Adevarul: Statele musulmane ale Europei pot schimba echilibrul lumii?

2 în Balcani: Macedonia şi Bosnia-Herţegovina. Ele urmând să se alăture astfel celorlalte două state musulmane deja existente, Albania şi Kosovo. Iar două dintre viitoarele ţări din blocul european care nu va mai fi creştin – Marea Britanie şi Franţa – sunt puteri nucleare. Photo Adevarul

2 în Balcani: Macedonia şi Bosnia-Herţegovina. Ele urmând să se alăture astfel celorlalte două state musulmane deja existente, Albania şi Kosovo. Iar două dintre viitoarele ţări din blocul european care nu va mai fi creştin – Marea Britanie şi Franţa – sunt puteri nucleare.
Photo Adevarul

Reiau o informaţie pe care o integram într-un alt articol, publicat zilele trecute. Este într-atât de importantă încât, în opinia mea, merită o continuare şi o analiză mult mai amănunţită. Este vorba despre cea mai mare schimbare ce va afecta, în deceniile următoare, echilibrul strategic al planetei şi, în acelaşi timp, evident, va provoca o modificare de esenţă a formulelor civilizatorii actuale.

Pentru început însă, iată, din nou, harta-avertisment realizată de cercetătorii de la Pew Research Center:

Tarile unde crestinii vor scade la mai putin de 50% populatia tarii respective. Photo Pew Research via Adevarul

Tarile unde crestinii vor scade la mai putin de 50% populatia tarii respective. Photo Pew Research via Adevarul

Din cele 8 ţări despre care se spune că, la orizontul anului 2050, îşi vor pierde identitatea demografică majoritar creştină, 5 sunt în Europa. 2 în Balcani: Macedonia şi Bosnia-Herţegovina. Ele urmând să se alăture astfel celorlalte două state musulmane deja existente, Albania şi Kosovo. Iar două dintre viitoarele ţări din blocul european care nu va mai fi creştin – Marea Britanie şi Franţa – sunt puteri nucleare. Este o problemă? Nu încă. Dar, cu siguranţă, poate deveni din cauza conexării care deja se produce de ceva timp cu spaţiile foarte active care alimentează, susţin şi motivează ideologic (şi nu numai) migraţia înspre aceste zone, pentru a consolida comunităţile musulmane existente. (VEZI prima poza mai sus)
[…..]
Între timp, să ne pregătim pentru posibilitatea ca, în acest spaţiu al Balcanilor noştri, să explodeze conflictele interconfesionale clasice ale Orientului Mijlociu, acum importate şi aflate în aşteptarea declanşării următoarei etape, cea de cucerire şi control a teritoriilor. Adică etapa următoare, logică, previzibilă şi, pare-se, desfăşurându-se în totala noastră indiferenţă.

Citeste mai mult: adev.ro/npb9a4

9 comentarii (+add yours?)

 1. Androushka (Co-administrator Albaniaperomaneste)
  iun. 25, 2015 @ 01:42:49

  Salut,
  Albania numai stat „musulman” nu este, adevaratul pericol venind mai degraba din partea suratelor vestice: Franta si Marea Britanie…Toleranta religioasa de care dau dovada albanezii ar trebui sa serveasca drept exemplu si altora. Astfel, poate ca ne-a
  m gandi inainte de a ridica sabia in n
  mele Domnului…oricum s-ar numi el
  ..
  Arunca o privire pe http://www.albaniaperomaneste.com

 2. Androushka (Co-administrator Albaniaperomaneste)
  iun. 25, 2015 @ 11:18:45

  Nu prea cred in sondaje si nici prea mult in „wikipedia”, ci doar in ceea ce vad (si cunosc) cu ochii. Cei 58,79% la suta care se declara a fi musulmani sunt in mare majoritate, hai sa le spun, nepracticanti. O sa intalnesti foarte des aici albanezi care poarta prenume crestin si nume de familie musulman sau prenume musulman si nume de familie crestin. Casatoriile mixte sunt la ordinul zilei, nimeni nu se opune uniunilor dintre cuplurile musulmano-crestine. O mare parte din albanezi sunt „bektashi”, respectiv practicanti ai unui islam tolerant, unde „baba” (asa se numeste „clericul” lor) nu se sfieste in a te servi cu rachiu…si nu mai vorbesc despre colegii mei care-s mari amatori de raki/coniac Skenderbeu…Foarte putine femei poarta voalul islamic (acesta a fost interzis in scoli) si cred ca albanezele ar trebui sa se acopere ceva mai mult fiind cam golase ;).
  Locuiesc in Albania de mai bine de 7 ani si m-am casatorit cu cineva care provine din mama catolica si tata, hai sa-i spunem musulman, desi acesta din urma consuma carne de porc, bea alcool si nu sarbatoreste Ramadanul. Eu am fost botezata in ritul ortodox si nu s-a pus problema sa trec la Islam.
  Am ajuns sa cunosc Albania mai bine decat Romania (e drept, este o tara de zece ori mai mica si in plus, profesia imi permite sa o bat in lung si-n lat si sa cunosc fel de fel de oameni), insa nu am intalnit vreodata vrajba intre intre crestini sau musulmani…Nu am nimic cu credinta altora pana in momentul in care aceasta cade in extrema si cred ca lipsa de toleranta a dus la acte violente in numele religiei.
  In Caucaz este alta situatie, acestia fiind cu mult mai aproape din punct de vedere geografic si mai ales, religios, de aceasta plaga blestemata numita ISIS…
  Cred ca acum vreo luna se difuza pe toate canalele TV albaneze mesajul unui barbos, membru ISIS, care ii ameninta pe albanezi, numindu-i „necredinciosi” si „sfidatori ai Islamului” si promitandu-le jihadul….In mod normal ar fi trebuit sa ii numeasca „frati”, nu? Evident ca toata s-a aratat ingrijorata si presa/TV-ul au vuit contra…
  Daca-l intrebi pe albanez ce religie are, acesta iti va raspunde: „Religia mea este albanismul!”….
  Numai bine.

  • rodi
   iun. 25, 2015 @ 11:28:06

   multumim mult pentru comentariile tale. Sunt valoroase pentru ca traiesti in Albania si cunosti situatia mai bine ca noi ceilalti. Ne bucuram sa stim ca islamul in Albania nu este un pericol pentru fratii si semenii nostri din Romania. Dumnezeu sa-i pazeasca de rau si sa va pazeasca si pe voi, ca sa puteti trai in pace si liniste. Iti dorim numai bine!

   • Androushka (Co-administrator Albaniaperomaneste)
    iun. 25, 2015 @ 11:31:00

    Si eu va multumesc pentru raspunsul onest. Multa liniste, pace si sa va ajute Dumnezeu!

 3. Carstea Stefan
  iun. 28, 2015 @ 13:58:27

  Cu acesti albanezi este un lucru ciudat. Au multe cuvinte in limba dumnealor care seamana cu cele din romana. Nu stiu cu obiceiurile si traditiile cum stau.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: