ESTE CREDINȚA BAPTISTĂ SINGURA CARE TE DUCE ÎN CER? NU!…DAR DE CE SĂ RIȘTI? Samy Tuțac

Samy TutacAm observat în ultima vreme o preocupare majoră cu privire la viitorul mișcării baptiste din România. Am și eu preocuparea aceasta și țin „la sertar” un material, de vreo cinci ani, dar nu am găsit încă suficientă înțelepciune să scriu în așa fel încât să construiesc, nu să dărâm. La vremea potrivită voi vorbi despre asta, dar până atunci ofer spre meditație (inclusiv celor care se pregătesc de moartea bisericilor baptiste) un răspuns, nu sociologic sau teologic, ci pastoral.

Într-o duminică dimineața, la sfâșitul serviciului divin, un pastor, puțin cam excentric, a anunțat ca Biserica păstorită de el a murit. Apoi a invitat întreaga congregație la slujba de înmormântare a Bisericii care urma să aibă loc la serviciul divin de seară. La ora începerii serviciului Biserica era ticsită de oameni (până atunci bătea vântul printre bănci), toți curioși să vadă ce va face pastorul. Spre marea lor uimire pe platforma din fața corului era un sicriu aranjat și dichisit ca la o slujbă de înmormântare autentică. Pastorul, într-o robă neagră, cu glasul sobru le-a spus celor din adunare:”Așa cum am anunțat dimineață, în această seară asistăm la serviciul de înmormântare al Bisericii noastre. Vă invit acum, ca în liniște, să trecem pe rând prin fața sicriului și să ne reculegem la capul mortului.” Oamenii se ridicau din bănci și cum ajungeau în fața sicriului începeau să plângă, să se roage și să se pocăiască de păcatele lor. Seara aceea a fost scânteia unei treziri puternice în orașul acela. Interesant, în sicriu pastorul așezase o oglindă, așa că fiecare enoriaș a putut vedea exact cine era mortul. Nu recomand neaparat această metodă, dar dacă totuși într-o zi s-ar întâmpla să stai în fața unui sicriu în care ar fi așezată o oglindă…ți-ar plăcea mortul?

Samy Tuțac
P.S.1 Titlul articolului nu se vrea o chestiune exclusivistă sau sectară, este doar inspirat dintr-o întâmplare reală din anii ’90. La sfârșitul unei întâlniri cu tinerii, un tânăr l-a întrebat pe un pastor baptist:”Credința baptistă este singura care te duce în cer?” La care pastorul a răspuns:”Nu…dar de ce să riști!” Sper ca frații mei din alte confesiuni evanghelice să aprecieze ironia fină a unui om.

P.S.2 Frații mei baptiști trebuie să se pocăiască de ignoranța și nepăsarea lor, din trecut, cu privire la persoana și lucrarea Duhului Sfânt. Atrag atenția, de asemenea, că duhul de superioritate, din trecut, față de frații penticostali sau alte grupări evanghelice nu ne-a făcut cinste și nu avea nimic cu spiritul lui Cristos. Îi atenționez, însă, pe fratii mei penticostali că, acum, duhul acela de superioritate față de frații din alte confesiuni, s-a mutat la ei, iar unii dintre ei fac tot ce pot să-i prezinte pe ceilalți evanghelici ca pe un fel de creștini second hand, care nu au Duhul Sfânt și nici nu au parte de darurile Lui.

P.S.3 Am convingerea ferma că, daca Dumnezeu va aduce în România o trezire spirituală puternică în următorii ani, această lucrare binecuvântată a Duhului Sfânt se va aprinde, mai intâi, în Bisericile Baptiste unde Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, este cinstit și predicat mai mult decât în oricare altă grupare creștină din România.

7 comentarii (+add yours?)

 1. Minsk Teodor
  iul. 25, 2015 @ 14:18:03

  Parerea mea…e ca biserica baptista predica o religie….invatata bine …o religie fireasca…care gidila bine firea paminteasca….un soi de mindrie dar cind sa se apropie de Domnul prin D Sfint, deviaza de la cale si devin impotrivitorii adevaratei cai …transformarea launtrica pentru ei e doar invatare, copiere si nu transformare autentica..
  Aceasta transformare o face D Sfint nu o face omul prin invatare asa cum pretind Domniile lor … Sunt constient ca firea omului prin invatare si nevoire, iti confera o oarecare multumire de sine care te duce cu gindul ca esti intr-o stare buna cu Domnul…..dar acea stare suficienta o da doar D Sfint atunci cind esti intr-o relatie autentica cu Dumnezeu si nu e rezultatul invatarii si convingerii personale asa cum cred multi din cultul Baptist. E adevarat ca credinta vine in urma auzirii cuvintului…dar auzirea cuvintului nu inseamna ca esti credincios …D Sfint e cel care face lucrarea aceasta si el o face atunci cind omul se bizuieste pe el (D Sfint) nu cind se bizuie pe firea lui care o invatat ceva din cuvintul Domnului. Sa descriu acea stare dupa voia Domnului in cuvinte e destul de greu ca priveste lucrari launtrice duhovnicesti care sunt mai presus de invatare.
  Calea spre sfintire si pocainta autentica e: recunostinta,cainta,strigatul sufletului disperat la Dumnezeu dupa ajutor, si din acest punct intervine Dumnezeu cu credintza (harul) care iti este dat , in functie de voia lui suverana. Omul se iarta daca este iertat de Dumnezeu….recunostintza implica anumite hotariri personale…gata sa repari raul facut in trecut,… gata sa iti ceri iertare celor care iai gresit…condamnarea tuturor lucrurilor facute in razvratirea in care ai trait….prin simpla invatare a adevarurilor biblice, chiar de este cuvintul Domnului nu se ajunge la mintuire. A nu asculta de indemnurile D Sfint si a fi orbit sa nu vezi cine te conduce e dovada ca inca esti in orbire spirituala .
  Daca nu realizezi ca esti inca in firea cea veche e dovada ca omul nou e redus la tacere …asta ca sa nu zic ca e mort.
  Dupa cum am mai spus sunt lucrari spirituale si mi destul de greu sa le pun in cuvinte care sa fie si intelese de omul firesc.
  Cei mintuiti ma vor intelege si imi vor da dreptate….cei firesti ma vor condamna si vor gasii greseli de neiertat si de neurmat in scrierea mea.
  Domnul sa va lumineze ca eu nu pot decit sa descriu in cuvinte ce e spiritual.

  • Alex
   iul. 26, 2015 @ 13:39:18

   Asa cum observ din mesajul dumneavoastra sunteti srain de crezul si invatatura Baptista, spun aceasta din ce am inteles din mesaj. Da, baptistii cred in nasterea din nou pe care o face Duhul Sfant. Un om nu poate sa fie mantuit daca mai intai nu se naste din nou, asa sa stiti. Ca baptistii invata mai mult din Cuvantul lui Dumnezeu este clar, dar nu numai cunosc ci si cred in Duhul Sfant. Probabil vreti sa spuneti ca nu vorbesc in limbi si nu proorocesc. Da, nu facem asa cum procedeaza unii dintre cultul Penticostal, insa ar fi mai corect sa se procedeze in multe biserici penticostale cand este vorba de prorocie cum a procedat Fr. Florin Ianovici intr-o biserica penticostala. O proorocita a inceput sa proroceasca despre dansul si Fr. a strigat la ia „tace femeie! ceea ce spui nu este de la Dumnezeu ci de la cel rau.” In multe cazuri s-a dovedit ca proorocul a fost fals si nu a fost nimeni acolo care sa aiba Duhul descoperiri ca sa spuna Taci. Eu sunt baptist si cred ca numai Dumnezeu prin mila si calauzirea Duhului Sfant sunt unde sunt, altfel „firea” asa cum afirmati ma ducea in prapastie dar Duhul Sfant mi-a calauzit pasii pe Stanca, care este Isus Hristos, Domnul si Mantuitorul a celora care cred in El.

 2. Minsk Teodor
  iul. 25, 2015 @ 14:20:56

  Apropo…dupacum vindecarea orbului facind tina din scuipat si pamint dupa care a fost trimis sa se spele la o distanta mare, fara logica omeneasca cam la fel e si cu umblarea omului calauzit de D Sfint …fara logica omeneasca.

  • Ionel Vasiloni
   iul. 26, 2015 @ 06:22:59

   Aveti dreptate intr-o oare care masura,dar invatatura baptista pune un mare accent pe ceea ce spunea Domnul Isus in evang. Ioan 5;39,Cercetati Scripturile…Spre deosebire de alte confesiuni la baptisti este locul in care se predica Cuvintul lui Dumnezeu.Baptistii pot fi asemanati cu cei din Berea care cercetau Scripturile,ori tocmai lucrul acesta ii umple de pace si nu ii face ca sa umble dupa alte minuni.Baptistii il au pe Domnul Isus si le este suficent.

 3. Petru Ion
  iul. 25, 2015 @ 15:40:57

  Cuvantul lui Dumnezeu nu cuprinde termenul de baptist, penticostal, crestin dupa Evanghelie etc.
  IOAN 3,16 este clar. La acest verset nu se mai poate adauga sau scoate vreun cuvant.

  cat priveste termenul …mai intâi etc … lipsa de modestie … si in final e cam exagerat ca sa nu spun lipsa de informatii sau mai grav de adevar.

  P.S.3 Am convingerea ferma că, daca Dumnezeu va aduce în România o trezire spirituală puternică în următorii ani, această lucrare binecuvântată a Duhului Sfânt se va aprinde, mai intâi, în Bisericile Baptiste unde Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, este cinstit și predicat mai mult decât în oricare altă grupare creștină din România.

 4. George
  iul. 26, 2015 @ 08:23:35

  Ne mandrim cu ceea ce avem in bisericile noastre si facem o clasificare a bisericilor care e mai b una care e mai ve che mai cu har si asa mai de parte dar am uitat ca meritul e a Lui I sus. El ne a spus ” dupa roade o sa _ I cunoasteti „”. Eu zic sa tineti cont de lucru acesta

 5. Trackback: ÎN TIMP CE NOI DORMEAM… si alte EDITORIALE de Samy Tuțac | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: