista, oamenii nu se vor vedea incurajati si nu vor fi ajutati nici de intalnirea de duminica. Ii va ajuta ceva mai mult decat ceea ce urmaresc pe ecran, pentru ca tentatia este: „Haidem, sa vedem, dincolo, astia ce fac, astia ce zic?” Atunci e o fuga, nu te alegi cu nimic, in timp ce mananci, in timp ce zopilul vorbeste samd.. Cred ca din pricina pasului care lipseste in familie de legatura frateasca, in care mai multe familii se aduna, nu ca sa discute politica, nici sa se distreze, nici sa manance impreuna, ci se aduna realmente ca sa inteleaga cum sa-si creasca copiii. Care se roaga pentru asta. Care-i intereseaza viata bisericii si stiu ca atunci cand vin la adunare, ce se intampla acolo, depinde de inima lor.

Notite din primele 15 min, mai sunt aproc 15 min de vizionat.

VIDEO by Credo TV

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: