Nelu Brie – „Impacă-te cu fratele tău”

Nelu Brie Bethel Church oct 2015Lasa darul, lasa altarul, ca degeaba incerci cu sacrificii, cu jertfe, sa mergi la Dumnezeu, ca daca intre tine si Dumnezeu sta fratele tau pe care l-ai jignit  si un conflict pe care nu vrei sa-l rezolvi, la Dumnezeu nu poti ajunge pana nu rezolvi problema aceea. Cu alte cuvinte, nu putem gasi drumul spre Dumnezeu, calcand in picioare peste fratele. Trebuie ca sa ne impacam cu fratele ca sa fim primiti de Dumnezeu. 

La  Bethel Romanian Church 25 Octombrie 2015. Mesajul Pastorului Nelu Brie de la minutul 63 (1:03:00). TEXT Matei 5:21-26

21 Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: ‘Să* nu ucizi; oricine** va ucide va cădea sub pedeapsa judecăţii.’
22 Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; şi oricine va zice fratelui său: ‘Prostule!’ va* cădea sub pedeapsa soborului; iar oricine-i va zice: ‘Nebunule’ va cădea sub pedeapsa focului gheenei.
23 Aşa că, dacă* îţi aduci darul la altar şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta,
24 lasă-ţi* darul acolo, înaintea altarului, şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul.
25 Caută* de te împacă degrabă cu pârâşul tău, câtă** vreme eşti cu el pe drum, ca nu cumva pârâşul să te dea pe mâna judecătorului, judecătorul să te dea pe mâna temnicerului şi să fii aruncat în temniţă.
26 Adevărat îţi spun că nu vei ieşi de acolo până nu vei plăti cel din urmă bănuţ.

Photo credit

Photo credit Darrell Creswell

Harul de a ne impaca cu fratele nostru. E un har de la Dumnezeu. Locul din Scriptura din care am citit pune in atentia noastra una dintre poruncile Domnului nostru Isus. Ap. Pavel, intr-o imprejurare, foloseste o expresie intr-una din invataturile sale, zicand ca noi credinciosii trebuie sa ne tinem strans de Domnul nostrusi de invatatura Sa, ca sunt unii oameni care nu se tin de invatatura sanatoasa a Domnului nostru Isus. Starnit de aceasta expresie ‘invatatura sanatoasa’ a Domnului nostru Isus, m-am intors la Evanghelii si am inceput sa le rasfoiesc, sa citesc, cu scopul de a identifica  aceste invataturi sanatoase ale Domnului nostru Isus. Am identificat peste 60 de afirmatii, de imperative care concentreaza invataturile Domnului Isus. Spre exemplu: ‘cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu’ sau ‘intoarce si obrazul celalalt’. Sau, ‘iubiti pe vrajmasii vostri’. Sau, ‘spalati-va unii altora picioarele’. Sau, ‘iertati-va unul pe altul’. In dimineata aceasta, porunca ‘Impaca-te cu fratele tau!’ Asa a zis Isus.

Imprejurarea in care Mantuitorul vorbeste despre aceasta porunca este imprejurarea in care Isus a vorbit despre pacatul maniei si a insultei, al vorbirii de rau. Adevarul este ca intre oameni si si intre fratii de credinta pot aparea situatii nedorite. Cine-si doreste sa fie cearta? Cine-si doreste sa fie conflict? Cine isi doreste sa apare neintelegeri? Nimeni nu-si doreste, numai cine n-are minte isi doreste asa ceva. Cel rau, ispititorul, prin tot felul de situatii, prin tot felul de circumstante care le manipuleaza si le controleaza, ne aduce in situatia in care ne gasim in mijlocul unui conflict.

  1. CE FACI IN SITUATIA IN CARE CINEVA SE CEARTA CU TINE?
  2. CE FACI IN SITUATIA IN CARE CINEVA TI-A GRESIT?
  3. CE FACI IN SITUATIA IN CARE AI GRESIT CUIVA?
  4. CE FACI DACA CINEVA E SUPARAT PE TINE? AFLI CA E SUPARAT?
  5. CE FACI IN SITUATIA IN CARE TE DESCOPERI PE TINE CA AI SUPARAT PE CINEVA?

CE FACI? ISUS NE-A SPUS CE SA FACEM: IMPACA-TE CU FRATELE TAU.

1. IMPACAREA este IMPERATIVA

As vrea intai de toate sa observam ca impacarea este imperativa. Domnul Isus a spus: „Du-te, de te impaca cu fratele tau.” Isus nu ne sugereaza sa ne impacam cu fratele. Isus ne PORUNCESTE sa NE IMPACAM CU FRATELE. Impacarea este imperativa: „Du-te, de impacate cu fratele tau.” Ca apoi, in pilda cealalata, Isus sa zica: „Cauta de te impaca cu parasul tau.” CAUTA! Trebuie sa ai initiativa, trebuie sa-ti pui pe inima sa te impaci pentru ca IMPACAREA este IMPERATIVA.

2. IMPACAREA este PRIORITARA

Isus a spus: „Du-te de te impaca intai” sau „Lasa-ti darul acolo, inaintea altarului, si du-te de te impaca intai cu fratele tau. Noi am primit de la Dumnezeu porunci mari. O porunca foarte mare este porunca de a ne inchina lui Dumnezeu. Isus aici vorbeste despre pazirea poruncii de a te inchina lui Dumnezeu. Daca iti aduci darul la altar, la mijloc e porunca I si porunca a II-a: Domnul e Dumnezeul tau si Lui sa te inchini. O porunca foarte importanta. Inchinarea, recunoasterea adevaratului Dumnezeu si inchinarea  adevaratului Dumnezeu. Omul, ucenicul, isi pune pe inima sa implineasca porunca I-a si porunca a II-a. Cu acest dor arzator in suflet  se duce la altar. Eu recunosc ca Dumnezeu e Domnul meu si ca Lui trebuie sa-i aduc darul meu pe altarul Lui. Isus spune ca impacarea e prioritara pazirii poruncii I si a II-a. Lasa darul, lasa altarul, ca degeaba incerci cu sacrificii, cu jertfe, sa mergi la Dumnezeu, ca daca intre tine si Dumnezeu sta fratele tau pe care l-ai jignit  si un conflict pe care nu vrei sa-l rezolvi, la Dumnezeu nu poti ajunge pana nu rezolvi problema aceea. Asa a zis Isus. Cu alte cuvinte, nu putem gasi drumul spre Dumnezeu, calcand in picioare peste fratele. Trebuie ca sa ne impacam cu fratele ca sa fim primiti de Dumnezeu.

3. IMPACAREA este URGENTA

Domnul Isus a spus: „Lasa-ti darul la altar.” Aici e vorba de urgenta. Pai, cum? Am inceput deja sa aduc darul. Am aprins focul acolo, jertfa-i la altar, chiar am pus-o pe altar, lasa-ma s-o inchei. Nu, impacarea este urgenta. Apoi, Domnul Isus, sa dubleze Cuvantul Sau zicand: „Caută* de te împacă degrabă cu pârâşul tău, câtă** vreme eşti cu el pe drum, ca nu cumva pârâşul să te dea pe mâna judecătorului, judecătorul să te dea pe mâna temnicerului şi să fii aruncat în temniţă. Stimati frati si stimate surori, evitarea, tacerea, amanarea, nu duce la rezolvarea problemei, ci doar la agravarea problemei. S-a zis cateodata ca tacerea este de aur. Asa e. Dar cateodata nu-i de aur. Timpul nu vindeca intotdeauna ranile. Cateodata doar le infecteaza. In contextul impacarii intotdeauna infecteaza daca nu ne impacam la vreme. De aceea Domnul Isus a zis: „Impaca-te de graba, nu amana.” Impacarea este prioritara chiar inchinarii adunarii inaintea lui Dumnezeu. Lasa altarul si jertfa, du-te si te impaca. Vorbele acestea ale Mantuitorului Isus au forta teribila si ele trebuiesc luate la inima de crestin. Pentru ca, ingaduiti-mi sa observ, ele sunt spuse ucenicilor. Sunt spuse celor care merg la altar.

Acum, ca am vazut vorbele Mantuitorului Isus, ingaduiti-mi in cele ce urmeaza sa ilustram ce inseamna impacarea in a ne referi la una dintre cele mai frumoase si dramatice intamplari de impacare din Biblie. Este vorba aici despre doi oameni din familie de credinciosi. Erau neamuri, nu erau straini. Erau neamuri. Nu orice fel de neamuri, erau frati si gemeni. Eu am mai auzit de certuri, dar intre frati gemeni e foarte rar cearta. Stiti ce noi crestinii suntem gemeni in sensul spiritual al Cuvantului? In aceeasi jertfa ne-am nascut. In aceeasi inviere, in acelasi Duh. Slavit sa fie Domnul. Fratii acestia gemeni au ajuns la o cearta mare. Si atat de mare a fost cearta incat unul dintre ei  a zis: „Il ucid pe fratele meu.” A avut suficient de multa minte sa zica: „Nu acum, ca nu vreau sa-l necajesc prea tare pe tata.Sa moara intai tata si dupa ce-l ingrop pe tata, il aranjez eu pe fratele meu care mi-a facut atata nedreptate. Fratele a aflat si a fugit. Asta a fost o mare greseala. N-ar fi trebuit sa fuga. Ar fi trebuit sa se impace acolo. Dar, a fugit. Haidem sa vorbim despre impacarea lor. (Notite pana la minutul 1:17:30 mai sunt aprox

10-25-2015 Morning from Bethel Romanian Church on Vimeo.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: