10 expresii româneşti celebre şi originea lor

 Ce incident istoric grav a generat zicerea „Dacă tăceai, filozof rămâneai“?
writing,pencil,pen,romanian
Adevarul.ro:
În vorbirea curentă, românii folosesc frecvent expresii consacrate deprinse din auzite, dar a căror origine le este, de multe ori, necunoscută.
……..
3. „A face capul calendar” este o expresie folosită atunci când cineva zăpăceşte o persoană cu o multitudine de informaţii. Expresia vine de la faptul că în anii 1800 calendarele erau ca o mică enciclopedie deoarece conţineau tot felul de cifre, date astronomice, istorice sau biografice, care erau imposibil de memorat.
…….

Filosoful Boethius

8. „Dacă tăceai filozof rămâneai” se referă la oamenii care au un aspect de persoane deştepte, dar când vorbesc spun platitudini. Expresia provine din lucrarea filozofului antic Boethius – „Mângâierile filozofiei”. Acesta a ajuns la închisoare pentru că a spus unele lucruri care nu au fost pe placul regelui.

~

Photo

9. “Vorbe de clacă” este o expresie folosită atunci când cineva vorbeşte inutil sau neserios. Originea expresiei vine de la micile adunări ce aveau loc pe vremuri între săteni, numite clacă. Aceştia se adunau şi se ajutau la muncă, iar în acest timp spuneau tot felul de snoave sau bârfe din sat.
 ~

10. “Muncă de Sisif” este o expresie folosită atunci când cineva are de îndeplinit o muncă inutilă. Sisif este regele care a fost pedepsit de Zeus să urce un deal din infern cu o stâncă uriaşă în spate. De fiecare dată când Sisif ajungea în vârf, stânca aluneca, iar regele trebuia să ia munca de la capăt.

Citestele pe toate aici: adev.ro/nsoqg7

Un comentariu (+add yours?)

  1. Authentic Travels
    aug. 20, 2015 @ 04:19:30

    Uite un articol in engleza cu cateva expresii romanesti la suparare. Articolul este dedicat spre amuzament, doamne ferestre sa fie spre cearta. http://matadornetwork.com/abroad/20-things-romanians-say-theyre-pissed/

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: