Relatia dintre parinti si copii – Iosif Ton, cuvinte intelepte asupra cresterii copilului

familie

Iosif Ton: Relatia dintre parinti si copii si copii si parinti e unul dintre subiectele totdeauna actuale, pentru ca intotdeauna exista si frustrari. Parinti care nu-s atenti cu copiii lor sau sunt absenti din viata copiilor lor, copii care-s revoltati pe parintii lor si care nu vor sa-i asculte pe parintii lor.

iosif-ton-71In primul rand, iubitii mei, daca in familie nu e fericire, nicaieri nu-i fericire. Fericirea trebuie sa existe in camin. Caminul e facut de Dumnezeu sa fie locul in care se implinesc sotul si sotia si in care sotul si sotia creeaza ambianta pentru implinirea copiilor. Si unul dintre elementele de baza aici e CINSTIREA.

‘Sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta’. Care e si invers: Sa cinstesti pe copilul tau si pe fiica ta. Adica, sa le respecti personalitatea.

Cum putem imbina lucrurile acestea?

Mie imi place sa definesc bunatatea ca fiind alcatuita din patru elemente:

  1. VALOARE – fiecare fiinta umana are valoare.
  2. DEMNITATE – fiecare fiinta umana trebuie sa stie ca are demnitate si ca este respectata demnitatea.
  3. CINSTIREA – in engleza: Honor your mother and father. Onoreaza-i.
  4. IUBIREA – Bunatatea e acolo unde fiecare e pretuit, fiecare e tratat cu demnitate, fiecare e respectat, e onorat. Si fiecare e iubit neconditionat.

Astea laolalta formeaza bunatatea. Si astea, laolalta, creeaza fericirea.

Acum, in primul rand, parintii trebuie sa stie cum sa-si creasca copiii in asa fel incat copiii sa simta ca-s pretuiti. Niciodata, tu nu-i spune copilului tau: Tu, nu poti. Tu nu esti vrednic de nimic. Tu esti un papa lapte. Niciodata sa nu dispretuiesti un copil, pentru ca-i ucizi personalitatea. Si sunt atatia parinti care spun expresii de felul acesta: Tu nu esti bun de nimic. Lasa, ca sunt si aceia care zic: Pe tine nu te-am dorit. Mie, nu-mi trebuiesti. Asta-i crima! Absolut crima! Pentru ca daca-i spui un cuvant de insulta, de jignire, Domnul Isus spune: L-ai ucis! Daca-i spui ‘prostule, magarule‘, asta se aplica si la copiii mici, tu l-ai tratat facand o crima. Si Dumnezeu zice: Nu mai veni la Mine, sa te rogi, cata vreme ai jignit demnitatea copilului tau.

Fiecare copil are nevoia sa simta ca e pretuit. Are nevoie sa simta ca i se respecta demnitatea. Si ca-i cinstit si ca-i iubit neconditionat. Mama si tata, voi trebuie sa creati atmosfera aceasta.

Ssi apoi cand (tu, copilul) cresti putin mai mare, tine minte, trebuie sa-ti respecti parintii. [Sa spui]
Da, tata. Da, mama.
Multumesc, tata. Multumesc, mama.
Sarut mana, mama. Sarut mana, tata.
Va respect. Va cinstesc.
Pentru ca, inainte de toate, fiinta mea vine din fiinta voastra. Ce sunt eu sunt datorita voua. Va respect pentru ca mi-ati dat fiinta. Va respect pentru ca port in mine fiinta voastra. Si cauta pe orice cale, sa se vada ca ii respecti. Ca ii cinstesti.

Daca zici: „Da, dar ei nu m-au cinstit pe mine.” Si? Si ce daca? Ridica-te tu deasupra. Acum cand tu intelegi mai mult, ajuta-i tu.

Mi-aduc aminte, tata avea trei clase primare si cat de mult si-ar fi dorit el sa ajunga la scoala. Dar, n-a putut. Si cat de mult ii placea lui tata sa-i spun ce am invatat la scoala. Sorbea. Si imi placea sa-i fac bucurie lui tata. Cinsteste-l pe tatal tau. Cinsteste-o pe mama ta. Intrebandu-te: cu ce-i pot eu ajuta? Ce am eu si ei nu au? Invata sa le daruiesti tot ce ai acumulat tu mai bun. Dar mai ales, intotdeauna, arata-le dragostea ta. Si daca ei nu ti-au aratat-o tie, tu, te-ai umplut de Isus. Tu esti plin de Duhul Sfant care-I duhul bunatatii, duhul dragostei. In tine e prezent Dumnezeu. Arata-L pe Dumnezeu lui mama ta si lui tatal tau, chiar daca ei la vremea lor, dintr-un motiv sau altul, n-au stiut ca sa se poarte cu tine. „Tata, iarta-i, ca ei n-au stiut.” Si, si daca intentionat mi-au facut rau sau m-au abandonat: „Tata, ei mi-au dat fiinta. Umple-ma de bunatatea Ta, ca sa le dau toata bunatatea lui Dumnezeu.”

Cinsteste-l pe tatal tau si pe mama ta. Si, tata si mama, copilul acela asteapta sa fie cinstit, onorat, respectat, ca sa i se formeze personalitatea nobila de mai tarziu. Asadar, intr-un camin, trebuie sa fie pretuire, trebuie sa fie demnitate, trebuie sa fie respect, cinstire si dragoste neconditionata. Aceasta-i bunatatea. Si bunatatea in camin inseamna fericirea in camin.

Relatia dintre parinti si copii

Relatia dintre parinti si copii – Iosif Ton vorbeste despre relatia dintre parinti si copii atat din perspectiva parintilor cat si din perspectiva copiilor oferind sfaturi amandurora.

Inscrie-te la YouTube Channel pentru mai mult continut nou:
https://www.youtube.com/channel/UCzzP…

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: