Nelu Brie – Relaţiile din Sânul Bisericii – 9 principii care guvernează relaţiile creştine – Biserica Lumina lumii Paris – Duminica 15 martie 2015

Impacă-te cu fratele tău!

TEXT – 2 Timotei 2:22-26

22 Fugi de poftele tinereţii şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.
23 Fereşte-te de întrebările nebune şi nefolositoare, căci ştii că dau naştere la certuri.
24 Şi robul Domnului nu trebuie să se certe; ci să fie blând cu toţi, în stare să înveţe pe toţi, plin de îngăduinţă răbdătoare,
25 să îndrepte cu blândeţe pe potrivnici, în nădejdea că Dumnezeu le va da pocăinţa, ca să ajungă la cunoştinţa adevărului;
26 şi, venindu-şi în fire, să se desprindă din cursa diavolului, de care au fost prinşi ca să-i facă voia.

Transmisie live a programului religios din biserica Lumina lumii din Paris.
http://www.luminalumii.fr Mesajul Pastorului Nelu Brie incepe la minutul 2:05:00 (2 ore 5 min)

Nelu BrieNelu Brie: Dumnezeu ne-a binecuvantat sa traim in comunitate. Dumnezeu l-a creat pe om fiinta sociala. El a randuit sa ne aseze impreuna si sa formam familii, sa formam sate, orase, sa formam biserica locala- trupul Domnului nostru Isus Hristos. E un har. E un har sa fim impreuna. Inchipuiti-va cum ar fi fost in aceasta dimineata, daca dvs. ati fi venit la biserica  si s-ar fi facut ora 9 si n-ar mai fi venit nimeni, numai tu. Poate ca ti-ai fi zis: Precis, n-am tinut bine minte anunturile. Cred ca incepe la zece. Sa se fi facut 9:30, 9:45, 10:00 si sa nu mai fi venit nimeni. Sa se fi facut 10:30, 11:00 si n-a venit nimeni. Ce ti-ar fi trecut prin minte? La ce te-ai fi gandit? Probabil ca cei mai pocaiti dintre noi, care am fi ramas asa, am fi zis: Precis  o fost rapirea. Frai dragi, e o binecuvantare ca suntem mai multi. E o binecuvantare ca ne-a infratit Domnul. E o binecuvantare ca tragem laolalta. E o binecuvantare ca formam impreuna o comunitate, o comunitate in care avem simtaminte fratesti, simtaminte crestine, guvernate de Cuvantul lui Dumnezeu si indrumate si animate de Duhul Sfant. Binecuvantat sa fie Domnul.

Odata, un rabin si-a intrebat discipolii: Cand si care-i momentul din care se face trecerea de la noapte la zi? Pana intr-un punct este noapte, dupa care e zi. Care-i punctul acela dupa care poti sa zici: De acum e zi? Unul dintre discipoli a zis: Zi, s-a facut atunci cand e destul de multa lumina, ca sa poti face deosebirea intre un caine si o oaie. Ii vezi de departe si iti dai seama, ii oaie, nu-i caine.  Atunci e zi. Un altul s-a ridicat si a spus: Probabil ca-i adevarat, dar dupa parerea mea, zi este atunci cand vezi in departare doi pomi si iti dai seama, e destul de multa lumina, ca sa-ti dai seama care este maslin si care este smochin. Atunci e zi. Rabinul i-a oprit pe baieti si le-a spus: Baieti, parerea mea este alta. Zi este atunci, cand e destul de multa lumina, ca sa-ti poti da seama, ca strainul care vine e fratele tau.  Atunci e zi, cand in strain il vezi pe fratele. Si, asa-i.

Acuma, cand e vorba de relatiile dintre oameni buni, potrivit Cuvantului lui Dumnezeu, relatiile dintre crestini sunt guvernate de principii, principii sfinte, principii care se intemeiaza in Cuvantul viu a lui Dumnezeu. Am cercetat Scripturile si am notat noua principii care guverneaza relatiile crestine. Sigur ca nu o sa le aprofundam pe toate, pe 8, le numerotam. Pe unu il aprofundam.

1. Principiul Iubirii – Primul principiu este principiul iubirii. Domnul Isus a spus: Sa va iubiti unii pe altii. Oriunde e nevoie de iubire, dar in biserica, nevoia asta e la superlativ si acolo este implinita la superlativ principiul iubirii.

2. Principiul Unitatii – Domnul Isus se ruga zicand: Ma rog Tata, ca ei, ucenicii mei, sa fie cu toti una. Domnul Isus isi doreste ca-n biserica sa fim uniti. In biserica de la inceput, in biserica primara, despre ea se spunea ca multimea celor ce crezusera era o inima si un suflet. Viziunea unitatii – Potrivit principiului unitatii, crestinul este chemat sa-si guverneze relatiile, filtrandusi actiunile toate in viziunea unitatii. Oare ce fac, uneste sau desparte? Oare fapta mea, vorba mea, atitudinea mea, reactia mea, raspunsul meu, cladeste unitatea sau indeparteaza pe frati, rarefiaza relatii? Principiul unitatii.

3. Principiul slujirii – Apostolul Pavel spune: Purtati-va sarcinile unii altora. Potrivit acestui principiu, in relatiile lor, crestinii, fratii si surorile traiesc in asa fel incat sa-si implineasca nevoile unii altora. Adevarul este ca in multe feluri, in practica, lucrul acesta se realizeaza. Cand ne vom deschide bine ochii, vom vedea asta. Dar mai bine este sa ne deschidem ochii inspre ceea ce am putea face si n-am facut. Principiul slujirii – sa ne slujim unii altora. Sa slujim lui Dumnezeu, purtandu-ne poverile unii altora.

4. Principiul Comunicarii – Apoi, un alt principiu foarte foarte important, principiul comunicarii. Si comunicarea face parte din legile relatiilor din biserica. Biblia zice: Vorbiti intre voi. Adica, se cere sa vorbim intre noi. Ne si spune cum: Vorbiti intre voi cu psalmi, cu cantari de lauda, cu cantari duhovnicesti. Eu as rezuma zicand: Vorbiti intre voi, frumos. Locul citit in aceasta dimineata ne avertizeaza cum sa nu vorbim. Nu cu nitrebari nebune care isca certuri, nu provocari de un fel sau de altul, ci o vorbire frumoasa, o vorbire  in spiritul invataturii crestine- cu psalmi, cu cantari de lauda, cu cantari duhovnciesti. Ce inseamna oare sa vorbim cu psalmi? Sa zicem ca pateste unul dintre noi un necaz. Se plange omul, zice: Uite, am dat de necaz, a venit inundatia si mi-a manat casa. Si tu, vorbesti in psalmi: Sa te asculte Domnul in ziua necazului! Asta inseamna ca vorbim cu psalmi, sa dam replica din psalmi? Nu. E vorba de atitudine. E vorba de simtire si e vorba in acelasi timp de construire a relatiilor prin cuvinte frumoase.

5. Principiul Autoritatii Spirituale – Nu trebuie apoi sa pierdem din vedere principiul autoritatii spirituale, care de asemenea este chemat sa guverneze relatiile din sanul bisericii, din sanul familiei. Zice Pavel: Supuneti-va unii altora in frica lui Hristos si dati-va intaietate unul altuia si fiecare sa se vada mai mic. Sa aveti simtiri cumpatate unii fata de altii. Fiecare sa vada pe cel de langa el mai presus decat pe sine. Este principiu autoritatii, adus in zonele mai concrete ale vietii, principiu autoritatii ne invata ca in sanul familiei  sa ne cinstim parintii, sotia sa recunoasca autoritatea sotului, in biserica, sa ascultam de mai marii nostri in Domnul si sa le fim supusi, ca biserica lui Dumnezeu, sanatatea bisericii locale tine de pazirea acestui principiu. Dumnezeu este impotriva razvratirilor. Dumnezeu este impotriva dezbinarilor.  Dumnezeu este impotriva neascultarii. Dumnezeu iubeste pe cei smeriti si binecuvanteaza pe cei ascultatori. Aduceti-va aminte, si Isus a invatat sa asculte prin lucrurile pe care le-a suferit.  Cate am putea vorbi numai de principiul acesta.

6. Principiul Bunavointei  sau al Ingaduintei – un principiu inaltator, descris in Cuvantul lui Dumnezeu in Epistola catre Coloseni – Îngăduiţi-vă unii pe alţii, şi dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi. – Coloseni 3:13. 3:12 Astfel, dar, ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare. Si apoi, ingaduiti-va unul pe altul, principiul bunavointei. Fratii lui Iosif se simteau in primejdie. Adevarul e ca o facusera lata. L-au vandut pe Iosif. Si-au batut joc de copilul acela si l-au dat rob. Iar dupa aia si-au mintit tatal. Anii au trecut, dar Dumnezeu trage odata linia. Si cand a tras linia, a venit vremea scadentei. Incercati, va rog, sa va puneti in pielea fratilor lui Iosif. Sa stiti ca acuma voi sunteti slabi si Iosif ii tare. Sa stiti ca sunteti vinovati, ca ati facut-o lata de tot.  Sa stiti ca Iosif va are la mana si sub putere, ca ati furat paharul. Sa stiti ca el are autoritate in Egipt si numai un gest face si va cade capul si sa stati fata in fata cu el. Ce ati simti? Iosif s-a uitat inspre ei, stiti ce a zis Iosif? Negresit, voi v-ati gandit sa-mi faceti rau, dar Dumnezeu a shcimbat raul in bine. Iosif a zis: Ma voi purta cu voi cu bunavointa. Asta-i principiu ingaduintei, sa zici asa in tine: Eu decid, orice ar fi, cu fratii mei, ma port cu bunavointa- principiul ingaduintei. 

7. Principiul Smereniei – Ca apoi, sa vorbim aici despre principil smereniei, care este foarte important. O atitudine de cumintenie, de smerenie, de umilinta, asta atrage oameni. N-ati bagat de seama c aomul mandru rarefiaza de langa el oamenii? Omul mandru, omul caruia i se pare ca e el grozav, ca stie, ca-i destept, ca poate, ca are intotdeauna dreptate, omul asta-i singuratic. Dar cel smerit, cel bland,  atrage langa el si dupa el oamenii ca mierea, cand vin albinele la ea. Dar, si mustile vin cateodata. Omul smerit ii aduce pe toti. In relatii, sa ne impodobim cu smerenie, spune Cuvantul. Impodobiti-va cu smerenie legaturile voastre. Este principiul smereniei.

8. Principiul Vigilentei – Apoi, principiul vigilentei – asta-i foarte complex. Zice Pavel: Vegheati unii asupra altora. Principiul vigilentei: fiti cu ochii in patru. Diavolul da tarcoale. Mustra-l pe fratele tau cand cade, nu-l lasa. Nu-l lasa sa se duca  la vale tot peste cap. Nu-l lasa sa alunece, apuca-l daca aluneca.  Daca trebuie in apucarea asta sa-l mustri, mustra-l. Dar, fa-o cu Duhul blandetii, ca sa-l ridici.  Este principiul vigilentei. Si nu numai pe latura asta. Vigilenta asta ne cheama sa lucram azi in perspectiva viitorului, devine intelepciune, e principiul semanatului si a seceratului. Seamana acuma si o sa fie relatie frumoasa in viitor.

Principiul Reconcilierii

9. Principiul Reconcilierii – E ultimul principiu, pe care-l vom aprofunda: principiul reconcilierii. Textul nostru spune ca robul lui Dumnezeu nu trebuie sa se certe. Apoi, Scriptura, tot in locul pe care noi l-am citit, ne spune sa ne ferim de vorbele, de certurile, de cuvinte, de intrebarile nebune si nefolositoare, ca stim ca ele dau nastere la certuri.

N-am vrea sa vina cearta. N-am vrea. Dar, daca a venit, ce-i de facut? 

Isus zice: Impaca-te cu fratele tau. Va indemn, in cele ce urmeaza, cat timp vom avea la indemana si e destul ca sa aprofundam acest principiu- principiul reconcilierii, sub titlul: Impaca-te cu fratele tau!

Impaca-te cu fratele tau!

Isus incepe sa vorbeasca despre aceasta intr-o imprejurare aparte. E vorba de o slujba de la biserica, am zice, daca  ar fi sa contemporanizam imaginea. Un om s-a dus la biserica. E preocupat sa-l multumeasca pe Dumnezeu. El a citit porunca intai si a doua, unde scrie: Domnul e Dumnezeul tau si Lui sa te inchini. Manat de forta acestor cuvinte, a iesit din casa, s-a pus pe drum si a venit la biserica. S-a infatisat inaintea lui Dumnezeu la altar, cu darul lui. E constient ca are o datorie fata de Dumnezeu. E constient ca ar trebui sa se inchine lui Dumnezeu, sa-l onoreze pe Dumnezeu, ca si noi toti cei prezenti. Acolo, in atmosfera incarcata de prezenta lui Dumnezeu in fata altarului, Dumnezeu ii activeaza memoria. Acolo isi aduce aminte de ceva. „Stai un pic, dar eu am o cearta cu frate meu. Intre mine si fratele meu e un conflict.” Memoria il rascoleste, nu-i da liniste. El incearca sa amane problema: „Lasa, ca rezolvam dupa.” Isus ii zice: „Auzi, aia e vocea lui Dumnezeu. Nu o stampara, nu o apasa, nu o stinge, las-o sa se auda. Urmeaza-i mesajul. Du-te si impaca-te cu fratele tau. Lasa-ti darul la altar. Impacarea cu fratele, potrivit zicerii Domnului nostru Isus, impacarea este imperativa! Impacarea nu este secundara, auxiliara.

Dimpotriva, dupa zicerea Domnului Isus, impacarea este imperativa.

(Notite din mesaj de la minutul 2:05:00 pana la minutul 2:24:35, mai sunt aprox 35 min din mesaj)

VIDEO by Lumina lumii Paris

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: