CE DATORAM COPIILOR NOSTRI ?

man woman kids family

Dumnezeu se adreseaza femeii cu urmatoarele cuvinte : „Voi mari foarte mult suferinta si insarcinarea ta, cu durere vei naste copii…” Gen. 3:16. Se intelege destul de clar ca initial Dumnezeu nu avea in vedere sa dea femeii o mare suferinta amestecata cu durere in timpul insarcinarii, inclusiv la nasterea de prunci. In urma savarsirii pacatului neascultarii din gradina Edenului de catre Adam si femeia lui Eva, Dumnezeu rosteste cateva hotarari impotriva lor, In astfel de conditi, normal este ca, oricarui copil nascut ar trebui sa i se ofere o grija aparte si sa aiba parte de o afectiune speciala din partea mamei… Inca de mic copilul trebuie: indrumat, pregatit, educat, disciplinat pentru viata ce-i sta inainte. Ne referim la aceste lucruri d.p.d.v. al Scripturii, asa cum ne invata Cuvantul lui Dumnezeu. Multi dintre parinti cred ca datoreaza copilului (copiilor) lor lucruri materiale cum ar fi: casa, masina, bani, etc., dar inaintea acestor lucruri avem de datorat altele mai importante si mai urgente pentru nevoile lor, cum ar fi :

Viorel UdristeINDRUMAREA – copilul trebuie indrumat de mic sa „priveasca” catre Dumnezeu, sa i se arate calea spre El, un lucru destul de esential…dar evitat de multi. „Si poruncile acestea, pe care ti le dau astazi, sa le ai in inima ta. Sa le intiparesti in mintea copiilor tai si sa vorbesti de ele cand vei fi acasa, cand vei pleca in calatorie, cand te vei culca si cand te vei scula. ” Deut. 6:6-7. Apostolul Pavel i se adreseaza lui Timotei cu urmatoarele cuvinte: „Tu sa ramai in lucrurile pe care le-ai invatat si de care esti deplin incredintat, caci sti de la cine le-ai invatat.din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Isus.” 2Tim. 3:15 Cine l-a invatat pe Timotei din pruncie Sfintele Scripturi ? ….mama sa Eunice si bunica sa Lois au facut aceasta lucrare. 2Tim:1:5 Copilul nu trebuie asteptat sa se faca mare ca sa inteleaga…cum zicem noi… si dupa aceea hai sa-i spunem cate ceva despre Dumnezeul Creator ! El deja o sa aiba mintea ocupata cu alte lucruri si s-ar putea ca Dumnezeu sa nu mai aiba loc in constiinta lui .

PREGATIREA – copiii trebuiesc – inca de mici – pregatiti pentru viata, pregatiti pentru viata cu Dumnezeu. Viata fara Dumnezeu a copilului va fi un esec si va aduce multa suferinta parintilor. Inca de mici, cand inca putem scrie pe tablita vietii lor, putem face aceste lucruri. „Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, si cand va imbatrani, nu se va abate de la ea.” Prov. 22:6

EDUCAREA – copiii trebuie educati prin prisma Cuvantului lui Dumnezeu. Toate activitatile pe care le are o familie, absolut toate…. trebuie sa fie coordonate dupa invatatura Scripturii ! …daca tot sustinem ca noi implinim voia lui Dumnezeu ! Aici multi parinti sunt deficitari….si copiii nostri umbla pe unde vor si fac ce vor pe internet si apoi vin in Biserica si slujesc cu multa „dedicare”. Parintii sunt foarte permisivi, de dragul copilului, si duhurile intunericului vin si ataca pe nesimtite ceea ce noi cladim cu greu. Acesta este doar un aspect, l-am dat ca si exemplu….dar sunt si multe altele. „Si voi parintilor, nu intaratati la manie pe copiii vostri, ci cresteti-i in mustrarea si invatatura Domnului. ” Efes.6:4. A crede ca, copilul trebuie lasat in libertate in privinta decizilor sale de orice fel, ca nu cumva sa-l „intaratam” si sa ne urasca, este total gresit !
Bineinteles ca, in spatele acestor lucruri trebuie sa stea o viata a parintilor bine asezata in Dumnezeu si in rugaciune. Aceste lucruri nu se fac doar cu cuvinte aspre si cu multa autoritate fata de propriul copil… trebuie retinut acest lucru !

DISCIPLINAREA – sunt foarte multe de zis aici, ar trebui spuse multe lucruri pe tema acestui subiect, mai ales ca astazi suntem martori la ceea ce se intampla cand copiii sunt luati, ridicati, rapiti de langa parinti lor, invocandu-se motive de tot felul. Noi trebuie sa ne disciplinam copiii dupa Scriptura, nu dupa legile facute de oameni ! Cam indrazneata afirmatia, dar acesta este adevarul. Trebuie sa ascultam mai mult de oameni sau de Dumnezeu…? FA 4:19 Copilul trebuie disciplinat doar pentru lucruri si numai pentru lucruri morale ! Foarte important. Casa fara nuia este o casa care se surpa incet dar sigur. „Cine cruta nuiaua, uraste pe fiul sau, dar cine-l iubeste il pedepseste indata.” Prov.13:24
Daca copilul greseste, poate chiar greseste prea des, enervant de des….este copilul nostru si trebuie indrumat si invatat…nu pedepsit ! Fiecare este unic in felul sau, unii se integreaza mai usor, altii destul de greu… Si parintii gresesc…si poate ca greselile parintilor sunt incomparabile fata de cele ale copiilor lor ! Pe ei cine-i pedepseste…? (omeneste vorbind)

Ca o paranteza in Romania acum 30 de ani copiii erau batuti la scoala de profesori, poate ca parintele nu indraznea sa-si loveasca copilul, din diferite motive, dar in schimb venea batut de la scoala de profesorii… care slujeau statului roman ! Pana si profesorul de DESEN ne lovea ! Groaznic, total inacceptabil, dar regimul politic le permitea aceste lucruri. Adica statul avea dreptul sa-ti loveasca copilul…iar azi, statul iti ia copilul din acelasi motiv !!! Legile umane se schimba de la o generatie la alta…..dar noi trebuie sa ramanem in Cuvantul lui Dumnezeu . „sa-si tina in supunere copiii cu toata cuviinta ” si „sa-si carmuiasca bine copiii” 1Tim. 4:4 & 12

IUBIREA – trebuie sa le oferim copiilor nostri o iubire neconditionata, o iubire exprimata prin cuvinte, o iubire exprimata prin mangaiere, o iubire exprimata prin protectie. Dumnezeu ne indeamna la aceste lucruri Tit 2:4 „ca sa invete pe femeile mai tinere sa-si iubeasca barbatii si copiii”.

Si poate, nu in ultimul rand, trebuie sa le oferim copiilor nostri, exemplul personal, in toate privintele si in toate aspectele vietii ! Suntem datori sa le asiguram cele necesare traiului si existentei lor …. „Ce-i drept, nu copiii sunt datori sa agoniseasca pentru parintii lor, ci parintii pentru copiii lor.” 2Cor. 12:14 Sa-i invatam sa caute mai intai Imparatia lui Dumnezeu, sa-i invatam sa se roage pentru lucrurile pe care si le doresc si sa lupte pentru ele, sa-i invatam sa munceasca impreuna cu noi, fie in slujire, fie in societate.
Dumnezeu sa dea multa pricepere si intelepciune parintilor care doresc sa ramana in standardele invataturii Sfintelor Scripturi.

Viorel Udriste

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: