Ravi Zacharias Transcript – Evenimentul Believe Cluj-Napoca – Unicitatea lui Isus – Partea finala

Ravi Zacharias Photo Iosif E, MiclausPhoto Iosif E. Miclaus Photography via Ziua de Cluj

CITESTE PRIMA Parte aiciRavi Zacharias Transcript – Evenimentul Believe Cluj-Napoca – Unicitatea lui Isus – Duminica dimineataPrima Parte

Unicitatea lui Isus (Pt. 2 final)

2. Domnul Isus Hristos aduce remediu pentru raul din lume

Un al doilea lucru pe care-L face insa Isus, El nu doar ca defineste raul, ci aduce un remediu pentru el. Este singurul care iti poate da un raspuns clar la problema raului. Intreaga poveste a Evangheliei este centrata in crucea Domnului Isus Hristos. Putem sa vedem crucea in atatea locuri din aceasta lume. Dar ce inseamna crucea? Doua bucati de lemn, incrucisate una pesta alta? Sau inlauntrul acestei idei se intampla ceva profund? Vreau sa va prezint doua ilustratii.

Prima este urmatoarea:

Cu ani in urma, vorbeam la Natiunile Unite, iar acolo trebuie sa ai mare grija, pentru ca in sala aceea mare sunt reprezentate tot felul de credinte. Dar inainte de a incepe sesiunea deschisa, este un mic dejun cu rugaciune (la Natiunile Unite) si multi ambasadori vin acolo pentru asta. Si la un moment dat mi s-a cerut si mie sa tin un discurs. Si mi-au dat un subiect dificil.  ,,Cautarea dupa absolut intr-o lume a relativismului.”  Cum poti gasi absolutul, cand in toate partile esti inconjurat de relativisme? Mi s-a spus sa am mare grija, sa ma ocup cam doar de subiect, dupa care am cinci minute sa spun despre credinta mea crestina. Iata deci ce-am facut. Am vorbit despre cele patru absoluturi pe care trebuie sa le definim.

  • – Cum definesti raul
  • – Cum definim dragostea
  • – Cum definim dreptatea
  • -Cum definim iertarea

Trebuie sa intelegem aceste domenii. Raul, dragostea, dreptatea, iertarea. Si oamenii acestia ma ascultau cu mare atentie. Mi-au ramas cinci minute. Si le-am spus, vreau sa ma ascultati cu atentie. Este un singur loc in istorie unde aceste patru puncte se intalnesc. Unde raul, dragostea, dreptatea si iertarea se intalnesc. Le-am spus, pe un deal numit Calvar, acolo Isus a murit pe cruce. Raul din inima omului a fost dat pe fata. Dragostea lui Dumnezeu a fost demonstrata, dreptate s-a facut, si-a fost oferita iertarea. S-a lasat o tacere de mormant.

Ravi Zacharias at the UN Photo rzim.org

Ravi Zacharias la Natiunile Unite Photo rzim.org

S-a incheiat intalnirea. Am mers sa dau mana cu unii din ambasadori. S-au strans in coada. Un ambasador dintr-o tara comunista, pe care nu-l voi mentiona, nu-mi mai dadea drumul la mana, ma strangea si-mi scutura mana si se uita in ochii mei. Si a spus: ,,Domnule Zaharia, eu provin dintr-o tara atee, urasc faptul ca sunt aici. Mie dor de familia mea. N-am vrut sa vin la intalnirea asta, dar presedintele mi-a dat ordin sa vin aici. Si mi-am pus intrebarea mie insumi, oare de ce?  In dimineata aceasta mi-am gasit raspunsul. Am venit aici sa-l gasesc pe Dumnezeu, rugati-va pentru mine.

Presedintele acelei adunari, s-a aplecat inspre mine si m-a rugat sa vin la biroul lui. Si i-am spus ca dupa ce voi da mana cu toti acestia, voi veni in biroul dumneavoastra. Am fost condus in acel birou. O sala plina de tot cabinetul lui. Si omul acesta imi spune: ,,Imi dau seama ca daca n-ar fi Dumnezeu, n-ar fi nici o speranta pentru viitorul acestei lumi. As vrea sa va rugati impreuna cu cabinetul meu, si rugati-va pentru mine. Crucea este in acelasi timp minunata, dar in acelasi timp ne orifileaza.

Si vreau sa va dau o a doua ilustratie, care se intampla in Israel: Eram oaspetele arhiepiscopului de Canterbury, care ne-a invitat pe noi cinci barbati, sa-l insotim, sa ne-ntalnim cu conducatorii din Israel si din Palestina. Si-am mers la acele intalniri. In ultima zi, ne-am intalnit cu unul dintre fondatorii grupului Hamas. Un tip bine cladit. Un om manios, abia a fost capabil sa ne lase sa vorbim si noi. Ori de cate ori vorbea, dadea cu pumnii-n vant si blestema situatia. Spune, am stat 18 ani in inchisoare, fii de-ai mei au murit pe campul de batalie… Si noi tot am ascultat si-am ascultat ce spunea el.

Arhiepiscopul s-a uitat inspre noi si a zis, daca vreti sa-i puneti vreo intrebare, fiecare aveti dreptul la o intrebare. Eu i-am pus urmatoarea intrebare. Pentru ca a fost o intalnire privata, nu am sa va spun ce intrebare i-am pus, insa nu mi-a placut felul in care mi-a raspuns. Asa ca m-am apropiat de el si i-am zis : ,,Onorate seic, nu-mi place raspunsul dumneavoastra. Poate ca nu ne vom mai intalni niciodata, dar as vrea sa va spun un singur lucru. Si va rog, ganditi-va profund la ce va spun. Acum cinci mii de ani, un om pe nume Avraam, si-a luat fiul si-au urcat amandoi pe un munte, pentru a-l duce jertfa pe fiul sau. Hai sa nu avem acum vreo disputa, sa vedem care din fiii lui Avraam a fost cu el. Sa fim deacord ca a fost insotit de fiul sau. Si el zice: ,,Da stiu povestea.” Si-a dus fiul pe varful muntelui si urma sa-l jertfeasca. Si cand cutitul era gata sa intre in pieptul copilului, Dumnezeu opreste acea mana. Si el zice: ,,Da asa e!”

Ce i-a spus Dumnezeu? Seicul nu mi-a raspuns. Dumnezeu i-a spus, opreste-te, Eu voi purta de grija. Onorate seic, foarte aproape de locul unde suntem acum, cu doua mii de ani in urma, Dumnezeu si-a indeplinit promisiunea. L-a luat pe propriul Sau Fiu si L-a dus pe dealul Golgotei. De data asta cutitul nu s-a mai oprit. Dumnezeu si-a jertfit Fiul. Seicul ma privea tinta. Onorate seic, ascultati-ma ce vreau sa spun acum. Pana cand eu si dumneavoastra nu vom primi pe Fiul dat de Dumnezeu, ne vom jertfi fiii si fiicele noastre pe campurile de batalie ale acestei lumi. Pentru a castiga pozitie, pamant, putere, prestigiu, ne vom sacrifica fiii si fiicele noastre pentru asta. S-a lasat o tacere adanca. Arhiepiscopul ne-a spus:  ,,Trebuie sa ne intoarcem la hotel.” Am zis, precis am dat cu bata in balta. Si ne-am retras spre masina, arhiepiscopul m-a prins de umar, si a spus: ,,Ravi, ce ai spus tu, a venit direct de la Dumnezeu!”

Si-am zis: ,,Sper din toata inima, pentru ca niciodata nu m-am gandit la asta inainte.”

Arhiepiscopul era oaspetele de onoare. Stiam ca seicul v-a veni sa-l conduca la masina. Noi urcam in propriile noastre masini, dar am auzit pasi alergand in spatele meu. Abia am apucat sa-ntorc capul pe jumatate, si l-am vazut pe seic, care m-antors spre el. Un tip voinic. Muschii mei sunt ca aurul, sunt greu de gasit. (Audienta aplauda)

Nu trebuie sa aplaudati aici, spune Ravi. Spun istoria cand intr-o zi i-am dat o imbratisare sotiei mele. Si ea s-a uitat in ochii mei cu atata romantism. Am crezut ca urmeaza sa-mi spuna ceva romantic. Stiti ce mi-a spus? Ai bratele unui ganditor. Si i-am promis ca dupa ce voi iesi la pensie, am sa ma duc la sala, sa fac bratele unui om care nu gandeste.

Dar seicul ma intoarce spre el. Am avut doua operatii la spate. Majoritatea vietii mele am trecut prin mari suferinte. Coloana mea vertebrala este sustinuta de doua tije. Patru clame si opt suruburi tine coloana mea vertebrala in pozitie si ma temeam ce daca asta ma-mbratiseaza, tijele vor ceda. Asa ca m-am intepenit. Si el m-a dat ceva mai inspate, si asa m-a atins pe obraz, m-a sarutat si pe un obraz si pe celalalt si a zis, domnule Zaharia, esti un om bun, sper sa te revad candva. Si-n ochii lui erau niste lacrimi.

Un autor de cantec spune: ,,Ce limbaj sa imprumut, ca sa-ti multumesc prieten drag, pentru aceasta intristare a mortii tale, in care ai avut o mila fara sfarsit. Facandu-ma al Tau pe veci. Dar eu sa fiu slab acum? Lasa-ma Doamne ca niciodata, sa nu pierd dragostea puternica pentru Tine.

Crucea este pentru tine. Crucea este pentru mine. Crucea defineste cel mai profund inteles al pacatului. Daca=l vei intreba pe un musulman cum ar putea ajunge el in paradis, stii ce va spune? Trebuie sa faci mai multe fapte bune decat fapte rele. Il intrebi pe un hindus, cum poate ajunge la Nirvana, stii ce-ti va spune? Trebuie sa platesti pentru carma. Platesti si platesti si platesti. Dar il intrebi pe Isus cum pot ajunge in prezenta Ta? Stii ce-ti va spune? Eu am platit pretul pentru tine. Esti poftit acolo.

Domnul Isus defineste starea umana, aduce remediul lui Dumnezeu. In al treilea rand, in Domnul Isus se exprima perfect. Si ascultati acum cu atentie, dupa care voi trece la ultimul gand. Deci, daca l-ai intreba pe un evreu, care este expresia cea mai clara, cea mai perfecta a puritatii, el ar spune, lumina. Daca-i intrebi pe greci, care este expresia suprema, ei vor spune, cunoasterea. Daca-i intrebi pe romani, care este gloria suprema, ei spun, gloria cu care vrem sa castigam, puterea armelor. Lumina, cunoastere, slava. Apostolul Pavel s-a nascut evreu, era cetatean roman si locuia intr-un oras al grecilor. Evreul, romanul, grecul, toti se-ntalneau in inima lui Pavel. Si iata ce spune Pavel bisericii din Corint. 2 Corinteni, capitolul 4. ,,Dumnezeu care a facut sa straluceasca lumina din intunerec, a facut sa straluceasca lumina Lui in inimile noastre, ca sa facem sa straluceasca lumina cunostintei slavei lui Dumnezeu, pe fata Domnului Isus Christos.” Lumina cunostintei slavei lui Dumnezeu, pe fata Domnului Isus Christos. Trei culturi nemaipomenite, se-ntalnesc toate pe fata Domnului Isus Christos. Perfect in modul in care a trait. De aceia in final nici nu au putut sa-L ucida. Da, l-au rastignit, dar uitati ce-a spus El. Peste trei zile voi invia. Asa ca as vrea sa va dau un gand in incheiere, si sa va pun o intrebare. De ce oare Domnul Isus a spus (felul in care a spus acest lucru), ca voi invia Eu insumi in trup? Daca Isus ar fi jucat un joc de-asta de inselare, ceva artificial, stiti ce-ar fi spus? Dupa ce voi muri, voi invia in chip spiritual. Cum poti sa falsitatea acestui lucru? Caci dupa ce moare, daca ai gasi trupul, si-ai spune oamenilor: ,,O, El a inviat spiritual.” Cum ar putea omenirea sa interpreteze acea afirmatie ca fiind o afirmatie adevarata, rationala. Dar Isus a spus,  Eu voi invia in trup, Eu insumi. Deci dupa ce-a murit, daca grecii ar fi dorit sa-L dovedeasca falsificator, daca romani ar fi dorit sa-L dovedeasca falsificator si bineinteles ca preotii evreilor ar fi vrut sa-L dovedeasca falsificator, nu aveau decat sa aduca trupul neasufletit. Dar nu au reusit. Din aceasta cauza au avut loc trei convertiri dramatice. Saul din Tarsus devine Apostolul Pavel, pentru ca el l-a vazut pe Isus Christos. Si acest Pavel scrie o treime din Noul Testament. Toma pe care-l numim noi necredinciosul, devine un misionar in India, pentru ca a atins coasta lui Isus si a spus: ,,Domnul meu si Dumnezeul meu”. Iar fratele Domnului Isus, Iacov, ajunge sa ajunga conducatorul bisericii din Ierusalim.

Si mesajul se raspandeste, in intreaga lume de-atunci, astfel incat Numele lui, Isus este cel mai respectat in omenire. La varsta de 17 ani, am incercat sa imi pun capat zilelor. N-aveam nici un scop in viata, ma jucam de-a viata, aveam tot felul de glume cu prietenii mei, insa inlauntru eram gol. Si adunam otrava in viata mea si in cele din urma am incercat sa ma sinucid. Dar pe un pat de spital cineva mi-a adus o Biblie. Niciodata nu deschisesem o Biblie in viata mea. Aveam 17 ani, Si acest barbat i-a dat Biblia mamei mele, pentru ca nu i-au permis sa intre, sa stea. Mama mea nu intelegea nimic din ce citea de-acolo. Engleza ei nu era suficient de buna. Si-mi citea de-acolo din Biblie. In Ioan 14 cu 19, Domnul Isus spune, „Pentru ca Eu traiesc, si voi ve-ti trai.” Si eu m-am rugat atunci. Si-am spus Doamne Isuse, daca Tu esti calea, adevarul si viata, eu vreau adevarul, vreau calea Ta, vreau viata pe care Tu o dai. Au tecut peste cincizeci de ani de atunci, Pana la urma, toti membrii familiei au ajuns sa-L cunoasca pe Isus ca Mantuitor. Iar astazi am privilegiul de-a vesti Numele lui Isus Christos in lungul si-n latul pamantului. Dar tu il cunosti pe El? Traiesti cumva o viata falsa? Ai scop si sens in viata? Ai experimentat vreodata dragostea lui Dumnezeu? Poti avea incredere in El, poti sa-L urmezi pe EL si vei vedea ce diferenta face aceasta in viata ta.

Ravi Zacharias Evenimentul Believe Photo Iosif E. Miclaus PhotographyPhoto Iosif E. Miclaus Photography via Ziua de Cluj

Voi incheia cu o scurta ilustratie. Asa ca va rog, acordati-mi intreaga atentie. In anul 1974 am calatorit in Cambodia. Eram pe-atunci un tanar predicator, Cambodia era in pragul colapsului. Milioane de oameni aveau sa fie ucisi. Am vorbit in doua orase. Sute de oameni si-au predat viata lui Christos. In Cambodia nu aveai parte de astfel de experiente. Cel care ma traducea, nu era crestin, dar era persoana care cunostea cel mai bine Limba Engleza si limba locala. In ultima seara, m-a invitat sa vedem o piesa cambodiana, si mi-a spus, uite, eu am sa-ti traduc ce se intampla acolo. Era o noapte intunecoasa, si-am vazut aceasta piesa. Povestea unei tinere deosebit de frumoase care s-a casatorit cu un tanar taran. Toata povestea era pe dans. Si dansau frumos. Acest tanar taran a iubit-o, s-a casatorit cu ea si si-au inceput un camin impreuna. Intr-o zi insa, printul calatorea pe acolo si-a vazut-o pe aceasta femeie foarte frumoasa, si a spus soldatilor, o vreau. Tanarul taran a zis, nu o puteti lua de aici, ea e sotia mea.  Printul a spus soldatilor, trantiti-l la pamant si luati-o. A luat-o si a dus-o la castel. Taranul nu a stiut ce sa mai faca. Asa ca se duce la castel si solicita o intrevedere cu regele. Trec zile-n sir. In final regele este deacord sa-l primeasca in audienta. Imparate, tu aici ai un castel mare, ai tot ce iti doresti, eu sunt doar un sarac, sunt doar un taran. Cel mai pretios lucru in viata mea era tanara mea sotie. Fiul tau, printul, a venit si mi-a rapit-o. Si acum ea este o prizoniera aici in castel. Imparatul zice, fiul meu nu face asa ceva. Si taranul spune, ce-ar fi s-o chemam pe ea aici si sa-i punem intrebarea. Inainte ca aceasta tanara sa intre in fata regelui, printul ii spune acestei fete, vreau sa-i spui tatalui meu ca ai venit de buna voie, nu te-am silit, ca daca spui ca te-am silit, eu il omor pe taran. Si vine femeia in fata imparatului si zice am venit de buna voie.

Taranului nu-i vine sa creada. Insa acolo in sala este si un preot. Un preot budist. Si el spune, imparate ceva nu e in regula aici. Omul asta sarac, care pare inocent spune ca asta e sotia lui, dar fiul tau spune ca nu aceasta ar fi sotia lui. Nu pot sa spuna amandoi adevarul.  Dar imparate, eu am o solutie magica. Daca amandoi vor bea acest lichid, in zece minute si fiul tau si taranul vor spune adevarul, chiar daca nu vor sa-l spuna. Imparatul zice, ai asemenea solutie? Da, am. Asa ca fiul si fermierul vin in fata imparatului, si preotul le spune, va dau sa beti aceasta licoare si in zece minute amandoi ve-ti spune adevarul. Amandoi beau. Si preotul le spune, cel care minte va muri din cauza lichidului. Asa ca fiecare aveti cinci minute sa petreceti singuri cu fata. N-aveti voie sa o atingeti. Am sa va pun separat, va trebui sa stati separati cam la un metru unul de altul. Aduce un butoi mare, butoi prins cu doua inele si o ruda lunga care trece prin inelele acelea.  Si spune printului, tu tii de-un capat al acestei rude iar fata va tine de capatul celalalt. Si nu poti ajunge in partea cealalta a butoiului. Asa ca petrec timpul singuri. Si printul o ameninta pe fata. Cred ca chestia cu licoare e o prostie, nu cred nimic din ea. Am sa le spun inca odata ca tu-mi apartii. Daca nu spui ce spun eu, il omor pe taran. Ea plange. Trec cele cinci minute. Se-ntorc inapoi si acum vine taranul impreuna cu ea. El se apropie de butoi si incearca sa ia cat mai mult din greutate pentru ca ea sa nu duca nimic din greul butoiului. Se duc impreuna si el o intreaba, de ce minti? Si ea spune, pentru ca te iubesc. Mi-au spus ca daca voi spune adevarul, pe tine te vor omora. Si nu vreau sa te vad mort. As vrea sa vin cu tine acasa, sper cantr-o zi sa scap de aici, ca sunt sotia ta. Se termina cele cinci minute. Se intorc inapoi.

Si acum intregul tribunal este adunat. Imparatul este acolo, printul si fermierul stau fata-n fata. Printul foarte arogant. Deodata butoiul se sparge si un tinerel care se ascunsese acolo in tot acest timp, iese la iveala. El notase tot ce s-a rostit in camera aceea privata si da judecatorului notitele. Judecatorul citeste tot ce-i scris acolo. Spune, imparate adevarul este (ca) fiul tau este un mincinos. Iata ce conversatie a avut cu aceasta femeie. Insa deodata haosul se-ntampla. Ies sabiile zanganind si in ultima scena a piesei de teatru, toata lumea e jos, o baie de sange. Si am zis: ,,Ma, ce-nseamna aceasta?” Nu-mi place finalul asta. Tocmai gandeam ca adevarul a iesit castigator.

Iesim afara in intuneric. La ora asta se sunase stingerea, n-aveam voie sa fim pe strazi, asa ca mergem pe niste stradute laturalnice si-am pus mana pe umarul traducatorului si i-am spus: Mi-a placut grozav povestea, dar nu mi-a placut finalul. Nu mi-a placut cum se incheie. Si iata ce-mi spune el: ,,Domnule Zaharia, nici mie nu mi-a placut finalul, dar asta-i povestea Cambodiei. Aici adevarul nu castiga. Tara noastra este acoperita cu milioane de trupuri moarte. Povestea de pe scena este povestea poporului nostru.”

Si eu l-am intrebat: ,,Da ce crezi tu ca a lipsit de acolo?” S-a oprit si iata ce mi-a spus. Nu m-am asteptat ca-mi va spune asta: ,,De-acolo, a lipsit un salvator. Cineva care sa preia cauza celei mai profunde nevoi si sa castige.” Si i-am spus: ,,De doua saptamani, in tara ta, despre acest Salvator predic eu.” Si mi-a spus: ,,Asa este. Si eu am nevoie de-un Salvator, tara are nevoie de-un Mantuitor.”

Isus se ofera acum ca si un Mantuitor personal al tau. El este Mantuitorul lumii. El descrie inima ta, aduce un remediu pentru starea ta, El este intruparea perfecta a luminii, a slavei, a cunoasterii, El a-nviat din morti si acum iti ofera viata vesnica. Nimeni altcineva n-a facut vreodata asta pentru tine. Si sper ca in aceasta zi, daca n-ai facut-o inca, sa-L primesti ca Mantuitor al tau. Haideti sa aplecam capetele in rugaciune…

Daca astazi ai auzit glasul Lui si stii ca ai nevoie de un Mantuitor, daca stii ca nu ai raspuns la problema ta a pacatului, ci ai nevoie de iertarea lui Dumnezeu, pentru ca te-ai indepartat de El si ai nevoie de harul Lui. Acolo unde esti asezat, in linistea sufletului tau, invita-L pe Isus sa intre. Cheama-L sa vina in viata ta. Si spune, Doamne Isuse, ma incred in Tine. Iarta-ma, te rog. Tu esti Calea, Adevarul si Viata. Vreau sa traiesti in inima mea. Acolo-n liniste spune aceste cuvinte. El a promis ca atunci cand vei avea incredere in El, El iti va raspunde. Si fie ca Dumnezeu sa-ti raspunda la rugaciunea ta. In Numele Domnului Isus. Amin.

 

 

 

Va urma si transcriptul pentru mesajul de Duminica Seara: Suferinta Umana (dupa ce va fi postat de Credo TV)

Vizionati video aici

Ravi Zacharias Unicitatea lui Isus Credo TV Evenimentul Believe

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: