Inchisori de lux pentru fostii teroristi

Photo credit

Photo credit worldmap.org

Cu o suprafata de aprox.2.150.000 km/4 (830.000sq mi) si o populatie de 30 milioane de locuitori,Arabia Saudita este una dintre cele mai importante tari din Orientul Apropiat. Din punct de vedere politic, este considerata o tara araba moderata, un aliat al politicii tarilor occidentale si in special al SUA in zona Golfului- a sprijinit interventia americana in Kuwait,se opune ascensiunii influientei iraniene in zona ,combate actiunile teroriste ale gruparii ISIS si are o atitudine moderata intre tarile arabe fata de Israel.

Veniturile provenite din  exploatarea  zacamintelor  uriase de petrol a contribuit la atingerea unui nivel de trai extrem de ridicat intre tarile lumii.

Din punct de vedere religios, Arabia Saudita este considerata leaganul religiei musulmane,orasul  Mecca din vestul tarii ,fiind locul de nastere al profetului Mahomed. Anual,sute de mii de musulmani din intreaga lume vin in pelerinaj in acest oras considerat „loc sfant”
Legislativ,Arabia Saudita are o constitutie conservatoare, legile musulmane (Shari’a) inspirate din Coran,se  regasesc adanc imprimate in viata sociala a tarii. ( superioritatea barbatului asupra femeii,interzicera deplasarii neinsotite a femeilor in spatiul public, interzicerea  posedarii unui carnet de conducere pentru femei, acceptarea poligamiei, dreptul la violenta domestica a barbatului, pedepsirea fizica si publica a furtului ,invelitoarea obligatorie a capului  la femei ,localuri si transport in comun separat,sunt doar cateva exemple).

Una dintre problemele care au creat  nemultumiri,controverse si acuzatii la nivel international privind Arabia Saudita a fost banuiala organizatiilor pentru drepturile omului precum si a opiniei publice in general, referitor la incalcarea dreptului omului in centrele de detentie din aceasta tara.

In incercarea de a pune capat acestei controverse care s-a perpetuat pe durata a mai multi ani, la inceputul anului 2015, autoritatile saudite prin ministrul de interne bun-Nayef, au permis  unui grup de jurnalisti de la cunoscutul ziar american WASHINGTON POST sa viziteze centrele de detentie din apropiere de Ryad,capitala statului.

Ceea ce au vazut jurnalistii la Inchisoarea de maxima siguranta al-Hair,unde sunt detinuti in majoritate teroristi si extremisti musulmani,care s-au facut vinovati de diferite atentate publice chiar si la nivel international, pur si simplu I-au uimit. Iata in continuare cum descriu acestia intr-un articol publicat ulterior, viata detinutilor condamnati pentru  fapte deosebit de grave:

„In penitenciarul de maxima siguranta al-Hair,toti detinutii au fost condamnati pentru acte de terorism.Daca nu ar fi paznici inarmati si garduri inalte,ai crede ca este vorba despre un hotel de prima clasa. Cei aproximativ 1100 de barbati beneficiaza de unele dintre cele mai luxoase conditii .Privilegiile detinutilor sunt numeroase.Atunci cand un barbat este arestat,familia sa intra automat sub protectia statului. Autoritatile le furnizeaza bani pentru mancare,chirie si scoala copiilor. Guvernul le da bani si pentru cheltuieli de transport pentru ai vizita pe cei incarcerati. Daca vizita se prelungeste sau distantele sunt mari si membrii familiei trebuie sa inopteze in apropierea inchisorii,autoritatile achita si cazarea la hotel. De aceste conditii pot beneficia si rudele din strainatate ale detinutului-guvernul le plateste biletele de avion. Sub excorta,prizonierii pot merge  la inmormantari sau la nunti si nu sunt trimisi cu mana goala. Un detinut poate primii pana la 2.600 $ de la autoritati pentru ai oferi ca dar de nunta. In incinta penitenciarului se afla si cladirea numita Caminul familiei,practic un hotel unde sunt trimsi detinutii cu buna purtare. Aici exista 18 apartamente spatioase in care pot inopta alaturi de detinut pana la 9 membrii ai familiei. In aceste apartamente exista mereu flori,muzica,un buffet cu diferite feluri de mancare si un loc de joaca pentru copii. Deasemenea,mai exista intr-o aripa mai izolata a inchisorii o cladire cu 38 de camerae conjugale,cu pat dublu,dus,frigidere  in permanenta pline cu bucate , acces la un mini buffet unde se pot servi bomboane si ceai. Aici detinutii au acces cateva ore pe saptamana. Vizionarea unor filme la cinematograful inchisorii precum si folosirea bancomatelor sunt alte benificii de care se bucura detinutii”

   Intrebat fiind despre motivarea existentei unor conditii atat de luxoase acordate unor detinuti vinovati de acte de terorism, directorul inchisorii , Mohammed al-Ahmed raspunde:

Strategia noastra este sa avem grija de acesti oameni pentru a imbunatatii comunitatea !    Doar pentru ca o persoana a incalcat legea nu inseamna ca trebuie sa-i pedepsim familia. Asa ne invata religia noastra.”

Potrivit datelor furnizate jurnalistilor americani , numai in cursul anului trecut -2014, guvernul Arabiei Saudite a cheltuit aproximativ 35 milioane de dolari numai pentru acordarea acestor privilegii ! Intr-adevar,o suma enorma la care  unii comentatori isi  pun intrebarea… merita investitia ?

Radu Oprea
Glendale,AZ

  sursa:

 https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/a-rare-look-inside-a-saudi-prison-that-showers-terrorists-with-perks/2015/03/01/2da9dfb4-a64e-11e4-a162-121d06ca77f1_story.html

5 comentarii (+add yours?)

 1. Lica
  nov. 23, 2015 @ 10:59:33

  Nu cred ca merita investitia daca nu regreta faptele comise. Sauditii au bani si investesc si finanteaza toate moscheiele din Europa – poate ar trebui mai multa atentie cu ei.

 2. Ioan
  nov. 23, 2015 @ 16:16:26

  Inchisorile din Europa, din America si mai ales din Romania, nu cred ca se ridica la aceste standarde, asa ca teroristii ar fi mai bine sa nu mearga in aceste zone, nu cumva sa fie prinsi si sa stea in inchisori cu un standard de confort mult mai jos, care sa nu fie la inaltimea celor din Arabia Saudita si a ….pretentiilor lor! Deci le recomandam teroristilor sa-si vada de treaba acasa la ei si mai ales sa se …pocaiasca, sa devina…crestini! DUMNEZEU sa le ajute, ca EL nu doreste moartea pacatosilor si poate ierta si talharii, criminalii!

 3. Vio
  nov. 23, 2015 @ 17:08:17

  asta i buna .cata ipocrizie. ofera 2600$ cadou de nunta,ofera conditii lux pentru criminali dar nu dau nimic pentru refugiati lor care au luat cu asalt Europa,numai pt.moschei !!!
  Lasa ca da Europa !

 4. mike
  nov. 23, 2015 @ 22:38:53

  Vio– nu banul e principala problema – si faptul ca nu primesc imigranti –nu pentru ca nu au unde sa-i cazeze – nu pentru banii Europei pe care vrea cu orice pret sa o secatuiasca –aici se ascunde marele pericol –pentru omenire si in special pentru -Crestinatate –-islamizarea Europei si a Americi –prin aceasta sa poata –domina lumea –asta e pericolul care ne ameninta –iar unele guverne se lasa inselate prin simtul omeniei si a milei –iar de aici –DEZASTRUL-CATASTROFA.– E timpul sa ne pocaim cu adevarat sa nu ne mai jucam de-a pocainta –ca nu cumva sa schimbe Domnul –dragostea, in foc mistuitor, pentru noi.–be blessed

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: