„…si nu ne duce in ispita…” – Pastor Ioan Cocirteu

Ioan Cocirteu

 „…si nu ne duce in ispita…”

Matei 6: 13

            Aceasta cerere din Rugaciunea Tatal nostru ne plaseaza in mijlocul unui subiect care necesita multa rugaciune pentru a fi inteles, si mai mult decat atat, necesita multa seriozitate in tratarea lui practica. Ispita nu e o gluma, o idee de poveste, doar o invatarura teologica, ci este acel lucru real cu care chiar ne confruntam in fiecare zi.

Rostind cu buzele noastre aceasta parte a rugaciunii, trebuie sa stim ce cerem. Oare orice om este ispitit ? Poate Dumnezeu, care este Tatal nostru, sa ne duca in ispita ? Ne ajuta cineva cand suntem ispititi ? Toate acestea sunt doar cateva intrebari, care in toate timpurile si-au cautat raspunsurile. Desigur, atat intrebarile, cat si raspunsurile, au dat nastere la controverse, controverse care se nasc din multimea gandurilor. Biblia insa, se explica pe sine !

In primul rand, Dumnezeu nu ispiteste pe nimeni.

Apostolul Iacov spune asa: “Nimeni, cand este ispitit, sa nu zica: “Sunt ispitit de Dumnezeu”. Caci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca sa faca rau, si El insusi nu ispiteste pe nimeni.” Cum poate fi totusi concordanta intre cererea din Rugaciunea Tatal nostru si cuvintele lui Iacov ? Un episod din cartea Iov este cat se poate de interesant si lamuritor in privinta aceasta. Pe scurt, lucrurile au stat asa: Dumnezeu s-a laudat cu neprihanitul Iov, dar Diavolul i-a spus ca Iov avea suficiente motive sa se teama de El. Ca o incredere deosebita pe care Dumnezeu o avea cu privire la Iov, Diavolul primeste libertatea sa se atinga de el. O face, dar numai in limitele impuse de Dumnezeu. Nici mai mult, nici mai putin. Lucrul acesta ne face sa intelegem ca si ispita este permisa sau ingaduita de Dumnezeu, dar niciodata produsa de El ! Scopurile pentru care Dumnezeu permite sa fim ispititi sunt multe: test al credintei, motiv de marturie in fata lumii, perfectionarea caracterului nostru, dezvoltarea rabdarii, etc.

In al doilea rand, ispita este reala pentru fiecare om.

Atata vreme cat vom trai pe pamantul acesta, unde Diavolul lupta pentru fiecare om, exista ispite. Nu este loc unde ispita sa fie absenta. A patruns si in prezenta Fiilor lui Dumnezeu, vine si in biserica, apare in minte cand te rogi si te ademeneste in clipele de har. Cum ii facem fata ? Ce trebuie puncatat aici este faptul ca nici un om, nici un credincios nu trebuie sa se socoteasca a fi total separat de influenta ispitei. Sfantul Pavel a spus: “Astfel dar, cine crede ca sta in picioare, sa ia seama sa nu cada.” Da, ea trebuie socotita o realitate de fiecare zi. Este in imediata vecinatate a personalitatii tale. Cu ochii inchisi sau deschisi, acasa sau la servici, la munte sau la mare, in incercari sau in bucurii, rugandu- te sau postind…vine ispita. Auziti strigatul Domnului Isus: “Vegheati si rugati- va, ca sa nu cadeti in ispita…” Matei 26: 41

In al treilea rand, exista scapare in mijlocul ispitelor.

Citez un verset foarte bogat in continut: “Nu v- a ajuns nici o ispita, care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca. Si Dumnezeu, care este credincios, nu va igadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijllocul sa iesiti din ea, ca s- o puteti rabda.” 1 Corinteni 10: 13. Cel putin doua lucruri sunt cat se poate de clare. In credinciosia Lui, Dumnezeu nu ingaduie sa fim ispititi peste puterile noastre. Ispita este potrivit puterii omenesti. Ce veste buna ! Ispita mea este potrivita potentialului meu de rezistenta. Cum totusi cad atatia ? Resursele mele de a face fata ispitelor din viata mea trebuie sa mearga in tandem cu precautia mea spirituala. Eu pot sa am capacitate de rezistenta, dar sa nu fiu vigilent la momentul ispitirii mele si atunci sa cad. In acelasi timp, Dumnezeu a pregatit si mijloace ale harului prin care sa pot iesi biruitor din experienta ispitirii. Acumularea Cuvantului, perseverenta in rugaciune, dependenta mea de puterea harului lui Dumnezeu, sunt doar cateva dintre acestea.

Fie- ti mila Doamne de noi si nu ingadui sa fim biruiti de ispita !!!

Pastor Ioan COCIRTEU

Urmareste PAGINA Facebook Biserica Baptista nr.2 Timisoara

CITESTE  –

  1. “Tatal nostru…” – Pastor Ioan Cocirteu
  2. …care esti in ceruri – Pastor Ioan Cocirteu
  3. “…Sfinteasca- se Numele Tau; “ Pastor Ioan Cocirteu
  4.  “…vie imparatia Ta…” Pastor Ioan Cocirteu
  5. “…faca- se voia Ta, precum in cer si pe pamant.” – Pastor Ioan Cocirteu
  6. “…si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri; …“ – Pastor Ioan Cocirteu

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: