Crestinii din Niger ii iarta pe musulmanii care au incendiat 69 de biserici

Știrea începe cu o filmare în exclusivitate a zeci de musulmani supărați care atacă și apoi ard biserica pastorului Musa Issa.

”Au luat bănci, biblii, scaune, echipamentul de sunet și le-au dat foc, timp în care strigau „Allahu Akbar”. M-am întristat și am început să plâng”, mărturisiea pastorul Musa Issa.

Biserica Betel din Niamey, incendiata 17 ianuarie. Photo World Watch Monitor

Biserica Betel din Niamey, incendiata 17 ianuarie. Photo World Watch Monitor

Din filmarea făcută cu telefonul se poate vedea și cum un membru al bisericii este bătut.
”Mă simt groaznic când mă uit la filmare. Mă întreb de ce ne-au făcut asta. Ce am făcut să merităm asta?”, se întreba pastorul Musa Issa.

S-a întâmplat în 17 ianuarie, la două zile după ce doi teroriști au pătruns în birourile publicației franceze „Charlie Hebdo” și au executat 12 persoane pentru că au publicat imagini satirice cu profetul Mohamed. La o distanță de 5800 de kilometri în Republica Niger…

Musulmanii supărați din cauza desenelor au atacat biserica ca să se răzbune.
”Ne-a luat mulți ani ca să ne construim biserica. În câteva minute, totul a fost distrus”, spunea pastorul Musa Issa.

Nu a fost vorba numai despre biserica pastorului Musa Issa.
69 de biserici și 11 case… În câteva ore au fost distruse 80 de clădiri ale creștinilor.
Liderul evanghelic, Boureima Kimso, spunea că acest atac a șocat comunitatea de creștini. În Zinder, al doilea cel mai mare oraș din Niger, atacatorii au ars toate bisericile. În capitală, în Niamey, au fost distruse 45 de biserici. Inclusiv biserica pastorului Kimso.
Crede că a fost un atac sistematic, premeditat asupra bisericilor din Niger?
”Da, a fost un atac organizat. A fost șocant pentru că în numai câteva ore, bisericile și casele au fost atacate. Înseamnă că cineva a pus la cale acest plan”, spunea Boureima Kimso.

Biserica Baptista din capitala Nigerului, Niamey a fost incendiata in 17 ianuarie Photo credit World Watch Monitor

Trei luni mai târziu, guvernul tot nu a acuzat pe nimeni legat de aceste atacuri.

”Le-am spus fraților și surorilor că noi nu avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor. Trebuie să fim încurajați, deoarece persecuția este parte din viața Bisericii. Biserica nu a fost lipsită de persecuție”, spunea Boureima Kimso.
Pe lângă faptul că au distrus mai multe biserici, aceștia au atacat și școli creștine. În această școală învățau 240 de elevi. Mare parte dintre ei erau musulmani. După ce au distrus fiecare clasă în parte, aceștia au scris un mesaj pe tablă: „Nu există un alt dumnezeu, în afara lui Dumnezeu și Mohamed este mesagerul Lui.”

Unul dintre profesori, David Bay, se ocupă de reconstruirea școlii:
”Cred că prin acest mesaj pe care l-au scris pe tablă încearcă să ne spună că locul nostru nu este aici, că este o zonă musulmană și nu vor niciun creștin aici.”

Liderii musulmani resping acuzația.
”Islamul este o religie a toleranței și păcii. Nu suntem obișnuiți cu astfel de acte de violență”, spunea Boubacar Seydou.

Boubacar Seydou este un lider important al celei mai mari moschei din Niger. Le-a permis celor de la știrile CBN să participe și să înregistreze rugăciunile de vineri. În primul său interviu în urma atacului, Seydou a negat că musulmanii au fost implicați în atacuri.

”Musulmanii nu au participat la aceste atacuri. Bineînțeles, mulți musulmani au fost nemulțumiți de acele desene, dar nimeni nu le-a impus să atace bisericile. Sunt sigur că dacă i-am aresta pe unii dintre făptași, ați descoperi că printre cei care au fost parte din atacuri se află și creștini”, spunea Boubacar Seydou.

”Asta a mai rămas din dormitorul nostru. Toate lucrurile noastre se aflau aici”, mărturisea Zaharia Jadi, pastor.Pastorul Zaharia Jadi, a cărui casă și biserică se află printre cele distruse, spunea că este ridicol să spui că în aceste atacuri au fost implicați și creștini.

”Mulțimea continua să strige în arabă: „Dumnezeu este mare!” în timp ce mi-au jefuit și mi-au ars casa. Întotdeauna am locuit alături de musulmani. Recunosc un musulman când stă în fața mea”, spunea Zaharia Jadi, pastor.
Guvernul negociază cu membrii ai comunității de creștini încercând să-și dea seama cum ar putea să reconstruiască toate bisericile. În timp ce acest loc este plin de ruine, creștinii se adună în fiecare duminică în această clădire, chiar în spatele crucii.
Stire difuzata in Mapamond crestin 565 – mai 2015 – ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/

Vezi si –

Un comentariu (+add yours?)

  1. Florica
    mai 16, 2015 @ 14:45:27

    Jesus Crist is Lord.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

<span>%d</span> blogeri au apreciat: