Turcia ataca gruparea SIIL in Siria

Pentru prima dată, bombele turcești lovesc poziții ale grupării SIIL din Siria. Dar are un motiv ascuns pentru a intra în conflict? Turcia a intrat într-un război împotriva grupării SIIL. Avioanele de luptă au bombardat pozițiile grupării SIIL din Siria, dar și taberele kurde din nordul Irakului. Turcia se luptă cu rebelii kurzi de mai bine de 30 de ani. Unii dintre ei au legătură cu luptătorii Peshmerga care s-au opus grupării SIIL. Totul face parte din istoria confuză și plină de conflicte a regiunii. Recent, George Thomas de la CBN a vorbit cu Merve Tahiroglu de la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor despre conflictul apărut între turci și kurzi.

De ce au decis turcii dintr-odată să sară în lupta împotriva grupării SIIL?
”Motivul oficial este atacul terorist de lunea trecută. A avut loc un atac sinucigaș cu bombă în Turcia, soldat cu 32 de morți și peste 100 de răniți. Acesta e motivul oficial pentru care Turcia intră acum în război împotriva grupării SIIL. Ei se mai tem și de kurzii din Siria. Au câștigat prea multe teritorii de-a lungul graniței cu Turcia și cred că kurzii vor fi următorii care se vor lupta cu SIIL în Jarablus, ultimul teritoriu lăsat de SIIL în afara graniței cu Turcia. Dacă Turcia nu își intensifică propria luptă împotriva lui SIIL și curăță acea zonă de SIIL, atunci kurzii vor face asta și vor avea un teritoriu continuu de-a lungul graniței cu Turcia”, a afirmat Merve Tahiroglu.

Turcii nu luptă doar împotriva grupării SIIL, ci bombardează și luptătorii kurzi, așa numitul grup PKK, care au ajutat Statele Unite să lupte împotriva grupării SIIL, iar acum Turcia se luptă cu ambele părți ale aceluiași război.

”Din perspectiva turcilor, din perspectiva Ankarei, amândouă părțile reprezintă o amenințare pentru Turcia. E logic ca Turcia să vrea să se lupte cu amândouă, dar este o enigmă pentru coaliția anti-SIIL condusă de Statele Unite pentru că, așa cum ai menționat, kurzii sunt cele mai eficiente forțe de pe pământ care se luptă cu SIIL”, a afirmat Merve Tahiroglu.

Există câștiguri teritoriale recente care alimentează acele aspirații și, ca rezultat, turcilor le este teamă de acest lucru, pentru că în Turcia, Siria și Irak se află mulți kurzi?
”Da, și sunt foarte aproape unii de alții. Avem o populație foarte mare de kurzi în interiorul Turciei, chiar la granițele cu Irak și Siria. Dacă kurzii controlează Jarablus, zona în care Turcia vrea să creeze o zonă de siguranță, atunci, de-a lungul graniței cu Turcia, teritoriile kurde precum Kobani, Tell Abyad vor fi legate de Jarablus și va fi o bandă învecinată controlată de kurzi, chiar în afara granițelor. Asta alimentează teama Turciei că ei vor cuceri încă un teritoriu”, spunea Merve Tahiroglu.
Ai văzut că poate kurzii încearcă să lanseze atacuri în Turcia pe străzile din Istanbul. Cum reacționează kurzii din Turcia când văd asta?

”În baza unui atac mare pe străzile Istanbulului, ar trebui să ne îngrijorăm de SIIL. SIIL nu are nimic de pierdut. SIIL are relații în interiorul Turciei, iar Turcia declară război deschis împotriva grupării SIIL, așa că acel rezultat nedorit e mult mai rău. Teritoriul Turciei, granița Turciei cu Siria, e locul principal prin care luptătorii străini au trecut în Siria și s-au alăturat grupării SIIL. A avut loc contrabandă cu petrol la această graniță, ceea ce probabil i-a adus grupării SIIL miliarde de dolari. Cu siguranță au făcut bani. Din punct de vedere financiar, în ceea ce privește mâna de lucru, Turcia i-a permis grupării SIIL să crească. Nu doar că Turcia s-a implicat în mod direct în lupta cu SIIL, dar a închis ochii față de activitatea grupării SIIL de la graniță. Asta a ajutat organizația să crească”, a afirmat Merve Tahiroglu.

Complicând lucrurile, serviciul de informații occidental crede că este o legătură între Turcia și SIIL. Care sunt implicațiile relației dintre S.U.A. și Turcia ?
”Vedem că S.U.A. a arătat legătura dintre Ankara și SIIL. Cred că e normal pentru o grupare ca SIIL să aibă o legătură cu Turcia. Trebuie să vedem cât de departe merge această legătură. Se ajunge la cooperare sau e vorba doar de comunicare? ”Aveți ostaticii noștri. Cum facem ?” Cred că e o problemă ce trebuie rezolvată. A participa activ la lupta împotriva grupării SIIL, a participa la coaliția anti-SIIL va împăca acele probleme. Practic spune: ”Încetează să mă mai acuzi de a avea un contact cu ei, pentru că acum bombardez această grupare împreună cu tine.”’, a afirmat Merve Tahiroglu.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 88 – august 2015 – ultimele știri creștine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

5 comentarii (+add yours?)

 1. ioan_basa
  aug. 06, 2015 @ 19:30:19

  Sau cel putin asa vor americanii ca lumea sa creada ca lupta este impotriva trupelor „teroriste” ISIL.
  In realitate americanii vor distrugerea Siriei iar Turcia vor distrugerea Kurzilor.
  Distrugere similara ca si cea pe care americanii au realizat-o in Afganistan, in Libia sau in Irak….
  Numai Dumnezeu stie care este realitatea .
  Ii iubim si pe Sirieni deoarece si ei au petrol mult…
  De multa vreme, americanii se faceau ca bombardau pozitiile ISIL (atunci cand ei aveau sub 50,000 de luptatori) ….si niciodata nu se intampla nimic.
  ISIL se intarea vazand cu ochii, cucerea noi teritorii si crestea dupa fiecare bombardament intr-un mod foarte bizar.
  Cu armament modern American…
  Cu tehnologie Americana…
  Cred ca ISIL este o grupare terorista ridicata de americani ca sa distruga Siria,
  Nu cred ca americanii intentioneaza sa distruga gruparile teroriste ISIL.
  Avem in America un presedinte musulman care vrea distrugerea crestinismului nu a musulmanilor …si in Siria crestinii s-au inmultit prea mult.
  Dar vom vedea….

 2. novak arpy
  aug. 07, 2015 @ 02:05:35

  Isis sau Isil? E prima oară când văd acest termen, dar cunoscând contextul îmi dau seama că e vorba de statul islamic. Sincer îmi dau seama că nu există nici un interes să termine cu ei. Păi dacă era interesul SUA în joc, interveneau demult şi îi nimiceau. Cred că SUA va fi pedepsită de Dumnezeu şi pentru acest lucru. Mă simt revoltat de răutatea şi violență extremă de care dă dovadă această grupare islamică iar Occidentul e complice pentru fiecare persoană ucisă brutal, pentru fiecare fată şi femeie vândută ca sclav sexual. Oare cât va mai îngădui Dumnezeu toate acestea?

 3. novak arpy
  aug. 07, 2015 @ 07:51:37

  Conform predicii fratelui Lazăr Gog bazat pe un text din Scripturi, Damascul va fi dărâmat pentru totdeauna dar în contextul unui război viitor cu Israelul. Acum rămăne de văzut ce va urma, deocamdată e măcinat din interior, un teren potrivit pt grupări ca Isis, dar vai de SUA dacă e complice şi nu face nimic. Să nu uităm SUA e aliat cu Israelul, Isis sprijinit de Iran dacă am auzit bine şi e o ştire adevărată, vrea distrugerea Israelului. Acum să vedem pe turci…care mai degrabă ar lupta cu kurzii, dar de fațadă şi cu Isis, să oprească valul de critici NATO. Curios ce se întîmplă de fapt în spatele cortinei

 4. novak arpy
  aug. 08, 2015 @ 06:53:15

  Am văzut un reportaj cu refugiații sirieni in Turcia. Îmi vine să plâng. Mi se rupe sufletul! Cifre oficiale 300 mii, neoficial 500 mii de refugiați. Majoritatea în Istanbul.Trăiesc familii întregi într-o cameră, copiii cerşesc pe stradă în locuri turistice, aşteptând mila turiştilor şi localnicilor, pt a putea cumpăra mâncare, nu au nici un ajutor, statul turc le dă ceva echivalentul a 100 dolari dar insuficient. Nu se poate să nu facem ceva pentru ei. Ce putem face ceva mai concret în afară de rugăciune? Rugăciunea e prea puțin, aceşti oameni au nevoie de ceva concret! Cum am putea concretiza ceva practic? Mâncare, haine, şi alte lucruri? Cum să le trimitem în Turcia? E nevoie de cineva cu minte care se pricepe să gestioneze astfel de misiuni. Să nu stăm nepăsători. Putem fi în situația lor. Nimeni nu i vrea, Europa e indiferentă de situația lor. Demult ar fi trebuit să trimită ajutoare. Câtă nepăsare!
  Mă tem de Dumnezeu. Printre ei mulți ar putea fi frați de ai noştri. Dacă îmi amintesc bine în proverbe şi epistola lui Iacov scrie că dacă fratele tău îți cere ajutorul şi tu spui vino mâine , satură te sau ceva de genul, săvârşeşti un păcat.

  Oooo de aş locui în Istanbul 😦 mi-ar fi mai uşor şi aş putea face ceva de unul singur.
  Probabil aş mobiliza mai uşor. Aş vrea să fim creştini adevărați, iar un creştin adevărat nu stă nepăsător. Aceşti oameni au fost alungați de foamete şi război. Această generație a fost distrusă. Ce va fi cu copilașii ăştia?

  Nu ştiți nici o organizație creştină sau vreun demers al bisericilor evanghelice?

  Multă pace

  • rodi
   aug. 08, 2015 @ 22:59:52

   Cunoastem despre organizatii americane, cum e Open Doors International si Vocea Martirilor si cred ca sunt multi in particular care ajuta, dar bineinteles ajutorul niciodata nu e suficient ca sunt mai multe sute de mii de oameni care au nevoie de ajutor si chiar si de adapost acolo in pustia unde au fugit.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: