Ironiile lui Isus – de Nicolae Geantă

Nicolae GeantaCu nici o lege a fizicii nu se poate merge pe apă. Dar Hristos face apa sub tălpi asfalt. E imposibil să scoți un corp greu scufundat într-un lichid fără să-l atingi, să-l legi sau să-l atragi cu magnetul. Dar Dumnezeu face topoarele să plutească. Nici o formulă chimică nu poate transforma apa în vin. Isus însă o face vinul cel mai bun din apă chioară. Nu se pot opri râurile ca zidul, nici apa nu se face pereți. Dumnezeu însă le întărește ca parapeții, iar printre ele poți merge pe autostradă. Ce ironie…

Marius Cruceru, spunea că „fericirile de pe munte” sunt definite ironic de Hristos: „Ești cel mai fericit când ești cu totul nefericit”. Ferice de cei săraci în duh…, de cei ce plâng…ferice de cei bătuți, prigoniniți, omorâți… din pricina Numelui Meu. Declarații centrifuge. Cu sărăcia, cu prigoana, cu crucificare nu-l poți atrage pe un om să te urmeze. Nu-l poți convinge. Nu e imbold centripet. Paradoxal Hristos ne spune: “Urmati-Mă, dar cu crucea în spate, flămânzi, batjocoriți. iubiți pe vrăjmaș, pe cei ce vă fac răul. Duceți-vă de la Mine, ieșiți. Alergați. Veți fi urâți din pricina Mea”. Ba și mai mult: „Vă trimit ca pe niște miei în gura lupilor!”

Realitatea întregii vieți a lui Isus Hristos nu este povestea cuiva care urcă, ci a cuiva care coboară, scria John Ortberg. Ca să ajungem cineva în viață, noi urcăm treaptă cu treaptă. Hristos însă, care era în organigrama Cerului Înalt, a coborât! A părăsit tronul divin pentru un grajd sărac, a renunțat la dreptul de a-și face propria-i voie ca să se facă slujitor. Din necuprinsa-i măreție a venit să se limiteze ca om. Iar printre oamenii ce doresc celebritatea, printre cei ce dau din coate să urce, El a dat din aripi să mai coboare o treaptă: s-a smerit! Smerenia lui a fost atât de profundă că a fost ascultător până la moarte! Acolo a mai coborât o treaptă: moarte de cruce! Dar ironie: a învins-o!

Deși Dumnezeu nu ne-a chemat alpiniști, noi toată viața încercăm să ne cățărăm. Interesant este că urcând pe scară vom trece de Isus. Căci El coboară treptele!

SURSA – http://www.ciresarii.ro/index.php/ironiile-lui-isus-nicolae-geanta/

Urmareste Blogul lui Nicolae.Geantă aici – http://nicolaegeanta.blogspot.com

6 comentarii (+add yours?)

 1. Petru Ion
  aug. 16, 2015 @ 11:29:09

  Domnul Isus Hristos, este Fiul lui Dumnezeu. Din El prin El si pentru el sunt toate lucrurile.
  Privind lucrurile astfel vom înţelege uşor cum este posibil ca El să facă astfel de minuni pe care nu le-aşi numi ironii ci fapte, ale Celui ce ţine totul sub stăpânirea puterii Lui.
  În univers totul se desfăşoară după legi denumite de oameni legile naturii.Toate aceste legi sunt inventate de EL. Din aceste legi, noi oamenii ştim foarte puţine şi anume atâtea câte ne-a permis mintea noastră să descoperim.Dar deschimbat nu putem schimba aceste legi ale naturii. EL poate pentru că ele ascultă de EL.
  Orice atom, orice celulă, orice stea din orice constelaţie ascultă de Creatorul lor.
  Un singur cuvânt rostit de Creator şi se face cum spune El.
  Paradoxul constă în faptul că El, Domnul Isus, Dumnezeu binecuvântat în veci a fost blând şi smerit cu inima, El nu a făcut aceste fapte ca să ne umilească. Ironia se exercită atunci când vrei să umileşti pe cineva. de aici şi verbul a ironiza. Deci este exclus ca Domnul Isus să fi fost ironic.
  Aşi da un exemplu din care vedem că Domnul Isus se comportă ciudat:
  Luca 24:28 partea a doua ” El S-a făcut că vrea să meargă mai departe.”
  Sunt multe de comentat. Cum adică S-a făcut, adică ” S-a prefăcut” ?
  DA! În ce scop? A vrut să le cunoască inima, mai bine zis să le cucerească inima!
  Iată cum reacţionează ei:(versetul 29 ” Rămâi cu noi căci este spre seară şi ziua aproape a trecut!”
  A reuşit! Notez aici că cea mai mare minune este ca un suflet să ajungă să iubească pe Dumnezeu, deci să se pocăiască!
  Iar, la Domnul Isus iată scopul scuză mijloacele!
  Ce minunat DOMN avem!
  Har!
  Petru Ion Covasna 16.08.2015

  • rodi
   aug. 16, 2015 @ 23:19:36

   Frate Petru Ion,
   fratele Nicolae Geanta nu l-a facut pe Domnul Isus ironic, ci a spus ca unele afirmatii au fost ironii. Deci, desi cuvintele se contrazic omeneste, in intelepciunea si economia lui Dumnezeu aceleasi cuvinte au o mare insemnatate pentru credinciosii Sai. Si au mare sens! Domnul sa va binecuvanteze!

 2. Petru Ion
  aug. 17, 2015 @ 01:08:33

  Cine face ironii e ironic e logic?

  • rodi
   aug. 17, 2015 @ 07:06:40

   din Dex, ironie: desemnând expresii sau imagini cu semnificații opuse sensului obișnuit….. figură de stil prin care se enunță ceva pentru a se înțelege contrariul.
   din Dex, ironic: care exprimă o ironie
   astea sunt definitiile folosite de Marius Cruceru si Nicolae Geanta

 3. Radu
  aug. 17, 2015 @ 12:24:50

  Ironiilor acestora cum la calificam noi cred ca mai de graba s-ar potrivii termenul de paradoxuri. Un paradox inseamna atunci cand ai datele unui fenomen care se intampla,astepti un rezultat logic si iese altceva si nu intelegi de ce.Imparatia lui Dumnezeu este cladita pe alte principii ,diferit de modul nostru de gandire si care,mai ales pt.cei din lume par a fi neintelese,unii zicand ca sunt paradoxuri.
  Citatele fr.Cruceru stau marturie.
  Pentru a fi primul in Imparatie trebuie sa fi umil si rabdator in lumea aceasta.Cu alte cuvinte … ultimul !!! In definitive si dragostea AGAPE poate fi considerate de unii un veritabil paradox: cu cat esti mai batut ,batjocorit si asuprit cu atat mai mult iubesti si daruiesti dragoste ! Aruncau cu pietre in Stefan, si el le zambea,ii iubea si se ruga pentru ei ! pentru cei din lume-paradox,pentru copii lui Dumnezeu realitate.Si noi suntem chemati la… AGAPE !

 4. feliciavidescu
  aug. 17, 2015 @ 14:16:38

  Ps. 103, cautati versetul zice ca „EL Si-a aratat caile Sale lui Moise si lucrarile sale copiilor lui Israel,.” deci in niciun caz nu pot fi numite „ironii cum zice Nicolae Geanta. Iar ce pare un necaz, este de fapt o binecuvantare spirituala., Adica incercari usoare de-o clipa care lucreaza o greuate vesnica de slava draga Rodi, sa lasam DEX-ul pentru lumea de-acum despre care Cuvantul zice ca zace in cel rau.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: