Cum transforma Israelul blestemele in binecuvantari ~ Exportarea ingeniozitatii israeliene

Exportarea ingeniozitatii israeliene

Inovațiile israeliene au adus deșerturile la viață, cultivând legume în pustietate. Soluțiile agricole ale Israelului au început acum zeci de ani, în cadrul unor mici ferme evreiești. Acum, însă, s-au extins la nivel mondial, fiind exportate din kibuț pentru a binecuvânta lumea.

”În timp, kibuțurile au început să se schimbe, la fel ca societatea israeliană. Au devenit mai capitaliste, au început să se concentreze mai mult asupra întreprinderilor autonome și antreprizelor, asupra ideii ca individul să fie responsabil de el însuși, ajutând astfel întreaga societate. Au existat multe companii interesante care au fost formate în kibuțuri”, a afirmat Jonathan Medved.
Una dintre aceste companii face afaceri acum peste tot în lume.

”Dacă ai fi mers la un israelian în urmă cu 12 ani și i-ai fi spus că un produs este organic, n-ar fi avut habar despre ce vorbești. Noi ne ocupăm de agricultura organică de peste 40 de ani”, a afirmat Sara Goldsmith.
Kibuțul Sde Eliyahu a fost fondat de către refugiații germani în anul 1934, iar majoritatea primilor locuitori erau supraviețuitori ai Holocaustului.

”Când am început agricultura organică, cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat a fost înlocuirea chimicalelor pentru a scăpa de paraziți”, spunea Sara Goldsmith.
Soluția lor a fost să lupte împotriva gângăniilor cu alte gângănii.
”Orice lucru din natură are un dușman natural. Ce îi atacă pe paraziții care ne atacă recoltele?”, era întrebarea Sarei Goldsmith.

Au început să înmulțească diferite insecte în adăpostul kibuțului. Ideea era să creeze prădători care să distrugă insectele ce le mâncau recoltele. Rezultatul a fost o nouă companie, numită ”BioBee”.
”Am mers la fermierii israelieni și i-am întrebat dacă vor să cumpere niște gângănii. Răspunsul lor a fost: ”Sunteți nebuni? Credeți că n-avem noi destule insecte de vreți să cumpărăm de la voi?”’, mărturisea Sara Goldsmith.

În cele din urmă, i-au convins pe fermierii din Israel, precum și pe cei din alte 32 de țări. În California, 60% dintre lanurile de căpșuni sunt tratate cu produse de la ”BioBee”. Compania a descoperit, de asemenea, o modalitate de a le veni de hac celor mai dăunătoare insecte din regiune: ceratitis capitata.

”Luăm masculii acestei specii și îi sterilizăm, iar apoi îi eliberăm în mediul înconjurător. Nu mai există generații viitoare și astfel, încet, populația se micșorează, fără să folosim chimicale dăunătoare”, a afirmat Sara Goldsmith.

Au soluționat și o altă problemă agricolă: polenizarea plantelor din sere.
”Exemplul clasic pe care îl oferim este cel al roșiilor. Pe câmp, roșiile sunt polenizate cu ajutorul vântului. În Israel, majoritatea roșiilor sunt cultivate în sere, într-un mediu controlat, iar acolo nu există vânt, metoda naturală de polenizare, așa că a trebuit să găsim alte metode”, spunea Sara Goldsmith.
Soluția lor a fost înmulțirea bondarilor.

”Aceștia strâng polen pentru mâncare. Ei trebuie să meargă la lucru chiar și când este frig, fiindcă nu au un depozit de miere în stup. Astfel, ajutăm fermierii să economisească bani prin faptul că albinele fac treaba și nu mai trebuie să plătească oameni pentru asta. Albinele, spre deosebire de oameni, nu ratează nicio floare. Odată ce fermierii au început să folosească albinele pentru polenizare, recolta de roșii a crescut cu 25%. În ebraică avem o vorbă care spune: ”Cât de mari și minunate sunt creațiile Tale, Doamne!” Asta arată că fiecare lucru a fost creat cu un motiv, că există un scop pentru toate. Iată ce mult bine fac aceste creaturi mici pentru noi, pentru lume, pentru fermieri, pentru mediu. Este uimitor! Suntem o lumină pentru națiuni, așa cum și trebuie să fim.
Dacă vrem cu adevărat să salvăm mediul înconjurător, să ajutăm lumea, atunci nu putem păstra aceste lucruri pentru noi, ci trebuie să le împărtășim. Ajutându-i pe alții, ne ajutăm și pe noi”, spunea Sara Goldsmith.

Cum transforma Israelul

blestemele in binecuvantari

Mai bine de jumătate din Israel este deșert. Asta înseamnă că lipsa apei curate este o chestiune de viață și de moarte. Dar Israelul s-a descurcat așa de bine la curățarea apei, prin metode precum desalinizarea și reciclarea, încât își exportă ideile altor țări care se luptă cu problema apei.
Israelul s-ar putea să ducă lipsă de apă proaspătă, dar deșertul Negev din această țară stă deasupra unui ocean subteran, care este prea sărat pentru băut sau pentru desalinizare. Locuitorii israelieni au găsit o nouă modalitate de a-l folosi.

”Nu poți lupta împotriva naturii fiindcă aceasta te va bate. După mulți ani, am descoperit că e mai bine să cooperezi și să lucrezi cu ceea ce ai”, a afirmat Yoav Dagan.

Yoav Dagan este unul dintre mulții israelieni care au părăsit oceanul pentru a merge la pescuit în deșert. Au construit ferme piscicole folosind apa sărată de sub pământ. Aceasta este ideală pentru creșterea peștilor de apă sărată precum bibanul de mare și barramundi.

”Aici se lucrează fără chimicale. Totul este sănătos, nu afectează mediul și e benefic buzunarului nostru. Facem bani frumoși și acesta este aspectul esențial”, a afirmat Yoav Dagan.

În acest kibuț din deșertul Negev, chiar și apa de la pești este folosită. În fiecare săptămână, apa din aceste rezervoare este înlocuită și pompată sub pământ pentru a iriga livada de măslini din apropiere. Deșeurile peștilor, din apă, sunt un fertilizator natural ideal.

”După cum puteți vedea, măslinii cresc în jurul fermelor și se dezvoltă foarte bine fără alte chimicale, doar cu ajutorul nutrienților de la pești”, spunea Yoav Dagan.

Israelul duce această idee și altor țări care se confruntă cu lipsa apei și a mâncării.
”Mergem în sate africane și îi învățăm pe oameni cum să construiască ferme piscicole. În Lacul Victoria, bibanii mureau, iar israelienii merg acum acolo pentru a-i învăța pe oameni cum să-i crească în iazuri ca să poată continua să-i mănânce”, spunea Jonathan Medved.

De-a lungul timpului, israelienii au găsit noi modalități de a folosi mai puțină apă și, ca întotdeauna, au început în deșert.

Irigarea prin picurare…
”Există povestea Aravei. Uneori cad doar 20 ml de ploaie într-un an. Este un climat foarte dur. Totuși, datorită irigării prin picurare, această zonă a devenit grădina de legume a Israelului. 65% din exportul de legume al Israelului către Europa vine din Arava”, a afirmat Naty Barak.
Astăzi, chiar și cele mai seci părți ale deșertului prosperă, cu ajutorul unui proces numit irigarea prin picurare. Ideea este mai veche chiar decât statul Israel.

”Când au ajuns aici primii locuitori, tinerii au venit din orașe fiindcă își doreau să fie fermieri. Au venit în kibuțul Hatzerim, unde s-au confruntat cu multe provocări: pământ arid, salinitate ridicată, apă insuficientă. A fost chiar o perioadă în care s-au gândit să se mute în alt loc. Apoi a venit Ben Gurion, un lider cu o adevărată viziune, și a zis: ”Dacă vreți să vă mutați, e în regulă, dar mergeți mai departe, în sud, nu înapoi în nord.” Am stat aici și am continuat treaba. Am făcut un experiment, dar ne chinuiam în continuare. Apoi ne-am întâlnit cu omul care a inventat irigarea prin picurare”, spunea Yoav Dagan.

Acel bărbat era un inginer pe nume Simcha Blass. Acestuia i-a venit ideea irigăriiprin picurare când a văzut un copac care era mai mare decât ceilalți din jur. După ce a săpat la rădăcina lui, a descoperit că era udat printr-o scurgere a unei țevi subterane.

”Asta i-a dat ideea, dar au durat câțiva ani, până a fost introdus plasticul, pentru a începe să facă experimente cu micro-irigatoare. În asta constă irigarea prin picurare”, a afirmat Naty Barak
Blass s-a întâlnit cu fermierii din kibuțul Hatzerim și, împreună, au fondat compania numită Netafim, care înseamnă ”picături de apă” în limba ebraică. În curând, recoltele lor au crescut cu 50%, chiar dacă au folosit cu 40% mai puțină apă pentru asta.

”Irigarea prin picurare economisește multă apă, produce mai mult, are mai multe rezultate, fără să afecteze mediul înconjurător”, a afirmat Yoav Dagan.
Timp de aproape jumătate de secol, compania a dat viață sloganului său: ”Cultivă mai mult cu mai puțin”, nu doar în Israel, ci în 110 țări din lume, de la câmpurile de trestie de zahăr din Filipine, până la plantațiile de ceai din Tanzania.

”India e țara cu care colaborăm cel mai mult. Rezultatele se văd în creșterea uimitoare a producției. Producția fermierilor a crescut la 25-50%. În cazul a 25% dintre fermieri, producția a crescut cu până la 75%. Toată lumea vorbește despre deficitul de apă.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 105 – decembrie 2015 – ultimele știri creștine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-

Reclame

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: