Adevarul.ro: Moscheea de la Bucureşti: de ce a ales Erdogan România şi cum au răspuns ţările din Vest la cereri similare

Traseul sinuos al unui proiect politico-teologic

Photo credit Adevarul.ro

Ascultând sau citind majoritatea comentariilor făcute pe marginea ridicării unei moschei la Bucureşti în ultima vreme, senzaţia acută este cea de superficialitate. Nu există suficientă răbdare pentru a cerceta de unde a început această chestiune, cum a evoluat, care sunt mizele şi care sunt posibilele implicaţii, cum poate fi plasat acest episod într-un context mai larg, cel al relaţiilor dintre Turcia din ce în ce mai confesională şi Europa din ce în ce mai secularizată.

Solicitarea construcţiei unei mari moschei aparţine nu cultului musulman din România, ci Turciei. Turcia a încercat şi a reuşit, până la proba contrară, să se substituie nevoilor comunităţii musulmane din România în această privinţă. Niciodată Turcia nu a indicat în negocierile cu România vreun act, vreo solicitare din partea acestei comunităţi. Iniţial, cererea a fost adresată Primăriei Municipiului Bucureşti în 2004 şi nu privea construirea unei moschei, ci a unui cimitir confesional de rit islamic.

Strategia lui Erdogan pentru diaspora turcă Între 2004 şi 2012, atunci când MAE adresa PMB solicitarea construirii unei moschei, politica Turciei faţă de rolul Islamului s-a modificat radical. Erdogan, aflat în funcţia de prim-ministru începând cu 2003, a acţionat pornind de la premisa că modelul secular promovat de Atatürk este în contradicţie cu nevoia de a-i ţine aproape pe turcii din diasporă, dar şi pe cei din ţară. Erdogan a fost întotdeauna adeptul unui „islamism luminat”, în care religia joacă un rol important. Atât doar că, în timpul cât nu s-a aflat la putere, nu şi-a putut impune această viziune. Erdogan a realizat că, prin finanţarea de către stat a activităţilor religioase din diasporă, rolul organizaţiilor care îi reunesc pe turcii din afara graniţelor (organizaţii controlate politic total de la Ankara) va creşte exponenţial. Un pariu reuşit. Erdogan a realizat de asemenea că opoziţia faţă de acest proiect în statele europene afectate de secularizare va fi nesemnificativă – vor fi dezbateri dar, în numele toleranţei, se va accepta în cele din urmă implicarea statului turc în domeniul religios.

CITESTE aici:

CITESTE si:

 

5 comentarii (+add yours?)

 1. Petru Ion
  iul. 11, 2015 @ 00:59:35

  O concluzie dura:

  Pe vremea lui Stefan cel Mare Cristofor Columb descoperea un nou continent.
  exista vreo legatura cu subiectul nostru? Hai să vedem:

  Toti domnitorii mari ai Tarii romanesti au luptat cu imperiul Otoman. Mircea cel Batran, Stefan cel Maren, Mihai Viteazul. Care era motivul? Scrie in toate cartile de istorie.Brancoveanu a fost declarat sfant pt ca otomanii i-au taiat capul. Otomanii voiau sa impuna religia musulmană prin sabie.Bineinteles ca daca nu s-ar fi opus rezistenţă ar fi construit incă de atunci acesta moschee. Proiectul e facut de atunci. Nu se stie unde voiau să o construiască, poate nu chiar pe terenul pe care o vor construi acum. Nici in vremea comunismului nu stiu sa se fi construit moschei precum cele care apar dupa revolutie ca ciupercile in România.

  Concluzia:
  Ce nu au reuşit otomanii cu iataganele, reusesc musulmanii cu politica.
  Daca asta e politica ce pot face românii. De cizma ruseasca am scapat noi, numai ca rusii ne ajutau uneori sa nu devenim sclavii mahomedaniloir.

  Toti tac acum ca pestii.Si, presedintele tarii care la alegere a declarat ca e crestin, si Biserica ortodoxa care e majoritara numeic in tara!
  A!! … sa nu uit sa spun… daca ar fi cerut vreun cult neoprotestant terenul acela, l-ar fi donat gratis guvernul Romaniei, acelui cult? Cu siguranta Biserica ortodoxa s-ar fi opus si ar fi fost pe capul lui Obama zi si noapte sa impiedice acest lucru.

  Cine dicteaza in tara asta in zilele noastre şi in ce directie merge istoria?
  Tot cei care dau dreptate si homosexualilor dau drepturi si musulmanilor.
  Poti sa faci ce vrei; dacă e impusa de paşa dela Casa Alba nu-i cale de întors.

  DAR:

  Cei ce sunt copiii lui Dumnezeu stiu insă că EL, Tatăl ceresc nu a scăpat , nu scapă şi nu va scăpa nimic de sub control.

  El poate îngădui şi acest lucru. Dar ! Aceasta dovedeste că venirea Domnului Isus este foarte aproape.
  Anticristul si cei ai lui vor stapanii pamantul pentru o vreme, asa este scris si asa se va intampla. Acesta e firul logic al istoriei conform BIBLIEI!

  Cei ce sunt copiii lui Dumnezeu nu au un viitor pe pamant ci in PATRIA CEREASCA!

  MARANATA!

 2. Trackback: Invitatie la vot: Sunteţi de acord cu ridicarea celei mai mari moschei din Europa la Bucureşti? | agnus dei - english + romanian blog
 3. Trackback: Observator.ro: Moschee nouă nu numai în Capitală, ci şi la Constanţa | agnus dei - english + romanian blog
 4. Trackback: POLITICIENI SI MOSCHEI de George Alexander | agnus dei - english + romanian blog
 5. octavpelin
  aug. 05, 2016 @ 02:36:50

  Reblogged this on Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: