Crestinii refugiati din Mosul incearca sa-si refaca viata

A trecut aproape un an de când SIIL a capturat orașul Mosul, vechea cetate Ninive. Ei au continuat să pună stăpânire pe cea mai mare parte a Câmpiei Ninive. Se estimează că peste 100 000 de creștini au fugit de SIIL în timp ce armata teroristă avansează în Siria și Irak. Au lăsat mii de refugiați și vieți distruse în urma lor. Vedem din Iordania cum unii creștini, care au fugit de Statul Islamic, încearcă să-și refacă viețile.

Pentru Anmar și familia lui, clopotul a bătut la miezul nopții.
”E foarte ciudat că clopotele bat în acest moment. Difuzoarele ne strigă și ne spun să ieșim din Qaraqosh. Vine SIIL și nu este nimeni care să ne protejeze. Așa că îmi iau familia, soția, copiii și plec”, spunea Anmar.

Ca și cei din satul creștin de circa 60 000 de oameni, familia lui Anmar a fugit pentru a-și scăpa viața. Mulți s-au îndreptat spre Erbil, capitala Kurdistanului. Alții au evadat în Dahouk, un oraș kurd situat în apropierea graniței cu turcii. Luni mai târziu, unii s-au dus în Amman, capitala Iordaniei, și în orașele din jur.

”Până acum nu ne puteam imagina că ni se va întâmpla asta. E ca un vis. Totul era atât de normal. Viața noastră a fost atât de confortabilă și deodată totul s-a schimbat”, spunea Ramad.
Viața a fost schimbată de teroriști cu un scop mortal.
”Ei nu vor ca vreun creștin să locuiască în Irak. Vor să-i omoare pe toți, să plece, sau să devină musulmani”, spunea Ramad.

Dar au scăpat și Îi dau laudă lui Dumnezeu.
”Isus a făcut pentru noi un miracol. El mi-a salvat familia. Am o soție și trei fiice. El le-a salvat. Isus le-a salvat de gruparea SIIL. ”, spunea Kareem.
În timp ce sunt tot fără țară, aceste familii s-au descurcat mai bine decât majoritatea. Ei locuiesc într-un apartament frumos datorită ajutorului primit de la un preot anglican, cunoscut sub numele de vicarul Bagdadului. Numele lui este Canon Andrew White. Organizația sa oferă case și alt ajutor pentru refugiați.

”Avem nevoie de prevedere, dar avem nevoie și de protecție, deoarece fiecare dintre noi a venit dintr-un astfel de loc violent. Mă îndoiesc că e un copil în această clasă care să nu aibă pe cineva drag ucis”, spunea Canon Andrew White.

Mulți creștini irakieni ce au fugit au găsit refugiu în Iordania. Cei mai mulți elevi provin din Mosul, vechea Ninive, sau din satele și orașele creștine înconjurătoare din nordul Irakului. Aproape toți cei de aici au fugit din cauza grupării SIIL.

”Nu au avut nimic, iar acum au o structură a vieții și o speranță pentru viitor. În Statele Unite și Occident, oamenii trebuie să știe că acești oameni nu au nimic, dar cu toate acestea au totul, pentru că știu că Ieșua, Isus, este real și esențial în viața lor”, spunea Canon Andrew White.
Copiii continuă să cânte rugăciunea ”Tatăl nostru” în limba aramaică. Familiile continuă să citească Biblia. Fiindu-le dată posibilitatea de a se lepăda de Domnul, ei au refuzat.

”El a murit pe cruce pentru noi. Nu-L pot respinge pe Isus”, spunea Seham.
Pentru moment, ei caută ajutor la Națiunile Unite și alte națiuni și rugăciune la biserici.
”Rugați-vă pentru noi. Ne aflăm într-o situație foarte grea aici. Eu sunt bine, dar sunt atât de mulți oameni care trăiesc în tabere în Erbil, Irak și aici în Iordania. Viața este foarte dificilă. În special aici în Iordania nu avem de lucru. Poporul irakian nu ne permite să lucrăm. Vrem să se roage pentru noi”, spunea Anmar.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 81 – iunie 2015 – ultimele știri creștine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

<span>%d</span> blogeri au apreciat: