First Romanian Baptist Church din Phoenix-30 de ani de existenta !

First Romanian Baptist Church Phoenix 2

   Sarbatorirea unui eveniment este un moment de bucurie prin aducerea aminte a unei experiente traite in trecut ,o experienta care a influentat viata atat la nivel personal cat si la nivel de  grup sau congregatie. Practic este o modalitate de a nu uita ceea ce este mai important pentru a devenii mai bun,mai recunoscator,dar si mai increzator in viitor.

Ziua de duminica 13 decembrie 2015 a fost marcata in comunitatea  romaneasca din Phoenix de un eveniment care a polarizat atentia multor credinciosi din mediul evanghelic , cu precadere baptist : Sarbatorirea implinirii a 30 de ani de existenta a Bisericii Baptiste Romane din Phoenix,AZ

Evenimentul a fost marcat printr-un serviciu  de inchinare,inedit prin modul de organizare si desfasurare. Aproximativ 200 de personae au fost prezente in Sanctuarul bisericii baptiste, adaptat special penru un astfel de eveniment. Amosfera de partasie a tuturor paricipantilor asezati la mesele frumos impodobite a crescut in intensitate odata cu evocarea istoriei inceputului acestei biserici. Cantarile de lauda la adresa Creatorului alaturi de depanarea unor secvente din perioada de inceput a  acestei biserici au creat un sentiment si o atitudine de multumire pentru prezenta nemijlocita a lui Dumnezeu in toti acesti ani de existenta.

In urma rugaciunii de deschidere a programului, fratele pastor al bisericii First Romanian Baptist Church, Ovidiu Horga a prezentat cateva date semnificative din istoria acestei biserici.

„Cum a inceput de fapt totul. Prima Biserica Baptista din Phoenix isi are inceputul in anul 1977 cand prima familie de baptisti romani  Aurelia si Aurel Asztalos,originari din Bucuresti sau mutat aici din Cleveland,Ohio.Pentru ca pe vremea aceea in Phoenix nu exista nici un credincios evanghelic roman nou-testamental, pentru trei ani ei au fost membrii la o biserica americana. Intre timp au venit din tara  cativa tineri romani,este vorba de cei trei frati Hreniuc Aurel,Gicu si Bibi precum si Mircea Hostiuc toti din Ipotesti ,Suceava. Fiind insa prea putini la numar…toti impreuna au frecventat serviciile in limba romana a fratilor penticostali,care si ei putini la numar se adunau intr-o camera a unei biserici americane pe 61 street cu Olive.Fratietatea a inceput sa fie vizitata de frati din Los Angeles de la biserica pastorita de fr.Pitt Popovici. Cu trecerea timpuilui au sosit si alti tineri tot din Ipotesti precum si din Arad.Ma refer la familia fratelui Ted Oprea cu doi copii minori.Numarul credinciosilor baptisti a crescut an de an. Au mai sosit Petru Olariu cu sotia cu doi copii si familia fratelui Octavian Dobos cu sase copii. La data de 10 februarie 1985 fratele Liviu Olah din Los Angeles ne-a vizitat si atunci s-a constituit prima biserica baptista din Phoenix, intr-o sala la o biserica americana pe Glendale Avenue cu 30 street. De la aceasta data lucrarea a fost preluata de pastorul  Simion Cure,ajutat fiind de fr.Pavel Gavrilovici originar din Arad. Simion Cure locuia in Los Angeles si venea in fiecare weekend la Phoenix.Din luna noiembrie 1986  lucrarea a fost preluata de fr.pastor Petru Pincu sosit din lucrarea de misiune din Banatul Sarbesc. Dansul a  pastorit biserica pana in anul 1995. In continuare,din anul 1995 pana in 2012 fratele Octavian Dobos pastoreste biserica,fiind ajutat in lucrare de pastorii Mihai Sarbu,Gelu Gligor,Vicor Braica si Mircea Filip.Anul 1997 a fost un an de „hotar” pentru acesta biserica.cand s-a cumparat un lot in vederea constructiei unui local propriu. La data de 6 iulie 2003 s-au inceput lucrarile la constructia viitorului local ,lucrari executate exclusiv prin munca frailor.”     

Această prezentare necesită JavaScript.

In   data 3 nov.2013, fratele Ovidiu Horga este ales noul pastor al bisericii,succedand astfel  fratelui Octavian Dobos.De mentionat faptul ca  fr.Octavian Dobos a fost cel mai longeviv pastor in lucrarea baptista din Phoenix : 17 ani !  ”

  „In prezent,,Biserica este pastorita de fr. Ovidiu Horga ajutat de prezbiterul bisericii,fratele Ghita Rat.Biserica este alcatuita din 63 de membrii din care 36 activi,

cu orchestra de mandoline,cor mixt si barbatesc. Suntem multumitori lui Dumnezeu care intodeauna a fost de partea noastra.” a concluzionat in incheierea prezentarii,  fratele Ovidiu Horga

In continuare,alaturi de cantarile comune, cor mixt si orchestra, au luat cuvantul  mai multi frati care au transmis mesaje in concordanta cu frumosul eveniment. Primei familii ,  ”  fam.Asztalos,de la care a inceput de fapt totul„,   fr. pastor Horga ,a oferit in numele intregii biserici, o felicitare si un frumos cadou simbolic ; deasemenea si celei de a doua famillii sosite ,Florica si Ted Oprea.  Evident,un gest de apreciere si multumire pentru statornicia manifestata de-a lungul anilor. Fratii pastori Micula Viorel (Biserica penticostala Ekklesia) , Dobos Octavian si Sarbu Mihai au contribuit la ridicarea partasiei prin mesaje binecuvantate,pline de optimism privind viitorul miscarii evanghelice,  pentru o conlucrare cat mai stransa intre toate bisericile romanesti din Phoenix si in mod special, intre  bisericile locale baptiste existente : First Romanian Baptist Church si Biserica New Life !

Actualmente, Biserica Baptista din Phoenix face parte din Asociatia Bisericilor Baptiste din Statele Unite si Canada.

Constienti fiind de necesitatea incredintarii existentei  bisericii in mana lui Dumnezeu,sub autoritatea Domnului nostru Isus Hristos si prezenta nemijlocita a  Duhului Sfant, dupa aproximativ trei ore,serviciul festiv s-a incheiat prin rugaciune. A urmat,conform traditiei , o masa de dragoste,in specific romanesc,oferit de comunitatea bisericii tuturor celor prezenti.

Radu Oprea

Phoenix,AZ

CITESTE si  http://armoniamagazineusa.com/2013/11/07/binecuvantarea-lui-ovidiu-horga-in-slujba-de-pastor-la-phoenix/?relatedposthit=1

3 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: First Romanian Baptist Church din Phoenix: 30 de ani de existență! | ARMONIA MAGAZINE - USA
 2. Rista Gheorghe
  dec. 28, 2015 @ 17:28:37

  30 de ani in diaspora inseamna ceva . Felicitari.

 3. Ioan
  dec. 29, 2015 @ 06:38:18

  La cat mai multi ani si la cat mai multi …romani mantuiti!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: