EXISTENTA IN SINE A LUI DUMNEZEU – partea I – Viorel Udriste

Cunoscandu-L pe Dumnezeu.

Cunoscandu-L pe Dumnezeu.

EXISTENTA IN SINE A LUI DUMNEZEU – partea I –

„fiindca, macar ca au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit; ci s-au dedat la ganduri desarte si inima lor fara pricepere s-a intunecat. …caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci ! Amin. Fiindca ce se poate cunoaste despre Dumnezeu le este descoperit in ei, caci le-a fost aratat de Dumnezeu. ” Rom. 1:21,25,19

In toti oamenii de pretutindeni exista un sentiment launtric profund ca Dumnezeu exista, si ca ei sunt creati de Dumnezeu, chiar daca acest sentiment este tinut ascuns de cei necredinciosi, pana acolo ca ei neaga ca poseda un sentiment launtric al existentei lui Dumnezeu. Dar constientizarea faptului ca Dumnezeu exista se va face dovedita intr-un moment de criza generat in viata necredinciosului, acesta recunoaste chiar si pentru cateva momente ca Dumnezeu exista.

Apostolul Pavel afirma in versetele de mai sus ca: pana si necredinciosii dintre Neamuri au cunoscut pe Dumnezeu, dar nu L-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit, asa cum se cuvenea. De asemenea Pavel ne vorbeste cum ca acestia au schimbat adevarul lui Dumnezeu in minciuna, prin aceasta intelegandu-se ca prin voia lor au respins adevarul despre existenta si caracterul lui Dumnezeu, despre care au stiut, deci nu au fost in necunoastere sau in nestiinta fata de existenta lui Dumnezeu. Totodata Pavel afirma ca : ce se poate cunoaste despre Dumnezeu le este descoperit in ei, si adauga ca acest lucru se datoreaza faptului ca le-a fost aratat de Dumnezeu. Dar avem exemple in Scriptura cum ca unii oameni neaga acest sentiment de cunoastere a lui Dumnezeu si neaga existenta lui Dumnezeu. „Numai nebunul zice in inima lui: Nu este Dumnezeu” (Ps. 14:1); iar in alta parte citim: „Cel ce zice cu trufie: Nu pedepseste Domnul ! Nu este Dumnezeu ! iata toate gandurile lui. ” (Ps. 10:4) Aceste versete biblice ne arata faptul ca cei necredinciosi prin pacatul lor acestia gandesc irational si sunt inselati si prinsi in cursa celui Rau. „Domnul Se arata, face dreptate si prinde pe cel rau in lucrul mainilor lui. Cei rai se intorc in Locuinta mortilor: toate neamurile care uita pe Dumnezeu. ” (Ps. 9:16,17) „Mania lui Dumnezeu se descopera din cer impotriva oricarei necinstiri a lui Dumnezu si impotriva oricarei nelegiuiri a oamenilor care inabusa adevarul in nelegiuirea lor.

…in adevar, insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui se vad lamurit, de la facerea lumii, cand te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile facute de El. Asa ca nu se pot dezvinovati” (Rom. 1:18, 20) Apostolul afirma ca pacatul ii face pe oameni sa nege ce cunosc despre Dumnezeu: el vorbeste despre acei oameni care „inabusa adevarul in nelegiuirea lor” si spune ca cei ce fac astfel de lucruri si il neaga pe Dumnezeu „nu se pot dezvinovati”, ceea ce inseamna ca acestia inabusa voit adevarul lui Dumnezeu si existenta Lui.

In ceea ce ii priveste pe cei necredinciosi, sentimentul launtric al existentei lui Dumnezeu trebuie sa devina tot mai puternic si mai distinct. „Astfel , in ce ma priveste pe mine, am o vie dorinta sa va vestesc Evanghelia voua…. caci mie nu mi-e rusine de Evanghelia lui Hristos: fiindca ea este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede…. si-L rog potrivit cu bogatia slavei Sale, sa va intareasca in putere, prin Duhul Lui, in omul dinauntru asa incat Hristos sa locuiasca in inimile voastre prin credinta….” (Rom. 1:15-16; Efes. 3:16-17)

Incepem sa-l cunoastem pe Dumnezeu ca pe un Tata iubitor din cer, Duhul Sfant marturiseste impreuna cu duhul nostru ca suntem copii ai lui Dumnezeu si ajungem sa stim ca Isus Hrisros traieste in inimile noastre. Intensitatea acestei cunoasteri este atat de puternica astfel incat, desi nu L-am vazut pe Domnul Isus Hristos, Il iubim cu adevarat: „pe care voi Il iubiti fara sa-L fi vazut, credeti in El fara sa-L vedeti si va bucurati cu o bucurie negraita si stralucita” (1Petru 1:8). Dovada ca Dumnezeu exista este evident vazuta in intraga Biblie; de asemenea daca suntem convinsi ca Biblia este adevarata, atunci din Biblie stim nu numai ca Dumnezeu exista, ci si foarte multe despre natura si faptele Sale. „In adevar, insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui se vad lamurit, de la facerea lumii; cand te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile facute de el” (Rom. 1:20)

O alta dovada o gasim in natura ; „macar ca drept vorbind, nu S-a lasat fara marturie, intrucat v-a facut bine, v-a trimis ploi din cer si timpuri roditoare, v-a dat hrana din belsug si v-a umplut inimile cu bucurie” (Fapte 14:17) David ne vorbeste in psalmi despre maretia cerurilor care au fost create de Dumnezeu: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu si intinderea lor vesteste lucrarea mainilor Lui. O zi istoriseste alteia acest lucru; o noapte da de stire alteia despre el” (Ps.19:1-2) Tot ceea ce exista dovedeste existenta lui Dumnezeu.

…pentru toti cei care evalueaza corect dovezile, totul din Scriptura si totul din natura dovedeste clar ca Dumnezeu exista si ca El este Creatorul puternic si intelept pe care-L descrie Scriptura. De aceea, cand credem ca Dumnezeu exista, noi ne bazam credinta nu pe o speranta desarta lipsita de orice dovada, ci pe o cantitate coplesitoare de dovezi credibile luate din cuvintele lui Dumnezeu si din lucrurile lui Dumnezeu. Una dintre caracteristicile credintei adevarate este increderea bazata pe dovezi credibile, iar credinta in existenta lui Dumnezeu impartaseste aceasta caracteristica. In plus, aceste dovezi pot fi toate percepute ca fiind valide pentru existenta lui Dumnezeu, chiar daca unii oameni le resping. Aceasta nu inseamna ca dovada este invalida in ea insasi, ci numai ca cei care resping dovada o evalueaza gresit.

Alte articole Viorel Udriste –

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: