2 VIDEOS – SPERANTA TV ~ 2 Emisiuni despre Cazul Familiei Bodnariu – Din Presa Adventista Romana

 

Speranta TV - Lumea religioasa azi - Familia Marius si Ruth Bodnariu 1

Speranta TV – Lumea religioasa azi – Familia Marius si Ruth Bodnariu – Invitat Nicolae Ionescu 8 decembrie 2015. CLICK PE POZA pentru emisiunea VIDEO.

Lumea religioasa azi cu Beatrice Lospa

– invitat: Nicolae Ionescu – 08.12.2015

Click pe poza de mai sus pentru emisiunea de la Speranta TV:

..un subiect trist care ramane pe lista de rugaciune a multor crestini din Romania…”

Nicolae Ionescu

Nicolae Ionescu

Nicolae Ionescu: …parca vorbim de o alta lume. Nu prea ne vine sa credem ca statul se poate implica atat de mult in a dicta si chiar in a interveni pentru a indeparta copiii dintr-o familie pe care, din cazul pe care-l dezbatem, personal nu consider ca acesti parinti  se fac vinovati, astfel incat sa fie nevoie sa li se retina copiii, sa indeparteze cpiii din cadrul familiei. Dar, primul lucru pe care trebuie sa-l subliniem este faptul ca cultura statului norvegian, mentalitatea de acolo este una foarte categorica in ceea ce priveste implicarea statului in educatia copiilor.

Conceptia lor este aceea, ca desi copiii apartin familiei lor in prima instanta, in a doua instanta ei apartin statului. Ei sunt bunul tarii si de aceea, normele care sunt in vigoare, legile care sunt date pe acest segment de rationare cu populatia aseaza lucrurile in asa fel incat nu poti face orice fata de copilul care il ai. Adica, el este copilul tau , dar in acelasi timp, statul poate sa taxeze incalcarea legii. De exemplu, e un lucru care detine de civilizatie, dar iata ca un lucru care tine de civilizatie, se poate ajunge la abuz. Un parinte in Norvegia nu are voie sa tipe la copil. Nu are voie sa-l loveasca, sa-l abuzeze fizic sau verbal. Sunt lucruri care in Romania se intampla la ordinea zilei si nu spune nimeni nimic si nu se agita nimeni. Ei bine, acolo, lucrurile sunt de asa natura. S-ar putea sa ne surprinda la prima vedere acest caz, dar trebuie sa tinem cont de legislatia care este in Norvegia.

Sunt cateva lucruri care trebuiesc accentuate pe acest caz.

  1. In primul rand, Norvegia este un stat laic, secularizat, extrem de secularizat. Probabil impreuna cu Suedia si Danemarca si Olanda, reprezinta partea Europei de Vest cu o pozitie a statului extrem de secularizata. Din pacate, s-au indepartat foarte mult de  mostenirea crestina protestanta pe care a avut-o si care i-a ajutat sa ajunga la acest grad de civilizatie. Valorile crestine au avut o influenta foarte mare asupra dezvoltarii acestui stat.
  2. Pe de alta parte, desi sunt un stat secularizat, totusi, cetatenii se bucura de libertate religioasa. Deci, nu putem vorbi despre o prigonire a crestinilor in Norvegia.
  3. In al treilea rand, totusi, aspectele normelor sau mentalitatii de secularizare pe care statul norvegian il impune asupra cetatenilor, creaza pana la urma un caz de persecutie religioasa pentru ca in acest caz totul a pornit de la un denunt, ca sa-l numesc asa, din partea unei directoare care ulterior si-a dat seama ce a facut si nu mai colaboreaza cu Protectia Copilului. Dar, deja este tarziu. Dansa a semnalat ceva care n-a vrut sa insemne, ceea ce a ajuns sa insemne. Vazand cum merg lucrurile si cat de agravanta este evolutia, si-a retras colaborarea si chiar regreta ca s-a ajuns sa se produca asa ceva.

Pana la urma, care a fost vinovatia acestor parinti? Care a fost lucrul straniu care s-a petrecut cu copiii lor? Ca au recitat, ca au cantat versuri din cantecele crestine pe care le-au invatat? Ca sunt crestini practicanti si si-au educat copiii in spirit crestin tot timpul? Asta este partea grava din tot cazul, ca statul norvegian taxeaza o familie pentru valorile crestine pe care incearca sa le imprime in copiii lor.

Filmuletele aratate (in emisiune, la inceput in primele 10 minute) si cine are acces la internet pe pagina de internet a Semnele Timpului, poate sa observe acolo, dupa un timp, la finalul acestui material si alte exemple care arata ca in Norvegia se practica acest lucru. Deci, cazul acesta, a familiei Bodnariu, nu este primul. Acolo, lucrurile se intampla. Dar, una este ca cineva sa fie acuzat ca isi maltrateaza copilul, ca tipa la copil, ca-l loveste, are un limbaj nepotrivit si alta este sa acuzi o familie si sa-i iei copiii doar pentru ca ii creste ..

Ceea ce este trist in cazul acesta este ca statul arata repulsie fata de crestinism. Statul arata intoleranta fata de educatia crestina. Lucurl acesta este grav si nu doar in opinia mea, atatia romani, atatia crestini, nu doar din Romania, au reactionat vazand ca statul se implica pe un caz de educatie religioasa crestina. E trist.

Dar, poate ca in acelasi timp, merita sa subliniem si alt aspect. ca la fel de trist este de exemplu ca in Romania, unde atatea si atatea cazuri vedem zilnic aproape de familii care abuzeaza copiii pe strada, in magazine, oriunde. Vecinii aud si vad ceea ce se intampla, unde copiii Romani sunt abuzati de catre niste parinti iresponsabili. Nu vorbim despre o educatie religioasa. Este o alta extrema si m-as bucura ca sa vedem ca exista o implicare fata de relele tratamente si abuzurile care se pot face in evolutia si educatia unora dintre copii. Dar, aceasta este partea noastra.

In acest caz, nici oficialitatile nu ofera informatie despre concluziile, despre acuzatii, despre argumente care sa certifice ca ceea ce au facut, actiunile intreprinse de Protectia Copilului chiar se justifica mentinerea actualei instrainari a copiilor din sanul familie. Lipsa de informatie, de comunicare, este un alt viciu care agraveaza si mai mult situatia aceasta.

Se vor face demersuri, se fac presiuni. Se cer explicatii, atat din partea opiniilor publice, cat din partea organizatiei. M-as bucura ca bisericile crestine, nu doar din Norvegia, ci si din alte zone ale lumii crestine europene sa ridice un ton pentru ca pana la urma aceasta este o impiedicare a transmiterii a valorilor crestine dinspre parinti spre copii. Cred ca este un drept absolut normal si legal ca parintii sa imprime copiilor valorile lor. Din pacate, copiii acestia vor primi o educatie secularizata, o educatie ateista. Educatie care n-are nimic in comun cu vointa parintilor. Si nu cred ca statul norvegian trebuie sa se aseze in locul parintilor si sa imprime acest tip de educatie acestor copii.

In urma audierilor, parintii au aflat ca sunt acuzati si de comportament abuziv…

Norvegia, fata de alte cateva state din Europa de Vest, se distanteaza prin o pozitie de stat laic, stat secularizat, stat ateu aproape, sunt statistici care vorbesc ca Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, au peste 80-90 % din populatie care declara ca nu mai crede in Dumnezeu, nu se mai regaseste in.. De aceea se intampla  aceasta situatie i nNorvegia, pentru ca intra copilul meu care a primit o educatie crestina in clasa si trebuie sa fim constienti ca in acea clasa majoritatea covarsitoare a copiilor nu primesc o educatie crestina. Si daca copilul meu incepe sa cante un cantecel de la biserica este deja marginalizat, este deja pus sub obiectiv si se poate ajunge la o astfel de situatie.

Cum se pot transmite valorile crestine intr-o astfel de tara?

Foarte greu. Libertatea religioasa este asigurata. Esti matur. Esti om mare. Ai grija ce spui. Dar, nu spune nimeni sa crezi in Dumnezeu. Du-te la biserica si fa lucrul acesta. Dar, atentie, copiii sunt segmentul extrem de vulnerabil pe care parintii n-au voie sa-l educe in spirit crestin,- Asta este pana la urma semnalul statului norvegian- Copiii sunt ai nostri. Copii sunt ai statului. Voi i-ati facut, dar noi avem grija de educatia lor. Nu vedem de bine sa dati copiilor vostri o educatie crestina. De aceea suntem cu ochii pe voi. La primul semnal, va luam copii. Este un element extrem de grav, care vazut de la distanta, vazut din Romania si pare grav, dar, va dati seama ce traiesc alte familii crestine din Norvegia pentru ca sunt totusi si in Norvegia destul de multi crestini, cu ce teroare, cu ce frica stau. Va dati seama ce dialog au cu copiii: „Ai grija cand te duci la scoala. Fii atent. N-ai voie… uite ce-au patit altii.” E foarte dificil. Si, nu-mi inchipuiam vreodata ca sa aud despre Norvegia lucrul acesta.

Asta este farmecul crestinismului, [cand o persoana] afla despre Isus, traieste cu Isus si spune celorlalti…

Sigur, pana la urma, asa s-a dezvoltat crestinismul. Asa au trait sub istoria norvegiana, sub impresiile crestinismului si au ajuns unde au ajuns. Este ca si cum te-ai duce in Arabia Saudita. Ca si cum te-ai duce intr-un stat islamic fundamentalist unde n-ai voie sa vorbesti de Isus Hristos si de crestinism, iata, se intampla in Europa, intr-o tara de mare succes economic, cu fosta traditie crestina, dar cu impact secularizat si ateism extrem de mare, din pacate.

Ca tendinta religioasa, ce va spune pentru o Europa care intr-adevar se secularizeaza si tocmai vedem varful de lance in Norvegia acum.

Daca pana mai de curand, tendinta de secularizare a lumii occidentale europene nu parea neaparat o amenintare pentru crestinism, daca era acceptata impreuna cu beneficiile cresterii economice si ale dezvoltarii societatii si balastrul acesta numit secularizare, iata ca acum, unirea aceasta de un stat secularizat si puterea legislativa de a interveni in familiile crestine, acuzandu-le pentru ca dau educatie crestina copiilor, este intr-adevar un lucru trist, ingrijorator si cred ca trebuie sa existe o mobilizare a bisericilor crestine din toata Europa, daca nu, chiar din toata lumea, pentru ca un astfel de exemplu, un astfel de caz, arata cat de periculos poate deveni statul secularizat care are imaginea ca lupta impotriva crestinismului si impotriva educatiei crestine. In al doilea rand, n-as vrea s aincheiem fara a transmite si noi sustinerea noastra, a Bisericii Adventiste, fata de familia Bodnariu, fata de crestinii care sunt aporoape de ei si rudele lor. Ne pasa ca i se intampla lor asa ceva. Ne intristeaza, dar ii sustinem si noi in rugaciune si am vrea sa facem tot ce se poate astfel incat sa nu se mai repete asa ceva.

link – http://www.sperantatv.ro/web/lumea-religioasa-azi-invitat-nicolae-ionescu-08-12-2015/

1 Decembrie 2015

Dau un apel pentru solidaritate si rugaciune pentru aceasta familie. Pastorul Gabriel Isvan este directorul departamentului Libertatea Religioasa din cadrul Bisericii Adventiste Ziua a Saptea, zona Muntenia:

Lumea religioasa azi . invitat- Gabriel Isvan – 01.12.2015 CLICK pe POZA pentru Emisiunea VIDEO

Lumea religioasa azi . invitat- Gabriel Isvan – 01.12.2015 CLICK pe POZA pentru Emisiunea VIDEO

Lumea religioasa azi cu Beatrice Lospa

– invitat: Gabriel Isvan – 01.12.2015

Click pe poza de mai sus pentru emisiunea de la Speranta TV:

Gabriel Isvan

Gabriel Isvan

Gabriel Isvan: Apreciez demnitatea cu care familia Bodnariu comunica si decenta…
Indiferent de componentele acestui caz si de detaliile pe care nu le cunoastem, este un caz dramatic. O familie romana ramane fara cei cinci copii. Este un soc emotional pentru copii, pentru familie, pentru parinti si indiferent pentru detaliile pe care nu le cunoastem, trebuie sa fim alaturi pentru cei care trec pe aici, sa-i sustinem, sa le transmitem gandurile noastre de sustinere si sa ne rugam Domnului ca interventia Sa sa fie vizibila si situatia sa fie intr-un fel, cel putin normalizata.

Actiunea aceasta [impotriva familiei Bodnariu] nu se petrece undeva in Pakistan, intr-o alta tara unde crestinii nu au drepturi si libertati si in general nu exista drepturi si libertati. Si pentru o simpla melodie crestina, statul intra brutal, sau niste fanatici intra brutal si fac anumite lucruri. Sa stiti ca apreciez foarte mult modul de comunicare al celor implicati in acest caz pentru ca nu acuza in mod absolut gratuit si superficial autoritatile norvegiene pentru ca inca nu sunt elementele necesare care sa ne dea acest aplomb ca sa fim vehementi. Ce cred ca putem sa facem in aceasta situatie, sunt cativa pasi logici intr-o asemenea situatie, intr-o asemenea tara, intr-o asemenea democratie pana la urma urmei. Orice am putea spune despre Norvegia, dar este o tara a libertatilor.

Acum, intr-adevar, tarile nordice un alt fel de a intelege libertatea fata de noi romanii si drepturile copiilor. Asta este foarte clar, in filosofia tarilor nordice, copiii sunt ai statului, si mai mult decat ai familiei. Si statul este foarte interesat in binele copiilor. Si deja sunt proverbiale aceste idei ca daca il urechiezi pe copil sau il atentionezi putin, in Norvegia s-ar putea sa ti-i pierzi pentru ca statul actioneaza in interesul copiilor. Desi, se creaza un circ vicios. Daca in interesul copiilor e sa se desparte de parinti pentru orice motive, chiar si motive minore, cum le consideram noi,  oare chiar este in interesul copiilor sa creasca fara parintii naturali? Deja sunt niste intrebari foarte profunde  ce tin dupa filosofia dupa care actioneaza aceste state nordice. Vorbesc despre Finlanda, Norvegia, Suedia.

Norvegia, nu numai ca e o tara democrata, cu o democratie avansata, dar dintre cei 4,9 milioane de locuitori, 3,8 milioane se declara crestini si membrii ai Bisericii Norvegiei care este o biserica protestanta luterana. Pe locul 2, ca si numar al unei biserici, dintre bisericile protestante sau neoprotestante, valul al doilea de trezire spirituala, Biserica Penticostala ocupa locul acesta. Este cea mai puternica, dezvoltata, biserica neoprotestanta din Norvegia. Adica, cu alte cuvinte, repet, nu vorbim despre Afganistan sau de alte zone unde prin definite crestinismul era in afara legii, ci vorbim de o tara cu puternice radacini si traditii crestine unde biserica nationala este Biserica Protestanta. Asta inseamna ca este legata de Casa Regala samd.

Din ceea ce am inteles din postarile si declaratiile acelor implicati in aceasta situatie, in nici un caz, daca a pornit de la un cantec religios, nu poate sa fie mentinuta la nivelul acela. Nu are cum sa stea in picioare aceasta acuza. Ci, cu siguranta, acuzarea va incerca sa demonstreze ca acesti copii sunt abuzati intr-un fel sau altul. Adica, fie fizic, fie emotional.

*notite din primele 18 minute, mai sunt aprox 8 minute din emisiune)

Sursa link – http://www.sperantatv.ro/web/lumea-religioasa-azi-invitat-gabriel-isvan-01-12-2015/

 

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: