Florin Ianovici – De ce nu botezăm copiii si de ce ii binecuvântăm ?

Photo credit http://www.parkviewchurch.com

Poate cineva se uita si se intreaba: Dvs. nu botezati copiii? De ce dvs. binecuvantati copiii? Pentru ca Biblia spune ca cel care crede in Domnul Isus Hristos, acela poate sa se boteze. Daca eu as intreba-o pe Maria in dimineata asta: Maria, crezi tu in Isus Hristos? Ce mi-ar spune ea acuma? Nu mi-ar raspunde nimic, pentru ca nu-i la varsta la care poate sa aiba discernamant. Nu-i la varsta cand poate sa fie constienta. Iubitii Domnului, noi nu trimitem un copil sa cumpere o casa. Dar, cand este vorba de lucrurile spirituale, Domnul sa aiba mila de noi. Eu am participat la un botez intr-o biserica ortodoxa si am fost uimit sa vad ca este un nas care el se leapada de Satana. Procedura este in felul urmator. Botezul, noi stim ca, este marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu. Nu este o spalare a intinaciunilor trupesti. Este marturia unui cuget care este deja curat. Am fost mirat sa vad ca un copil care are o luna trebuie sa se lepede de Satana.

Ce a facut copilul asta ca sa se lepede de Satana? El nu are nici un pacat inaintea lui Dumnezeu. Mai ales, cand Biblia spune, cand se naste intr-o familie de credinciosi, cand sunt parintii credinciosi, si copilul va fi sfintit prin ei. Laudat sa fie Domnul! Asa ca procedura aceasta este nebiblica si pentru ca noi vrem sa ne tinem intru toate de ce este scris, noi facem ce ne-a poruncit Domnul [Isus]. Si Domnul I-a luat copilasii in brate, i-a binecuvantat si a zis: „Lasati copilasii sa vina la Mine, nu-i opriti, caci a unora ca ei este Imparatia lui Dumnezeu. Noi luam in brate, asa cum Domnul Isus a luat in brate si potrivit Cuvantului care Dumnezeu l-a lasat in Sfanta Scriptura, atunci cand Moise a intrebat pe Domnul: cum sa procedam cu copilasii, asa facem si noi:

Binecuvântarea
22 Domnul a vorbit lui Moise şi a zis:
23 „Vorbeşte lui Aaron şi fiilor lui şi spune-le: ‘Aşa să binecuvântaţi* pe copiii lui Israel şi să le ziceţi:
24 «Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească*!
25 Domnul să facă să lumineze* Faţa Lui peste tine şi să Se îndure** de tine!
26 Domnul să-Şi înalţe* Faţa peste tine şi să-ţi dea** pacea!»
27 Astfel să pună* Numele Meu peste copiii lui Israel, şi Eu** îi voi binecuvânta.’”

 

VIDEO by Prodocens Media

10 comentarii (+add yours?)

 1. barzilaiendan
  mai 28, 2015 @ 00:28:47

  Cu toată stima și respetul pentru fratele Florin, trebuie să intervin puțin cu un alt punct de vedere.

  Sunt total de acord cu ceea ce a spus dânsul despre refuzul de a boteza copii.

  În privința binecuvântării, preluarea binecuvântării de la Moise (pentru adulți și pentru poporul colectiv, în general) nu este o practică recomandată de Noul Testament, ci apărută ,,din necesitate“ istorică în creștinismul social.

  1. Copiii protestanților și neoprotestanților au fost priviți și declarați ca ,,necurați“ și condamnați la iad pentru că n-au fost izbăviți prin botez de sub păcatul orginar (,,în păcat și fărădelege m-a născut mama mea“).

  2. Copiilor de mai sus le-a fost refuzată înmormântarea în cimitire creștine într-o perioadă în care mortalitatea infantilă era foarte mare.

  3. Ca o ieșire din acest impas social, noi am împrumutat o practică evreiască (chiar și la Domnul Isus a fost tot o practică evreiască) ca să scăpăm de acuzele bisericilor istorice și de oprobiul comunității. Ea nu are un suport biblic, nefiind mandatorie ca Botezul și Cina Domnului.

  4. De aici și ,,varietatea“ de practici. De exemplu, în bisericile noastre se ține și nu se ține cont de diferența băiat/fată în privința săptămânilor care trebuie să aștepte mama până la binecuvântarea copilului. Alt exemplu, în bisericile mici, fiecare copil are ocazia lui. În bisericile mari, unde ar trebui să fie câte o binecuvântare de copil mai în fiecare săptămână, s-a trecut la practica de a-i binecuvanta pe toți ,,o dată pe an“, posibil de ziua copilului.

  5. Unii păstori care și-au dat seama de ,,forțarea“ unei practici evreiești peste biserica NT, au ajuns chiar să spună că noi nu binecuvântăm copiii, ci părinții care se încarcă cu o responsabilitate nouă. Alții au abandonat total această practică, fără ca celelalte biserici să-i considere pentru aceasta ,,eretici“. De fapt, o dată cu apariția secularismului, societatea nu mai pune presiuni asupra copiilor de protestanți și neoprotestanți.

  P.S. – M-aș buura dacă cineva i-ar transmite aceste rânduri fratelui Florin, pe care,chiar dacă nu l-am întâlnit personal, îl respect mult în Domnul Isus și-l consider un lucrător destoinic al Evanghliei. Nu vreau să fim învinuiți că noi, cei ce condamnăm practicile nebiblice la alții, le trecem cu vederea prea ușor atunci când sunt cele pe care le practicăm noi.

  • rodi
   mai 28, 2015 @ 06:43:44

   Frate Daniel Branzai
   Va multumim pentru comentariul dvs., pe care l-am transmis Pastorului Ianovici, impreuna cu emailul dvs. Dumnezeu sa va binecuvanteze!

 2. adisome
  mai 28, 2015 @ 02:16:03

  Eu ma intreb de ce-i boteaza altii? O fi avand motivele lor? De ce nu-i botezam, stiu. As aprecia daca d-l Ivanovici ne-ar spune de ce altii boteaza copiii. Asta ar insemna o tema bine facuta. 🙂

  • rodi
   mai 28, 2015 @ 06:53:20

   Adi,
   pastorul Ianovici spune motivul pentru care majoritatea bisericilor protestante nu boteaza copiii. Citez:

   Procedura este in felul urmator. Botezul, noi stim ca, este marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu. Nu este o spalare a intinaciunilor trupesti. Este marturia unui cuget care este deja curat. Am fost mirat sa vad ca un copil care are o luna trebuie sa se lepede de Satana.

   Un copil nu poate sa decida nimic in primul an al vietii. Domnul Isus ne-a poruncit celor capabili (este de subinteles) sa se boteze cand a spus:

   Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. – Matei 28:19

   Uitandu-ne la exemplul Domnului Isus, El nu a facut ucenici din copii. Deci, facem ucenici, oameni care sa-L urmeze pe Hristos avand ca ghid Cuvantul scris de El, adica Biblia, si apoi ei sunt botezati la alegerea lor. Familia nu are autoritatea sa aleaga. Mantuirea e personala pentru fiecare. Si cand cineva alege sa-L urmeze pe Hristos, face legamantul public prin apa botezului.

 3. ureche toader
  mai 28, 2015 @ 11:18:09

  „Ce a facut copilul asta ca sa se lepede de Satana? El nu are nici un pacat inaintea lui Dumnezeu.”=> De pacatul stramosesc ce ziceti ?

  • rodi
   mai 28, 2015 @ 11:21:15

   Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup. – 2 Corinteni 5:10

   Noi nu ne vom infatisa inaintea scaunului de judecata pentru pacatul stramosilor, ci doar pentru binele si raul care l-am facut noi personal, cat timp am trait pe pamant.

   • Marius
    mai 29, 2015 @ 03:58:21

    Daca ar fi asa care ar mai fi rostul sacrificiului pe cruce?

    • rodi
     mai 29, 2015 @ 06:33:15

     Dar asa este, credinciosii mantuiti se vor infatisa pentru rasplata, iar cei nemantuiti e vor infatisa pentru osanda vesnica. Binele facut in viata, de un om mantuit prin jertfa lui Isus Hristos, va fi rasplatit de Dumnezeu.
     1 Petru 3
     14 De aceea, preaiubiţilor, fiindcă aşteptaţi aceste lucruri, siliţi-vă să* fiţi găsiţi înaintea Lui fără prihană, fără vină şi în pace.

 4. Trackback: Florin Ianovici – PLEDOARIE PENTRU DUHUL SFÂNT – 1.Singurătatea | agnus dei - english + romanian blog
 5. Trackback: Ce e nou la PAGINA Florin Ianovici Predici – Biserica Betel-Crangasi, Bucuresti | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: