Emanuel Contac ~ despre …Imaginea de Sauron a Barnevernetului…

Sursa - Maria Goron

Sursa – Maria Goron

Ultima pe ziua de azi.

Amicii olimpieni care îmi sugerează că prea mă „isterizez” în cazul Bodnariu vs. Barnevernet îmi dau totodată temeiuri să cred că ei nu înțeleg cum funcționează în general „morfologia basmului”. Căci, inevitabil, orice caz de tipul acesta (care așază o familie în conflict cu o entitate birocratică atotputernică și inamovibilă) se prezintă minții noastre în mod simplificat, conform gramaticii universale a povestirii.

„Păi și matale dai credit basmelor?”, o să-mi reproșeze placid amicii mei olimpieni (căutând estimp funcția „block”).

Desigur, fiindcă sunt de părere că structura de adâncime a basmelor reflectă experiențe universale. Și apoi, nu cazul Bodnariu a creat organizației norvegiene imaginea de Sauron pe care o vedem. Barnevernet avea deja o reputație proastă până să apară pe radarul emoțional al românilor.

În orice caz, pretenția că Barnevernet (la pachet cu legislația norvegiană) sunt un fel de Kaaba căzută din cer, intangibilă, destinată venerației noastre, o socotesc șubredă.

Emanuel Contac, Lector universitar la Institutul Teologic Penticostal din Bucuresti

2 comentarii (+add yours?)

 1. alexpop7620
  ian. 06, 2016 @ 05:59:06

  Fiecare are amicii lui, pe facebook sau în viața reală, care caută să-l trezească la „realitate” în cazul acesta atât de mediatizat, Bodnariu. Recent, doi „prieteni” de fb. , scriau că cazul Bodnariu a devenit un fel de isterie, ca ceva narcotic și că foarte mulți am fost prinși în plasa asta. Oamenii aceștia (amândoi bloggeri) se simt deranjați oarecum de „isteria” aceasta, uitând însă că în urmă cu șase lui ei erau la fel de isterici și se dădeau de ceasul morții ca să rezolve misterul misionarilor inexistenți (Titel Maghiar & Co).
  Unul dintre ei (medic), are niște „răfuieli” mai cronice cu pastorul C. Ionescu, și se folosește acum de drama unei familii pentru a-și regla încă o parte din conturi. Cel puțin așa dă de înțeles. Celălalt recunoaște că familia asta are un necaz, dar îi suflă în aripi primului și, vrând nevrând dă apă la moara Barnevernetului: „părinții nu au avut înțelepciune și și-au pedepsit copiii”. (Oare a fost martor la „măcelărirea copiilor”?) Se pare că tentaculele Barnevernetului au ajuns și în România, hipnotizându-i pe unii români întocmai cum o face de ani buni de zile în Norvegia.

  • rodi
   ian. 06, 2016 @ 06:49:50

   am vazut o parte din rafuielile acestea si sunt de necrezut. Nu am stiut la cine s-a referit Daniel Matei, daca la Emanuel Contac, atunci inteleg mult mai bine peisajul acum. Dar, faptul ca prietenii practica ‘unfriend’ prietenilor care suporta fam. BODNARIU este cum zic americanii ‘unconscionable’.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: