Emil Bartos – Relatia dintre parinti si copii – ,,De ce imi este atat de greu sa-mi inteleg copilul?” Biserica Baptista Curtici

BBCurtici – 20.06.2015 – Conferinta Emil Bartos – part. I

Relatia dintre parinti si copii

TEMA STUDIULUI: Emil Bartos prezinta perspectiva biblica si pastorala, a consilierii. Ce sa facica sa imbunatatesti relatia cu copilul tau. „De ce imi este atat de greu sa-mi inteleg copilul?” Mai ales, astazi.

Tatiana Bartos (medic pediatru) prezinta si ea o perspectiva medicala si va analiza etapele cresterii, dezvoltarii, unui copil, ca sa stiti din ce motive unii copii se poarta cum se poarta.

VIDEO by Biserica Baptista Curtici

BBCurtici – 20.06.2015 – Conferinta Emil Bartos part. II

Emil BartosDiferenta de generatie, de gandire, de mentalitate, se accentueaza. Intotdeauna a fost aceasta diferenta de abordare a vietii intre parinti si copii. Dar, in ultimii ani, aceasta diferenta, aceasta prapastie de comunicare a crescut destul de mult. Parca, copiii si parintii sunt to mai distantatiS-a vazut si motivele, presiunile din afara, noile abordari, noua gandire seculara care accentueaza mult individualismul, renuntarea la valori, relativismul etic si moral. Toate acestea influenteaza noua generatie. Plus, ca in familie, apar probleme cari n-au fost pana acum. Ideea de familie este sub asediu. Se vrea renuntarea la modelul iudeo-crestin de familie. Se incearca alte variante, cum ar fi parteneriatele, adica, concubinajul, mai pe intelesul tuturor. Si social, parintii lucreaza tot mai mult. Tot mai tarziu vin acasa. Copiii sunt sacrificati, dati pe mana altora. Si aceasta prapastie, aceasta distanta e tot mai mare, cu cat trec anii. Problemele care apar sunt pe masura. Am vorbit despre lipsa regulilor, a moralitatii, a eticii. Frica de angajament, violenta, suicidul, despresia, samd.

Ce solutii exista? Evident, solutii, asa, cu care sa se rezolve problema aceasta nu exista. Trebuie o analiza, asa cum facem noi si cum ar trebui sa faca toti parintii. […] Parintii nu-s pregatiti. Bisericile insa care se consuma pentru asta, care organizeaza, familiile care cer o analiza atenta,  acestea vor reusi cel putin sa previna problemele.

Ce este de facut? Asa cum am aratat, daca este o schimbare la nivelul global, asa ar trebui sa fie o schimbare de vorbire la nivelul familiei. Noi, sigur, credem in valorile crestine si in principiile crestine. Biblia nu da solutii la orice. Deci, fac si eu alergie la exegetii si interpretii nostri diletanti, care iau texte biblice si le forteaza, numai ca sa le dea lor un raspuns. Biblia vorbeste putin despre relatia parinti-copii. Dumnezeu ne-a dat si ratiune, ne-a dat si cunostinta. Ne-a dat acces la informatie si toate acestea trebuie combinate. Principiile biblice le pastram. Dar, pe ele, construim ceva, zidim ceva. Si de aceea facem studii.

Trei lucruri ar trebui recuperate

Am gasit ca trei lucruri ar trebui recuperate, reaplicate din principiile crestine, ca sa ne ajute a imbunatatii intelegerea copilului tau. Primul este descoperirea partasiei. (Din primele 6:10 minute)

VIDEO by Biserica Baptista Curtici

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

<span>%d</span> blogeri au apreciat: