Beniamin Fărăgău – Romani 11:30-36

  • ….Dumnezeu a inchis pe toti oamenii in neascultare ca sa aiba indurare de toti. Inainte de a incerca sa desfac textul, m-as intoarce la subiectul duminicii trecute: Pericolul taierii din maslin. Despre asta am vorbit, ca mana care te altoieste, te poate taia afara deoarece credinta nu este un dat odata pentru totdeauna. Ci credinta, dragii mei, trebuie intarita, pazita, cautata, trebuie inmultita pentru ca se poate pierde. O putem calca in picioare.
  • Credinta este alimentata de grasimea maslinului, de adevarurile lui Hristos. Mladita nu are viata in ea insasi, ne spune si pilda cu vita si mladita. Dar, in momentul acela cand ti-ai luat ochii de pe maslin, incepi sa iti croiesti propriile tale teologie si propriile tale idei despre planul lui Dumnezeu, despre mantuirea lui Dumnezeu.
  • ……cand incepi sa te relaxezi in cele spirituale, ti se strica teologia sau stiinta despre Dumnezeu si incepi sa migrezi doar in directia in care iti place tieSi incepi sa te falesti cu bunatatea lui Dumnezeu si uiti de asprimea lui Dumnezeu. Dar in momentul acela iti cade din maini si stiinta despre mantuire. Si foarte usor, mizand pe bunatatea lui Dumnezeu si neglijand frica si cutremurul cu care trebuie s duci pana la capat mantuirea, vei spune: „Eu am fost mantuit, am ridicat doua degete. am fost botezat. Dumnezeu, e treaba Lui sa ma tina.” Si mizezi pe suveranitatea lui Dumnezeu si uiti dreptatea lui Dumnezeu.

Beniamin Faragau

Avem inaintea noastra un text ciudat. Este vorba despre actiunea lui Dumnezeu si textul nostru spune ca Dumnezeu a inchis pe toti oamenii in neascultare ca sa aiba indurare de toti. Inainte de a incerca sa desfac textul, m-as intoarce la subiectul duminicii trecute: Pericolul taierii din maslin. Despre asta am vorbit, ca mana care te altoieste, te poate taia afara deoarece credinta nu este un dat odata pentru totdeauna. Ci credinta, dragii mei, trebuie intarita, pazita, cautata, trebuie inmultita pentru ca se poate pierde. O putem calca in picioare. Si am vazut data trecuta cei sapte pasi care duc la taierea noastra din maslin:

  1. In primul rand, incepem sa ne laudam unii impotriva altora: Doamne, multumesc ca eu nu sunt ca si vamesul acesta. Eu dau zeciuiala din isma, din chimen, din marar. Eu postesc de 2 ouri pe saptamana si 6 saptamani de aici incolo cu toata natiunea noastra. Eu iti multumesc, Doamne, ca nu sunt ca si ceilalti oameni. Observati, in primul rand, cand iti iei ochii de pe Hristos si incepi sa te compari in orice domeniu cu oamenii, ai pierdut din vedere faptul ca noi trebuie sa ajungem asemenea lui Hristos. In fiecare zi ar trebui sa privim in ochii Lui, sa ne comparam cu El, sa ne lasam modelati de Duhul Sfant intru chipul si asemanarea Lui. Dar, cand ai facut acest prim pas de a-ti lua ochii de pe El ca sa te compari cu altii, se intampla si in mod automat si al doilea pas:
  2. cu alte cuvinte, credinta noastra incepe sa se usuce si sa piara. Credinta este alimentata de grasimea maslinului, de adevarurile lui Hristos. Mladita nu are viata in ea insasi, ne spune si pilda cu vita si mladita. Dar, in momentul acela cand ti-ai luat ochii de pe maslin, incepi sa iti croiesti propriile tale teologie si propriile tale idei despre planul lui Dumnezeu, despre mantuirea lui Dumnezeu. Ai uitat ca nu tu tii radacina, ci radacina te tine pe tine. Nu tu impui termenii, El impune termenii pentru ca El a hotarat planul mantuirii in Sine insusi. Dar, nu mai este decat un singur pas ca sa incepi sa fii neglijent in viata crestina.
  3. Sa uiti ca  mantuirea trebuie dusa pana la capat cu frica si cu cutremur, o spune ap. Pavel insuflat de Duhul Sfant. In momentul acela, cand incepi sa te relaxezi in cele spirituale, ti se strica teologia sau stiinta despre Dumnezeu si incepi sa migrezi doar in directia in care iti place tie. Si incepi sa te falesti cu bunatatea lui Dumnezeu si uiti de asprimea lui Dumnezeu. Dar in momentul acela iti cade din maini si stiinta despre mantuire. Si foarte usor, mizand pe bunatatea lui Dumnezeu si neglijand frica si cutremurul cu care trebuie s duci pana la capat mantuirea, vei spune: „Eu am fost mantuit, am ridicat doua degete. am fost botezat. Dumnezeu, e treaba Lui sa ma tina.” Si mizezi pe suveranitatea lui Dumnezeu si uiti dreptatea lui Dumnezeu.
  4. Dragii mei, pasul urmator este doar o consecinta: Vei fii taiat si tu. De aceea am terminat duminica trecuta cu aceasta atentionare a lui Pavel: „Pe voi insiva, incercati-va daca sunteti in credinta.” Si asta este datoria mea si datoria ta, a fiecaruia. Nu o facem unii pentru altii, noi fiecare pentru noi. „Pe voi insiva, incercati-va daca sunteti in credinta.” De ce? Numai prin credinta stai altoit in maslin. De ce au fost taiati? DIN PRICINA NECREDINTEI LOR. Nu recunnoasteti ca Isus Hristos este in voi? Nu simtiti radacina pulsand in voi? Grasimea, bogatia maslinului? Afara doar daca sunteti lepadati, spune textul. Am terminat cu doua intrebari: Cat ma preodupca cunoasterea lui Hristos? Si n-as vrea sa pierdeti din vedere intrebarea asta. Eu ma pot lauda cu ziua de maine. dar ziua de ieri a trecut si pot vedea exact cum mi-am trait saptamana. Cu ce m-am ocupat intreaga saptamana. A doua intrebare cu care ne-a lasat duminica trecuta: Oare convingerile mele sunt inradacinate in Scriptura corect interpretata? Cum imi traiesc viata? Cat ma preocupa lucrul acesta?

Dati-mi voie sa incep dimineata (astazi) cu cateva lamuriri legate de textul din duminica trecuta. Ati avut afirmatia: Radacina si maslinul il reprezinta pe Hristos. Dati-mi voie sa va recitesc textul: Romani 11:17-22

17 Iar dacă unele* din ramuri au fost tăiate şi dacă tu**, care erai dintr-un măslin sălbatic, ai fost altoit în locul lor şi ai fost făcut părtaş rădăcinii şi grăsimii măslinului,
18 nu* te făli faţă de ramuri. Dacă te făleşti, să ştii că nu tu ţii rădăcina, ci rădăcina te ţine pe tine.
19 Dar vei zice: „Ramurile au fost tăiate, ca să fiu altoit eu.”
20 Adevărat: au fost tăiate din pricina necredinţei lor, şi tu stai în picioare prin credinţă: Nu* te îngâmfa dar, ci teme-te**!
21 Căci dacă n-a cruţat Dumnezeu ramurile fireşti, nu te va cruţa nici pe tine.
22 Uită-te dar la bunătatea şi asprimea lui Dumnezeu: asprime faţă de cei ce au căzut şi bunătate faţă de tine, dacă* nu încetezi să rămâi în bunătatea aceasta; altminteri, vei fi tăiat şi** tu.

Cineva a facut a doua zi observatie, bine venita, cred eu si dati-mi voie sa v-o citesc: Inteleg fara echivoc ca ramurile taiate au fost initial in maslinul bun. Ei bine, daca au fost taiate din maslin inseamna ca mai inainte erau in acest maslin. Au fost in acest maslin. Si acum urmeaza intrebarea: Avand in vedere ca maslinul este Hristos, dupa definitia ta, cand au fost in Hristos, adica in maslin, ramurile care au terminat in a fi taiate?  Cand au fost in Hristos ramurile care au fost taiate?

Daca stam in contextul cartii si in mod special in contextul sectiunii in care ne aflam, capitolele 9-11, textul vorbeste despre planul de mantuire alcatuit de Dumnezeu in sine insusi. Dragii mei, El, inainte ca noi sa existam, a alcatuit planul de mantuire si il duce la indeplinire pas cu pas. Si planurile Lui se vor implini. Observati, Pavel plange pentru fratii Lui pentru ca au ramas nemantuiti, pentru ca si-au pus inainte o neprihanire a lor insisi, in loc sa se deschida pentru neprihanirea  pe care o da Dumnezeu. Deci, in mod evident contextul vorbeste despre planul mantuirii lui Dumnezeu. Si noi, in acest plan al mantuirii lui Dumnezeu, am afirmat ca radacina si maslinul il reprezinta pe Hristos. Si daca va uitati in paranteza, am scris, ‘nu pe Isus’. Isus vine pe scena istoriei doar cand evreii si-au terminat misiunea asi femeia aceea insarcinata din Apocalipsa 12 a nascut pruncul de parte barbateasca care va carmui toate neamurile cu un toiag de fier. Dar, ca sa gasim raspuns la intrebarea pusa ar trebui sa citim textul mai departe in Romani 11:30-32.

30 După cum voi odinioară* n-aţi ascultat de Dumnezeu şi după cum prin neascultarea lor aţi căpătat îndurare acum,
31 tot aşa, ei, acum, n-au ascultat, pentru ca, prin îndurarea arătată vouă, să capete şi ei îndurare.
32 Fiindcă Dumnezeu* a închis pe toţi oamenii în neascultare, ca să aibă îndurare de toţi.

Indurare pentru voi, neamurile, si indurare pentru ei, evreii. Indurare si pentru unii, indurare si pentru altii, fiindca: 32 Fiindcă Dumnezeu* a închis pe toţi oamenii în neascultare, ca să aibă îndurare de toţi. In buletinul duminical aveti patru intrebari:

  1. Cum a inchis Dumnezeu pe toti oamenii in neascultare? Sa raspund scurt si repede: Legandu-ne pe toti de Adam, de cel din care a descins toata omenirea.
  2. De ce numai inchizand pe toti oamenii in neascultare, a putut sa se indure de toti? Observati, intrebarea este un pic mai complicata. Pentru ca sa existe o simetrie in planul lui Dumnezeu. Si vom vedea despre ce este vorba.
  3. Cum a planuit Dumnezeu sa se indure de toti? Si poate cea mai grea intrebare este: Daca Dumnezeu este absolut suveran si El voieste sa mantuiasca pe toti oamenii, de ce la urma, larga e calea care duce la pierzare si multi sunt cei care merg pe ea? Si de ce la stanga Domnului Isus sunt mai multi decat la dreapta Lui si celor de la stanga le va spune: „Duceti-va n focul cel vesnic, pregatit pentru diavolul si ingerii Lui.

In primul rand, cred ca trebuie sa notam faptul ca mantuirea noastra, Dumnezeu trebuie sa ne mantuiasca si mantuirea noastra, pentru Dumnezeu este o problema legala. Si as vrea sa vi-L prezint pe Dumnezeu asa cum ni-L prezinta Scriptura, prin atributele Lui. Teologii vorbesc despre atribute non-morale si atribute morale. Atributele non-morale care nu tin de relatia cu noi, ci tin de cine este El, as putea sa spun ca este Atotprezenta Lui, Atotstiinta Lui, Atotputerea Lui sau imoabilitatea, neschimbarea Lui. Observati, Dumnezeu este toate aceste lucruri cu noi sau fara noi. Dar, daca citesti Biblia, observi ca Dumnezeu se defineste si prin atributele Lui morale. De pilda, prin Sfintenia Lui, Dreptatea Lui, Justitia Lui, Bunatatea Lui in care as putea ingloba: dragoste, bunavointa, indurare, har. Prin adevarul Lui, Dumnezeu este de odata si sfant si drept si just. Si bun si indurator si adevar. Ascultati-l Pe Pavel in cap 3 vers 4 vorbind despre atributele Lui morale si implicatiile acestor atribute: „Dumnezeu să fie găsit adevărat şi toţi oamenii să fie găsiţi mincinoşi, după cum este scris: „Ca să fii găsit neprihănit în cuvintele Tale şi să ieşi biruitor când vei fi judecat.” – Romani 3:4 Observati, primul care este judecat, cand e vorba sa ne ofere noua pacatosilor mantuirea, este Dumnezeu insusi. Dar, cine sa-L judece? El insusi, dragii mei. Chiar daca noi am fi pacatosi si neascultatori de El. El ramane credincios tie pentru ca nu se poate tagadui singur.

As pune o intrebare: In ce context ar putea fi Dumnezeu acuzat de nedreptate? Aduc doua raspunsuri pozibile: In primul rand, daca si-ar schimba regulile in timpul jocului. Cu alte cuvinte, l-a creat pe om, n-a prevazut ca omul a cazut in pacat si atunci dintr-o data a gasit o solutie. Nu, nu. In cazul acesta era un Dumnezeu capricios, niciodata n-ai stii cum e bine, cum e rau cu El. Ori, Dumnezeu nu schimba regulile jocului. Este acelasi ieri, azi si in veci. In al doilea rand, Dumnezeu daca si-ar calca oricare din poruncile Lui, n-ar mai fi drept fata de Sine insusi. De aceea, Dumnezeu insusi trebuie sa ramana fidel, credincios poruncilor Sale.

Dar, cand e vorba de mantuire, pentru ca de aia discutam, cum da Dumnezeu mantuirea? Romani 3:21 Dar acum s-a arătat o neprihănire*1 pe care o dă Dumnezeu, fără lege – despre ea mărturisesc** Legea şi Prorocii – 22 şi anume neprihănirea dată de Dumnezeu, care vine prin credinţa în Isus Hristos, pentru toţi şi peste toţi cei ce cred în El. Nu* este nicio deosebire. Iar vers. 25 continua 25 Pe El, Dumnezeu L-a rânduit mai dinainte să fie*, prin credinţa în sângele** Lui, o jertfă de ispăşire, ca să-Şi arate neprihănirea Lui, căci trecuse cu vederea păcatele dinainte, în vremea îndelungii răbdări a lui Dumnezeu, 26 pentru ca, în vremea de acum, să-Şi arate neprihănirea Lui în aşa fel încât să fie neprihănit, şi totuşi să socotească neprihănit pe cel ce crede în Isus

(Din primele 15 minute, mai sunt aprox 25 de minute din mesaj)

 

 

 

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: