Premieră istorică: Francisc imploră iertarea valdenzilor

Photo credit www.huffingtonpost.com

Papa isi cere iertare, din nou. Orice, pentru unitate!

Papa Francisc pare decis să rămână în istorie prin declarații, gesturi, dar și confesiuni. De data aceasta, pontiful roman cere iertare pentru crimele istorice ale bisericii pe care o conduce față de o grupare religioasă aproape nesemnificativă astăzi. Gestul lăudabil al suveranului pontif are multiple implicații.

„În numele Bisericii Catolice, cer iertare pentru atitudinea necreștină și chiar inumană adoptată de biserică împotriva voastră”, sunt cuvintele prin care papa încearcă un act reparator. Recunoaște deschis atrocitățile pe care biserica sa le-a comis în trecut față de cei care au îndrăznit să creadă și să se comporte altfel decât „corectitudinea” politică și religioasă a Evului Mediu. „În numele Domnului Iisus Christos, iertați-ne!”, a spus suveranul pontif, citat de Reuters.

Suferințele valdenzilor

Anul trecut, Francisc a vizitat o biserică penticostală. Deja vizitele de acest gen (derulate în biserici necatolice) încep să aibă un caracter obișnuit. De data aceasta, conform Radio Vatican, este „o vizită ecumenică fără precedent în istoria Succesorilor la Scaunul lui Petru”. Papa i-a vizitat pe valdenzi, adică exact pe cei față de care papii romani s-au comportat cu brutalitate secole de-a rândul, încercând exterminarea lor. În plus, Francisc face acum un fel de act de penitență în fața micuței grupări din Torino, aproape nesemnificative pe plan global în momentul de față (valdenzii pretind că mai au în prezent 45.000 de adepți, mai ales în Italia, Argentina și Uruguay).

Caracterul inedit al vizitei și penitenței este dat tocmai de faptul că gruparea religioasă căreia i se adresează scuzele nu a fost doar una dintre cele mai intens persecutate din istorie, ci și una dintre primele grupări religioase desprinse de Biserica Catolică, fiind o precursoare a Reformei inițiate de Luther aproape trei secole mai târziu. Valdo, întemeietorul grupării, a pus bazele unei structuri laice, practicante a sărăciei voluntare, fidele literei Scripturii, cu un spirit misionar foarte pronunțat. Au fost suficiente motive pentru ca persecuțiile îndreptate împotriva ei să fie nemiloase. Refugiați prin munți, valdenzii au avut de făcut față unor atrocități greu de descris și cu atât mai puțin de înțeles.

Este exact clarificarea de care pastorul comunității torineze avea nevoie. În acest sens, Eugenio Bernardini l-a întrebat (fără a renunța la aerul prietenesc) pe Francisc, conform Catholic Herald, de ce biserica sa a fost atât de dur tratată de Roma. „Care a fost păcatul valdenzilor?” a fost întrebarea sa directă. „Ei au generat o mișcare de evanghelizare populară, realizată de laici.” Cu alte cuvinte, nu „meritau” tot acest efort de exterminare a lor.

Apelul papei pentru unitate..

CITESTE in LIMBA Engleza aici – REUTERS – http://www.reuters.com/article/2015/06/22/us-pope-turin-waldensians-idUSKBN0P214F20150622

CITESTE mai MULT aici –

22 June 2015 Pope Francis visits Turin,

asks pardon from Waldensian Protestants

for past persecution

Pope Francis asked forgiveness on Monday for the Roman Catholic Church’s „non-Christian and inhumane” treatment in the past of the Waldensians, a tiny Protestant movement the Vatican tried to exterminate in the 15th century.

The movement, an early precursor of the Protestant Reformation in the 16th century, was branded as heretical and in 1487 Pope Innocent VIII ordered its extermination.

Some 1,700 Waldensians were killed in 1655 by Catholic forces commanded by the Duke of Savoy.

Today the Waldensians are part of the World Communion of Reformed Churches and the World Council of Churches.

VIDEO by rettznorge

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: