2. Plini de Duh – Nicolae.Geantă

Photo howard-carter.blogspot.com

Citeste –

Efeseni 5:18b: „…fiţi plini de Duh”

Dacă până la Cincizecime Duhul a fost cu ucenicii, după acest eveniment El a fost în ucenici, împlinind profeţia mesianică „rămâne cu voi şi va fi în voi” (Ioan 14:17). Astfel că după ce a venit la noi în trup, Dumnezeu ne comunică acum cu Duhul. Iar acesta, după ce a venit să împlinească o profeţie, o promisiune, Îl proslăveşte acum pe Fiul, pregătindu-i o Mireasă sfântă şi fără prihană. El a coborât s-o-mbrace cu putere de sus. S-o sfinţească, utilizând sabia Cuvântului pentru curăţirea păcatului din sfinţi şi dintre sfinţi. Iar pentru aceasta e nevoie ca sfinţii să aibă Duhul din plin.

Nicolae Geanta Agnus DeiUmplerea cu Duhul Sfânt nu este numai o doctrină penticostală. Nu trebuie să fie o dorinţă numai a unor biserici care o cer insistent şi constant. De fapt, ea nu e garantată automat. Limba greacă ne precizează că această umplere nu este o acţiune de moment ci continuă: fiti plini încontinuu. Sfântul Apostol Pavel ne averitzează: „fiţi plini de duh!” (Efeseni 5:18). Textul englez traduce şi mai explicativ: „Fiţi controlaţi, stăpâniţi de Duhul Sfânt”! Umplerea cu Duhul nu poate fi doar o experienţă de criză, o umplere spasmodică, una care se face doar atunci când creştinul urmează să slujească Lui Dumnezeu în predicare, evanghelizare, misiune, ajutorare, vindecare sau rugăciune în biserică. Trebuie sa fim plini! În permanenţă! Clipă de clipă, ceas de ceas, zi de zi! Pentru că plinătatea Duhului în noi este trăsătura de bază a experienţei creştine zilnice. Nici un creştin nu poate trăi o viaţă biruitoare asupra păcatului, şi nu poate să reziste ispitelor, dacă nu cunoaşte această umplere ce ar trebui să fie permanentă, cu Duhul. Thayer scrie că „un credincios iertat are nevoie de umplerea Pimpleni, care pune stăpânire totală asupra minţii”. Şi, ştim cu toţii : nimic nu deranjează pe diavolul mai mult din ce este religie pe glob decât puterea Duhului Sfânt. Cum a stat „fricosul” Petru în faţa preoţilor de seamă cărora le-a vorbit „plin de îndrăzneală”? De unde a avut Pavel cunoştinţa învăţăturilor sfinte? Cum s-a rezistat în Biserica Subterană, în martiraj? Cum s-a păstrat adevărul neştirbit în faţa ateismului? Cum se face că rămâne biserica unită, nedezbinată? Prin plinătatea Duhului Sfânt!

Biblia ne spune că umplerea Duhului este un dar la îndemâna oricui poate crede. Cel care dă viaţă „oaselor uscate” şi îndemnuri sfinte celor ce-L imploră, nu este un resort şi nici un pilot automant al lui Dumnezeu! Duhul Sfânt nu este un reflex. Unul din motivele pentru care El are atât de puţin control asupra vieţilor multor creştini este faptul că aceştia cred că lucrează automat în inimile lor. Că reacţionează reflexiv la pornirile lor păcătoase şi că îi conduce instinctiv la/în sfinţenie. Pentru faptul că a venit în viaţa credinciosului nu înseamnă că în mod automat îl controlează pe acesta în tot ceea ce face, gândeşte sau doreşte. Duhul Sfant nu introduce automatismul şi nu operează roboţi, maşinării! El nu poate gândi în locul individului! Controlul pe care îl exercită asupra creştinului depinde de primirea şi ajustarea (cedarea, cooperarea) activă a acestuia la îndemnurile Sale. El vrea să ne umple dar paharul este la noi. Aşa cum Isus Hristos salvează numai în momentul recunoaşterii Sale ca singurul Mântuitor şi Domn, nici Duhul Sfant  nu ne controlează în sensul de a ne pătrunde voinţa, raţiunea, şi sufletul, până ce nu recunoaştem că El este Cel trimis de Tatăl pentru a ne sfinţi vieţile, până nu ne încredem în El pentru a-şi face lucrarea în noi şi prin noi. De aceea, trebuie să existe o veşnic dependenţă conştientă de El şi o supunere deliberată Lui, o cedare constantă lucrării Sale, o căutare neîncetată a călăuzirii şi puterii Sale. Pentru că dorim ca El să ne controleze vieţile în cea mai deplină masură şi să producă cele mai frumoase roade ale Sale. Suntem gata de acest „sacrificiu”? Atunci, să facem vizibilă Împărăţia invizibilă!

Duhul Sfânt ne dă puterea să ne aducem trupurile ca jertfă pe altarul zidirii templului Lui Hristos.  El ne  pregăteşte pentru o îmbrăcare cu un trup de slavă asemănător cu cel slăvit al Mirelui nostru ceresc. „El va pune o strajă foarte strictă asupra noastră dintr-o dragoste geloasă, ne va mustra pentru cuvinte nefolositoare sau sentimente greşite, pentru risipirea timpului, pentru lucruri de care alţi creştini nu le simt niciodată deranjaţi” menţiona G.D.Watson. Când simţim mustrarea după ce am ţipat, am gândit urât sau am avut un gest necontrolat, Duhul Sfânt deja lucrează în noi! Dacă ne mâniem şi nu ne mustră conştiinţa, atunci şehina Domnului s-a îndepărtat deja. (Talmudul menţionează şehina cu sensul literar de „rezidenţa” Lui Dumnezeu. Potrivit înţelepciunii rabinice lumea nu putea fi considerată că există în realitate, în sensul deplin al cuvântului, câtă vreme „şehina nu îşi fixase rezidenţa printre oameni”. O altă învăţătură era cea potrivit căreia „bărbatul nu poate ajunge la existenţă fără femeie, nici femeia fără bărbat şi nici unul fără şehina”).

S-ar putea ca Duhul să nu ne explice mii de lucruri care ne dau de gândit, dar dacă ne dăruim dragostei Sale, El ne va învălui într-o dragoste geloasă şi va turna binecuvântările pe care le primesc doar cei din cercul Său apropiat. Dacă dorim să fim plini de Duh, hai să-l ascultăm pe Watson, care ne îndeamnă : „acordaţi privilegiul de a vă lega limba, de a vă înlănţui/reţine mâna sau a vă închide ochii (la unele lucruri), aşa cum nu o face cu alţii. Doar atunci când sunteţi în felul acesta, stăpâniţi de Dumnezeul cel Viu în lăcaşul tainic al inimii,  mulţumiţi şi încântaşi de această strajă personală, privată, geloasă, înseamnă că aţi descoperit într-adevăr antecamera (vestibulul) cerului.”

Neglijarea umplerii zilnice cu Duhul poate crea o stare letargică. Umplerea Duhului nu este ceva opţional, ci este o cerinţă creştină; a o evita ori a te teme de ea înseamnă a cădea sub norma Noului Testament, în mediocritate şi/sau în delicvenţă spirituală. Avem nevoie de umplere, de înviorare… Umplerea cu Duhul face din credincios un canal potenţial al mărturiei înaintea lumii. Fără Duhul Sfânt nu poate fi vorba de biserică, fără plinătatea Lui în viaţa credinciosului, nu poate fi vorba de spiritualitate! “Poţi închide ochii, dar nu poţi stinge soarele” (N. Iorga).

Sursa – http://nicolaegeanta.blogspot.com/2015/05/marele-cosmetician-al-sufletului-3-de.html

Citeste Blogul lui Nicolae Geantă aici – http://nicolaegeanta.blogspot.com/

7 comentarii (+add yours?)

 1. anatatar
  iun. 02, 2015 @ 06:21:38

  Reblogged this on ANA TATAR ANDRAS.

 2. Lukas
  iun. 02, 2015 @ 16:55:36

  Buna domnule Nicolae Geana, va rog din suflet nu mai amagiti masele cu astfel de idei. Nu uita ca Apostolul Pavel a fost muscat de un sarpe veninos cand era in calatoriile sale misionare si datorita spiritului sfant pe care il tot invocati nu a patit nimic. Convingeti-va singuri de ceea ce spune-ti lasandu-va muscati de o cobra sau o vipera iar daca nu se intampla nimic atunci sa spuneti ca aveti spirit sfant peste D-voastra.

  • Avram
   iun. 02, 2015 @ 22:12:00

   Lukas,
   Ceea ce tu ceri fratelui Nicolae Geanta poate sa se aplice si pentru tine. Tu ceri fratelui sa se lase muscat de o naparca si daca nu i se intampla nimic, are spirit sfant peste el… Dar tu, daca cineva ti-ar cere sa faci lucrul acesta il vei face? Vei fi muscat de acea naparca si nu ti se va intampla nimic? Ar fi extraordinar de bine daca ar fi asa, dar daca citim cu atentie ce s-a intamplat cu Pavel in insula Malta vom vedea o altfel de ilustratie, si nici decum asa cum o vezi tu.
   Apostolul Pavel a adunat maracini si i-a pus pe foc, spune Cavantul, si o naparca a iesit afara din pricina caldurii si s-a alipit de mana lui Pavel. Pavel a scuturat naparca de pe mana lui in foc, si n-a simtit nici un rau (Faptele Apostolilor 28:4,5). Deci Pavel nu s-a repezit la acea naparca si sa-si intinda mana inspre ea ca sa se lase muscat. A fost tocmai invers. Naparca s-a agatat de mana lui si atunci cand Pavel a simtit-o pe mana lui a aruncat-o numaidecat in foc. Si nu a fost vatamat de acea naparca. De ce? Pentru ca Dumnezeu l-a ocrotit ca sa nu i se intample nici un rau si sa fie o marturie pentru barbarii care-l priveau. Asa trebuie inteles Cuvantul lui Dumnezeu, ca altfel iti vei aduce naparci in casa ta si daca nu te vor vatama vei fi un adevarat crestin?

   • Lukas
    iun. 03, 2015 @ 02:35:31

    Pavel nu a provocat raul caci atunci nu mai avea iubire de Dumnezeu.Nici eu nu il provoc dar va rog fiti sinceri caci puterea spiritului sfant al Lui Dumnezeu a creeat universul iar nu starile noastre de extaz si puterea noastra de convingere sunt spirit sfant. Eu asta va rog nu mai aclamati si sustineti ca lucrati cu spirit sfant.Rodul spiritului sfant este alyceva, este ceea ce noi trebuie sa fim, dar spiritul in sine peste noi nu mai este de mult caci Sfintele Scripuri dovedesc asta . O zi buna va doresc, apreciez unele stiri de pe site-ul D-voastra dar o sa incetez sa il mai accesez.

    • rodi
     iun. 03, 2015 @ 08:29:00

     Lukas,
     Dumnezeu ne-a incredintat convingerile care le avem si noua si tie. Sunt unele puncte din Biblie care le vedem diferit. Asta nu ne opreste ca sa fim frati si sa avem partasie impreuna. De ex, exista o colaborare intre bisericile penticostale si baptiste cum n-a mai fost si nu doar la romani, ci si la americani si in toata lumea si stim bine ca ele stau diametric opus interpretarii lucrarii Duhului Sfant, penticostalii avand increderea ca darurile Duhului Sfant nu au cedat si multi, dar nu toti, baptisti crezand ca darurile Duhului sfant s-au oprit odata cu ucenicii Domnului Isus.

     Si care e motivul pentru o noua intelegere? Motivul e ca crezand sau nu in continuitatea darurilor Duhului Sfant nu ne afecteaza mantuirea si nici nu ar trebui sa ne desparta ca si crestini evanghelici, cand am putea sa misionam si mai bine, uniti, decat despartiti. De aceea, te rugam sa te gandesti la acest lucru si sa nu ne parasesti. Avem foarte multi frati baptisti care ne urmaresc blogul si postam foarte multe materiale, predici si mesaje rostite de frati baptisti, chiar majoritatea a celor in limba engleza. Postarile sunt pentru edificarea noastra si dorim ca Dumnezeu sa foloseasca tot ceea ce facem si postam spre gloria Sa. Indiferent ce decizi sa faci, iti dorim numai bine si Dumnezeu sa te foloseasca si pe tine in planul Sau de mantuire a neamurilor. Dumnezeu sa te binecuvanteze!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: