Dan Bercian – Botezul in apa, cu Duhul Sfant si cu foc

Citeste si – Mişcarea de Trezire de la Zalău + Mărturii VIDEO de la Zalău

holy spirit fire

Matei 3:1-12

1 În vremea aceea a venit Ioan* Botezătorul şi propovăduia în** pustia Iudeii.
2 El zicea: „Pocăiţi-vă, căci Împărăţia cerurilor* este aproape.”
3 Ioan acesta este acela care fusese vestit prin prorocul Isaia, când zice: „Iată glasul* celui ce strigă în pustie: ‘Pregătiţi** calea Domnului, neteziţi-I cărările.’”
4 Ioan* purta** o haină de păr de cămilă şi la mijloc era încins cu un brâu de curea. El se hrănea cu lăcuste† şi miere sălbaticㆆ.
5 Locuitorii* din Ierusalim, din toată Iudeea şi din toate împrejurimile Iordanului au început să iasă la el;
6 şi, mărturisindu-şi păcatele, erau botezaţi* de el în râul Iordan.
7 Dar când a văzut pe mulţi din farisei şi din saduchei că vin să primească botezul lui, le-a zis: „Pui de năpârci*, cine v-a învăţat să fugiţi de mânia** viitoare?
8 Faceţi dar roade vrednice de pocăinţa voastră.
9 Şi să nu credeţi că puteţi zice în voi înşivă: ‘Avem ca tată* pe Avraam!’ Căci vă spun că Dumnezeu din pietrele acestea poate să ridice fii lui Avraam.
10 Iată că securea a şi fost înfiptă la rădăcina pomilor: deci orice pom* care nu face rod bun va fi tăiat şi aruncat în foc.
11 Cât despre mine, eu vă* botez cu apă, spre pocăinţă; dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine, şi eu nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea. El** vă va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc.12 Acela* Îşi are lopata în mână, Îşi va curăţi cu desăvârşire aria şi Îşi va strânge grâul în grânar, dar pleava o va arde** într-un foc care nu se stinge.”

photo credit mixcloud.comM-am gandit zilele trecute, cat de usor putem sa primim  si nu numai ca putem sa primim, chiar primim o invatatura gresita pe care ne-o insusim fara ca sa aiba un fundament Biblic si dupa aceea o pereptuam, o invatam noi, o dam si la altii si atii o dau si la altii, s.a.m.d. Personal, am avut o intelegere gresita asupra unui aspect si cred, am toata convingerea ca Dumnezeu a vrut sa-mi schimbe gandirea asupra acelui aspect si probabil ca prin asta, sa intelegeti si voi lucrurile altfel.

Se vorbeste in acest pasaj pe care l-am cititdespre botez. Nu cu mult in urma am avut un botez. Si aici, in acest pasaj, despre trei feluri de botez: se vorbeste despre botezul in apa, se vorbeste despre Botezul cu Duhul Sfant si se vorbeste despre botezul cu foc. Si nu stiu sa fie in Noul Legamant al lui Dumnezeu, nici in Vechiul Legamant, un alt botez. Perceptia gresita despre care eu va spuneam si care cu un timp in urma mi-a dat Dumnezeuputina lumina, dar se pare ca in ultimul timp a vrut sa revin asupra acestuia aspect si am vazut si alte lucruri pe care nu le-am vazut atunci, au fost in legatura cu botezul cu foc. Si cred ca ceea ce s-a propovaduit pana acum in legatura cu botezul cu foc este gresit. Asta este parerea mea. Puteti sa fiti si sa nu fiti de acord cu mine si o sa va spun din ce cauza cred lucrul acesta.

M-am gandit ce inseamna un botez. Si m-am gandit la faptul ca nu se intampla un botez fara ca cineva sa-l ceara, sa si-l doreasca. Nu-i asa? Cine este botezat in apa, sa spunem, cine vine si cere un botez? Cine vine si spune ca are nevoie de acest botez, pentru ca a auzit marturisirea despre Domnul Isus Hristos si vrea sa implineasca porunca Lui. Deci, nu exista botez in apa fara ca cineva sa-l ceara. E adevarat? E adevarat si nu-i adevarat. Nu-i adevarat pentru ca se intampla botez in apa, care nu se face dupa randuiala Scripturii. Si atunci, se face si asa. Dar nu este dupa randuiala Scripturii. Sunt multi copii botezati in apa, dar nu este dupa randuiala Scripturii pentru ca nu vin ca sa-l ceara. Nu exista vreun botez fara ca cineva sa vina si sa-l ceara, sa spuna cuiva: „Vreau sa fac lucrul acesta.” Sa-I spuna lui Dumnezeu, sa-i spuna unui grup de oameni: vreau sa implinesc voia lui Dumnezeu si sa ma botez in apa. (5)

Cine este botezat cu Duhul Sfant?

Cei care cer. Nu-i asa? Cei care cauta. Personal, n-am auzit de oameni care sa nu-si doreasca  sa cunoasca puterea lui Dumnezeu, sa se apropie mai mult de Dumnezeu si sa fie botezati cu Duhul Sfant. N-am auzit nici un caz in care sa spuna: „Niciodata nu mi-am dorit, niciodata n-am vrut si am fost botezat cu Duhul Sfant.” Daca vorbim despre botez in apa si botez cu Duhul Sfant, botez cu Duhul Sfant nu se poate fara ca omul sa vrea. In apa se mai poate, dar cu Duhul Sfant, nu. Trebuie sa vrei. E adevarat? Problema este ca nu prea vrem. Si asta e adevarat si daca nu-mi spuneti da. Nu prea vrem sa fim botezati cu Duhul Sfant. Consideram ca putem si fara. Haideti sa va citesc un verset de la Luca 11:13 si versetul acesta parca abia astazi l-am descoperit, desi l-am citit si voi l-ati citit de multe ori. Cuvintele Domnului Isus:

Deci, dacă voi, care sunteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!’”

Nu exista botez cu Duhul Sfant, decat daca Il ceri. Daca Il doresti. Si ce-am vazut astazi si parca n-am vazut pana astazi in acest verset, a fost faptul ca: cine poate sa ceara Duhul Sfant, Botezul cu Duhul Sfant? Necredinciosii? Isi va dori un necredincios, unul care nu crede in Domnul Isus Hristos, sa fie botezat cu Duhul Sfant? Evident ca nu, pentru ca nu intelege rostul si nu stie ce se intampla acolo. Si atunci, m-am gandit la ceea ce spun unii oameni, ca atunci cand vin in biserica, fac botezul in apa, sunt cercetati  de Duhul lui Dumnezeu, au primit si Botezul cu Duhul Sfant. Cand am citit versetul acesta, dar numai astazi am primit lumina aceasta, mi-am dat seama de eroarea acestei invataturi.

Pentru ca ei, in momentul in care vin, ei sunt pacatosi. Ei nu stiu ce vor. Si Duhul Sfant a lui Dumnezeu, intai, ii cerceteaza sa-i constientizeze ca sunt pacatosi. Cand au inteles ca sunt pacatosi, ce fac? Cer har din Mana lui Dumnezeu si cer botezul in apa. Ei n-au cum sa ceara botezul cu Duhul Sfant inainte sa constientizeze ca sunt pacatosi. Un om, cand vine sa se apropie de Dumnezeu, el are nevoie de mantuire si cere botezul in apa. Si abia dupa ce se intalneste cu Hristos, va cere si botezul cu Duhul Sfant. Un om nemantuit nu va veni sa ceara Botezul cu Duhul Sfant. Va fi cercetat de Duhul Sfant a lui Dumnezeu. Duhul Sfant ii va cerceta inima, ii va indrepta privirea spre Hristos, dar nu va sti ce e cu Botezul cu Duhul Sfant.

Si acuma, imi aduc aminte de sora Irina, ca o vad aici, si de alti frati si surori care au venit si habar n-au avut ce inseamna Botezul cu Duhul Sfant. Nu stiau. Dar, stiau ca au nevoie de mantuire. Aveau nevoie de Hristos, ca sa le salveze sufletul. Au venit si au intrat in biserica, cercetati de Duhul Sfant, din nevoia de a se impaca cu Dumnezeu. Si dupa ce au venit in biserica, au zis: „Dar, ce-i cu Duhul Sfant de care tot auzim?” Si le-am spus. Si au zis atunci: „Si eu vreau!” A cerut si a primit. Cum nu v-a da Dumnezeu, celor ce I-l cer. Si atunci, vedem ca si botezul in apa si Botezul cu Duhul Sfant nu se implineste decat pentru cei ce-l cer. Decat pentru cei ce-l cauta. Consideri ca ai nevoie, e promisiunea lui Dumnezeu, o ceri si o primesti. Consideri ca n-ai nevoie, nu o ceri, nu o primesti si ramai fara.

De ce vrea cineva un botez? De ce isi doreste cineva un botez? Stie ca e voia lui Dumnezeu, citeste in Scripturi sau afla de la altii ca este voia lui Dumnezeu, vrea sa implineasca voia lui Dumnezeu si vrea sa fie binecuvantat. E adevarat? Vrea sa fie binecuvantat, implinind voia lui Dumnezeu.

Acuma, am zis ca vom vorbi despre trei feluri de botez:

Botezul cu foc. De ce l-ar cere cineva?

Daca intelegem ca botezul cu foc sunt niste nenorociri care vin peste noi, daca credem ca botezul cu foc inseamna chin, suferinta, durere, de ce l-ar cere cineva? Il vreti? Nu-l vreti. CIneva a zis: da. Nu-l cred. Vrem sa traim in liniste si in pace. Vrem sa stam aproape de Dumnezeu. Nici unul dintre noi nu vrem suferinte. Si atunci, daca botezul cu foc nu ni-l dorim, atunci se poate el intampla? Dumnezeu are o regula pentru primele doua feluri de botez: cine-l cere si-l doreste, il primeste. De ce s-ar schimba regula lui Dumnezeu in cel de-al treilea caz? Daca nu vi-l doriti, de ce l-ati avea? Dar, promisiunea lui Dumnezeu de aici este, Ioan Botezatorul spunea ca el, Isus, va v-a boteza cu Duhul Sfant si cu foc. Pai, nu vreti as fiti botezati cu foc. Dar, e promisiunea lui Dumnezeu. Si atunci, cum se impaca lucrurile?

De ce nu este botezul cu foc ‘incercarea suferintei’? Si nu este. Eu asa cred. Pentru ca asa cum v-am spus, in primul rand, nimeni nu si-l doreste, nimeni nu-l vrea. Si daca nu-l vrem, asta-i regula lui Dumnezeu, nu se implineste. Mai este un motiv, incercarea aceasta a suferintei despre care vorbim noi este numai pentru cei ce cred in Isus Hristos? Incercarea aceasta a suferintei, daca e sa va uitati, este peste toti oamenii. Vreau sa va trimit cu gandul, nu neaparat si fizic, desi poate e bine sa o faceti. Eu, in luna care a trecut, am avut putina suferinta, nu multa. Unii, asa au zis: „Frate, dar, ce-i” Ma rog, trecem prin slabiciuni si neputinte. Dar, stiti ce s-a intamplat, lucru bun in luna aceasta in care a trecut? M-am dus incoace, incolo, si eu, sa ma tratez un pic. Si am vazut oameni mult mai bolnavi decat mine. Foarte bolnavi. Si pentru asta, i-am multumit lui Dumnezeu, nu pentru ca ei erau bolnavi, ci m-am uitat la mine si am zis: „Doamne, eu nu-s bolnav, pe langa oamenii acestia.” Mergeti in spitale si vedeti cati oameni nemantuiti sunt bolnavi, cati oameni nemantuiti sufera din greu. Sunt pline spitalele si lumea-i plina, si stiti, n-am auzit pana acuma  de atata boala si de atata cancer si suferinta. Este acesta botezul cu foc peste ei? Va intrebeu: este? Pai, ei nu cred in Domnul Isus Hristos. Nu-i promisiunea Lui pentru ei.

Si din cauza aceasta m-a gandit ca botezul cu focnu este ceea ce ni s-a spus pana acuma, incercarea suferintei. Cum ar putea cei nemantuiti sa fie botezati cu forta in botezul cu foc? Nu pot fi, ca atunci, Dumnezeu i-ar boteza cu forta si in botezul in apa si in Botezul cu Duhul Sfant. De ce numai al treilea botez sa fie obligatoriu? Dumnezeu respecta optiunea omului. Si omul alege. Dumnezeu are promisiunea ca da. Omul cere, alege, si se implineste. Si atunci, sigur ca o sa va intrebati cu totii, ce este botezul cu foc?

Ce este botezul cu foc?

fireSi vreau sa va citesc un pasaj din Luca 12:49. Sunt cuvintele Domnului Isus Hristos.

49 Eu am venit să arunc un foc* pe pământ. Şi ce vreau decât să fie aprins chiar acum!
50 Am un botez cu* care trebuie să fiu botezat, şi cât de mult doresc să se îndeplinească!
51 Credeţi* că am venit să aduc pace pe pământ? Eu vă spun: nu, ci** mai degrabă dezbinare.
52 Căci*, de acum înainte, din cinci, care vor fi într-o casă, trei vor fi dezbinaţi împotriva a doi şi doi, împotriva a trei.
53 Tatăl va fi dezbinat împotriva fiului şi fiul, împotriva tatălui; mama, împotriva fiicei şi fiica, împotriva mamei; soacra, împotriva nurorii şi nora, împotriva soacrei.”

Eu am venit sa arunc un foc pe pamant, spunea Domnul Isus Hristos. Si focul acesta despre care vorbeste Domnul Isus Hristos, am toata convingerea ca este focul dragostei si a pasiunii pentru EL. Si acesta este botezul cu foc. Focul drgostei fara margini fata de Dumnezeu. Nelimitat, fara nici o rezerva. Ati vazut oameni care s-au apropiat de Dumnezeu, oameni care au inceput sa-l marturiseasca pe Domnul Isus Hristos, oameni care vin dintr-un mediu necredincios, dintr-o credinta falsa, si oamenii acestia sa aiba apoi probleme cu cei din casa lor? Ati auzit spunanduse de multe ori: „Bine, d-le, acuma inteleg ca trebuie sa te pocaiesti, dar, de ce trebuie sa fi chiar asa? Dar, de ce trebuie sa mergi atata la rugaciune? Dar, de ce numai Isus si numai Isus in gura ta? Las-o si tu mai usor.” Si pentru ca omul nu o lasa mai usor, ce se intampla? Exact ce spunea Domnul Isus Hristos: dezbinare. Cei din casa lui se ridica impotriva lui. Si Domnul Isus Hristos zice: „Am venit sa arunc un foc pe pamant.  Si vreau sa fie aprins chiar acum.” Focul dragostei arzatoare, din inima, pentru Dumnezeu. Domnul Isus Hristos si Dumnezeu Tatal era satul de ritualuri. Era satul de tot ceea ce se intampla la Templu si n-avea nici o relevanta pentru om. Si oamenii nu erau indreptati inspre cer.

Si Domnul Isus Hristos zice: „Am venit sa schimb lucrurile. Si am venit sa aprind un foc.” Si focul dragostei pentru Hristos produce razboi.  Daca nu se intampla razboiul acesta inseamna ca nu-i dragoste cu adevarat. Nu-i pasiune arzatoare in inima noastra pentru Dumnezeu. O credinta fara vlaga. O credinta searbada. O credinta fara nici un fel de implicare nu produce razboi. Si stiti ce-si doreste lumea? Exact credinta asta. Si o vad la foarte multi crestini evanghelici, la foarte multi credinciosi evanghelici. Credinta aceasta care s anu-i supere pe ceilalti. Sa nu cumva sa fie considerati fanatici. Pavel a fost numit nebun si cei ce L-au urmat pe Hristos au fost considerati nebuni. De ce? Credeti intr-un Isus, unul care a fost rastignit pe cruce. Ce fel de Dumnezeu e acesta? Dar, ei s-au indragostit de Isus. Ei L-au iubit pe Isus pana la moarte si si-au dat viata pentru El. Erau nebuni si erau fanatici. Si lumea nu i-a iubit. Si ceea ce a spus Domnul Isus Hristos s-a intamplat in dreptul lor. Au fost renegati de cei de aproape, de cei din familii, de cei cei cunosteau. „Voi nu sunteti normali. Voi trebuie sa muriti. Si Pavel, inainte ca sa fie atins de puterea lui Dumnezeu, exact lucrul acesta facea. Mergea ca sa-i arunce in inchisoare pe cei care au pornit pe calea aceasta. Si erau fanatici in dragostea lor pentru Isus. Erau gata sa moara pentru Isus. Am mai spus-osi alta data, in vremurile acelea, sa te pocaiesti, sa-L urmezi pe Isus insemna sa-ti semnezi sentinta  la moarte. Nu-i ca astazi. Astazi nu platim nici un pret. Dumnezeu sa ne fereasca sa nu platim nici un pret, dar sunt multi care nu platesc nici un pret daca vin la credinta. Nici un pret. Schimba doar o religie cu cealalta. Si atat. Acesta nu-i focul dragostei pentru Isus. Ei stiau ce-i asteapta . Stiau ca s-ar putea ca maine sa-i astepte moartea. Dar, nu-i interesa. Erau indragostiti de Isus. Au fost in stare sa mearga pana la moarte.

Asa cum am spus, multi crestini seamana cu lumea si chiar isi gasesc justificari ca sa semene cu lumea. Am stat de vorba zilele trecute cu cineva venit din Statele Unite. Ei au problema aceasta cu noi si noi avem cu ei. Si unii cu altii tot discutam, in legatura cum trebuie sa ne purtam in adunari. Si ati auzit si voi ca exista conceptia aceasta ca poti sa vii cum vrei, ca poti sa traiesti cum vrei, ca poti sa faci ce vrei, ca poti sa te imbraci cum vrei, ca Dumnezeu iti cunoaste inima. Am mai spus-o si o spun cu hotarare. E o prostie mare si o inselatorie mare a lui Satan. Nu-i adevarat. Ce-i in inima se vede afara. Si imi spuneau respectivii despre faptul ca in America este o femeie care predica si este foarte cunoscuta si spunea intr-un moment dat, intr-o predica de a ei, in legatura cu faptul ca femeile de acolo se impopotoneaza si se imbraca ca si alea din lume si zicea: „Pai, uitati-va in Vechiul Legamant, in Vechiul Legamant, cum era Templul? Impodobit cu scule de aur si cu podoabe. In Noul Legamant, noi suntem Templul Duhului Sfant. Pai, n-ar trebui sa impodobim Templul Duhului Sfant cu scule de aur si cu podoabe?” Vedeti cat este de siret diavolul? Si am zis: „Culmea, n-a citit in Biblie, desi predica Cuvantul Evangheliei, ca ‘voi sa fiti impodobiti cu smerenie, cu sfintenie…”

Isi gasesc astazi crestinii justificari ca sa semene cu lumea si au Scriptura si din Scriptura spun. De ce? Pentru ca nu vor sa plateasca pretul acela , pretul dragostei pentru Isus. Stateam de vorba zilele acestea cu cineva, o persoana care mi-i draga, si intrebam persoana respectiva: vrei sa-L slujesti pe Dumnezeu? Si persoana mi-a spus: „Da, sigur ca vreau.” Acuma, va intreb si pe voi: Vreti sa-L slujiti pe Dumnezeu? Stiti ce i-am spus? Si dupa aceea, a stat, s-a gandit si a spus: „Frate, ai dreptate.” I-am zis: „L-ai pus pe Hristos pe primul plan in viata ta si ai renuntat la toate celelalte? Sau sunt alte lucruri care sunt mai importante decat Isus? Cred ca vrei sa-L slujesti. Cred ca vrei sa-L urmezi pe Isus Hristos cu orice pret. Dar, nu este cumva ceva mai important decat Isus Hristos, in viata ta?” A stat, s-a gandit si a spus: „Ba, da.” Va intreb pe voi. Ati zis ca vreti sa-L slujiti pe Dumnezeu. Dar, de ce sunt alte lucruri mai importante decat Hristos in viata voastra?  De ce sunt? Asa vrea Dumnezeu? Focul dragostei pentru El, pasiune pentru El, te intreb acuma: Esti botezat cu foc? Probabil ca la intrebarea asta, ar trebui mult sa stam sa ne gandim, pana cand dam raspunsul.

Poti fi botezat in apa, poti fi botezat chiar cu Duhul Sfant, insa, se poate sa nu fi botezat cu foc. Cu focul acela arzator care te mistuie pentru Isus Hristos. Si sti ce se intampla daca esti botezat in apa si cu Duhul Sfant, dar nu esti botezat cu foc? Parerea mea e ca nu-t foloseste la nimic….

Din primele 22:30 minute, mai sunt aprox 17 minute din mesaj.

VIDEO by Boros Tibi

2 comentarii (+add yours?)

 1. anonim1efect
  mai 29, 2015 @ 10:09:24

  Cititi in Maleahi 3 si Isaia44, cititi Luca 12 etc
  exemplu : Domnul Isus, in Luca 12:50, deja era botezat in apa si cu Duhul Sfant, mai ramasese botezul cu foc, iar botezul cu foc nu este dezbinarea aceea, Domnul Isus era oricum in situatia dezbinarii cu fratii si Mama Lui in momentele acelea. Altceva este botezul cu foc. (exemplu Faptele Apostolilor 5:41) etc
  Si da, sunt oameni care au fost botezati de Domnul cu Duhul Sfant fara sa ceara, pentru ca botezul in apa este semnatura omului, iar botezul cu Duhul Sfant este semnatura Lui.

  Daca am gresit, sa-mi fie cu iertare.

 2. Trackback: Lucrarea Duhului Sfant – cu pastorii Constantin Joldes, Florin Dan | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: