Botezul Domnului ISUS HRISTOS si Botezul Omului

botez baptism

TATALUI, FIULUI, DUHULUI SFANT, ​    ​

 Toata Gloria in Veci !!!

Botezul Domnului ISUS HRISTOS si Botezul Omului

​ ​
Sarbatoarea care ne aminteste de Botezul Domnului Isus Hristos, cunoscuta mai mult sub denumirea de “Boboteaza”, se tine in fiecare an la inceputul lunii Ianuarie. Privind in ansamblu, sa vedem felul in care se tine si cateva observatii:
​ ​
1. Marea masa a celor care tin aceasta sarbatoare, nu cunosc despre ce este vorba. Ei stiu doar ca in calendar scrie ca pe data de
e “Boboteaza”, fara sa ii intereseze ce anume semnifica sarbatoarea, de ce se tine, daca trebuie sa faca ceva in ziua respectiva, daca sarbatoarea e legata de o persoana sau eveniment, etc.

       2. Categoria de oameni mentionata mai sus nu cunosc aceste lucruri pentru ca nu citesc Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia, si pentru ca cei care le dau invatatura, nu le dau invatatura necesara, sau le dau invatatura gresita (nu din Biblie, ci din alte carti, din traditie, adica din obiceiurile mosilor si stramosilor, sau asa zisilor “parinti ai bisericii”), desi ei ar trebui sa spuna oamenilor ce zice Parintele ceresc – DUMNEZEU! S-a ajuns astfel la deformari ale adevarului, adica la erezii! Dau un exemplu ce au ajuns sa faca unii din cei care pretind ca sunt crestini de 2​.000 de ani​, dar care de fapt nu respecta Cuvantul Lui DUMNEZEU scris in BIBLIE.
In anii precedenti am vazut la posturi de televiziune cum in unele locuri din Romania, in ziua de “Boboteaza”, cu un fast deosebit, un preot arunca o cruce in apa foarte rece a unui rau sau fluviu (Dunare) si cativa temerari se aruncau in apa. Cel care reuseste sa ajunga primul la cruce si s-o aduca la mal, devine eroul zilei, sau al anului (sau chiar al anilor) din satul, orasul sau judetul respectiv!
​      ​
Desigur ca media vuieste, televiziunile, radioul, ziarele transmit pe larg la ore de maxima audienta acest eveniment creat de oameni.
  Modul acesta de-a serba Botezul Domnului Isus Hristos nu are nimic de-a face cu Biblia, cu Cartea care inglobeaza Cuvantul lui Dumnezeu si care arata voia Unicului Parinte al Bisericii – DUMNEZEU, si pe care a implinit-o intocmai Fiul Sau, DOMNUL ISUS

HRISTOS!​

 Daca preotii care ar trebui sa apere si sa aplice principiile si lucrarile Lui DUMNEZEU, isi bat joc de Botezul DOMNULUI ISUS

HRISTOS, ​

 unde a fost prezenta Trinitatea, adica TATAL, FIUL, DUHUL SFANT, ce pretentii se mai poate avea de la enoriasi, care nu stiu ce scrie in BIBLIE si nici nu-i intereseaza!

De fapt, ce fac acesti oameni care se pretind crestini?
    In primul rand au schimbat tot evenimentul cu o parodie, punand traditia sau obiceiul, inventat de unii din mosii si stramosii lor, in locul adevaratului episod din viata Domnului Isus Hristos, Cel care a facut in totalitate voia lui Dumnezeu.
    Ei dovedesc prin aceasta practica inradacinata, ca in loc sa fie crestini adevarati, adica sa urmeze pe Domnul Isus Hristos, sunt crestini care s-au abatut de la Calea Dreapta aratata in Biblie, de la Domnul Isus, si au apucat pe caile alese de ei!
    Toti acestia isi fac timp de orice altceva, numai de cititul Bibliei si de aplicarea ei in viata nu isi fac timp. Au timp sa participe la astfel de evenimente, au timp sa se uite la televizor, ca li se par interesante si spectaculoase astfel de manifestari; daca se transmite si la televizor, desigur ca trebuie sa fie ceva extraordinar, cred ei! Este intr-adevar extraordinar, dar nu extraordinar de bine, ci extraordinar de rau! De ce? Nu pentru ca zice asta un om, adica eu, sau oricine altcineva, ci pentru ca zice DUMNEZEU!
    Asa a ajuns termenul de “Boboteaza” sa fie un termen incomplet, confuz, gresit. De ce? Pentru ca elimina din continut personajul principal, care nu este altul decat FIUL LUI DUMNEZEU, Domnul ISUS HRISTOS! Corect este: Botezul Domnului ISUS HRISTOS.
​   Sa vedem in continuare ce s-a intamplat acum 2.000​ de ani, ca sa stim ce si cum trebuie sa sarbatorim. Biblia spune:

 “Atunci a venit Isus din Galilea la Iordan, la Ioan, ca sa fie botezat de el.” (Matei 3:13)

​   “A boteza” este un termen din limba greaca in care a fost scris Noul Testament original, si inseamna „a scufunda”, „a cufunda”. Cuvantul „botezat” nu a fost tradus, ci adaptat in limba romana. Deci, DOMNUL ISUS  a fost „cufundat” in Iordan, nu stropit.
   “De indata ce a fost botezat, Isus a iesit afara din apa.” (Matei 3:16a)
   ( Dupa ce a fost “cufundat”, Isus a iesit afara din apa ).

A B​oteza CUFUNDA​

Etimologia

Cuvântul grec folosit în Noul Testament pentru botez este baptízein (βαπτίζειν) iar acesta înseamnă atât a cufunda cât și a scufunda. Pentru folosirea termenului cu acest sens în literatura greacă există nenumărate dovezi începând cu Platon (secolul 4 î. Hr.). În Septuaginta, traducerea greacă a Vechiului Testament, termenul baptízein (βαπτίζειν) apare doar de 4 ori. O singură dată IV Regi 5,14 se referă la scufundarea unui om în apă pentru o curățire rituală.
Ancient Greek

Etymology

From βάπτω ‎(báptō, “I dip”) +‎ -ίζω ‎(-ízō).

Pronunciation

 • IPA: /bap.tíz.dɔː/ → /βap.ˈti.zo/ → /vap.ˈti.zo/

Verb

βαπτίζω  ‎(baptízō)
 1. dipplunge
 2. immerse
 3. (passive) I drownsink (of ships)
 4.    https://dexonline.ro/lexem/boteza/6659
2) botéz, a -zá v. tr. (lat. baptĭzo, -áre, d. vgr. baptĭzo, cufund. 

​*​
Observati ca Domnul Isus Hristos era matur, nu copil; a venit singur, a intrat si a iesit din apa, a vorbit cu Ioan Botezatorul, a cerut El insusi sa fie botezat, nu altcineva (nasi, prieteni, sefi, etc.)
   *
Cate botezuri sunt?

5. Este un singur Domn, o singură credinţă, un singur botez. 

​(Efeseni 4:5).​

​    * Ce reprezinta botezul?

​ ​​12.fiind îngropaţi împreună cu El, prin botez, şi înviaţi în El şi împreună cu El, prin credinţa în puterea lui Dumnezeu, care L-a înviat din morţi.
​(Coloseni 2:12).​
     ​*​

 De ce s-a botezat Domnul Isus Hristos, pentru ca El nu a avut pacate, deci nu a trebuit sa se pocaiasca, marturisindu-si pacatele, asa cum gasim scris ca trebuiau sa faca cei care veneau la Ioan 

Botezatorul ca sa fie botezati? 

“Locuitorii din Ierusalim, din toata Iudea si din toate imprejurimile Iordanului, au inceput sa iasa la el; si, marturisindu-si pacatele, erau botezati de el in raul Iordan”(Matei 3:5-6). 
Aici vedem ca cei care erau botezati, mai intai isi marturiseau pacatele si apoi erau botezat; ​nu alti oameni marturiseau in locul lor ( nu nasii ).
     Dar sa revenim cu raspunsul la intrebare, raspuns pe care ni-l da chiar Domnul Isus:
 “…asa se cade sa implinim tot ce trebuie implinit….” (Matei 3:15)
    Deci de ce trebuie facut sau implinit botezul? Pentru ca asa a hotarat DUMNEZEU! In versetul 16 al aceluiasi capitol gasim scris:
 “De indata ce a fost botezat, Isus a iesit afara din apa. Si in clipa aceea cerurile s-au deschis, si a vazut pe Duhul lui Dumnezeu pogorandu-Se in chip de porumbel si venind peste El.” 
      Deci Duhul Sfant a confirmat ca asa a trebuit implinit.
    Iar in versetul 17 avem confirmarea finala din partea lui DUMNEZEU: 
“Si din ceruri s-a auzit un glas, care zicea: “Acesta este Fiul Meu prea iubit, in care Imi gasesc placerea.”
    Aceasta lucrare, BOTEZUL, nu este o lucrare omeneasca, ci DUMNEZEIASCA, la care a participat si participa TRINITATEA: TATAL, FIUL, DUHUL SFANT!
 ​  *
 In Numele cui se face botezul?
Ne spune chiar DOMNUL ISUS HRISTOS  in Evanghelia dupa Matei 28:18-20:

  18. Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei, şi le-a zis: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pămînt. 

19. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezîndu-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfîntului Duh. 

20. şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. şi iată că Eu sînt cu voi în toate zilele, pînă la sfîrşitul veacului. Amin.

     ​Unii, azi, fac botezul numai in Numele DOMNULUI ISUS HRISTOS (chiar daca au fost botezati in Numele TATALUI, FIULUI, DUHULUI SFANT), pentru ca asa au gasit scris in Biblie ca ar fi facut Petru si Pavel. Nu stim exact unde e greseala (poate ca cei care au scris, le-a scapat asta). Oricum, trebuie sa tinem cont cine e mai mare, Petru, Pavel, sau DOMNUL ISUS? Trebuie specificat si faptul ca Numele DOMNULUI ISUS HRISTOS e cuprins in formula prezentata de DOMNUL ISUS, cu cei trei: TATAL, FIUL, DUHUL SFANT. Facand botezul numai in Numele DOMNULUI ISUS HRISTOS, calci Cuvantul Lui, si ofensezi celelalte doua PERSOANE, pe TATAL si pe DUHUL SFANT, care de asemenea au participat la botez!
Iata aici si textul care arata cine-i mai mare si deci, de cine trebuie sa ascultam:
8. Voi să nu vă numiţi Rabi! Fiindcă Unul singur este Învăţătorul vostru: Hristos, şi voi toţi sînteţi fraţi. 
9. şi „Tată` să nu numiţi pe nimeni pe pămînt; pentrucă Unul singur este Tatăl vostru: Acela care este în ceruri.
10. Să nu vă numiţi „Dascăli`; căci Unul singur este Dascălul vostru: Hristosul. 
11. Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru.
12. Oricine se va înălţa, va fi smerit; şi oricine se va smeri, va fi înălţat. (Matei 23:8-12).​

Multi oameni isi bat joc de lucrarea 

​L​ui DUMNEZEU, dar din nefericire pentru ei, mai devreme sau mai tarziu, vor da socoteala pentru asta. Daca esti unul dintre acestia, te intreb: Cum vei sta inaintea lui DUMNEZEU, cand stii ca ai nesocotit sau ti-ai batut joc de lucrarea Lui, de BOTEZUL, pe care L-a implinit Fiul Sau si urmasii adevarati ai Lui, prin faptul ca nu te-ai botezat cum cere El in Biblie; poate ca ai tinut mai mult la religia gresita in care esti, sau poate ca ti-a fost frica sau rusine de oameni sa faci ce-ti spune DUMNEZEU. In evanghelia dupa Marcu 16:16, scrie ca insusi Domnul Isus Hristos a zis: 
“Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit; dar cine nu va crede, va fi osindit.”
 Deci El, Fiul lui Dumnezeu iti ofera mantuirea si viata vesnica daca crezi in El si faci botezul asa cum L-a facut El, urmand exemplul Lui si ascultand in totul de El.
    Daca asculti de oameni, indiferent cine au fost sau sunt ei, vei ajunge unde vor merge ei si mosii si stramosii care au schimbat Cuvantul Lui DUMNEZEU, cu datinile si obiceiurile lor.
       Cei ce vor sa ajunga la DUMNEZEU in RAI, trebuie sa calce pe urmele Fiului Sau, Domnul ISUS HRISTOS, crezand in El ca e Fiul lui DUMNEZEU si SALVATORUL lumii, pocaindu-se de pacate (si lasandu-se de ele) si facand BOTEZUL, conform 
BIBLIEI.
    DUMNEZEU sa ajute fiecaruia sa sarbatoreasca BOTEZUL DOMNULUI ISUS HRISTOS, asa dupa cum vrea El sa fie sarbatorit, si mai ales, cei care nu sunt botezati maturi, sa se boteze asa cum El s-a botezat, adica fiind matur si cufundat in apa! Amin!
         “Cercetaţi toate lucrurile şi pastrati ce este bun”, adică BIBLIC.

     DATI acest articol la CAT MAI MULTI , pentru clarificare, intarire in credinta, sau intoarcere la DUMNEZEU, prin DOMNUL ISUS HRISTOS, si convingerea DUHULUI SFANT, si va veti intalni cu rezultatele aici pe Pamant, sau in Cer!

                “…cine seamana mult, mult va secera.”

                            Ioan Burca

– robul DOMNULUI​                     
   ​Doctor in Teologie
        Iata unde s-a ajuns de la Botezul DOMNULUI ISUS HRISTOS, la bataia de joc a traditiilor mosilor si stramosilor!
       Dati click aici mai jos:
Vino la apa vietii! – Canta: „Speranta”​

Incheie azi un legamant – Canta: Daniel Popa

 
Legamant – Canta: Ovidiu Liteanu
 
Botez in Biserica Raquetas de Mar
 
Botez in Biserica din Maieru
 
Botez – Biserica din Valencia

5 comentarii (+add yours?)

 1. Lukas
  ian. 06, 2016 @ 03:47:53

  Bun articolul, felicitari D-nului Ioan Burca, poate data viitoare o sa mai atasati cateva conditii premergatoare ” Botezului „. Cand se face acesta ? scopul ? si ce reprezinta el Botezul ? asa cum reiese din Cuvantul Lui Dumnezeu, Biblia .

  • rodi
   ian. 06, 2016 @ 06:51:16

   toate articolele fratelui Burca sunt excelente (cu invatatura biblica sanatoasa si folositore tuturor) si de aceea ne bucuram sa le publicam.

 2. Ioan Burca
  ian. 06, 2016 @ 10:59:44

  Cele de mai jos sunt scrise in articol:

  * Ce reprezinta botezul?

  ​ ​​12.fiind INGROPATI împreună cu El, prin botez, şi INVIATI în El şi împreună cu El, prin credinţa în puterea lui Dumnezeu, care L-a înviat din morţi.
  ​(Coloseni 2:12).​

  Observati ca Domnul Isus Hristos era MATUR, nu copil; a venit singur, a intrat si a iesit din apa, a vorbit cu Ioan Botezatorul, a cerut El insusi sa fie botezat, nu altcineva (nasi, prieteni, sefi, etc.)

  ​ “A boteza” este un termen din limba greaca in care a fost scris Noul Testament original, si inseamna ​„a scufunda”, „a cufunda”. Cuvantul „botezat” nu a fost tradus, ci adaptat in limba romana. Deci, DOMNUL ISUS a fost „cufundat” in Iordan, nu stropit.
  “De indata ce a fost botezat, Isus a iesit afara din apa.” (Matei 3:16a)
  ( Dupa ce a fost “cufundat”, Isus a iesit afara din apa ).
  A B​oteza = CUFUNDA​

  (Deci botezul se face prin CUFUNDARE in apa, NU prin stropire.).

 3. Ioan Burca
  ian. 06, 2016 @ 11:20:47

  De ce se face botezul, in ce scop (citate din articol)?

  Domnul Isus:
  “…asa se cade sa IMPLINIM tot ce trebuie implinit….” (Matei 3:15)
  Deci de ce trebuie facut sau implinit botezul? Pentru ca asa A HOTARAT DUMNEZEU!

  (Chiar daca unele lucruri di BIBLIE nu le intelegem pe deplin (cum e si cu Cina DOMNULUI), noi trebuie sa facem CE a zis DUMNEZEU si CUM a zis EL ca trebuie facut, NU cum zic si fac alti, indiferent cine, si care sunt numai oameni, si nu sunt la mari decat DUMNEZEU si DOMNUL ISUS).

  Conditii premergatoare:

  1. CREDINTA in DOMNUL ISUS HRISTOS ca fiul LUI DUMNEZEU si MANTUITOR PERSONAL (Evanghelia asta trebuie s-o predicam):

  In evanghelia dupa Marcu 16:16, scrie ca insusi Domnul Isus Hristos a zis:
  “Cine va CREDE si se va boteza, va fi mantuit;

  2.POCAINTA (marturisirea pacatelor):

  “Locuitorii din Ierusalim, din toata Iudea si din toate imprejurimile Iordanului, au inceput sa iasa la el; si, MARTURISINDU-SI PACATELE, erau botezati de el in raul Iordan”(Matei 3:5-6).
  ​Aici vedem ca cei care erau botezati, mai intai isi marturiseau pacatele si apoi erau botezat; ​nu alti oameni marturiseau in locul lor ( nu nasii ).

 4. Ioan Burca
  ian. 07, 2016 @ 09:51:57

  In ce priveste expresia „Bun articolul, felicitari”, multumesc de incurajare, insa pentru toate si in veci, toata gloria e a DOMNULUI, pentru ca toate-s de la EL, inclusiv noi oamenii! Fiti binecuvantat si binecuvantati cu totii!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: