Orientul Mijlociu e amenintat din nou – Cum putem sa-i ajutam pe crestinii din Orientul Mijlociu?

Photo credit www.veteranstoday.com

Orientul Mijlociu, ”butoiul cu pulbere”, e amenințat din nou. El pune Iranul nuclear împotriva grupării SIIL, cea mai mare grupare teroristă din lume. Iranul reprezintă islamul șiit, iar SIIL musulmanii suniți. Ei au de înfruntat același dușman, dar se urăsc unii pe alții. După cum a relatat Erick Stakelbeck, acest lucru are implicații majore în regiune pentru America și aliații ei.
O parte strigă ”Moarte Americii” și numește Statele Unite ”Marele Satana”. Cealaltă parte a decapitat jurnaliști americani și apelează la musulmani ca să atace patria Statelor Unite. Liderii Iranului și gruparea SIIL au multe în comun: ura față de Israel și față de Occident, iar în topul listei se află dorința de a răspândi islamul radical în toată lumea.

Totuși, Iranul și reprezentantul acestuia, Hezbollah, se luptă acum împotriva grupării SIIL în Irak și Siria. Este câmpul de luptă principal, dintr-un război crescând, pentru supremația regională între jihadiști suniți și șiiți.

”Dacă vă uitați la Orientul Mijlociu astăzi, ați putea fi scuzați de faptul că sunteți confuzi pentru că pe de-o parte avem jihadiști suniți cărora nu le place Occidentul, dar care se luptă cu jihadiștii șiiți, cărora, de asemenea, nu le place Occidentul. Dar ei nu se plac între ei”, spunea Matthew Levitt.
Matthew Levitt, de la Institutul pentru Politica Orientului Apropiat de la Washington, a lucrat ca analist pentru FBI și în departamentul Trezoreriei:
”Șiiții și suniții sunt niște nătângi. Pot împărtăși aceeași ură față de Israel, pot împărtăși aceeași ură față de Occident, cu siguranță suspiciune față de Occident, dar acest sectarism este problema principală acum.”
Siria e principalul câmp de luptă pentru conflictul islamic. De partea suniților se află SIIL, al-Qaida și alte grupări teroriste. Aceste grupări, cunoscute pentru faptul că s-au luptat reciproc, au fost susținute la diferite grade de guvernele sunite din regiune, cum ar fi Turcia și Arabia Saudită. De partea șiiților se află Iranul și reprezentantul acestuia, Hezbollah. Ambii susțin regimul dictatorului sirian Bashar al-Assad. Conflictul dintre suniți și șiiți se dezlănțuie în Irak, Liban și Yemen. Levitt a spus că acordul nuclear la care a ajuns recent administrația Obama cu Iranul a sporit tensiunile.
”Oamenii din regiune sunt foarte preocupați de un acord iranian care pare pentru unii că adoptă și legalizează Republica Islamică Iran, în ciuda actelor de terorism, al sprijinului terorismului și al aventurismului în Orientul Mijlociu”, spunea Matthew Levitt.

Musulmanii suniți reprezintă aproximativ 85% din populația musulmană din lume,
în timp ce șiiții reprezintă doar aproximativ 15%. Cele două părți s-au divizat în secolul al VII-lea pentru că nu au fost de acord cu privire la cine ar trebui să-l succeadă pe profetul Mahomed. Șiiți au fost de părere că ar trebui să fie cineva din linia genealogică a lui Mahomed. Suniții nu au fost de acord. De atunci au avut conflicte mereu și diferă, în anumite domenii, în interpretarea islamului. Ostilitatea poate să devină și mai puternică. De exemplu, suniții din gruparea SIIL îi consideră pe toți șiiții niște trădători ce trebuie uciși.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 92 – septembrie 2015 – ultimele știri creștine:http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

Cum putem sa-i ajutam pe crestinii din Orientul Mijlociu?

Un număr mare de creștini se află printre mulții refugiați care au fugit de SIIL și alte grupări islamice. Nina Shea e directoarea Centrului pentru libertate religioasă de la Institutul Hudson. Ea a vorbit despre această criză.

A trecut un an de când SIIL a cucerit orașul Mosul și părți din nordul Irakului. Nina Shea a fost întrebată cum ar descrie situația creștinilor din acea parte a lumii:
”Vedem că SIIL și alte grupări rebele le spun creștinilor că trebuie să plătească o taxă, să se convertească la islam, să fugă, sau să moară. Taxele cresc. Ele cresc până ajung să nu mai poată fi plătite și sunt nevoiți să-și dea copiii, soțiile sau să moară, să fie uciși. Bărbații sunt omorâți de SIIL prin decapitare, crucificare, sau alte metode de măcel. Femeile, copiii sunt vânduți pentru sclavie sexuală, dar SIIL a făcut o listă de prețuri pentru femeile creștine, începând cu vârsta cuprinsă între 1 și 9 ani. Acestea sunt cele mai scumpe.”

Câți creștini au fugit și trăiesc în zone sigure, precum Kurdistan și câți se află sub jurisdicția grupării SIIL?

”Au fugit în jur de 125 000- 150 000 de creștini. Unii au mers în Kurdistan, iar alții în Iordania și Liban. Au continuat să părăsească regiunea familie după familie. Probabil că acum sunt mai puțin de 100 000 de creștini din Ninive în Kurdistan, provincia nordică ce a fost atacată în urmă cu un an”, spunea Nina Shea.

Nina Shea a fost întrebată care a fost unul dintre lucrurile pe care le face acum:
”Încerci să-i muți pe unii dintre acești creștini. Da, ei au cerșit în ultimii ani. SIIL le-a furat toate proprietățile. Când au plecat, au mers în adăposturi care nu le-au oferit statutul de rezidenți și autorizație de muncă, așa că nu au niciun ban. E ceva îngrozitor. Am decis să ajutăm cele mai dificile cazuri ca să creadă din nou, să-și înceapă viața de la zero și să se restabilească în țări în care vor primi autorizație de muncă, în care vor putea să-și reconstruiască viețile. Lucrez la aceasta împreună cu producătorul de la Hollywood, Mark Burnett.”

Nina Shea a fost întrebată în ce țări încercați să-i mute pe acești creștini:
”Căutăm țări în care să fie o compatibilitate culturală. Pentru armeni, Armenia. Aceştia sunt creștini. Pentru comunitățile ortodoxe căutăm țări ortodoxe precum Georgia, Rusia, sau unele țări din Europa de Est. Pentru catolici și protestanți căutăm țări vestice. Unele țări, precum Polonia și Belgia au primit un număr mic, la fel și Canada. E dificil să găsești țări pentru că numărul de refugiați din aceste două țări, nu doar creștini, ci și musulmani, e copleșitor. Diferența cu creștinii e că ei nu fug doar de conflict, ci fug de persecuție.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 92 – septembrie 2015 – ultimele știri creștine:http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

Un comentariu (+add yours?)

  1. Oprea Ioan Florin
    sept. 11, 2015 @ 04:19:56

    Imi pare rau pentru toate aceste lucruri…As vrea sa le indrept, dar sunt prea mic…Doar dumnezeu le poate indrepta…

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: