​= ​ Oamenii si Crestinii „Circumstantiali”​=​ Ioan Burca

Photo credit

Photo credit revtomberlin.com

                                     
  TATALUI, FIULUI, DUHULUI SFANT, 
Toata Gloria in Veci !!!

​= ​Oamenii si Crestinii „Circumstantiali” ​=    ​

Dupa ce uraganul Andrew in 1992 a distrus multe case, magazine, masini, etc, in orasul american Miami, ​statul Florida, o doamna a scris unui ziar:

“Nu am crezut in Dumnezeu si nici nu cred. Inainte de venirea uraganului Andrew I-am dat o sansa lui Dumnezeu sa ma convinga de existenta Lui, protejandu-mi casa pe care am avut-o, si pe care acum nu o mai am deoarece a fost distrusa. Astfel, Dumnezeu a pierdut ultima sansa de a ma convinge de existenta Lui.”  ​

Raspunsul redactorului de la ziar, suna in felul urmator:    ​

“Stimata doamna, va inteleg, dar cu toate ca nu sunt prea familiar cu lucrurile acestea, ma gandesc ca in zilele care au trecut, Dumnezeu a fost prea ocupat cu clientii permanenti si n-a mai avut timp si de cei temporari (ocazionali)​!​  ​

Cei care spun ca nu cred in existenta lui Dumnezeu, le-ar placea totusi ideea existentei si a ajutorului Lui, dar numai cand au nevoie de El, cand sunt depasiti de situatie,​ in anumite conditii puse de ei, numai cand I-ar da voie si numai in acele compartimente ale vietii lor in care I-ar da ei acces. Atata timp cat ei se pot descurca singuri, n-ar vrea ca Dumnezeu sa le schimbe programul, preocuparile si viata pe care o duc. 

Ei nu-si dau seama ca Dumnezeu este, a fost si va fi implicat in viata lor de la nastere pana la moarte. In situatii grele sau chiar disperate ei apeleaza la Dumnezeu pentru ca Il considera puternic, intelept, capabil sa ii ajute, sau chiar sa ii salveze din situatii grele. Cu toate acestea ei gandesc ca Dumnezeul Atotstiutor si Atotputernic ar trebui sa asculte de ei si ca ei Ii dau sanse Lui sa se manifeste! Atat de mult le-a intunecat cel rau mintile ca isi inchipuie ca bulgarele de tarana, adica omul, Ii poate pune conditii  Celui ce l-a creat, Stapanului Universului!   

Raspunsul redactorului de la ziar (cu toate ca asa cum zicea el nu era prea bine documentat in aceasta privinta), e un raspuns clar, logic si de bun simt ​ (parafrazez):​

“Pe tine nu te-a interesat de fel Dumnezeu, pana cand ai ajuns in fata unei probleme care te depaseste, dar acum Ii vrei ajutorul.​”​

Asta ar mai fi cumva, dar sa nu spui un “te rog” ​, Celui caruia-I ceri ajutorul, nu arata nici macar bun simt, Celui caruia-I ceri ajutorul, nu arata nici macar bun simt​! 

Tu esti in valuri, gata sa te ineci si-I pui conditii Salvatorului tau!”

​  Tu cel slab si pierdut Ii dai Lui Dumnezu sansa sa te scape ! Lipsa totala de bun simt elementar!​

   ​Gandurile, ideile, atitudinile, de felul celor aratate de doamna mentionata, sunt de inspiratie satanica!

​ ​

Satana e specialist in a schimba regulile, randuiala, bunul simt, normalul, in neregula (lipsa de reguli), neoranduiala, lipsa de bun simt, anormal, etc.

​     ​

In Cuvantul Sau, Dumnezeu promite urmatorul lucru: 

“Ma veti cauta si Ma veti gasi.” ​     ​

Are insa o conditie, deoarece numai El pune conditii si numai El e indreptatit s-o faca. Aceasta conditie este:

“…daca Ma veti cauta cu toata inima.” (Ieremia 29:13) 

ŞTIAȚI CĂ.?? Photo credit

ŞTIAȚI CĂ.?? Photo credit Biserica Baptista HARUL Timisoara

Nu cu pretentii, ci din adancul inimii

Daca ai stat departe de Dumnezeu traind in pacat si nu ai crezut ca El exista, dar acum treci printr-o situatie grea, poate disperata, apeleaza cu toata increderea la Dumnezeu, striga catre El, dar de pe genunchi si din toata inima, cu lacrimi, si El e Cel care-ti promite ca se va lasa gasit de tine si ca e gata sa te asculte si sa te ajute! Daca Dumnezeu ingaduie sa trecem prin situatii grele, nu este pentru ca ne doreste raul, moartea, ci pentru ca ne doreste binele. 

Multi au uitat de Dumnezeu si se indreapta vertiginos spre pierzare vesnica, spre iad si numai cand dau de greu isi aduc aminte de Dumnezeu si El se indura de ei si le mai da o sansa sa se intoarca la El, la Creatorul lor.     ​

Noi n-avem cum sa-I dam sanse Lui. Cel mai tare e cel care poate sa dea sanse celui mai slab, si nu invers!    ​

Stim cu totii in ce situatii si conditii ajung copiii fara parinti. Cand insa un copil are parinti care il supravegheaza si il disciplineaza, acel copil are sanse mari sa ajunga un om de caracter. Nici un parinte adevarat nu-si disciplineaza copilul pentru ca-l uraste, ci pentru ca il iubeste. Parintele nostru ceresc ne trece prin situatii grele, pentru ca ne iubeste si ne vrea binele.   ​

Pana aici am scris despre o categorie de oameni care se declara atei. In continuare voi vorbi despre o alta categorie de oameni, si anume de cea in care se gasesc oameni care declara ca ei cred in Dumnezeu, ca sunt crestini, si se considera urmasi ai lui Hristos, dar vietile lor de zi cu zi ii contrazic.

S-a intamplat in urma cu cativa ani ca doi elevi de liceu, din America, au intrat in clasa cu  arme si au inceput sa traga in colegi si in profesorul lor. Cateva zile mai tarziu, unul din elevii acelei clase, care a reusit sa scape cu viata, a scris cateva randuri unui ziar in care se adresa lui Dumnezeu astfel:

“Unde erai, Doamne, cand s-a intamplat asta?” Raspunsul dat de redactor, ca din partea Lui Dumnezeu​ afost: “Tu nu stii ca Eu n-am voie sa intru in scolile americane?!​”      ​

Aici e o categorie de oameni care vor sa-I ceara socoteala lui Dumnezeu pentru relele care se intampla in lume. ​Sunt destui in aceasta categorie. ​Ei Il recunosc pe Dumnezeu ca Domn al lor (“Doamne”, zicea cel in cauza) si se mira de relele ce se intampla, insa nu-si pun aceasta intrebare lor insisi, ci I-o pun lui Dumnezeu, desi se stie ca in scolile publice americane s-a interzis religia, rugaciunea si chiar pronuntarea Numelui Domnului Isus Hristos!  ​

Nu DUMNEZEU a interzis astea, ci oamenii! Intreaba-i pe oameni, de ce se intampla rele pe Pamant!​​    ​

Deci nu-L vor pe Dumnezeu in scoli, dar Ii cer socoteala de relele care se intampla in scoli! Cum credeti ca ar putea fi numita o astfel de atitudine?      ​

Celor care se adreseaza lui Dumnezeu, sau Domnului Isus Hristos cu “Doamne”, as vrea sa le spun ca ceea ce fac este foarte frumos si neaparat necesar dar… insuficient! De ce? Iata raspunsul din partea Domnului Isus: 

Photo credit www.talkjesus.com

Nu orisicine-Mi zice“Doamne, Doamne!” va intra in Imparatia Cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri.” (Matei 7:21).

    Din nefericire sunt foarte multi care pretind ca sunt crestini si Il
numesc pe Dumnezeu, Domnul lor, dar nu fac voia Lui, ci prin vorbele si faptele lor dovedesc ca au un alt domn. Astfel de crestini care desi Ii spun lui Dumnezeu, Domn, dar care isi traiesc viata in functie de anumite lucruri, persoane, evenimente, etc, pot fi etichetati ca fiind “circumstantiali” (i-am numit asa pentru ca atat atitudinea cat si actiunile lor privitoare la Dumnezeu si viata de credinta sunt nesincere si temporare, si depind de anumite circumstante, imprejurari, oameni, etc).

    ​Acesti “crestini”, dupa manifestarile si felul lor de viata, pot fi pusi in cateva grupe; voi reda cateva ​ (termenii sunt imprumutati din gramatica).

​       1. ​“circumstantiali” de LOC

. Daca in locul unde se afla sunt crestini, e normal sa fie si ei crestini! In biserici de pilda, toti par a fi crestini, dar la servici, la scoala, pe strada, multi dintre acestia nu mai seamana cu ceea ce pareau in biserica. Nu e o noutate sa spun ca multi, chiar dupa ce ies din biserica, injura, se imbata, se bat, mint, fura, etc.

​   2. ​“circumstantiali” de TIMP

. Sunt oameni care se comporta ca si crestini numai in anumite ore sau in anumite zile (la Craciun, la Pasti). Oricum nu pentru mult timp​ si nu prea des (de cateva ori pe an), si nu in tinerete ci la batranete, dupa ce ies la pensie (daca mai ajung).

​  3. ​“circumstantiali” de MOD

. Acesti oameni imprumuta modul crestinesc de comportare pentru ca doresc ca cei din jur sa ii stie astfel. Aici pot fi date multe exemple din randurile politicienilor, in special in campania electorala. Unii candidati au facut chiar exces, filmandu-se sau pozandu-se prin diferite biserici, spunand ce fapte caritabile au facut si cat i-au costat acestea. Daca acest mod de expunere le-ar scadea popularitatea, atunci nu s-ar afisa niciodata ca fiind crestini!

​    4. ​“circumstantiali” de SCOP

. Acestia aplica proverbul: “Scopul scuza mijloacele” Nu cu mult timp in urma, am vazut la TV, finalul unui interviu cu o fosta cantareata de muzica populara care zicea ca s-a pocait. Reportera i-a pus urmatoarea intrebare: “Daca ati lua-o de la inceput, ati face acelasi lucru?” Doamna in cauza a raspuns ca desigur, si a si argumentat ca prima data trebuie sa te realizezi cat esti tanara, in lumea larga, pentru ca la biserica nu te poti realiza asa, si dupa aceea cand ai strans ceva bani si mai imbatranesti, te duci la biserica: adaug​ ce i-a scapat ei: daca ajungi la batranete!

​    ​

Daca in repertoriul bisericesc canti cantarile Domnului, e bine. E rau insa cand faci din castigarea banilor scopul tau principal, si pana nu iti atingi acest scop “mai inalt”, de Dumnezeu nu-ti pasa, iar cand te intorci in tabara lui Dumnezeu, esti tot cu mentalitatea si inima veche! Cand nu mai esti bun(a) pentru lume, vrei sa treci in tabara Lui Dumnezeu; pentru El te consideri a fi​ bun(a). Ai dat ce-ai avut mai bun, tinerete, putere, talent, lumii, traind si in pacate, slavindu-l pe diavolul si acum cu vocea „sparta” vrei sa-L slavesti pe Dumnezeu!

   ​ Sunt cazuri cand unele persoane trec ​(sau au trecut) ​de la un cult la altul, nu din incredintare, din sinceritate, ci cu un scop: casatorie, slujba, plecare peste hotare, etc. Atunci cand unele comunitati de crestini au fost ajutate dinafara tarii, au fost unii care, din interes, au mers la bisericile acestora, au aderat la ele, dar cand s-au terminat ajutoarele, au terminat si ei cu mersul la biserica!

Unii dintre cei care au trecut granita in timpul comunismului, in lagare, la interviu, s-au dat a fi pocaiti, ca sa fie acceptati de America, etc., dar la un simplu test din cele scrise in Biblie, se dadeau de gol, nestiind raspunsurile, pentru ca ei nu citisera Biblia, cum desigur o citesc pocaitii, care-s cu Cartea Sfanta la subsioara si fac „propaganda religioasa” fara sa le fie rusine de Domnul Isus, care a murit pentru pacatele lor, salvandu-i de la iad!​

​ ​
  5. ​“circumstantiali” de EVENIMENTE DEOSEBITE​

. Uneori, intr-o comunitate mai mare sau mai mica, se intampla evenimente neobisnuite: miscari sociale, calamitati, cutremure, uragane, necazuri. In astfel de situatii oamenii isi aduc aminte de Dumnezeu, si se mai duc si pe la biserica. In Romania, imediat dupa revolutie (1989), lumea a inceput sa mearga pe la biserici dar nu a tinut mult si oamenii au uitat repede de Dumnezeu, si de rusine, isi zic in gand, sau chiar cu voce tare si chiar pe la televizor,​ ca daca esti crestin nu trebuie sa faci caz din asta. Stie Dumnezeu ce e in inima ta si atat e de ajuns. Doar n-o sa faci “propaganda ca pocaitii”.

Ai grija ca nu cumva sa-i faci propaganda celuilalt domn, cu vorbe si fapte rele! Ai inchis difuzorul pentru Dumnezeu, dar l-ai deschis pentru diavolul, vorbind lucruri murdare. Nu faci propaganda pentru Dumnezeu, dar automat faci pentru diavolul!

Nu te rusina de Domnul Isus Hristos, ca nici El nu s-a rusinat de noi, oamenii, cand El, Cel Sfant, a murit pentru noi cei murdari si pacatosi. Noi, crestinii, trebuie sa spunem asta la toata lumea fara retinere si fara rusine!

​     Nu se rusineaza Dumnezeu de oameni, plini de pacate, murdari, dar​ se rusineaza ei de Cel Preasfant, Creatorul lor!
     Iata ce le spune Domnul Isus acestora:

26. Căci de oricine se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, se va ruşina şi Fiul omului de el, cînd va veni în slava Sa şi a Tatălui şi a sfinţilor îngeri.

(Luca 9:26).​

Am aratat in aceste randuri atitudini ale oamenilor fata de Dumnezeu si felul in care multi ar dori sa aiba relatia cu Creatorul lor. Nu stiu daca te consideri ateu sau crestin. In general ateii nu sunt din randurile oamenilor simpli cu mai putina scoala, ci dintre cei cu pregatire mai inalta. Probabil ca avand multe cunostinte si unii chiar in mai multe domenii, considera ca sunt suficient de bine informati ca sa-si dea seama daca Dumnezeu exista sau nu. As vrea sa le amintesc acestora, ca un om intelept zicea: “Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama mai bine cat de putin cunosti”.   ​

Daca ai citit mult si cunosti multe, vezi ca nu cumva sa-ti scape ESENTIALUL​ . S-ar putea ca printre cartile citite de tine sa​-ti fi scapat cea mai importanta carte si sa ​nu figureze tocmai cea numita Cartea Cartilor, adica Biblia. Daca-i asa, sper ca Dumnezeu sa iti dea viata in continuare sa o poti citi.    ​

Biblia insa nu se citeste ca celelalte carti, numai cu dorinta de a te documenta, de a face comentarii contradictorii, de a critica, mai ales ca la inceput e mai greu sa intelegi unele lucruri, chiar daca ai doctorat in alte domenii. Biblia se citeste cu mintea limpede si cu inima deschisa pentru a primi de la Dumnezeu ce nu-ti poate da nici o alta invatatura din lumea asta. Pentru aceasta este absolut necesar sa te asezi pe genunchi si sa-L rogi pe Dumnezeu sa te ierte, sa te curateasca de pacate in jertfa si sangele Fiului Sau, Domnul Isus Hristos, si sa-L rogi sa-ti dea intelepciune si lumina ca sa intelegi ce citesti si sa poti crede. O sa zici ca esti ateu si nu poti face asta. Fa numai, ca n-ai nimic de pierdut, ci numai de castigat. Dumnezeu sa-ti ajute.     ​

Poate ca nu te incadrezi in categoria ateilor, caci te consideri a fi crestin. Misiunea mea nu e sa verific pe altul. Eu trebuie sa ma cercetez pe mine si pe toti ne cerceteaza Dumnezeu. Dar daca te incadrezi in vreo categorie din cele descrise anterior, sau in altele care mi-au scapat, si credinta ta in Dumnezeu, in Domnul Isus Hristos care a murit pentru noi toti, depinde de anumite lucruri, situatii, oameni, evenimente, etc, cauta sa te corectezi si leaga-te strans de Dumnezeu, de Domnul Isus Hristos si prin puterea Duhului Sfant, indiferent ce zic si ce cred ceilalti despre tine si indiferent cine ar fi ei, indiferent de situatii, evenimente, etc!   ​

NU fi un ​”​crestin circumstantial​”​, ​a carei viata de crestin depinde de circumstante, imprejurari, oameni, etc., ​adica ​TEMPORAR!​

​    ​Daca vrei ca Dumnezeu sa iti asculte rugaciunile si, ​de asemenea, ​pentru a fi gata in orice moment sa treci in vesnicie, daca El gaseste cu cale s​a-ti taie firul vietii​, trebuie IN MOD OBLIGATORIU, , sa fii un CRESTIN PERMANENT​!  ​
DUMNEZEU​ sa-ti ajute! Amin!​                         ​

 Ioan Burca – robul DOMNULUI,  

                                    Doctor în Teologie
​   ​

​Fratilor, Credinta Noastra-Canta: Surorile Onufrei​

 
Pot sa se sfarame muntii! – Canta: Surorile Frandos
  TATALUI, FIULUI, DUHULUI SFANT, 
                                            Toata Gloria in Veci !!!

                                              Stimati Vizitatori

                              Va prezentam 2 link-uri, care contin 

          Cuvantul si Minunile Lui DUMNEZEU in viata unor oameni. 

               Va dorim vizionare si auditie Placuta si Benefica!
      Pe link-ul nr. 1, dati click pe camera de filmat, aceea mica
  din dreapta,  sau pe difuzorul mic din dreapta, pentru cele audio.
  1.  http://perlesicomori.net/  (audio si video)
     Pe link-ul nr. 2,  ” Esenta BIBLIEI ” , gasiti Lucrurile ESENTIALE 
 pe care un om trebuie sa le STIE si sa le FACA, si altele sa stie 
sa NU le faca, pentru a fi salvat de la iad si a-i arata SINGURA CALE spre RAI,
care este DOMNUL ISUS HRISTOS FIUL Lui DUMNEZEU !!!
                            DUMNEZEU sa va Binecuvanteze!
                                            Cu tot respectul,
                                  Ioan Burca – robul DOMNULUI,
                                          Doctor in Teologie
   “Cercetaţi toate lucrurile şi pastrati ce este bun”, adică BIBLIC.

 


 Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: