Interviu – Michael Ramsden – Apologet, Evanghelist si Director pentru Europa al RZIM Zacharias Trust

Anca Brasfalean Sebestyen: Aveti o slujba interesanta si vrem sa aflam mai multe despre asta. Ati spus ca slujba dvs. este sa raspundeti la intrebarile oamenilor despre credinta crestina. Cum va simtiti avand slujba asta.

Michael Ramsden: Imi place slujba mea. Uneori este dificila, dar si eu am devenit credincios datorita unui grup de credinciosi crestini pe care am ajuns sa-i cunosc. cu care m-am intalnit saptamanal, aveam un milion de intrebari, iar ei au avut rabdarea sa stea de vorba cu mine. Astfel am invatat tot mai mult.

Lucrul cel mai important nu este sa ai un raspuns complet la orice intrebare, ci unul cu sens. Am inceput sa-mi dau seama ca multe dintre intrebarile mele aveau raspunsuri cu sens. Ganditi-va numai: daca Isus Hristos nu are ceva de spus cu sens despre moarte, suferinta, dreptate, toate marile probleme  cu care ne confruntam, atunci ar fi ciudat, din moment ce El este Dumnezeu. Ar insemna ca El nu stie mai mult decat noi. Iar ceea ce am inceput sa vad a fost ca Dumnezeu intr-adevar stie mult mai mult decat noi. Lucrul acesta m-a coplesit.

Problema mea a fost apoi, dupa vreo noua luni: „O, no, chiar e adevarat!” Nu voiam sa fie adevarat. Mi-am dat seama ca, daca e adevarat, imi va schimba viata. Eram atat de multumit de viata mea, incat nu voiam sa o schimb. Asta a fost problema mea. Asa ca, dupa ce am devenit un crestin, mi-am spus: „Oamenii acestia mi-au dat posibilitatea sa pun intrebari, asa ca si eu as vrea sa dau altora  posibilitatea sa-mi puna intrebari.”

In Europa, precum si in restul lumii, sunt tensiuni crescande, mai ales de natura religioasa, iar alternativa este: fie discutam, fie ducem razboaie. Eu, unul, nu sunt facut pentru razboi. Eu prefer discutiile. Am descoperit ca, daca ii lasi pe oameni sa intrebe ce vor, daca esti dispus sa dialoghezi cu ei, atunci poti discuta cu ei si ai marea bucurie de a vedea ca reactioneaza la ce le spui. E valabil chiar si in cazul celor tineri. Imi amintesc o conferinta de tineri la care am vorbit recent, le-am propus sa nu tin eu o prelegere, ci sa isi scrie intrebarile pe o hartie si sa mi le aduca. Am raspuns apoi la fiecare, rand pe rand. Nu mai stiu cati participanti am avut in prima zi, dar in a doua zi am avut cam de cinci ori mai multi. In a treia zi au fost de trei ori mai multi decat in a doua zi. Cred ca raspunsul  meu a fost: „Uite, chiar daca e adevarat, poate ca nu voi fi in stare sa raspund la absolut toate intrebarile voastre in mod complet, dar cred ca exista un raspuns cu sens la toate acestea. Si daca acesta este adevarul, indiferent cum te raportezi la el, ar trebui sa fie la fel.” Ne temem de intrebari atunci cand mintim. Atunci nu ne place sa ni se puna tot felul de intrebari.

Ei bine, uneori raspunsul este: „Nu stiu.” Si este un lucru corect. Alteori, raspunsurile sunt ingropate mai adanc, numai ca nu ne-am facut timp sa le cautam. Si eu am avut oameni langa mine care m-au ajutat, m-au invatat, asa cum fac si eu acum cu altii. Dar continui sa invat in fiecare zi. Asta mi se pare incitant. In mod clar, in universitati, precum: Dartmouth sau Cornell sau Oxford sau Hong Kong sau cand vorbesc in Parlamentul European sau la NATO sau oriunde altundeva, sunt oameni care, in mod sigur, au intrebari. A le da ocazia sa-si puna intrebarile, sa descopere singuri daca, intr-adevar, exista raspunsuri, e o mare bucurie. Si e o mare bucurie sa-i vezi pe oameni, raspunzandu-I lui Isus, de-a lungul acestui proces.

La cel mai de baza nivel, apologetul este cel care raspunde la intrebarea: „De ce?” „De ce esti crestin?” Multi crestini cand raspund la intrebarea „De ce?” spun cum au devenit ei crestini. Dar asta e o alta intrebare. De ce esti crestin si cum ai devenit crestin sunt doua intrebari importante, dar distincte. De aceea, daca crestinul ii spune celui care nu este crestin cum a devenit crestin, celui din urma ii va suna ca o spalare de creier. Suna ca si cand te-ar fi pacalit cineva sau ca si cum totul ar tine de o intamplare. Ce s-ar fi intamplat daca ai fi intalnit un budist? Ai fi devenit budist? Deci felul in care am devenit crestini este o parte importanta si frumoasa. Dar nu raspunde intrebarii „De ce?”

Astfel, Biblia ne spune ca, daca cineva ne intreaba de ce credem, trebuie sa fim pregatiti sa raspundem: „Iata, de ce.” Si multi crestini descopera ca nu sunt pregatiti. Cred ca de cele mai multe ori ni se spune ce sa credem, dar nu ni se spune de ce. Un lucru m-a uimit, dupa ce am devenit crestin. cand traiam in Orientul Mijlociu, ascultam programele radio ale BBC. Erau multe interviuri cu lideri internationali. Si intotdeauna puneau intrebari bune: „Ce parere aveti de cutare si cutare?” Insa intotdeauna liderii raspundeau la o alta intrebare. Gazda punea o intrebare buna, invitatul raspundea cu o alta intrebare. Ma enerva cumplit lucrul acesta.

Si-mi amintesc ca eram crestin de doua zile si deja citisem cele patru evanghelii de doua ori. Am observat ca multi oameni veneau la Isus si-L intrebau ceva. Iar El parea ca raspundea la o alta intrebare. Eram crestin de doua zile si intrebam: „Oare Isus este politician? Ar fi groaznic.” Dupa mai mult de 20 de ani de studiu al Evangheliilor, aproape 30 de ani, de fapt,  stiu ca n-a evitat niciodata intrebarile dificile. Raspundea insa printr-o alta intrebare. De ce? Pentru ca, daca pui intrebarea gresita, chiar daca primesti raspunsul corect, raspunsul este gresit. Este o greseala sa dai raspunsul corect la intrebarea gresita. In 9 din 10 cazuri, lui Isus I se pun intreari gresite. De aceea vine El cu propria Sa intrebare. Pentru ca vrea sa-i faca sa gandeasca.

Iata un exemplu bun, Isus este intrebat: „Cu ce autoritate faci aceste lucruri?” Luca 20. Isus le spune: „Voi raspunde la intrebarea voastra, daca raspundeti si voi la intrebarea Mea. Ioan Botezatorul, cu ce autoritate facea el lucrurile pe care le facea?” Cei care Il intreaba pe Isus sunt un grup de lideri religiosi. Asa ca se retrag un pic… e o capcana. Stau de vorba si se vad in incurcatura. „Daca spunem ca autoritatea lui Ioan Botezatorul venea din cer, oamenii ne vor intreba de ce nu l-am crezut.” Pentru ca il respinsesera. „Daca spunem ca autoritatea lui venea de la oameni, oamenii ne vor respinge pe noi.Pentru ca oamenii credeau ca autoritatea lui venea din cer.” Problema era ca liderii credeau ca autoritatea lui Ioan venea doar de la oameni, dar nu sunt in stare sa o recunoasca pentru ca se tem de multime. Asa ca se intorc la Isus si-I spun: „Nu stim.” Interesant este ca Isus nu spune: „Nici Eu nu stiu.” Nu se joaca cu ei. El spune: „Daca nu puteti raspunde la intrebarea Mea, nici Eu nu va raspund.” Cu alte cuvinte: „Daca sunteti gata sa fiti cinstiti  cu propria voastra intrebare, sa fiti gata sa spuneti ce credeti, atunci va raspund, dar nu sunteti dispusi sa fiti onesti.”

Ideea este daca suntem onesti cu intrebarile noastre. Motivul pentru care Isus a raspuns de atatea ori cu intrebari este ca nu doar intrebarea este problema, ci si cel care intreaba, inima sa. Isus, de fapt, le spune: „Nu Ma joc cu voi!” Intrebarea cu care raspunde El, de fapt, are scopul de-ai ajuta. Daca ei sunt dispusi sa fie cinstiti, ii poate ajuta. Daca nu sunt dispusi la asa ceva, niciun raspuns nu va conta. (Din primele 9:30 minute, mai sunt aprox 11 minute din interviu)

VIDEO

Michael Ramsden Prelegere in Romania

În căutarea plăcerii

Prelegerea ”În căutarea plăcerii” a fost susținută de Michael Ramsden la evenimentul Intro Believe, pe data de 19 Aprilie 2015, la Casa de Cultură a Studenților.

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: