Crinisor Stefan – Aproape Mântuit

Pavel judecat de Imparatul Agripa. Photo credit en.wikipedia.org

  • Un pas enorm spre mantuire este auzirea Evangheliei. Si ma gandesc, cum se poate ca tineri de-ai nostri, copii de-ai nostri care aud Evanghelia in fiecare duminica, si in romaneste si in engleza, sa tot amane mereu intalnirea cu Domnul Isus Hristos? 

TEXT Faptele Apostolilor 26:19-29

19 De aceea, împărate Agripa, n-am vrut să mă împotrivesc vedeniei cereşti.
20 Ci am* propovăduit întâi celor din Damasc, apoi în Ierusalim, în toată Iudeea şi la neamuri, să se pocăiască şi să se întoarcă la Dumnezeu şi să facă fapte** vrednice de pocăinţa lor.
21 Iată de ce au pus iudeii* mâna pe mine în Templu şi au căutat să mă omoare.
22 Dar, mulţumită ajutorului lui Dumnezeu, am rămas în viaţă până în ziua aceasta şi am mărturisit înaintea celor mici şi celor mari, fără să mă depărtez cu nimic de la ce* au spus prorocii şi Moise** că are să se întâmple,
23 şi anume că* Hristosul trebuie să pătimească şi că**, după ce va fi Cel dintâi din învierea morţilor, va† vesti lumină norodului şi neamurilor.”
24 Pe când vorbea el astfel, ca să se apere, Festus a zis cu glas tare: „Pavele, eşti* nebun! Învăţătura ta cea multă te face să dai în nebunie.”
25 „Nu sunt nebun, preaalesule Festus”, a răspuns Pavel, „dimpotrivă, rostesc cuvinte adevărate şi chibzuite.
26 Împăratul ştie aceste lucruri şi de aceea îi vorbesc cu îndrăzneală, căci sunt încredinţat că nu-i este nimic necunoscut din ele, fiindcă nu s-au petrecut într-un colţ!
27 Crezi tu în Proroci, împărate Agripa?… Ştiu că crezi.”
28 Şi Agripa a zis lui Pavel: „Curând mai vrei tu să mă îndupleci să mă fac creştin!”
29 „Fie curând*, fie târziu”, a răspuns Pavel, „să dea Dumnezeu ca nu numai tu, ci toţi cei ce mă ascultă astăzi să fiţi aşa cum sunt eu, afară de lanţurile acestea.”

Crinisor StefanStam astazi in fata unui text frumos, un text plin de istorie, insa un text din care as vrea sa invatam in aceasta seara. Suntem din nou in Casa Domnului. Din nou se predica Evanghelia si uneori, noi predicatorii avem impresia ca predicam  la aceeasi  oameni. Si poate ca suntem aceeasi oameni. Poate ca 75% din noi suntem aceeasi oameni. Poate 25% sunt alti oameni, diferiti. Insa, as vrea sa va spun ca nu predicam la aceeasi oameni, pentru ca predicam la trei categorii de oameni. Si am sa vorbesc despre lucrul acesta in introducerea predicii mele. Insa, mai intai, as vrea sa va uitati putin la acest tablou care, de fapt, zugraveste textul pe care l-am citit in aceasta seara (vezi poza mai sus cu Pavel inaintea Imparatului Agripa).

Avem aici pe ap. Pavel, predicand. Vedeti, de la o mana la cealalta, vedeti lanturile lui despre care vorbea. Pe tron, in mijloc, il avem pe Imparatul Agripa si as vrea sa tineti minte Imparatul Apripa pentru ca despre el o sa vorbesc cel mai mult. Oarecum, din prisma lui o sa abordez textul acesta. Iar aici avem un roman. Imparatul Agripa era un iudeu, dar, aici avem un roman. Numele lui este Festus. Langa Agripa avem pe Berenice (am spune noi, romanii). O sa folosesc eu in seara aceasta in limba engleza, Berenis, despre care o sa vorbesc putin mai tarziu. In textul pe care l-am citit sunt trei persoane care vorbesc, care spun ceva. Este Pavel, care predica. Este Festus, guvernatorul roman, si apoi este Imparatul Agripa. Privind la ei, privind la oamenii acestia, care au avut o intalnire, datorita faptului ca  acest guvernator roman de curand instalat in Iudea. El era, daca vreti, exact pe aceeasi pozitie pe care a fost Pilat cu mai mult de 20 de ani inainte. Si acum, Imparatul Agripa II era un nepot de-al lui Irod. A venit sa-l viziteze si sa vorbeasca cu el.

In timp ce erau acolo, Festus i-a spus: „Am aici un prizonier. Unul, Pavel. E cetatean roman. Si omul acesta este invinuit de niste neintelegeri a iudeilor si eu nu prea le am pe astea. Nu vrei tu, Imparate, sa asculti si sa-mi spui si mie ce sa scriu, ca sa trimit la Cezar?” Pavel era acuzat de erezie. Pavel era acuzat de catre evrei, ca si-a tradat neamul. Ca predica un alt Dumnezeu si evreii, de fapt, vroiau sa-l omoare. Si acum, Pavel era in lanturi. Acesta este contextul istoric in care sa privim la acest pasaj. Spune Cuvantul lui Dumnezeu ca au venit Faptele Apostolilor 25:23-

A doua zi deci, Agripa şi Berenice au venit cu multă fală şi au intrat în locul de ascultare împreună cu căpitanii şi cu oamenii cei mai de frunte ai cetăţii. La porunca lui Festus, Pavel a fost adus acolo.

Pavel – mantuit. Acesta este contextul. Imaginativi-l pe Pavel intr-o sala cam asa de mare (ca biserica)  A fost adus in lanturi. Oamenii, imprejur. Si acum, Pavel trebuia sa vorbeasca. Si acum, haidem sa transpunem, in seara aceasta, scena. In locul acela erau cel putin trei categorii de oameni. Era Pavel, care era un om mantuit. Pavel, care-l avea pe Hristos. Pavel, un crestin care s-a convertit. Un iudeu care s-a convertit la crestinism pe drumul Damascului. A avut o intalnire cu Domnul Isus Hristos. Pavel, care desi era in lanturi, era cel mai liber din Imperiul Roman pentru ca-L avea pe Hristos. Era un om mantuit. El putea sa fie omorat. Lui nu-i pasa. El mergea la Domnul.

Festus – nemantuit. Avem tot in acest pasaj, in acest tablou, un alt om numit Festus, de care v-am vorbit. Festus era un om nemantuit. Era un roman, care n-avea nici inclin, nici in maneca, nu la- interesat despre crestinatate. L-a ascultat pe Pavel. N-a stiut ce sa creada. De fapt, singurul lucru pe care-l interesa pe el, spune Cuvantul lui Dumnezeu, ca el voia sa capete vointa iudeilor. Voia sa stea bine cu oamenii pe care el ii guverna. Si omului asta nu-i pasa de crestinism. Nu-i pasa de Domnul Isus Hristos. De altfel, citim textul si la un moment dat, Festus se ridicade pe scaun si spune: „Pavele, esti nebun,” cand Pavel vorbea despre invierea Domnului Isus Hristos. Era un om nemantuit.

Agripa – Aproape mantuit. Si apoi, avem o alta categorie de persoana. Este Imparatul Agripa si omul acesta, l-am numit eu si, de fapt, la numit John Wesley,  cu aproape 300 de ani in urma: Aproape mantuit.

As vrea sa va spun ca in aceasta seara, poate ca suntem aici toate aceste trei categorii de oameni. Sunt unii oameni care-s mantuiti, care-L au pe Domnul Isus Hristos. Daca mori in seara asta, stii ca mergi la Domnul. Poate esti aici si esti ca si Festus. Esti nemantuit. Nu crezi in crestinatate. Nu crezi in invierea Domnului Isus Hristos. Si poate mai sunt in seara aceasta oameni ca si Agripa, oameni aproape mantuiti. Agripa acesta provenea dintr-o familie tare ciudata. Bunicul lui a fost Irod Cel Mare, care a omorat toti bebelusii din Betleem si care a vrut sa-l ucida pe Domnul Isus Hristos. Unchiul lui, Irod Antipa, a taiat capul lui Ioan Botezatorul. Tatal lui, Agripa I, l-a omorat, a taiat capul ap. Iacov in Faptele Apostolilor cap. 12. Va dati seama cam ce mostenire avea omul acesta? Avea o ura, ar fi trebuit sa fi primit o ura fata de crestini. Si totusi, el a fost diferit. Cuvantul lui Dumnezeu ne spune ca omul acesta n-a persecutat crestinii. Si au ramas faimoase cuvintele din versetul 28-

Şi Agripa a zis lui Pavel: „Curând mai vrei tu să mă îndupleci să mă fac creştin!” – Faptele apostolilor 26:28

In New King James Version spun: „You almost persuade me to become a Christian”. „Aproape ca m-ai convins sa fiu crestin”.

Aproape Mântuit – Aproape creştin

Am impresia ca bisericile noastre abunda de oameni care sunt aproape mantuiti, aproape crestini. Am citit niste reviews la o carte pe care vreau sa o citesc in intregime. Exista o carte pe care ar trebui sa o citim toti pastorii, toti parintii, care se numeste ‘Almost Christian’ – Aproape crestin de Kenda Creasy Dean. Femeia aceasta care preda la Princeton Theological Seminary a gasit ceva care ar trebui sa ne ingrijoreze. Adolescentii, teenagers, din bisericile crestine se pierd la o rata de 2/3. O treime doar raman crestini, pentru ca, spunea ea, am inceput sa amestecam crestinatatea cu entertainemnt (cu distractie) si distractia nu-i tine pe copii in biserica. Distractia ii pierde pe copii din biserica. Si spunea un alt lucru. La capitolul mentinerii tinerilor in biserica ne bat Mormonii. Poti sa crezi asta? Mormonii, care predica o evanghelie falsa, isi tin mai bine tinerii in biserica. Si spunea ea: De ce? Pentru ca nu se folosesc de entertainment (distractie), ci pur si simplu predica doctrina lor, asa cum este, gresita. Dar, o spun direct. As vrea in aceasta seara sa meditam la cuvantul acesta si sa ne gandim, daca nu cumva in casele noastre, daca nu cumva in mijlocul nostru, daca nu cumva noi, care suntem aici, nu suntem niste ‘Aproape crestini’. Dar, nu exista om ‘aproape crestin’.  Vreau sa va intreb ceva, pe tineri. Echipa de baschet San Antonio Spurs aproape ca a castigat ieri. Dar, cine a castigat in realitate? Echipa Clippers. Deci, nu exista nici un beneficiu ca aproape ca ai castigat. Cand este vorba despre mantuirea ta, esti ori mantuit, or nemantuit. Nu poti ca sa fi aproape mantuit.

  1. Ce te poate duce aproape de mantuire?

Ce l-a dus pe Imparatul acesta sa spuna: Aproape ca m-ai convins. Aproape ca m-ai convins sa devin crestin. Uitati ce te poate duce.

a.) Curiozitatea spirituala – In Faptele Apostolilor 25:22 – Agripa a zis lui Festus: „Aş vrea să aud şi eu pe omul acela.” „Mâine”, a răspuns Festus, „îl vei auzi.” Ia spus Imparatul, guvernatorul: „Iata, am pe cineva aici. Nu stiu ce sa fac cu el ca eu nu inteleg ce se intampla aici.” Hei, spune Agripa, si eu vreau sa-l aud pe predicatorul cutare. Curiozitate spirituala: Vreau sa-l vad pe Pavel! Pentru ca Agripa stia ca Pavel predica pe Mesia al evreilor. „Vreau sa aud si eu Evanghelia asta. Sunt curios sa aud!” Dragul meu, curiozitatea spirituala este primul pas spre mantuire. Esti curios, iti pasa de sufletul tau. Iti dai seama ca esti mai mult decat un trup. Ai un suflet, ai un duh. Si vrei sa ai grija de ele.  Va amintiti, cand a venit tanarul bogat la Domnul Isus Hristos, ce i-a spus Domnul Isus Hristos? „Tu nu esti departe de Imparatia lui Dumnezeu, de Imparatia Cerurilor.” Pe Festus nu-l interesa , pe Agripa il interesa. El era curios. Acesta este primul pas.

b) Cunoasterea Scripturii – Faptele Apostolilor 26:3 – Al doilea pas care l-a facut omul acesta este cunoasterea Scripturii. In Faptele Apostolilor 26:3 vedem ca omul acesta, Irod acesta, cunostea Scriptura, cunostea obiceiurile evreilor: 3 căci tu cunoşti foarte bine toate obiceiurile şi neînţelegerile lor. De aceea, te rog să mă asculţi cu îngăduinţă. [in eng. se foloseste cuvantul ‘expert’]. Un Irod, sa fie expert in obiceiurile evreilor, sa le cunoasca pe toate. Un Irod, sa fie expert in religie. Istoricul Iosif Flavius ne spune ca Agripa era intr-adevar un expert in religie si pana la urma a fost numit curatorul templului, adica era supraveghetorul templului. El avea dreptul sa numeasca pe marele preot si de asemenea era responsabil cu trezoreria templului. Omul acesta era un expert. Deseori ne gasim oameni care cunosc Biblia. Pavel ii spune: „Agripa, imparate, tu cunosti proorocii. Tu crezi in prooroci. Stiu ca tu crezi.” Cunoasterea Scripturii, cunoastem oameni, ne intalnim cu oameni care cunosc Scriptura, cunosc si neintelegerile din sanul crestinismului si spun: „Pai, voi sunteti catolici, ortodoxi, penticostali, baptisti, atatea denominatii.. Nu mai stiu care sa o cred si gata, nu mai cred nimic.” Nu, nu este despre asa ceva. Tu trebuie sa crezi in Domnul Isus Hristos. Acesti oameni sunt foarte aproape de a fi crestini. Unii chiar pretind ca sunt. Dar nu sunt decat ceea ce omul acesta a fost, doar un cunoscator al Scripturii.

c) Auzirea Evangheliei – Faptele Apostolilor  26:4-23 -Un alt pas si pas foarte important care ne poate aduce aproape de mantuire  este auzirea Evangheliei. Este un text lung, aproape un capitol intreg in care Pavel ii predica acestui om. Cred ca una dintre cele mai mari oportunitati pe care imparatul Agripa le-a avut in viata lui, n-a fost oportunitatea de a ajunge imparatul Iudeii. N-a fost oportunitatea de a fi curatorul templului. Una dintre cele mai mari oportunitati pe care Agripa le-a avut a fost sa auda Evanghelia, dar mai ales Evanghelia predicata de acest om extraordinar numit Pavel. Sa poata sa-ti predice Pavel. Desi predica lui Pavel era in fata multor oameni, Pavel personalizeaza aceasta predica pentru Agripa. De cinci ori in acest pasaj vedem cum Pavel mentioneaza numele lui Agripa in versetul 2, 17, 13, 19 si 27. Pavel, desi era prizonier, nu i-a fost frica sa stea in fata imparatului si sa nu spuna: Auzi, imparate, eu sunt pe nedrept.. te rog sa ma lasi. Daca vrei, iti platesc ceva. Nu. Pavel ii predica Evanghelia. Pavel predica Evanghelia celui ce putea sa-l elibereze din lanturile lui. Pavel niciodata nu s-a mandrit cu pregatirea lui teologica. Dimpotriva, le-a considerat pe toate ca un gunoi. Daca ar fi sa dam crezare unui fragment dintr-o asa zisa Evanghelie din secolul II, scrisa in jurul anului 60, ni se da singura descriere a lui Pavel. Spune: era un om mic de statura, cu chelie, cu nasul mai carn, cu sprancenele unite, un om in ochii caruia se vedea ceva deosebit. Si spunea acolo: cateodata se parea ca-i inger, cateodata se parea ca-i om. Desigur, este o descriere exagerata a acestui om.

Pavel n-avea nimic si el de fapt spune in Scriptura ca n-avea nimic cu care sa-i impresioneze pe oameni. Dar, frati si surori, cand Pavel predica, oamenii ascultau Evanghelia. Cand Pavel predica, Pavel avea ceva ce sa spuna. Cand Pavel predica, imparatii ascultau. Cand Pavel predica, sinedriul asculta ceea ce spunea Pavel, chiar daca nu era de acord. El nu predica doar pentru a se afla in treaba. El predica pentru a castiga suflete la mantuire. Asta era menirea lui Pavel si asta este si scopul meu. Eu predic ori de cate ori am ocazia, nu ca sa-mi fac jobul, unii cred ca asta mi-e jobul. Nu este jobul meu. Predic datorita faptului ca vreau sa castig suflete pentru Hristos. Si orice predicator care predica trebuie sa predice pentru a castiga suflete pentru Hristos. Nu este nici un secret. Cand vorbesc cu oameni care inca nu-l cunosc pe Hristos, le spun: „Eu as vrea sa te intalnesti cu Domnul Isus Hristos. Sa stii lucrul asta. Nu pot sa-ti ascund lucrul acesta. Dar, Pavel, in predica lui, mentioneaza numele lui Agripa si spune: Tu, imparate Agripa..” El personalizeaza predica lui. Eu, in aceasta seara, n-o sa personalizez. Stiti ce se intampla insa? Stiti cine personalizeaza predica predicatorului? Este Duhul lui Dumnezeu. Este Dumnezeu Cel care ia ce spune predicatorul si ti-l spune tie. Si tu, dupa aceea, vii la predicator si spui: „Frate Crinisor, cine ti-a spus ca eu am problemele astea?” Nu mi-a spus nimeni, pentru ca la un moment dat, ceea ce Dumnezeu face, te faec sa te simti ca in sala esti doar tu si predicatorul. Si ca toata predica asta este doar pentru tine. Eu nu-ti mentionez numele. Dar Dumnezeu este cel care ti-l mentioneaza.

Si ap. Pavel incepe si predica si primul lucru care-l predica, isi pune marturia lui personala. El incepe cu marturisirea convertirii lui. Si spune: Apropo, imparate, am fost si eu odata un prigonitor al crestinismului. Si ucideam si arestam, Faptele Ap. 26:9 – 9 Şi* eu, ce-i drept, credeam că trebuie să fac multe lucruri împotriva Numelui lui Isus din Nazaret, 10 şi aşa* am şi făcut în Ierusalim. Am aruncat în temniţă pe mulţi sfinţi, căci am primit puterea aceasta de la** preoţii cei mai de seamă; şi, când erau osândiţi la moarte, îmi dădeam şi eu votul împotriva lor. Asta a facut si cu Stefan. 11 I-am pedepsit adesea în toate sinagogile* şi îmi dădeam toată silinţa ca să-i fac să hulească. În pornirea mea nebună împotriva lor, îi prigoneam până şi în cetăţile străine. Si ap. Pavel, manat de Duhul lui Dumnezeu, stiti ce face? El isi relateaza predica la imparatul Agripa, pentru ca practic, ce ii spune ap. Paevl acestui om, ii spune: Agripa, nu numai parintii tai si familia ta a persecutat pe crestini. Bunicul tau a vrut sa-l ucida pe Isus si a omorat copii mici. Unchiul tau a taiat capul lui Ioan Botezatorul. Tatal tau a taiat capul lui Iacov, apostolul. Nu numai tu. Uite, si eu. Si uite ce a facut Domnul Isus Hristos din mine. Uite ce-a facut. Acum sunt un om diferit, un om schimbat.

Pavel se identifica cu audienta. Pavel stie ca nu este usor sa devii crestin. Apoi, Pavel spune acestui om ca nimeni nu se naste mantuit. Pavel spune: am fost iudeu, am tinut legea, dar am avut nevoie de o intalnire cu Hristos. Stiti care-i una din problemele noastre? Mai ales cei care avem copii nascuti in familiile noastre. Desi suntem crestini, desi suntem credinciosi, copiii nostri s-au nascut in familiile noastre si au ideea ca sunt mantuiti, ca sunt crestini. Dar, de fapt, ei sunt aproape crestini, inca nu sunt crestini. Pavel vorbeste lucrula cesta. Pavel arata ca toti oamenii sunt intr-un intuneric spiritual. Faptele ap. 26:17, ii spune Domnul Isus lui Pavel –17 Te-am ales din mijlocul norodului acestuia şi din mijlocul neamurilor, la* care te trimit, 18 ca să* le deschizi ochii, să** se întoarcă de la întuneric la lumină şi de sub puterea Satanei la Dumnezeu şi să primească, prin credinţa în Mine, iertare de păcate şi moştenirea†† împreună cu cei*† sfinţiţi.’ Wow, Pavel vorbeste ca oamenii sunt intr-un intuneric spiritual. Daca nu esti crestin, daca n-ai avut o intalnire cu Dumnezeu, asa te vede Dumnezeu. Esti intr-un intuneric spiritual. Esti in pacat. De aia nu poti sa asculti Evanghelia. Nu neaparat pentru ca predicatorul este plictisitor, nu neaparat pentru ca nu intelegi Limba Romana, nu, nu, nu. De aia nu poti sa intelegi Evanghelia, pentru ca inca esti intr-un intuneric spiritual. De aia iti este asa de greu sa vii la biserica, pentru ca Dumnezeul lumii acesteia, Satana, te-a orbit spiritual si atunci, cand vii la biserica nu mai poti sa stai linistit. Trebuie tot timpul sa-ti verifici telefonul, trebuie sa faci ceva, trebuie sa discuti cu cel de langa tine si uite asa, pierzi poate cele mai importante lucruri care ar trebui sa le auzi. Pentru ca, totdeauna este ceva care-ti distrage atentia de la Cuvantul lui Dumnezeu. 

Dar, Pavel stie ca marturisirea personala nu mantuie pe nimeni si de aceea Il predica pe Domnul Isus Hristos. Uitati ce spune in vers. 22 –22 Dar, mulţumită ajutorului lui Dumnezeu, am rămas în viaţă până în ziua aceasta şi am mărturisit înaintea celor mici şi celor mari, fără să mă depărtez cu nimic de la ce* au spus prorocii şi Moise** că are să se întâmple,23 şi anume că* Hristosul trebuie să pătimească şi că**, după ce va fi Cel dintâi din învierea morţilor, va vesti lumină norodului şi neamurilor.”Asta face ap. Pavel. El predica pocainta de pacate, El predica pe Domnul Isus Hristos. Aceasta este Evanghelia! Evanghelia nu este ceva care sa ne faca sa ne simtim bine despre noi. Asta este Evanghelia! Sa mergem din nou la vers. 18 – ca să* le deschizi ochii, să** se întoarcă de la întuneric la lumină şi de sub puterea Satanei la Dumnezeu şi să primească, prin credinţa în Mine, iertare de păcate şi moştenirea†† împreună cu cei*† sfinţiţi.’ Stiti ce spune ap. Pavel, toti am pacatuit si suntem lipsiti de slava lui Dumnezeu. Si Agripa, imparatula cesta, aude Evanghelia simpla, autentica, predicata de acest om, care traia aceasta Evanghelie. Si ne spune ap. Pavel in Romani 10:17, un verset care-l stim asa de bine, – Astfel, credinţa vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos. Noi, totdeauna citam acest verset. Dar, versetul 16 spune altceva. Dar nu toţi au ascultat de Evanghelie. Căci Isaia zice: „Doamne, cine a crezut propovăduirea noastră?” – Nu toti oamenii asculta de Evanghelie. Auzi Evanghelia dar n-o asculti. Esti aproape de mantuire, dar nu esti mantuit. Un pas enorm spre mantuire este auzirea Evangheliei. Si ma gandesc, cum se poate ca tineri de-ai nostri, copii de-ai nostri care aud Evanghelia in fiecare duminica, si in romaneste si in engleza, sa tot amane mereu intalnirea cu Domnul Isus Hristos? (29) Cum e asa ceva posibil?

d.) Cercetarea Duhului lui Dumnezeu – Si, uitati de ce a mai avut parte Agripa. Cercetarea Duhului lui Dumnezeu – Faptele Apostolilor 26:26-27 Cand Pavel predica cu foc si spunea plin de pasiune, Festus, romanul, il intrerupe, spunandu-i lui Pavel ca-i nebun. „Pavele, esti nebun! Ai invatat asa de mult incat ai inebunit, Pavele!” Il intrerupe pe Pavel. Si Pavel spune: „Nu sunt nebun, prea alesule Festus. Dimpotriva, rostesc cuvinte adevarate si chibzuite.” Si, uitati ce spune acuma ap. Pavel. Face o chemare la altar. Vers. 26 –26 Împăratul ştie aceste lucruri şi de aceea îi vorbesc cu îndrăzneală, căci sunt încredinţat că nu-i este nimic necunoscut din ele, fiindcă nu s-au petrecut într-un colţ! Ii spune lui Festus: nu cu tine vorbesc, eu vorbesc cu imparatul. Si apoi, vine intrebarea care cred 100% ca a fost cercetarea Duhului lui Dumnezeu a acestui om.  27 Crezi tu în Proroci, împărate Agripa?… Ştiu că crezi.”  De unde a stiut ap. Pavel ca Agripa crede in proroci? Ii pune si o intrebare retorica: crezi tu? Stiu ca crezi. Si ma gandesc ca imparatul a fost luat prin surprindere. A fost chemarea la mantuire a lui Pavel. A fost chemarea pe care Pavel i-a facut-o acestui om. A fost o mutare extraordinara a lui Pavel prin curajul care i l-a dat Duhul Sfant. Pavel ii spune: Eu stiu ca esti un om religios. Stiu ca tu, Agripa, cunosti asa de multe despre Scripturi. Acum, ai auzit Evanghelia. De ce nu ai puterea sa recunosti public ca Isus Hristos este implinirea acestei Evanghelii? De ce n-ai puterea sa devii dintr-un aproape crestin, un crestin autentic? De ce nu ai? Aici, nu scrie in Cuvantul lui Dumnezeu, dar cred ca Agripa a fost surprins: cum are Pavel curajul acesta sa-i puna aceasta intrebare? Insa, Agripa este imparat. Imparatii sunt politicieni. Ei stiu sa raspunda intotdeauna. 8 Şi Agripa a zis lui Pavel: „Curând mai vrei tu să mă îndupleci să mă fac creştin!”  (In engleza: You almost persuade me to become a christian.- aproape ca m-ai convins.) Daca stam si comparam bine textele, ideea este aceeasi. Bun job, dar, nu, multumesc. Tu crezi ca pe mine un imparat ma iei asa cu o predica din asta de cateva minute? Tu asa crezi? Stai. Stai un pic. Am nevoie de timp. Imi place sa fiu aproape crestin. (32)

Ce te poate duce aproape de mantuire?

  • Curiozitatea spirituala
  • Cunoasterea Scripturii
  • Auzirea Evangheliei
  • Cercetarea Duhului lui Dumnezeu

Toate sunt acolo si Agripa ar putea sa spuna: Da, am nevoie de acest Mesia. Dar, a spus NU.

Vreau sa inchei cu trei puncte: Ce te tine departe de mantuire.

young man God

2. Ce te tine departe de mantuire

Ce la tinut pe omul acesta departe de mantuire? Si stiu ca sunt multe, dar ne uitam la omul acesta. Ce te poate tine departe de mantuire? Stiti ce spune ap. Pavel in vers. 29? 29 „Fie curând*, fie târziu”, a răspuns Pavel, „să dea Dumnezeu ca nu numai tu, ci toţi cei ce mă ascultă astăzi să fiţi aşa cum sunt eu, afară de lanţurile acestea.” Pavel era legat cu lanturi: as vrea sa fiti ca mine, numa, nu vreau sa ajungeti in inchisoare. Sunt trei categorii de lanturi pe care as vrea sa le mentionez foarte rapid.

Primul este ce l-a tinut pe Agripa si ce te tine de la mantuire este:

a. Lanturile pacatului – Berenice – Faptele Apostolilor 25:23 – 3 A doua zi deci, Agripa şi Berenice au venit cu multă fală şi au intrat în locul de ascultare împreună cu căpitanii şi cu oamenii cei mai de frunte ai cetăţii. La porunca lui Festus, Pavel a fost adus acolo. Va spuneam la inceput ca o sa vorbim putin despre aceasta femeie. Stiti cine era Berenice? Nu va vine sa credeti. Berenice era sora imparatului. Era cu un an mai mica decat el. La 13 ani s-a casatorit cu unchiul ei. E vorba de pacat. A avut doi copii si dupa sapte ani, la 20 de ani, i-a murit sotul. Si acum, a venit sa stea cu fratele ei. Dar, nu numai sa locuiasca, ci sa coabiteze. Agripa, ne spune si istoria, traia in pacat cu Berenice, cu propria sora. Era pacatul incestului. Cand ap. Pavel predica Evanghelia lui Agripa si-i vorbea despre pocainta si vorbea despre sfintenie, Agripa imediat si-a facut calculul: Pai, daca Pavel are dreptate, eu trebuie sa renunt la pacat. Si asta-i greu. Pacatul este placut carnii. Si nu putem sa renuntam la pacat, omeneste vorbind. Nu? Si Agripa statea si asculta predica lui Pavel, dar pentru ca statea lipit de sora lui si ma gandesc, nu scrie in Biblie, Berenice ii dadea cu cotul: nu-l asculta pe omul asta. Asta-i nebun. Poate ca Agripa ar fi vrut sa se ridice de pe tron, sa se predea n ziua aceea, dar, Berenice l-a tinut: Stai aici, nu te ridica. Tu ai nevoie de mine. Lantu-i tare. Acum, dragul meu, eu nu vreau sa-ti spun ca esti vinovat de pacatul lui Agripa, de incest. Nu spun asta. Ceea ce vreau sa spun este ca indiferent cine esti, daca tu inca persisti in pacat, pacatul acesta te tine departe de Hristos. Si o sa fii doar un aproape crestin. Dar nu un crestin autentic. Si aceasta e problema mare. Pacatul ne tine alipiti de banca. Pacatul ne tine alipiti de pamantul acesta. Pacatul ne tine departe de Hristos. Si stiti ce avem in mintea noastra? o, pacatul e ceea ce fac altii. Nu, nu, nu. Pacatul este ceea ce facem noi, daca privim fiecare din noi in inima noastra. Agripa a stiut: eu trebuie sa renunt la relatia aceasta pacatoasa care o am cu sora mea. Si as vrea sa spun, dragul meu, nu stiu care-i pacatul in care esti legat, daca-L primesti pe Hristos, tu trebuie sa renunti, tu trebuie sa pleci de aici un om schimbat. Tinerilor, as vrea sa va intreb in aceasta seara, direct, care este pacatul care te tine sa nu faci decizia de-a Il urma pe Domnul Isus Hristos? Daca eu in seara asta as spune: Avem un botez- care e pacatul care te tine pe banca? Care-i pacatul? Exista unul pentru ca asta e cel mai tare lant care te tine.

b. Lanturile prietenilor – Apoi sunt lanturile prietenilor. Festus – Faptele Apostolilor 26:24 – 24 Atunci, Festus a zis: „Împărate Agripa şi voi toţi care sunteţi de faţă cu noi, uitaţi-vă la omul acesta, despre care toată* mulţimea iudeilor m-a rugat în Ierusalim şi aici, strigând că nu trebuie să** mai trăiască. Pavele, esti nebun! Vor tinerii nostri sa se pocaiasca. Vor tinerii nostri s-L accepte pe Domnul Isus Hristos si este prietenul de langa el care spune: Esti nebun. Esti nebun! Asta e vremea in care sa te bucuri de viata si sa te bucuri de placerea pacatului. De ce vrei sa faci asa ceva? Mai amana! Numai nebunii mai fac asa ceva. De ce nu devii si tu un crestin ca si altii: Sa ai un stil de viata in biserica si un alt stil de viata in afara bisericii. Esti un sfant in biserica cand canti, cand stai pe banca si cand mergi afara, esti doar un pacatos. Faci tot ce doresti.  Si asta este crestinatatea secolului XXI. Darga tanar, pot sa-ti spun clar ca nu e crestinatate, poate nici macar aproape crestin sau aproape mantuit. Ci, e minciuna Satanei. Si Agripa sta si se gandeste: pai, daca prietenul meu i-a spus lui Pavel ca-i nebun, cum sa devin si eu un nebun ca si Pavel? Nu o sa mai vorbeasca cu mine! O sa-mi pierd toti prietenii! Da. Pierde-i, ei nu te merita, daca ei nu au aceleasi standarde ca si tine. Lasa-i sa plece. 

c. Lantul persecutiei – Ultimul lant care l-a tinut pe Agripa departe de Hristos a fost lantul persecutiei. Faptele Apostolilor 26:29 – 29 „Fie curând*, fie târziu”, a răspuns Pavel, „să dea Dumnezeu ca nu numai tu, ci toţi cei ce mă ascultă astăzi să fiţi aşa cum sunt eu, afară de lanţurile acestea.” Pavel a stiut ca oamenilor si lui Agripa le era frica de persecutie. Si a zis: Eu nu vreau sa fii persecutat. Dar, Agripa, in mintea lui si-a spus: Eu sunt pe tron, Pavel este aici jos. Este legat in lanturi. Daca eu o sa devin crestin, o sa ma acuze si pe mine. O sa am probleme cu iudeii. O sa fiu persecutat. Pavel stie ca a fi crestin nu e ceva popular de loc. Adica, cum? Toti ceilalti colegi ai tai se duc si au tot felul de petreceri nebune si tu nu ar trebui sa mergi acolo. Si te vor persecuta, vor vorbi rau despre tine. Te vor uri. O sa-ti faca probleme, probabil. Daca Agripa s-ar fi convertit in seara aceea, a doua zi toata lumea ar fi vorbit si poate Agripa si-ar fi pierdut pozitia lui de imparat: Auzi la Agripa, s-a luat dupa un nebun, dupa Pavel. Si atunci, Agripa si-a zis: Mai bine sa fiu un aproape crestin decat sa creada oamenii ca sunt un fanatic. Unul, venit din estul Europei, care nu stie ce-i pocainta, nu stie ca aici e secolul XXI si aici e America si crestinatatea e diferita, crestinatatea nu e diferita. Crestinatatea este aceeasi. Si Biblia numeste pacat acelasi lucru care se intampla si in Romania si-n America si in Orientul Mijlociu, oriunde, pacatul este pacat.

Vreau sa inchei, dar vreau sa fac un apel la toti, dar mai ales la tineri. Dragul meu, aproape crestin nici nu inseamna aproape de iad. Inseamna: IN IAD. Aproape inseamna PIERDUT. Cati dintre voi sunteti aici si va ganditi: Eu sunt aproape crestin. Parintii mei cred ca eu sunt crestin. Dar eu stiu ca nu sunt. Ma prezint cu o fata buna cand merg la biserica. Cand plec in alta parte, sunt o persoana diferita. Fac ceea ce fac si altii. Daca in seara aceasta am privit in Cuvantul lui Dumnezeu si l-am vazut pe Pavel ca el a predicat un Dumnezeu care nu se multumeste cu ‘aproape’. Dumnezeu nu cred in ‘aproape’. El crede in ‘Intru totul’.  Ori esti un crestin autentic, ori nu esti crestin. Nu poti sa fii aproape crestin. Vezi, Dumnezeu nu numai ca aproape ne-a iubit. Biblia spune ca Dumnezeu ne-a iubit si pentru ca ne-a iubit, si-a dat singurul Lui Fiu sa moara pentru noi. Si Isus, nu numai ca aproape a murit pentru noi, a murit pentru noi. Si Isus nu a mers doar in fata mormantului sau aproape in mormant, El a mers in mormant. El a murit pentru mine si pentru tine. Si Dumnezeul asta care a dat totul pentru noi, Dumnezeul asta care a dat ce a avut mai scump, pe Domnul Isus Hristos, Dumnezeul acesta iti spune: Fiule, da-mi inima ta si ochii tai sa gaseasca placere in caile Mele. Asta ne spune Domnul Isus Hristos: „Da-mi inima ta.” Tu zici: „Doar o parte mica din ea.” „Nu, toata inima ta. Daca mi-o dai, o voi schimba.” El vrea sa-ti schimbe inima. El nu crede in ‘Aproape mantuit’. Vreau sa te intreb in aceasta seara daca L-ai primit pe Domnul Isus in inima ta. El ori este in inima ta, ori in afara ei. „Da, pastore. Eu Il iubesc pe Isus, dar am un pacat… fac niste lucruri care stiu ca nu trebuie sa le fac.” Atunci, esti aproape crestin. Nu crestin. Gandeste si fa o decizie. „Aproape’ e un cuvant inselator. ‘Crestin’ e cuvant decisiv. Trebuie sa fii decisiv ca sa devii crestin, nu numai cu numele, ci un crestin adevarat.Este rugaciunea mea din seara aceasta, ca plecand din locul acesta, o sa ne punem serios intrebarea: Sunt eu o persoana aproape mantuita sau aproape crestin sau sunt un crestin autentic? Tu trebuie sa raspunzi

 

 

 

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: