Marius Birgean – BISERICA CARE ISI INCEPE LUCRAREA IN EUROPA

Calatoriile lui Pavel in Europa si Asia - Photo credit

Calatoriile lui Pavel in Europa si Asia – Photo credit biblicalconnection.wordpress.com

Faptele Apostolilor 16:6-15

6 Fiindcă au fost opriţi de Duhul Sfânt să vestească Cuvântul în Asia, au trecut prin ţinutul Frigiei şi Galatiei.
7 Ajunşi lângă Misia, se pregăteau să intre în Bitinia; dar Duhul lui Isus nu le-a dat voie.
8 Au trecut atunci prin Misia şi s-au* coborât la Troa.
9 Noaptea, Pavel a avut o vedenie: un om* din** Macedonia stătea în picioare şi i-a făcut următoarea rugăminte: „Treci în Macedonia şi ajută-ne!”
10 După vedenia aceasta a lui Pavel, am căutat îndată să ne ducem în Macedonia, căci înţelegeam că Domnul ne cheamă să le vestim Evanghelia.
Pavel la Filipi. Lidia
11 După ce am pornit din Troa, am mers cu corabia drept la Samotracia şi a doua zi ne-am oprit la Neapolis.
12 De acolo ne-am dus la Filipi*, care este cea dintâi cetate dintr-un ţinut al Macedoniei şi o colonie romană. În cetatea aceasta am stat câteva zile.
13 În ziua Sabatului, am ieşit pe poarta cetăţii, lângă un râu, unde credeam că se află un loc de rugăciune. Am şezut jos şi am vorbit femeilor, care erau adunate laolaltă.
14 Una din ele, numită Lidia, vânzătoare de purpură, din cetatea Tiatira, era o femeie temătoare de Dumnezeu şi asculta. Domnul i-a* deschis inima, ca să ia aminte la cele ce spunea Pavel.
15 După ce a fost botezată, ea şi casa ei, ne-a rugat şi ne-a zis: „Dacă mă socotiţi credincioasă Domnului, intraţi şi rămâneţi în casa mea.” Şi ne-a* silit să intrăm.

Marius BirgeanSuntem la un nou popas in aceasta Carte a Faptele Apostolilor – „Biserica in Actiune”. Inainte de a intra in mesaj, as vrea sa va provoc la un exercitiu de imaginatie. Mie imi place tare mult istoria si imi place sa ma andesc in termenii acestia si sa le spun si studentilor sa gandeasca tot asa. Ce ar fi daca n-ar fi fost cum a fost? Ci ar fi fost altfel de cum a fost? Ce ar fi daca anumite evenimente importante din istorie, momente cruciale din istoria omenirii n-ar fi fost? Ar fi fost in locul lor altceva.

De ex. Ca sa va ajut putin: Ce ar fi fost daca Columb niciodata nu s-ar fi angajat sa mearga spre India? Sau daca, in loc sa o ia spre Vest, cum a luat-o si a descoperit America, ar fi luat-o pe ruta cunoscuta, pe care au mers pana atunci imbarcatiunile de la Capul Bunei Sperante, pe langa Africa de Sud, pe ruta consacrata spre Est? As zice, poate ca America ar fi fost descoperita cu siguranta de altcineva. Poate… Dar, cand? Si cum ar fi aratat istoria daca Columb n-ar fi descoperit in 1492 lumea noua?

Cum ar fi fost, de exemplu, daca Napoleon n-ar fi fost invins la Waterloo? Si expeditiile lui de cucerire nu s-ar fi oprit? Cum ar fi fost daca Germania ar fi castigat in primul razboi mondial? Ar mai fi existat un al Doilea Razboi Mondial? Daca ar fi castigat Germania si Imperiul Austro Ungar, ar fi ramas in picioare, ce limba vorbeam azi? Si in ce tara faceam parte? Care era capitala? Era interesant sa ne gandim la aspectul acesta. Ce ar fi fost daca aliatii n-ar fi debarcat in Normandia. S-a intamplat in 6 iunie, 1944. A schimbat radical soarta celui de al Doilea Razboi Mondial si a inclinat balanta in favoarea castigarii razboiului de catre anglo americani si sovietici.

Ce ar fi fost daca istoria ar fi fost alta? Ei bine, de ce zic toate aceste lucruri? Pentru ca vreau sa ajung la intrebarea serii? Ce ar fi fost daca apostolul Pavel impreuna cu Sila si impreuna cu Timotei, in loc sa o ia spre Vest, spre Europa cu Evanghelia, ar fi fost lasati de Duhul lui Isus sa mearga inspre Est, spre Asia? Cum ar fi aratat lucrarea bisericii lui Hristos? Istoria bisericii? Cum ar fi aratat istoria Europei si istoria civilizatiei? Cu siguranta alta. Altfel.

Ce se intampla aici, frati si surori, in textul pe care l-am citit, este una dintre cele mai importante si cruciale momente in planul lui Dumnezeu cu istoria. Pentru ca decizia lui Pavel de a asculta de chemarea macedoniana, acel om care i-a aparut in vedenie si i-a zis: Treci in Macedonia si ajuta-ne,” a schimbat realmente civilizatii occidentale. Soarta Europei. Soarta Bisericii.

Europa va deveni leaganul crestinismului. Si din Europa, Evanghelia va merge spre Africa, spre America de Nord, spre America de Sud, inapoi spre Asia, chiar spre Oceania. Abia in ultimii 200 de ani, Europa nu mai este ceea ce a fost din punct de vedere al impactului ei pentru lucrarea misionara.

Ei bine, in seara aceasta ne uitam la acest moment atat de important, la modul in care Evanghelia a ajuns pe continentul nostru. Slavit sa fie Domnul pentru aceasta.

(Din primele 9:30 minute, mai sunt aprox 30 de min din mesaj)

VIDEO by Emanuel Tm

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: