Sexualitatea si familia crestina – Cristian Barbosu, Alex Neagoe si Lucian Oniga

Extras din emisiunea Calea, Adevarul si Viata difuzata in direct in 23 aprilie 2015. Invitatii – Lucian Oniga, Cristian Barbosu și Alex Neagoe – discuta aspecte ale sexualitatii in familia crestina precum si nevoia unei educatii potrivite in biserica pentru a intelege roul actului intim.

mai multe resurse crestine gasiti pe site-ul http://alfaomega.tv/

Cristian Barbosu:

E foarte important cum ap. Pavel in 1 Corinteni 7 vorbeste atat de deschis despre sexualitate. Si noua ne este groaza, uneori frica, teama, jena, nici nu stiu cum sa o numesc si e interesant ca el nu vorbeste doar din parerea lui  proprie. Ci, exista o intreaga educatie rabinica in vremea respectiva, vizavi de contextul 1 Corinteni 7:2 –

  • 2 Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei. 3 Bărbatul* să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat.

Conceptul intre evrei, o datorie care era o obligatie, inclusiv in stipulatiuni rabinice. De ex. in scolile alea dupa vremea lui Isus, Samai si Hilel, tin minte ca o scoala spun, sotul sa nu fie despartit de sotie mai mult de doua saptamani, cealalta spunea, mai mult de o saptamana. Si Pavel, daca ne uitam un pic mai jos, la un moment dat spune: „Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să** nu vă ispitească Satana din pricina nestăpânirii voastre.  

Deci, e o notiune de timp, scurt. Sunt lucruri pe care Scriptura le dezvolta in mod foarte realist si foarte personal si fiarte direct. De ce? Pentru ca exista problemele astea. Si multi se confrunta si oarecum discutam acum cateva minute , oarecum tabu-urile astea pe care le avem  ca si in cadrul bisericilor, sa nu atingem subiectele astea. Tin minte ca am fost la o conferinta de familii, cu peste 1.000 de familii. Si o singura conditie mi s-a pus: orice vrei sa vorbesti, dar numai de subiectul acesta sa nu te atingi. Si intrebarea mea a fost: il gasiti in Scripturi. Daca-l gasiti in Scripturi, cum puteti sa-mi cereti sa nu ma ating de el, daca inclusiv aici, spune ca Satana e bagat in treaba asta, in businessul asta. Nu suntem atenti? Abia asteapta sa ne destrame.

De aceea, eu cred ca inclusiv educatia de genul asta trebuie oarecum creionata si intr-un cadru evident matur, discutata si in cursurile premaritale, dar si in postmaritale, in momentul in care sunt probleme de genul asta.

Lucian Oniga:

Intrebarea era daca exista o incompatibilitate sexuala in familia credincioasa. Eu as zice ca asta nu e problema de loc. Daca esti un barbat si o femeie, esti compatibil, sigur. Nu trebuie  sa faci practica inainte de casatorie, sa vezi daca te potrivesti sau nu. Doar ca e o scuza invocata de cei necredinciosi, ca nu se potrivesc. Dar, normal, orice om se potriveste, daca e sanatos si functioneaza bine. Problemele care probabil le putem discuta, in cadrul evanghelic este aceasta lipsa de educatie in domeniul sexual. Si anume, de la vechea conceptie, cum ca actul sexual este pacatos sau un fel de rau necesar sau doar cu scopul procreerii. Inca persista. Si atunci, datorita acestei mentalitati gresite, apar celelalte probleme: egoism, de ex. de satisfactie personala si atunci apar problemele in care celalalt isi doreste foarte mult  si celalalt zice: Eu, cat mai rar.

Alex Neagoe:

Acest cuvant pe care l-ai folosit „egoism”, pe care as vrea un pic sa-l subliniem, pentru ca sigur, noi vorbim foarte mult despre dragoste in diverse feluri in cercurile crestine. Insa, in mod suprem, dragostea trebuie exprimata la nivelul acesta intim, al intimitatii in viata cuplului. Aici, mai mult decat oriunde, altruismul face diferenta. Ca vorbeam de compatibilitati sau incompatibilitati. Hai sa fim seriosi. Problema fundamentala este, abordezi relatia de casnicie, relatia intima, ca sa ma satisfac pe mine sau ca sa implinesc pe celalalt? Asa a lasat Dumnezeu acest paradox. Ca singura cale in care in mod real, sotul poate fi implinit din punct de vedere intim, este sa caute in mod altruist implinirea sotiei. Si invers.

Cu cat esti mai egoist, cu atat vei deveni treptat mai neimplinit. Cu cat esti mai orientat spre celalalt, spre nevoile lui, spre bucuria lui, a fi sensibil, a fi atent la semnale de toate felurile, asa incat sa urmaresti, categoric vei constata ca tu vei fi tot mai implinit. 6:17

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: