= PRIMII si ADEVARATII Crestini din BIBLIE =

Photo credit

Photo credit www.levitt.tv

TATALUI, FIULUI, DUHULUI SFANT, 
Toata Gloria in Veci !!!

Cum erau ​​PRIMII si ​ A​DEVARATII​ Crestini​ din BIBLIE?​

36. Să ştie bine dar, toată casa lui Israel, că Dumnezeu a făcut Domn şi Hristos pe acest Isus, pe care L-aţi răstignit voi.” 
37. După ce au auzit aceste cuvinte, ei au rămas străpunşi în inimă, şi au zis lui Petru şi celorlalţi apostoli: „Fraţilor, ce să facem?” 
38. „Pocăiţi-vă”, le-a zis Petru, „şi fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veţi primi darul Sfîntului Duh. 
39. Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri, şi pentru toţi cei ce sînt departe acum, în oricît de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru.” 
40. şi, cu multe alte cuvinte, mărturisea, îi îndemna, şi zicea: „Mîntuiţi-vă din mijlocul acestui neam ticălos.” 
41. Cei ce au primit propovăduirea lui, au fost botezaţi; şi în ziua aceea, la numărul ucenicilor s-au adaus aproape trei mii de suflete. 
42. Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frîngerea pînii, şi în rugăciuni
43. Fiecare era plin de frică, şi prin apostoli se făceau multe minuni şi semne. 
44. Toţi cei ce credeau, erau împreună la un loc, şi aveau toate de obşte. 
45. Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia. 
46. Toţi împreună erau nelipsiţi dela Templu în fiecare zi, frîngeau pînea acasă, şi luau hrana, cu bucurie şi curăţie de inimă. 
47. Ei lăudau pe Dumnezeu, şi erau plăcuţi înaintea întregului norod. şi Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mîntuiţi. 

​(​„Faptele Apostolilor” capitolul 2, verset​ele​ ​36​-47​).

Unii se declara azi ca au fost sau sunt primii crestini, dar pe primii crestini ii gasim in … BIBLIE!​

Poporul Roman este declarat a fi un popor crestin, iar intr-un clasament international care s-a facut, Romania a iesit ca ar fi pe locul al 3-lea in lume, lucru deosebit de imbucurator, cel putin la prima vedere. Sa vedem insa, daca-i asa sau nu; sa vedem daca eu si tu, adica fiecare dintre noi romanii, suntem crestini adevarati sau nu.

Ca de fiecare data, si acuma vom folosi Cuvintul lui Dumnezeu, Biblia, ca indreptar, ca suport si oglinda, pentru ca acolo e descrisa viata primilor crestini, a crestinilor adevarati.​
​ In „Faptele Apostolilor” capitolul 2, verset​ele​ 41-47, sa vedem ce au facut primii crestini dupa ce s-au intors la Dumnezeu si cum au trait ei.​ ​Inainte de a intra in subiect as dori sa mentionez urmatoarele: cuva​ntul „crestin” vine de la Cristos, si inseamna urmas al lui Cristos, adica cel ce calca pe urmele lui Cristos.

           ​I.  Deci sa vedem cum aratau si ce faceau primii crestini, cei din textul mentionat, cat si din alte texte ale Bibliei.

  1. CUM au devenit ei crestini, urmasi ai Lui Cristos?

a. „Fraţilor, ce să facem?” 
 Au intrebat pe apostoli ce sa faca. Sunt si azi unii care intreaba ce sa faca, dar nu prea multi, crezand ca ei stiu mai bine, cu toate ca nu citesc Biblia, sau unii intreaba pe cine nu trebuie, adica pe cei care le dau altfel de invataturi dinafara Bibliei.​ Nu mai  vorbim de faptul ca pot si singuri sa citeasca in Biblie.

​b.  „Pocăiţi-vă”
​ Iata ca li s-a spus ce au de facut, adica sa se pocaiasca, sa-si ceara iertare de la cei carora le-au gresit si de la DUMNEZEU.​

​c. fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos,

​ Urmeaza botezul, care trebuie facut DUPA pocainta, nu inainte si nu botezul copiilor mici, carora nu le poti pretinde sa se pocaiasca, pentru ca nu te inteleg!​
d. ​ Cei ce au primit propovăduirea lui, au fost botezaţi

​,..Vedeti cine au fost botezati? Cei ce au primit propovaduirea lui Petru, adica cei care au inteles-o, s-au pocait, si care au luat h​otararea, fiecare in mod personal sa se boteze. Nu vedem ca ar fi vorba de nasi, etc.

2. Ce faceau DUPA ce au devenit crestini? ​

​ a. ​In primul rind ei stiau ce cred, in contrast cu multi dintre cei care se declara astazi a fi crestini. Ei stiau, pentru ca citeau Biblia in fiecare zi. In Faptele Ap. 17:11 ni se spune:
…..ei….cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spunea era asa.”

Sa cercetezi Scriptura in fiecare zi , nu doar din c​a​nd in c​and, iata un lucru cu care nu se pot lauda prea multi dintre cei declarati crestini in zilele noastre. Sunt unii care nu citesc Biblia pentru ca nu o au, dar cei mai multi au in casa lor Biblia (sau Noul Testament) si totusi n-o prea citesc, multumindu-se doar cu faptul ca o au in casa. E un lucru foarte bun si necesar sa ai o Biblie in casa ta, dar nu e si suficient. Biblia trebuie citita, pentru a sti ce crezi, si pentru a-i verifica pe cei ce vorbesc din Biblie, pe cei ce explica (sau ar trebui sa explice) poporului Cuvintul lui Dumnezeu, daca ce spun ei este conform cu ceea ce spune Biblia.
​ ​
Iubite cititor (cititoare), nu te lasa dus de orice fel de invatatura, de ce spun unii sau altii, ci citeste si verifica sa vezi daca ceea ce ti s-a spus, sau ce ai vazut la altii e conform cu Biblia sau nu. Primii crestini stiau ce cred pentru ca cercetau ei insisi Cuv​a​ntul ​Lui Dumnezeu.

​ b. ​In al doilea r​a​nd, primii crestini faceau ceea ce stiau​, ceea ce cunosteau din Scripturi.​
​ ​
Sa stii ce au facut adevaratii crestini (deci sa stii ce trebuie sa faci), e un lucru bun, dar desigur, daca nu pui in practica ceea ce stii, daca nu faci ceea ce stii ca trebuie facut, atunci tu nu esti un crestin adevarat ci doar cu numele.

​ c. ​Sa vedem deci ce faceau ei: In Faptele Ap. 2:42 gasim scris despre ei urmatoarele:
Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in fringerea piinii, si in rugaciuni.”

Ei tineau deci invatatura primita de la apostolii care au umblat cu Domnul Isus (Petru, Ioan, si ceilalti). Aceasta invatatura este cu adevarat temelia crestinismului. Invatatura Domnului Isus transmisa prin apostolii cu care El a umblat pe ​P​amint 3 ani si jumatate, este invatatura adevarata!

​ d. ​As mai lua un singur lucru din acest verset:
Ei staruiau …..si in rugaciuni.„​
Primii crestini se rugau mereu, nu numai din c​a​nd in c​and, la nevoie sau la greu. ​
In versetul 4​2 ​gasim

​ e. ​”isi vindeau ogoarele si averile si banii ii imparteau intre toti, dupa nevoile fiecaruia.” ​(versetul 45).​

Iata un lucru greu de inteles si mai ales greu de facut. Unii s-au apucat sa imite acest lucru, dar in alte conditii si cu altfel de oameni; au incercat sa-i forteze pe oameni, sa puna presiuni, sa-i determine sa-si cedeze averile, pe c​a​nd cei din Biblie n-au fost fortati de nimeni. Apoi cei din Biblie erau oameni deosebiti, oameni noi, schimbati de Duhul lui Dumnezeu cobor​a​t la Rusalii, si din inima lor se revarsa o dragoste deosebita dovedita prin fapte pentru cei cu care erau de-acum frati in Cristos.

Chiar daca nu sintem la nivelul celor de atunci, ca si crestini, nu avem voie sa trecem nepasatori pe linga cel ce are nevoie de ajutorul nostru!

​ f. ​In versetul 46 gasim un alt adevar despre primii crestini:
Toti impreuna erau nelipsiti de la Templu, in fiecare zi…
​ ​Primii crestini mergeau la Templu (la Biserica), si nu numai unii dintre ei, ci toti, si nu doar din cind in cind, ci in fiecare zi. Citi dintre crestinii de azi merg la Biserica, nu in fiecare zi, ci macar o data pe saptamina? Unii nu merg cu lunile (sau chiar cu anii), dar pretind si ei ca sunt „crestini”!

g. ​In versetul 47 gasim o alta frumoasa indeletnicire a primilor crestini:
​ ​”Ei laudau pe Dumnezeu…..

De multe ori se-nt​a​mpla sa auzi pe unii „crestini” nu d​a​nd slava lui Dumnezeu, ci mai degraba arunc​and cuvinte grele, ur​a​te, injuraturi, la adresa semenilor lor, si chiar la adresa lui Dumnezeu!
​ ​
Crestine (crestina), lasa cuvintele u​ra​te si da slava cuvenita lui Dumnezeu!

Uit​a​ndu-ne in Cuv​antul lui Dumnezeu vedem viata traita de primii crestini, si putem sa o comparam cu viata noastra, a crestinilor de azi.
​ ​
Daca viata noastra se aseamana cu a lor, si noi suntem crestini adevarati​, asa cum au fost primii crestini, care-s cei scrisi in Biblie, nu in alte carti; insa daca nu, atunci suntem crestini falsi, doar cu numele!

Frate roman, fii ceea ce pretinzi ca esti, adica un adevarat crestin, nu numai cu numele, ci cu fapta si adevarul!
​ ​
Dumnezeu sa ne ajute la toti sa fim adevarati crestini; si El ne va ajuta daca noi dorim aceasta cu adevarat!

A credintei voastre dar dat sfintilor
   Are puterea in Cuvantul DOMNULUI​
 
  Biblia – Canta: „Speranta” si Prietenii
 TATALUI, FIULUI, DUHULUI SFANT, 
                                            Toata Gloria in Veci !!!

                                              Stimati Vizitatori

                              Va prezentam 2 link-uri, care contin 

          Cuvantul si Minunile Lui DUMNEZEU in viata unor oameni. 

               Va dorim vizionare si auditie Placuta si Benefica!
      Pe link-ul nr. 1, dati click pe camera de filmat, aceea mica
  din dreapta,  sau pe difuzorul mic din dreapta, pentru cele audio.
      1.  http://perlesicomori.net/  (audio si video)
     Pe link-ul nr. 2,  ” Esenta BIBLIEI ” , gasiti Lucrurile ESENTIALE 
 pe care un om trebuie sa le STIE si sa le FACA, si altele sa stie
sa NU le faca, pentru a fi salvat de la iad si a-i arata SINGURA CALE spre RAI,​ ​care este DOMNUL ISUS HRISTOS FIUL Lui DUMNEZEU !!!
                            DUMNEZEU sa va Binecuvanteze!
                                            Cu tot respectul,
                                  Ioan Burca – robul DOMNULUI,
                                          Doctor in Teologie
“Cercetaţi toate lucrurile şi pastrati ce este bun”, adică BIBLIC.

2 comentarii (+add yours?)

 1. Radu
  sept. 12, 2015 @ 14:01:03

  In terminologia crestina, mai nou se foloseste un termen care se doreste a definii
  o stare intermediara intre viata de lume si cea de crestin, si anume: „crestin cu numele” !
  …cu alte cuvinte exista o entitate bine definita,intermediara intre doua moduri de
  traire,aplicata atat la nivel general ( Europa cestina,Micarea crestina,natiune crestina dar in realitate secularizata,) cat si la nivel particular…”crestini cu doua fete” cum mai zic unii !

 2. Trackback: FRUMUSEȚEA CREȘTINISMULUI AUTENTIC… | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: