TVR (VIDEO) – CAZUL FAMILIEI BODNARIU la UNIVERSUL CREDINTEI – Invitati: Ambasadorul Norvegiei, Titus Corlatean, Daniel Bodnariu


PUTEREA lui DUMNEZEU e ATAT de MARE incat NIMIC nu POATE STA IN FATA EI. Stim foarte bine, familia este un lucru protejat si este dat de la Domnul. Eu cred cu sinceritate ca va fi bine.

 • E. S. Tove Bruvik Westberg, Ambasador Norvegian la Bucuresti: Copilul trebuie sa fie crescut de catre parintii lui, in caminul acestora in cea mai mare parte, bunastarea copiilor se inscrie in aceasta regula, in 8 din 10 cazuri copiii sunt crescuti de catre parintii lor, si, poate cu un oarecare sprijin din partea Serviciului pentru Bunastarea Copilului.
 • Titus Corlatean:  Ca sa nu fie dubii, ambasadorul norvegiei la Bucuresti este un diplomat si o persoana admirabila si in general sunt convins de buna credinta a autoritatilor politice din Norvegia. Problema este legata de sistem in opinia mea si de modul in care aceasta institutie care a devenit ceea ce numim noi pe malul Dambovitei un stat in stat.
 • Titus Corlatean: nimeni n-are dreptul sa striveasca identitatea culturala si modul in care cineva isi asuma identitatea de crestin. Pentru ca, ceea ce a generat reactia initiala care a adus la acest caz, a fost tocmai acest deranjament la nivelul scolii respective fata de modul in care familia isi educa copiii.
 • Titus Corlatean: Vreau sa spun ca acest lucru reprezinta  un caz clasic, tipic, de plangere la Curtea Europeana cu sanse uriase de castig….

TVR/ Universul credinţei/ 20 decembrie 2015
Dialogurile dimineţii. Cazul Bodnariu.
Invitaţi: senatorul Titus Corlăţean (Comisia de Politică Externă a Senatului României), E. S. Tove Bruvik

Dna Ambasador E. S. Tove Bruvik Westberg:

In ceea ce priveste sistemul norvegian toate administratiile districtuale sunt obligate sa aiba cate un serviciu care se ocupa de bunastarea copilului. In anumite cazuri, acestea efectueaza investigatii, cand se ivesc motive de ingrijorare. Cand este vorba despre probleme ce tin de grija fata de copil acestea vor fi tratate de Comisia Districtuala pentru Bunastarea Copilului si pentru Probleme Sociale. Este un organ independent , deci nici un ministru si nici un minister nu ii poate da acestei comisii un ordin. Este un organ independent. Deciziile Comisiei Districtuala pot fi actionate in instanta.

In timpul procesului, orice familie are dreptul de a primi ajutor legal pro bono pe tot parcursul procesului. Principiul pe care se bazeaza Serviciul pentru Bunastarea Copilului din Norvegia este urmatorul: Copilul trebuie sa fie crescut de catre parintii lui, in caminul acestora in cea mai mare parte, bunastarea copiilor se inscrie in aceasta regula, in 8 din 10 cazuri copiii sunt crescuti de catre parintii lor, si, poate cu un oarecare sprijin din partea Serviciului pentru Bunastarea Copilului. Este important sa mentionam ca in cazurile in care exista o dispozitie de trecere a copiilor in ingrijirea autoritatilor motivele tipice sunt: abuzul, neglijarea sau violenta. Si, conform legislatiei norvegiene, nu sunt permise nici lovirea, nici palmuirea peste fata sau peste fund aplicate copilului. Acestea cad, de fapt, sub inicdenta prevederilor legale penale. Este foarte clar: ele nu sunt permise, asa cum am mentionat

Legislatia norvegiana privitoare la bunastarea copilului li se aplica tuturor copiilor care traiesc in Norvegia, indiferent de nationalitate sau de statutul lor rezidential.

Titus Corlatean:

Am discutat direct cu dna Ambasador ca in calitatea mea de membru in Comisia de Politica Externa a Senatului si de fost Ministru de Externe, am invitat-o impreuna cu un alt coleg, senatorul Ardelean  in care am avut o conversatie directa, dar extrem de corecta. Ca sa nu fie dubii, ambasadorul norvegiei la Bucuresti este un diplomat si o persoana admirabila si in general sunt convins de buna credinta a autoritatilor politice din Norvegia. Problema este legata de sistem in opinia mea si de modul in care aceasta institutie care a devenit ceea ce numim noi pe malul Dambovitei un stat in stat. A evoluat de-a lungul anilor sau a involuat in felul in care a interpretat anumite chestiuni pentru ca vreau sa va spun de la bun inceput, pana la urma, eu cred ca e o problema foarte serioasa in care modelul cultural, inclusiv modul in care o familie  intr-un sens crestin in speta de fata isi creste familia, in acest model cultural fiind practic strivit de modul in care tara aia, tara gazda, adevarat, este pus in aplicare. Ori, nu are nimeni dreptul in aceasta Europa  in care exista in continuare un minim de set de valori, nimeni n-are dreptul sa striveasca identitatea culturala si modul in care cineva isi asuma identitatea de crestin. Pentru ca, ceea ce a generat reactia initiala care a adus la acest caz, a fost tocmai acest deranjament la nivelul scolii respective fata de modul in care familia isi educa copiii.

Noi stim ca in toate deceniile astea Europa a cultivat un model al multiculturalitatii in care respecti si identitatea celuilalt, in care ii creezi tu in tara ta un cadru, ca identitatea respectiva sa nu dispara. Sa nu fie stearsa. Ori, viebilitatea vietii de familie si caracterul privat a ceea ce se intampla intr-o familie sunt garantate de toate tratatele si de legile, inclusiv cele din Norvegia. Dreptul si libertatea la constiinta  si la libertatea religioasa sunt garantate pretutindeni in lumea civilizata.

Faptul ca aceasta familie a fost, pana la urma, rupta cu atata brutalitate, fara sa existe macar o ancheta in interior, ancheta sociala  cu adevarat serioasa, nu ancheta de tip politie, este un lucru care incalca flagrant o serie de principii fundamentale in aceasta materie. Se intampla sa mai fiu si profesor la o universitate de drepturi si libertate ale omului, sa stiu si –pondenta Curtii Europene. Vreau sa spun ca acest lucru reprezinta  un caz clasic, tipic, de plangere la Curtea Europeana cu sanse uriase de castig.

Da, e adevarat ca te duci intr-o alta societate si trebuie sa-ti asumi respectarea legilor, regulilor. Dar, ele sunt un cadru. In interior, tu insuti ca persoana ai niste drepturi  si parintii. Stiti, ca vorbim de interesul superior al copilului. Da, este corect, dar exista si drepturi parentale si exista familia. Ori, iata ca modul in care au evoluat lucrurile  intr-o serie de state, in special in Europa vestica, spre a nega pana la urma , in ultima instanta,  ceea ce este pentru noi in continuare in societatea romaneasca, fundamental, familia. Familia, asa cum o intelegem noi intr-un sens crestin. Lucrurile astea produc ingrijorari. Noi avem de a face cu un caz individual acum, care este dramatic, dar avem de a face cu o provocare mult mai serioasa  care se intampla in Europa. Iata, se intampla si se intampla si in Norvegia si asta este o batalie mult mai profunda si mult mai serioasa. Pana una alta, speram sa se gaseasca o solutie intr-un sens corect, pozitiv, fata de aceasta familie pentru ca pe de o parte, institutia norvegiana spune acestei familie acum cateva zile: „Stiti, ca vom face totusi o ancheta mai serioasa, mai sociologica, undeva in februarie. Dar in acelasi timp, aceeasi institutie declanseaza procedura de adoptie. Deci, practic, merge foarte clar spre ruperea relatiilor dintre parinti si copii. NU ESTE IN REGULA. Si, am transmis acest mesaj prin dna ambasador catre autoritatile norvegiene. Sper ca autoritatile oficiale de la Bucuresti, din acest moment, sa reactioneze, sa-si asume responsabilitatile pentru ca acesti cinci copii sunt nascuti si dintr-un cetatean roman. Si, potrivit legii romane si principiului –, tot ce se naste dintr-un cetatean roman are cetatenie romana. Statul este obligat sa intervina si e foarte hotarat in clipa de fata.

PUTEREA lui DUMNEZEU e ATAT de MARE incat NIMIC nu POATE STA IN FATA EI. Stim foarte bine, familia este un lucru protejat si este dat de la Domnul. Eu cred cu sinceritate ca va fi bine. In mod tehnic sau la nivelul societatii umane sunt foarte multe modalitati de a reactiona si vreau sa va spun ca n-au fost doar cele 500+ semnaturi pe acea petitie din partea celor ce au fost acolo in strada la acest protest. Si sotia si fiica mea au fost acolo. Eu personal am fost al 41.000 lea de semnatar pe o petitie online care strange tot mai multe semnaturi. Exista institutii si canale europene internationale care trebuie folosite . Am ridicat impreuna cu colegul senator Ardelean, in cadrul uncei comisie de specialitate parlamentare a Consiliului Europei la Paris ai acest caz care l-am ridicat va face parte dintr-un raport pe care adunarea parlamentara il redacteaza, raportor fiind un deputat din Republica Moldova, Dl Ghiletchi. Va fi un caz care va fi studiat in acest raport. In urma cu cateva zile, am semnat o interpelare la adresa Comitetului Consiliului Europei tocmai pentru  a investiga acest caz si a cere autoritatile norvegiene  sa repare cat mai rapid posibil ceea ce acea institutie, din punctul meu de vedere, are o vina odioasa, a stricat intr-o maniera atat de evidenta. Insa, eu simt nevoia sa vad din partea autoritatilor romane o actiune, nu intr-un sens isteric sau nervos pe relatia cu autoritatile norvegiene. Nu, nu se pune problema in acest sens, ca relatiile sunt speciale intre tarile noastre. Dar, vreau sa vad mai mult din partea acestui guvern care in acest moment, prin tacerea pe care o are, mie mi se pare un guvern, nu tehnocrat, ci un birou birocrat.  E nevoie de foarte multa atentie si  caldura in suflet si umanism in reactie. Daca se trateaza subiectele asa de o maniera birocratica, nu vad care este sensul actului de guvernare. Vreau sa vad de la nivelul presedintiei Romane pentru ca vorbim  despre copii care au si cetatenie romana. Vorbim despre o familie in care tatal este cetatean roman si pana la urma vorbim de niste valori si principii fundamentale  la nivel european care noua ne-au fost cerute. Noi, Romanii, sa le respectam. Este dreptul nostru ca intr-un dialog cu o tara prietena sa spunem: „Exista o institutie a dvs.  care le incalca aceste drepturi si libertati fundamentale. In realitate, interpreteaza un principiu: cel a superioritatii  copilului, de o maniera abuziva si nu putem sa acceptam acest lucru.” Deci, e nevoie de foarte multa solidaritate si de foarte multa actiune din partea tuturor. Bine faceti ca faceti aceasta emisiune pe acest subiect.

VIDEO by Istorie Religie Civilizatii TVR Romania

VEZI si –

 

7 comentarii (+add yours?)

 1. Mike Olari
  dec. 20, 2015 @ 15:01:29

  Reblogged this on DREPTATE ÎN DRAGOSTE.

 2. Trackback: Titus Corlățean: Oriunde în lume așa ceva este infracțiune și este pedepsit de legea penală | agnus dei - english + romanian blog
 3. Pelegrinul
  dec. 20, 2015 @ 15:53:28

  Bernevernet este un organ independent?. Dar cine il plateste, cine le da salariile? De unde le vin banii de sunt ei asa de independentii?. Clar este ca intr-un stat institutiile independente devin un fel de dinastii dictatoriale. De aceea este nevoie ca statul cu institutiile lui sa existe. Pe vremea comunismului erau casele de copiii, dar nimeni nu iti rapea copilul de la san. Acum in vremurile de democratie, de libertate, devine un pericol ca sa fi parinte, sa fi familie formata din mama si tata. Se tot specula ca Romania are nevoie de monarhie. Vai de noi cu monarhia. Norvegieni sunt un exemplu ca monarhia distruge valorile fundamentale ale familiei.

 4. Trackback: Presa Norvegiana – Dagen: Cazul familiei BODNARIU a DECLANSAT o FURTUNA | agnus dei - english + romanian blog
 5. e.l.
  dec. 22, 2015 @ 02:11:19

 6. Trackback: SCRISOARE DESCHISA EXCELENTEI SALE, DOAMNEI AMBASADOR A NORVEGIEI, TOVE BRUVIK WESTBERG #BODNARIU #NORWAY #BARNEVERNET | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: