Pastorul Cel Bun – Pastor Nelu Brie – Disciplina Ochilor

Photo credit www.pinterest.com

Cele mai intense lupte, din cate am bagat de seama din slujirea pastorala, dar si din cercetarea Sfintelor Scripturi, cele mai intense lupte spirituale, batalii spirituale pe care omul le are de dat in aceasta granita sunt bataliile care se dau sub ochi. Vezi ceva. Te atrage ce vezi. Iti doresti ce vezi. Si sfarsesti, daca nu esti atent, prin a cadea. Sub ochii tai, sub ochii mei, in fiecare zi sunt date lupte intense, miza acestor lupte fiind integritatea noastra si mantuirea noastra.

Emisiunea Pastorul Cel Bun mesajul pastorului Nelu Brie – Disciplina Ochilor incepe cu  cantecul „Te rog ma iarta”, compus de Dan Damian, canta The Messengers si „Doamne, Tu ne-ai insotit, canta Elim Harmony. La sfarsit „Ai valoare in ochii lui Dumnezeu” si „Vino la apa vietii” canta The Messengers, Emma Repede si Elim Harmony.

Mesaj Pastor Nelu Brie:

Nelu Brie Pastorul Cel BunAs dori sa incep de la o vorba pe care alta data un om al lui Dumnezeu cu numele Francis Schaeffer a spus-o. El a spus: Exista un anumit continut a lumii materiale- carne, sange, pomi si flori, cer si plante, precum si un continut asemanator a lumii spirituale- suflete, ingeri, demoni si tot felul de activitati ale acestora.

Exista o legatura intre cele doua realitati. Noi traim in zona de legatura. Adevarul este, stimati frati, stimate surori, ca Dumnezeu cand a creat lumea, a asezat existenta, viata omeneasca,  in doua dimensiuni. Exista dimensiunea spirituala a existentei si dimensiunea materiala a existentei noastre. Dimensiunea spirituala este reprezentata de Dumnezeu, de ingeri si demoni. Iar, dimensiunea materiala este reprezentata de ceea ce vedem cu ochii nostri in fiecare zi. Undeva intre cele doua dimensiuni ale existentei exista un punct, o granita. Granite, in care spiritualul si materialul se intalnesc. Pe noi, pe oameni, Dumnezeu ne-a asezat sa traim in granita asta. Dupa corp experimentam din plin viata materiala. Cu sufletul, cu duhul nostru percepem lumea spirituala. Problema este ca in aceasta granita, nu suntem chemati sa traim pentru totdeauna. Vremelnic ramanem in aceasta granita. Ceea ce facem in timpul cand ramanem in aceasta conditie determina ireversibil  statutul nostru etern.

Aici, in aceasta granita, exista un conflict, un razboi. Razboiul este impotriva celui mai puternic vrajmas care a existat vreodata: diavolul. Miza acestui razboi este sufletul nostru, este mantuirea noastra, este integritatea noastra, este vesnicia noastra, in final. In fata celui mai slab dintre demoni, lasati singuri, am fi ca praful de pe cumpana. Cu noi, insa, e Dumnezeu. Si prin El si cu El suntem mai mult decat biruitori.El ne da biruinta. Slavit sa fie Numele Lui! Si noi avem un rol in acest razboi. Cele mai intense lupte, din cate am bagat de seama din slujirea pastorala, dar si din cercetarea Sfintelor Scripturi, cele mai intense lupte spirituale, batalii spirituale pe care omul le are de dat in aceasta granita sunt bataliile care se dau sub ochi. Vezi ceva. Te atrage ce vezi. Iti doresti ce vezi. Si sfarsesti, daca nu esti atent, prin a cadea.

Sub ochii tai, sub ochii mei, in fiecare zi sunt date lupte intense, miza acestor lupte fiind integritatea noastra si mantuirea noastra. Va invit, in timpul pe care-l avem la indemana sa identificam impreuna patru dintre cele mai teribile lupte care se dau sub ochii nostri.

  1. Batalia pentru identitatea spirituala- miza acestei batalii este sa transeze raspunsul la intrebarea „Cine esti tu si cui iti apartine sufletul”.
  2. A doua batalie este pentru sistemul de valori- Obiectivul, scopul acestei lupte este sa clarifice raspunsul la intrebarea „Ce crezi ca e bine si ce crezi ca e rau”. Este batalia pentru morala.
  3. & 4. Batalia a treia si a patra, la care noi ne vom referi, au accente mai concrete. Batalia pentru integritatea financiara si batalia pentru integritatea sexuala.

Imi pare rau daca astazi va fi nevoie sa folosesc cuvinte pe care de regula nu le aleg si nu le prefer la biserica, dar, o sa ma ingaduiti sa stau asa in vorbire, un pic stramb, ca in adevarul celor afirmate, sa fie drept.

1. Batalia pentru identitatea spirituala

Din punct de veder spiritual, dragi frati, oamenii de pe pamant sunt impartiti in doua grupuri: copiii lui Dumnezeu si copiii celui rau. In mod absolut obligatoriu, fiecare dintre oamenii de pe pamant si si noi, cei prezenti,  facem parte dintr-una dintre aceste doua categorii. Fie suntem copii ai lui Dumnezeu. Fie, nu.In momentul in care un om din lume se intoarce la Dumnezeu, devine copil al lui Dumnezeu. Impotriva avelui suflet se porneste un razboi, a carui scop este sa-i distruga alegerea, chemarea, sa-l compromita si sa=l atraga din nou in lumea care a parasit-o. Asta este batalia pentru identitatea spirituala.

Exista trei zone, de altfel, care reprezinta nevoile noastre legitime. Zone, in care ne putem pierde identiatea si calitateanoastra de copii ai lui Dumnezeu.

  1. Dorinta dupa siguranta – Primul domeniu sau prima zona este reprezentata de dorinta dupa siguranta. Dorinta dupa siguranta este o dorinta legitima. Sa-ti doresti sa dormi linistit in casa ta. Sa nu-ti fie frica de nimeni. Sa nu te temi de ziua de maine. Sa ai liniste si pace. Sate bucuri de siguranta. E un har. Numai ca, in zona aceasta a dorintei dupa siguranta, se pot ridica batalii spirituale care ne pot pierde, ne pot risca identitatea. Slab, in zona aceasta, a fost Avram. Aduceti-va aminte cand, odata calatorind spre Egipt, a ajuns in granita si a avut o conversatie cu sootia lui. Printre altele, a spus: „Sara, tu esti o femeie frumoasa.” Acuma, va intreb, stimate surori care sunteti si casatorite, sunteti si sotii: Cand sotul va spune „esti o femeie frumoasa”, e un compliment? Este un compliment. Numai ca, Avram avea alte ganduri. El a continuat, zicand: „Si Egiptenii vor vedea ca esti o femeie frumoasa. Si din cauza ta, ma vor ucide. Asa ca, imediat cum trecem in Egipt, se schimba foaia. Tu esti sora mea, nu mai esti nevasta mea.” Cum s-a simtit Sara, cand Avram, manat de frica, si-a tagaduit identitatea de sot? Frica, oameni buni, este o cursa. Pentru siguranta noastra, pentru protectia noastra, s-ar putea la un moment dat, s-ar putea sa fim pusi odata fata in fata cu o alegere. Oriunde am fi, in America sau in Romania, vor fi circumstante si oameni, sisteme si grupuri care vor incerca sa ne controleze cu frica. N-are nimeni voie sa ne infrice. Frica de oameni este o cursa. Doar de Dumnezeu sa ne temem. Sa nu va temeti de nimeni, numai si numai de Dumnezeu. Pe oameni sa-i respectam, de Dumnezeu sa ne fie frica.
  2. Dorinta dupa popularitate – Al doilea domeniu in care se poate juca integritatea noastra si a pierde integritatea noastra spirituala este dorinta dupa popularitate.As vrea sa va intreb: este cineva aici, in locul acesta, care are o mare bucurie cand este vorbit de rau, cand aude despre el minciuni, calomnii, vorbe de tot felul, vorbe rele? E cineva? Nu-i nimeni. Dimpotriva, ne intristam, pentru ca fiecare dintre noi, intr-un mod legitim, dorim un nume bun. E normal acest lucru. Numai ca si in zona aceasta ne putem pierde identitatea.Saul a fost slab aici. Regele Saul, fratilor, a fost chemat de Dumnezeu cu o alegere extraordinara. Ar fi putut sa ajunga departe. Numai ca toata alegerea si planul lui Dumnezeu cu privire la el s-a naruit in punct, in care regele Saul a considerat popularitatea si faima mai importante decat relatia cu Dumnezeu si integritatea. A avut de ales intre a fi popular si a fi integru. A avut de ales intre a fi pe placul oamenilor sau a fi pe placul lui Dumnezeu.Dumnezeu i-a poruncit sa mearga si sa lupte impotriva dusmanilor lui Dumnezeu. Si s-a dus. Dar, n-a acultat de porunca lui Dumnezeu in toate detaliile din pricina faptului ca a vrut sa fie pe placul poporului. Poporul a vrut sa duca jertfe pe care Dumnezeu le daduse spre nimicire. Si ca sa fie pe placul poporului pe care-l conducea, regele Saul si-a compromis integritatea, alegand popularitatea.Asta este, in final, ispita oricarui conducator. In zona aceasta putem cadea, ca fiecare avem cercul nostru de influenta: in familia noastra, in cercul nostru, acolo unde ne gasim sau daca ne-a chemat Dumnezeu in lucrari, intr-un grup, intr-o biserica sau chiar pastorind o biserica. Exista acest risc teribil sa-ti pierzi recunoasterea lui Dumnezeu din cauza populismului, a dorintei de a fi pe placul oamenilor. Dumnezeu sa ne pazeasca de aceasta cursa. Este o batalie care se da la poarta ochilor.
  3. Dorinta dupa o viata mai buna – O alta batalie teribila sau un alt domeniu in care se joaca identitatea noastra spirituala este dorinta dupa confort si dupa o viata mai buna. As vrea sa va intreb: este legitim, este dupa voia lui Dumnezeu, sa ne dorim o viata mai buna? Sa ai o masina mai buna, o casa mai buna, un trai mai bun? Sa muncesti si din munca ta, sa te bucuri de rodul muncii tale? Este legitim? Cu siguranta, ca da. Trebuie sa afirmam acest lucru cu toata hotararea pentru ca este in Scriptura. E legitim. Numai ca si in zona aceasta ne putem pierde marturia. Aduceti-va aminte de Avram si Lot. Unchi si nepot. S-au imbogatit. Interesant este ca, atata timp cat erau lipsiti, s-au inteles foarte bine. Dar, cand s-au inmultit bogatiile, au aparut certurile. Parca povestea aceasta nefericita se repeta in fiecare generatie. Nu s-au mai putut intelege. Bogatiile erau prea mari ca sa poata sta laolalta. Cuminte, Avram a zis: „Lot, decat laolalta si cu cearta, mai bine separat si in pace. Alegeti unde vrei sa mergi.” Lot a avut doua optiuni: la munte sau in campiile Sodomei. Geneza 13 ne spune ca Lot si-a ridicat privirile si a vazut campia Sodomei care era udata ca o gradina a Domnului. Si-a ales campiile Sodomei. Iar, apoi, textul continua zicand ca si-a asezat corturile pana langa Sodoma. De ce credeti ca a ales Lot vecinatatea Sodomei? La ce s-a gandit? S-a gandit la viitorul copiilor sai, fiti siguri. S-a gandit la buna starea familie. S-a gandit la viata care urma, la educatia copiilor. ‘Cum sa ma duc acolo pe munte, in strainatatile acelea, in pustietatile acelea? Mai bine sa fiu intre oameni. Mai bine sa fiu in mijlocul unei societati prospere in care sa ma bucur si in care sa contribui.’ A avut multe ratiuni, nebanuind ce se va intampla. Incet, incet, lucrurile au scapat de sub control. Si ca sa scurtez povestea, pana a venit ziua aceea cand a plecat din Sodoma cu mainile goale. Sotia lui a ramas in urma facuta stana de piatra. Langa el, cele doua fiice, care desi scapate, musteau in ele de imoralitate si gandire de Sodoma. Cand a juns in pestera aceea necajit si tulburat, ca sa scape de necaz, a zis: „Mai bine ma imbat ca sa uit.” Si a baut. Ca apoi, sa se scufunde si mai adanc in pacura. As vrea sa va intreb: cand a ajuns in pestera si s-a uitat spre Sodoma si acolo i-au ramas baietii si nurorile, ginerii, acolo i-au ramas nepotii, sotia pierduta pe drum, acolo i-au ramas toate bogatiile pe care le avea cand s-a dus in Sodoma cu hainele de pe el, ce s-a gandit el? „O, de nu m-as fi dus niciodata in Sodoma!” Asa-i? Dar era prea tarziu. Frati dragi, departe de mine sa insinuez ca Statele Unite e Sodoma. Din alte perspective, Romania e Sodoma mai mare, cred. Departe de mine…. Dar, am un cuvant pentru dvs. S-ar putea ca unul dintre dvs. sa fie pus in fata unei alegeri. De-odata s-a deschis o usa. Se promite prosperitatea pe care nu ai avut-o niciodata. Cu un pret: te muti de aici si te duci in orasul acela. Nu-i acolo biserica. Nu-i acolo familie. Nu-i acolo grupul tau spiritual de suport. Nu-s prietenii copiilor tai, nu-i Sunday School. Ti i-ai luat pe toti si te-ai dus de dragul castigului. Ai fost ca acel copac care a inceput sa se dezvolte si cand era mai bine, sa lege rod si sa creasca, sa fie frumos si bogat, l-ai smuls din radacina si l-ai pus in alta gradina. De dragul copiilor tai vei face asta. Copiii, pe care s-ar putea sa-i pierzi.

Mesajul pe care vi-l transmit este: sa ramaneti langa poporul lui Dumnezeu. Sa ramaneti langa adunarea lui Dumnezeu. Pentru ca anii trec si cand anii trec si tragem linie si socotim, stiti ce ramane? Familia ramane. Daca o mai ai. Banii se fac si se cheltuie. Casele se fac. Vin crizele economice, se pierde dintr-o data. Dar, iri ramane casa, iti ramane familia ta. Iti ramane calitate de copil a lui Dumnezeu. Sa nu jertfesti calitatea de copil a lui Dumnezeu pentru siguranta materiala, sa nu jertesti pentru popularitate, sa nu jertfesti pentru confort pamantesc. Tine la calitatea de copil a lui Dumnezeu si tine la casa ta, la familia ta. Ca-s doua lucruri fundamentale: relatia ta cu Dumnezeu si relatia cu familia ta. Lupta pentru astea. Pentru ca aici se dau batalii teribile, ca ne pot compromite.

2. Batalia pentru sistemul de valori

A doua batalie este batalia pentru sistemul de valori. Obiectivul acestei batalii este sa clarifice in mintile noastre raspunsul la intrebarea „ce e bine si ce e rau”. In lume exista bine si rau. Cand Dumnezeu se uita spre lume si clasifica binele si raul, El are un punct de vedere foarte clar, descoperit in aceasta carte (Biblia). Raspunsul lui Dumnezeu, dat in aceasta carte, este adevarat si el arata ce e bine si ce e rau. Aici este definita morala. Aici este definit pacatul si dreptatea. In lumea in care traim exista o batalie teribila, a carei scop este sa rastoarne definitia data de Dumnezeu si sa aseze in loc alte criterii, gandiri, structuri, tipare. Potrivit acestor atentate in lumea in care noi traim, societatea americana si societatea europeana si societatea romaneasca, exista un atentat agresiv impotriva valorilor morale crestine. Lucruri scandaloase se intampla. Cel putin doua mari atacuri, pe zona aceasta, sunt date:

Primul este atacul sau cum sa zic eu, atentatul la filosofia de viata. Intrebarea este, in esenta, cum iti inchipui viata? Care-i sensul si scopul vietii? Pentru ce traiesc pe pamant? Pentru ce exist? La aceasta intrebare, lumea in care noi traim, se sileste din plin sa ne dea un raspuns: Existi ca sa fii fericit. Tot ce exista in jurul tau exista ca sa te faca fericit. Scopul vietii este buna starea omului. Asta se numeste umanism. Si Dumnezeu in cer exista, ca sa faca bine omului si sa-i furnizeze resursele fericirii. Potrivit acestei conceptii, viata este vazuta ca un imens parc de distractie. Un fel de Disneyland in care locuiesti si scopul pentru cre te gasesti acolo este sa fii fericit. Pana si Dumnezeu in cer exista ca sa furnizeze jucariile necesare distractiei. Un filosof american cu numele Johnson spunea ca scopul vietii nu este munca, ci este jocul, distractia. Iar munca este pretul platit pentru bilet. Ce legatura este intre aceasta conceptie si morala? Frati si surori, viata nu este un parc de distractie. Viata este o lupta. Domnul spune: Lupta-te lupta cea buna a credintei. Dar, intreb: ce legatura este intre aceasta conceptie si morala? Scopul vietii nu e fericirea omului. Sa fie clar. Apostolii progresului si a teologiei prosperitatii au transformat umanismul secular intr-un umanism crestin. Dar nu despre aceasta vorbim in aceasta dimineata, in esenta.

La o emisiune de radio crestin era o discutie in direct, purtata in direct, discutie pe tema familiei si in special pe subiectul divort-recasatorie. In timpul acelor discutii, o doamna a sunat si a spus: „Un lucru este sigur. Dumnezeu ma iubeste si Dumnezeu vrea sa fiu fericita. Problema mea este ca sunt casatorita cu un barbat care ma face nefericita. Stiu ca Biblia afirma ca Dumnezeu uraste divortul, dar eu sunt maritata cu un om care ma face nefericita. Si Dumnezeu vrea sa fiu fericita. Dumnezeu ma iubeste. Ma va ierta si ma va binecuvnta. Eu ma voi desparti de barbatul meu, ma voi casatori cu un alt barbat, care ma va face fericita. Dumnezeu care ma iubeste si imi vrea fericirea, ma va primi si ma va ierta.” Frumos… Sa o crezi tu, doamna. Redefinirea moralei. Ce sa mai vorbim despre conceptia seculara despre avort? Conceptia seculara despre viata sexuala premaritala sau extraconjugala. Ce sa mai vorbim despre homosexualism? Despre conceptul biblic cu privire la familie? Iata cum aici exista un atentat agresiv impotriva gandirii morale crestine. Frati si surori, copiii dvs. sunt vizati de aceste atentate.Dvs. care cititi Sfanta Scriptura, cumva influentati de puterea acestui cuvant, va gasiti in siguranta. Dar cat citesc copiii dvs Biblia? Cat se uita pe internet? Cat asculta tot felul de discursuri ale tot felul de oameni? Ce discurs se poarta la scoala? Ce-i invata societatea in care traim? Va chem sa adancim Cuvantul viu a lui Dumnezeu in casele noastre, pentru ca avem o viziune. Cand ati pornit la drum (catre America), ati avut in fata un viitor luminos si speranta si ati stiut: e Dumnezeu cu mine. V-ati asezat intr-un pamant nou. Vi s-au nascut copii, vi s-au nascut nepoti, stranepoti. Dati-mi voie sa va spun: scopul vietii este sa slujim pe Dumnezeu. Noi si casa noastra sa lujim pe Dumnezeu. Si cand sfarsim alergarea pe pamant, sa fim primiti in Imparatia lui Dumnezeu. Daca avem o viata mai buna, daca-i in Romania sau in America, daca-i in prosperitate sau in lipsa, daca-i in bucurie sau suferinte, putin conteaza la 500 de ani dupa ce ajungem in rai. Stiti ce conteaza? Sa ajungi la capat biruitor. Sa ne ajute Dumnezeu. Batalia de la poarta ochilor

3. Batalia pentru integritatea financiara

A treia batalie despre care vom vorbi este batalia pentru integritatea financiara. Zona materialului a reprezentat dintotdeauna o zona de vulnerabilitate, de slabiciune. Iubirea de bani, spune Biblia, este radacina tuturor relelor. Slab, in zona aceasta, a fost Ghehazi. Povestea este relatata in Vechiul Testament, in cartea 2 Imparati. In imprejurarea aceea, generalul Naaman s-a dus in Israel ca sa fie vindecat de lepra. Imparatul, cand a auzit aceasta solicitare a socotit ca este provocare la razboi. Profetul Elisei a aflat despre ce este vorba si ca sa scurtez relatarea, feneralul Naaman, prin puterea cuvantului plin de autoritate, rostit de Dumnezeu prin gura profetului, a fost vindecat. Va puteti imagina bucuria acelui om, ca dupa ce s-a scaldat de sapte ori in Iordan, s-a ridicat a saptea oara din Iordan  si era sanatos tunS-a intors intr-un suflet la casa profetului ca sa-si exprime recunostinta, desi cand a plecat de la casa, a plecat bombanind. Ce, nu erau rauri mai bune in Siria? Trebuia sa vin in Iordanul asta sa ma scald? S-a intors plin de bucurie si a vrut sa-l recompenseze pe slujitorul lui Dumnezeu cu daruri bogate. Profetul n-a vrut sa primeasca nimic. In schimb, Ghehazi de langa el ii scaparau ochii. Asta a fost batalia de la poarta ochilor, cand a vazut argintii, cand a vazut darurile. Atunci, a alergat in fuga dupa general si a spus: ‘D-le, uite au venit niste oameni, profetul nu cere nimic, dar pentru oamenii aia, un talant si doua haine.’ A primit foi talanti si dublu haine. Este adevarat ca a devenit mai bogat. Dar, la fel de adevarat este ca in momentul acela si-a pierdut integritatea, si-a pierdut sanatatea, lepra lui Naaman s-a lipit de el. Si-a pierdut reputatia, si-a pierdut poate ce-i mai frumos si dureros in acelasi timp: dreptul de a fi succesorul profetului. S-a compromis financiar. Eu am observat, lecturand Sfant Scriptura, un detaliu graitor. Din perspectiva bataliei pentru integritate, Cuvantul lui Dumnezeu arata ca oamenii sunt impartiti in trei feluri, trei categorii:

  1. Prima categorie este reprezentata de aceia care niciodata n-au cazut. Sau daca au cazut, nu sunt relatate caderile lor.  Sunt lasate in tacere.
  2. Categoria a doua este reprezentata de aceia care au avut alunecari si unii dintre ei, grave de tot. Dar, prin puterea harului lui Dumnezeu s-au ridicat. S-au reabilitat.
  3. Categoria a treia este reprezentata de aceia care au cazut si nu s-au mai ridicat niciodata.

Am observat ca numitorul comun a multora dintre cei care au cazut si nu s-au mai ridicat, este ca au cazut compromitanduse financiar: Ghehazi, Anania si Safira, Acan, Balaam, Iuda. Nu s-au mai ridicat. Lacomia este o cursa. Batalia aceasta este o batalie intensa si se da sub ochi. Iti doresti ceva, poti sa obtii scurtatura spre a obtine acel ceva. Diavolul este maestru in a trasa scurtaturi. Va chem in Numele Domnului Isus sa veghem. Avem o tinta, trebuie sa ajungem in Imparatia lui Dumnezeu.

4. Batalia pentru integritatea sexuala

A patra batalie despre care vom vorbi si ultima este batalia pentru integritatea sexuala. Aceasta zona, componenta a vietii noastre rezerva multe si intense lupte, mai ales in aceasta perioada in care noi traim. Slab, aici s-a dovedit, a fi, David, regele David. Citesc Cuvantul Domnului din 2 Samuel 11:1 – În anul următor, pe vremea când porneau împăraţii la război, David a trimis pe Ioab, cu slujitorii lui şi tot Israelul, să pustiască ţara lui Amon şi să împresoare Raba. Dar David a rămas la Ierusalim.2 Într-o după-amiază spre seară, David s-a sculat de pe pat şi, pe când se plimba* pe acoperişul casei împărăteşti, a zărit** de acolo o femeie care se scălda şi care era foarte frumoasă la chip. Nu mai citesc. Mi-e rusine sa citesc mai departe, veti lectura acasa. A cazut. David a fost un om integru. Integritatea lui a fost testata in relatia cu Saul, pe care de doua ori l-a avut la mana. Si David, luptand pentru integritatea sa, a fost gata sa sacrifice orice, numai sa-si pastreze integritatea. Pana si viziunea si-a sacrificat-o, viziunea de a fi rege. Dumnezeu il unsese sa fie imparat in Israel. Avea dreptul sa urmeze la tron, numai ca tronul era ocupat si cel care l-a ocupat nu era rege legitim. Dumnezeu il lepadase. De doua ori, Dumnezeu i l-a pus fata in fata. Si ar fi putut sa-l ucida printr-un singur cuvant. Nici el nu trebuia sa initieze cuvantul, doar trebuia sa spuna: Da, fa ce vrei. Dar, nu si-a compromis nici cum integritatea, chiar daca prin asta si-a sacrificat viziunea. Asta este cea mai grea decizie pe care un om a lui Dumnezeu trebuie sa o faca. Cand in balanta este integritatea si viziunea, scurtatura compromisului te face sa-ti atingi viziunea, dar sa-ti pierzi integritatea. David a zis: „Gata cu viziunea. Sa raman cu integritatea.” Si s-a dus la filisteni. Efectiv a renuntat la poporul Sau, s-a dus la filisteni. Trecem peste asta. Acolo s-a dovedit puternic.

Anii au trecut, Dumnezeu l-a asezat pe tron. De acuma, era un nume faimos. Il ascultau slujitorii. Se temeau de el vecinii, popoarele. Armata s-a dus intr-o incursiune. David a ramas acasa. S-a compromis sexual. Cuvantul lui Dumnezeu spune ca ‘intr-o dupa amiaza’.. Acolo e o combinatie ciudata, fatidica de factori. David era odihnit. Scrie ca intr-o dupa amiaza spre seara s-a sculat de pe patul lui. Dormise bine. Era satul. Mancase. Odihnit. Si era fara treaba. Fara lucru, fara treaba, mult timp liber la dispozitie, satul, odihnit bine, numai bun pentru compromis sexual. Adevarul este ca si noi suntem vulnerabili. Daca va socotiti mai pocaiti decat David, s-ar putea sa rezistati, sa n-aveti riscurile pe care le-a avut David. Nu exista varsta. Nu exista, ca-i barbat sau femeie care sa fie scutit de acest gen de pericole. Traim intr-o lume in care sunt atatea si atatea agresiuni in aceasta zona. Lumea aceasta este o lume care se duce la distrugere. Senzualismul este la culme. Provocarile pacatului in zona aceasta se pot regasi aproape oriunde.

Pornografia- daca este sa vorbim numai despre asta, care este mediatizata cum n-a fost niciodata in istoria omenirii ca-n zilele noastre. As vrea sa va intreb, cati dintre dvs. aveti telefon mobil conectat la internet? E bun telefonul s iinternetul este bun, dar cati nu si-au pangarit ochii, uitanduse in taina pe telefon, pangarindu-si sufletul, riscandu-si integritatea. Ca dupa aceea, acest flagel, acest demon- este un duh de curvie care nauceste, care bantuie in lumea aceasta, apoi sa te inspirezi pe alte pacate? Sotia ta n-o mai vezi asa de frumoasa. Sotul tau nu mai este asa de frumos. Cel de la serviciu este mai chipes, mai dragut, mai amabil. Sotia nu mai este asa de frumoasa. E mama cu copii, a crescut copii si nu mai e ca in fotografia de la nunta. Ti se pare mai frumoasa alta. Da-mi voie sa-ti spun deschis: „Sa-ti fie rusine daca asa gandesti!” Sa-ti fie rusine. Oameni buni, concedii apoi, petrecute impreuna, iesite nu stiu unde, familiarisme improprii.. Va spun cu durere si ca pastor, pentru ca am vazut intamplndu-se aceste lucruri, e intelept sa tineti distanta. E intelept sa va bucurati de relatiile pe care Dumnezeu vi le da. Si sa zidim partasia noastra frateasca. In acelasi timp, sa ne vedem de integritatea noastra, de familia noastra. Dumnezeu sa ne ajute. E voia lui Dumnezeu acest lucru, frati si surori.

Cred ca in aceasta vreme de pe urma, cand bataliile sunt intense si luptele pentru integritatea omului, pentru integritatea copiilor lui Dumnezeu este intensa, in vremea aceasta este nevoie sa veghem. Sa luptam pentru noi, pentru copiii nostri, pentru familiile noastre, pentru viitorul copiilor nostri si pentru nepotii nostri si prin harul lui Dumnezeu sa biruim. As vrea acum, mergand spre incheiere, sa va indemn fratilor sa veghem. Omul lui Dumnezeu, Iov, ne-a pus la indemana o solutie extraordinara. A zis el asa: Am facut legamant cu ochii mei.. Sau David, spunea: Imi ridica, Doamne, spre Tine, ochii. Am necurmat pe Domnul inaintea ochilor mei. Pun inaintea mea legea Ta. Aleg calea adevarului. Pazeste-mi, Doamne, ochii. Sau spunea odata, David: Doamne, pazeste-mi ochii, deschide-mi ochii ca sa vad lucrurile minunate ale legii Tale. Sau despre un alt om a lui Dumnezeu, profetul Isaia, Cuvantul lui Dumnezue spune ca el si-a legat ochii ca sa nu vada raul. Va chem sa luptam pentru integritatea noastra.

Pentru fiecare dintre noi exista un ceas al intunericului. Dumnezeu ingaduie sa trecem printr-un ceas al intunericului. Mai devreme sau mai tarziu…Si pe ucenici i-a trecut prin ceasul intunericului „Satana a cerut sa va cearna cum se cerne graul,” a zis Isus. Si Dumnezeu a permis asta. David a trecut pe acolo. Iov a trecut pe acolo. Va puteti uita in Scriptura si veti veeda ca multi oameni ai lui Dumnezeu  au trecut prin acest ceas al intunericului. Si a fost greu. In ceasul intunericului legile sunt altele. In zilele tale bune esti biruitor. Dar cand vine ceasul intunericului sunt alte legi. De aceea este bine sa veghem, sa luptam.

Un bun prieten de-al meu, pastor englez, ne-a vizitat odata familia. Un om venerabil, de aproape 80 de ani, el slujea pastor pe cand tatal meu nici nu era nascut. Omul acesta, om a lui Dumnezeu, vine odata in familia noastra si ne-a spus o intamplare care mi-a ramas in inima. A povestit cum a fost la o conferinta cu lucratori, cu slujitori si la respectiva conferinta unul dintre pastorii mai tineri, coleg cu el, in orasul in care locuiau, i-a relatat in dimineata zilei un vis. Visase un copac mare plantat in camp. Un copac falnic, puternic. Si de-odata s-a pornit un vant, o furtuna napraznica, furtuna care si-a propus sa culce la pamant copacul. L-a lovit din toate partile, dar nu l-a putut clatina, nu l-a putut tranti la pamant. Apoi s-a facut liniste. In linistea care a urmat, in vis s-a vazut cum in trunchiul copacului, falnic si gros, dintr-o parte pana intr-alta, o gaura ii strapungea trunchiul. Furtuna parca a facut sfat. Si in sfatul ei si-a concentrat toata forta  ca intr-o tornada. A batut cu putere, apoi s-a intors pe orizontala. A lovit in fisura. A lasat la o parte orice detaliu al copacului, numai fisura…Si a fortat in fisura cu atata putere, pana cand a spart copacul si l-a facut aschie. Omul s-a trezit cutremurat. Era un vis care capata semnificatie. La relatat lui John, prietenul meu, la care John i-a spus: „Acest vis este de la Dumnezeu. Copacul esti tu, furtuna este ceasul intunericului, fisura este gaura din caracterul tau. Mesajul: ai grija de fisura din caracterul tau, pentru ca in ceasul intunericului care este pe drum, acolo te va lovi cel rau. Fiecare lant se rupe la veriga cea mai slaba.”

Batalia de la poarta ochilor. Poti sa fii tare ca profetul David in ale profetiei. Daca esti slab ca el, la veriga aceea… Dumnezeu l-a iertat. Slavit sa fie Domnul! Si vestesc harul lui Dumnezeu pentru oricine se pocaieste. Vestesc harul lui Dumnezeu pentru ca asa ne invata Sfanta Scriptura. Dar, cu toate ca l-a iertat, consecintele au continuat in familia lui fara ca sa mai poata fi indreptate. Daca ar fi fost dat inapoi timpul, dar, nu se mai poate da inapoi. Va chem sa veghem.  In acelasi timp, sa privim viitorul cu speranta, pentru ca Dumnezeu este cu noi. Pe cei smeriti ii primeste.. Pe cei care-L cauta, ii ridica.Pe cei care Il cheama in rugaciune ii asculta, arata calea sufletului, oriunde ar fi ajuns. Pentru ca nu este loc si infundatura in care am ajunge si harul lui Dumnezeu sa nu ne poata recupera. Important este sa avem smerenie, credinta si sa strigam dupa Dumnezeu. Daca Domnul a ingaduit sa fim aici astazi si sa auzim aceste cuvinte, a ri fo mare paguba sa le lepadam. Si mare castig, sa ni le punem in inima. Sa ne ajute Dumnezeu.

Inchei acum, indemnandu-ne pe fiecare dintre noi, sa ne gandim bine: Unde este fisura, ruptura, gaura din caracter? Dupa ce John mi-a spus intamplarea aceea, am luat un caiet si pe cateva pagini am pus intrebarea: unde este fisura din caracterul meu? Si m-am rugat. Va chem sa facem si noi asa.

VIDEO by Dan Damian

Exista dimensiunea spirituala a existentei si dimensiunea materiala a existentei noastre. Dimensiunea spirituala este reprezentata de Dumnezeu, de ingeri si demoni. Iar, dimensiunea materiala este reprezentata de ceea ce vedem cu ochii nostri in fiecare zi. Undeva intre cele doua dimensiuni ale existentei exista un punct, o granita. Granite, in care spiritualul si materialul se intalnesc. Pe noi, pe oameni, Dumnezeu ne-a asezat sa traim in granita asta. Dupa corp experimentam din plin viata materiala. Cu sufletul, cu duhul nostru percepem lumea spirituala. Problema este ca in aceasta granita, nu suntem chemati sa traim pentru totdeauna. Vremelnic ramanem in aceasta granita. Ceea ce facem in timpul cand ramanem in aceasta conditie determina ireversibil  statutul nostru etern.

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: