Unul dintre cele mai vechi mistere cu privire la Ierusalimul antic

Arheologii israelieni au descoperit fortăreața care adăpostea partea de sus a cetății lui David.

Arheologii israelieni au anunțat una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani care răspunde la una dintre cele mai complicate întrebări despre Ierusalimul antic. Mai bine de o sută de ani, arheologii israelieni au căutat fortăreața grecească Acra, din vremea macabeilor, în secolul al II-lea î.H., (200 B.C) și spun că au găsit-o acum.

”Putem fi acum mai mult decât siguri că avem de-a face cu fortăreața care adăpostea partea de sus a cetății lui David, în vremea lui Antioh al IV-lea”, a afirmat Doron Ben-Ami.
Antioh al IV-lea a construit fortăreața de aproape 19 m pentru a controla Ierusalimul. După ce a pângărit templul evreiesc, macabeii, cunoscuți și ca hasmonei, s-au revoltat. Săpăturile au descoperit dovezi ale acestei răscoale. Descoperirea confirmă relatările istoricului Iosephus și ale Cărților Macabeilor.
”În Cărțile Macabeilor ni se spune clar că fortăreața Acra a fost construită în cetatea lui David”, a afirmat rabinul Barnea Levi Selavan.

Ea reprezintă și o piesă importantă în puzzle-ul Ierusalimului străvechi.
”Astăzi, datorită acestei descoperiri, putem conecta alte elemente care au fost izolate până acum și le putem pune împreună pentru a vedea adevărata fortăreață din partea de sus a cetății lui David”, a afirmat Doron Ben-Ami.

Rabinul Barnea Levi Selavan spunea că descoperirea aduce la viață povestea despre Hanuka:
”Când trebuie să spun unui elev de clasa a IV-a, unui copil de patru ani, sau unui student cinic despre mărețul Imperiu Bizantin, le pot arăta această clădire masivă fără precedent, ce este menționată în textele care tratează aceste lupte. Am făcut ca această poveste să prindă viață. Cine nu vrea ca relatarea despre Hanuka să prindă viață?”

Sărbătoarea ce ține opt zile comemorează consacrarea Templului, după ce l-au recapturat de la Antioh. Conform povestirii, când au încercat să aprindă menora, macabeii au descoperit că aveau untdelemn doar pentru o zi. În mod miraculos, acesta a ținut opt zile.

Selavan spunea că aceste pietre străvechi vestesc un mesaj pentru ziua de azi:
”Iosephus a spus că grecii au zidit o fortăreață puternică ce a controlat orașul. În vitejia lor, hasmoneii au înfruntat grecii care erau în Ierusalim, au slujit în Templu 25 de ani, cu soldații eleni de față, bucurându-se că au posibilitatea să-L slujească pe Dumnezeu, chiar dacă nu aveau libertate politică. Ce mesaj extraordinar!”

Când i-am luat interviul rabinului Barnea Levi Selavan, el și-a adăugat propria perspectivă asupra situației curente din Ierusalim:
”Dacă locuiești peste hotare și ai un televizor sau un smartphone, s-ar putea să fii de părere că Israelul este un loc în care o persoană în toate mințile nu ar trebui să umble acum, cu atât mai mult nu în Ierusalim sau în Vechiul Oraș. Ca locuitor al Vechiului Oraș al Ierusalimului care azi-dimineață a fost la piață și a cumpărat patru iaurturi și un litru de lapte, a venit acasă, apoi a mers la sinagogă și la o conferință, a cărui soție acum conduce prin oraș, vă pot spune că trăim o viață normală.

Cei 800 000 de locuitori ai Ierusalimului funcționează normal, la fel ca milioanele de locuitori din Israel. Nu sunt vremuri simple, dar nu priviți doar lucrurile care sunt evidențiate intenționat. Viața continuă aici și faptul că afacerile suferă din cauza lipsurilor, a limitărilor este doar o percepție. Situația ar fi mai sigură dacă toată lumea ar fi aici și ne-ar vizita. Nu zic asta pentru a ajuta oamenii de afaceri israelieni, referindu-mă aici și la vecinii arabi care plâng lângă Poarta Damascului și la taximetriștii arabi cu care am vorbit ieri și care cred că va fi nevoie să treacă ani până când vor avea din nou un venit rezonabil. Trebuie să veniți în Israel pentru starea voastră spirituală. Israelul vă aprinde sufletul. De aceea e importat să ne rugăm pentru pacea Ierusalimului.”
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 102 – noiembrie 2015 – ultimele știri creștine:http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: