INTERVIU EXCLUSIV! Ambasadorul Norvegiei spune totul despre situaţia familiei Bodnariu

Titlul de la Observator este adevarat (probabil) ca spune tot ce stie despre cazul Bodnariu, adica NIMIC. Apoi,  raspunsurile date la intrebarile formulate de reporter, mi-au adus aminte de ceea ce descria pastorul Viorel Iuga in discursul de la mitingul din Oradea…. :

VIOREL IUGA: Sa stiti ca noi, romanii, este o vorba de-a mea care poate supara pe unii, pentru ca am trait momente pentru care m-au intrebat oamenii, daca am vazut umbrela? Daca la noi este pizza? Stiti ce le spuneam? „Noi, romanii, ne-am dat jos din copac,” (cu ghilimele de rigoare) „dar, nu ieri. Alaltaieri.” Adica, avem o istorie. Nu suntem chiar ultimii oameni ai Europei. Mai pierdem intr-o partida de fotbal sau de vole sau de handbal, dar avem olimpici peste tot. Slavit sa fie Domnul! Romanii sunt binecuvantati de Dumnezeu cu intelepciune si cu credinta….

Discursul doamnei ambasador ne insulta inteligenta….  Dar, cititi sau vizionati dvs. ca sa va convingeti… Ce sa mai zicem de body language ?!?

Click pentru video Interviu

Click pe poza pentru video Interviu

Serviciul norvegian pentru protecţia copilului a devenit coşmarul multor familii de români stabilite în Ţara Fiordurilor. Ambasadorul Norvegiei în România explică, într-un interviu pentru Observator, că instituţia NU urmăreşte destrămarea familiilor

Are şi un mesaj către românii din Norvegia care se luptă să îşi reîntregească familiile. Priviţi materialul de mai sus!

Transcript AGNUS DEI

cu raspunsurile Ambasadorului Norvegiei, Tove Bruvik Westberg:

In unele situatii, Serviciul pentru Protectia Copilului, primeste notificari din partea unei clinici, a unei scoli, din partea unui vecin, in ce priveste un anumit copil sau a unor copii dintr-o familie. Vor incerca sa evalueze informatiile, sa obtina date in plus. Daca situatia trece drept una critica, unde sunt motive sa creada  ca exista manifestari de violenta, ca exista abuz sau neglijare, ei pot propune Consiliului un ordin de luare in ingrijire. De asemenea, pot propune Consiliului ca respectivii copii sa fie, pentru o anumita durata,  lasati in grija unor parinti de plasament. E un serviciu de asistenta, este foarte important.

Daca eu, ca vecin, observ ca un copil din vecini este victima a violentelor, ii voi sugera reprezentantul Protectiei Copilului din orasul meu sa vina sa vada despre ce este vorba, intrucat sunt ingrijorata pentru copil, pentru sanatatea si interesul lui. Nu voi interveni personal, dar imi pot exprima ingrijorarea, iar ei au oblogatia de a face verificari.

Cat de important este ceea ce are de spus copilul? Cat de important e semnalul de alarma venit din partea copilului?

Toti copiii au dreptul de a fi auziti. Nu e nici un dubiu aici. Copiii au dreptul sa fie auziti, dar trebuie luat in calcul si cum, in functie de varsta. Cand copiii au 15 ani sau peste 15 ani, devin parte in caz si au dreptul sa fie reprezentati de avocat.

Deci, nu mai devreme de 15 ani.

Nu, dar orice copil are dreptul de a fi ascultat.

Aici, in Romania, a parut ca sistemul norvegian nu e atat de concentrat asupra familiei, asa cum ati spus. A parut ca este un stat puternic, cu vointa puternica si cu decizii care in alte tari ar putea parea destul de dure. Aici in Romania, perceptia culturala a majoritatii este ca familia este cea mai importanta.  in dezvoltarea copilului, iar statul ar trebui sa isi vada de treaba sa, in afara de cazul in care se intampla o nenorocire. Se poate vorbi despre culturi diferite? Se poate vorbi despre culturi diferite?

Ma bucur ca ati formulat intrebarea in acest fel si pentru ca ati adus subiectul in discutie. Familia este pe primul loc in Norvegia, absolut! Avem, de exemplu, o rata a natalitatii peste medie, avem multe masuri de asistenta pentru familie, masuri prin care incurajam oamenii sa aiba copii, alocatia, concediul maternal, grija de asigurare, echilibru intre viata profesionala si viata de familie. Absolut nu, nu sunt doua sisteme diferite, poate moduri diferite de a actiona. Protejarea copilului e foarte importanta. Exista zero toleranta  fata de violenta impotriva copiilor, deci avem un sistem unde se intampla, uneori, sa fie nevoie de interventie in familie, cand este in interesul copilului. Principala responsabilitate pentru copii ii revine familiei, ea este celula de baza a societatii. E foarte important sa subliniez asta. Chiar e foarte bine sa ai copii in Norvegia si o spun in cunostinta de cauza, am, la randul meu, patru copii.

Exista, totusi, o forma de ciocnire, o problema de intelegere, au existat proteste in alte tari inclusiv in Romania, oamenii sunt foarte suparati, au existat mesaje dure la adresa statului norvegian  si a sistemului de protectie a copilului. Cum ati gestionat cele vazute si auzite recent?

Ma bucur ca ma intrebati asta, imi dati ocaza sa mai explic cate ceva.  In primul rand, traim intr-o lume unde avem libertate de expresie, asadar oamenii au dreptul sa protesteze si sa isi exprime parerile. E important sa ne reamintim ca, atunci cand exista un ordin de plasament, principiul confidentialitatii este respectat in proportie de suta la suta in publicul norvegian. Asta inseamna ca familia in cauza, orice familie in cauza, le poate dezvalui orice doreste celor din afara cazului, dar cei de la Protectia Copilului nu vor face asta sub nici o forma. Deci mereu exista un dezechilibru  in ceea ce ajunge la publicul larg. Admitem asta si vom ramane la fel de stricti in ce priveste principiul confidentialitatii pentru a proteja copilul, pentru a evita aparitia  unor situatii in care copilul si detalii din viata sa  sunt expusi in mass media, cu consecinte pe termen lung cu care copilul va avea de trait si mai tarziu. Asta ne reaminteste ca trebui sa informam  mai mult cu privire la societatea norvegiana, despre cum functioneaza Serviciul pentru Protectia Copilului, despre asistenta pe care o ofera. Trebuie sa aratam cat e de important, cum functioneaza in Norvegia si sa aratam principiile protectiei copilului si al interesul copiilor.  E nevoie sa comunicam pentru a face schimb de informatii intre Romania si Norvegia, in acest caz si intre serviciile de protectie  a copiilor dintre tarile noastre, Romania, are si ea, un astfel de sistem, apoi sa schimbam informatii si speram sa ajungem in acel punct si sa facem schimb de informatii.

Credeti ca astfel de proteste de strada si atentie mediatica le fac mai mult rau sau bine familiilor in cauza?

Revenind la principiul confidentialitatii, sunt de parere ca, pe cat se uita cineva mai mult la proceduri, reiese ca sunt cazuri unde exista o decizie de plasament, consiliul a decis, familia poate face apel si cazul merge mai departe intr-un tribunal regional. Poate ca nicio familie nu vrea atentie media, nu stiu, ei trebuie sa spuna asta. Dar, probabil ca nu… nu stiu.

Ca diplomat, care a fost mesajul care l-ati transmis la Oslo?

Ca ambasada, trimitem rapoarte pe tot felul de subiecte, politica de securitate, asitenta regionala, dar si cu privire la demonstratii. Observam mesajele transmise, uneori aceste mesaje nu sunt reflectia completa a ceea ce incercam noi sa prezentam, dar, de asemenea, luam in calcul ca e nevoie de mai multe informatii cu privire la societatea norvegiana si despre ce treaba buna face sistemul de protectie a copilului si cat de important este.

Si in Norvegia exista o dezbatere cu privire la serviciul pentru protectia copilului, doar ca invers. Dezbaterea se leaga de cazuri unde interventia  s-a facut prea greu. E interesant. Nu exista revolta la adresa serviciului, avem o dezbatere despre cum sa il inbunatatim, sa fim sensibili in cazuri cand un copil este in pericol, dintr-un motiv sau altul.

Ati facut referire, mai devreme, la cat de important este cuvantul  copilului in toate aceste proceduri  ale serviciului de protectie a copilului. Un copil de 10-12, 13 ani e luat la fel de in serios daca spune ca vrea sa fie redat  familiei?

Nu sunt in postura de a putea intra in detalii atat de precise, dar sistemul functioneaza  astfel incat consiliul care gestioneaza cazurile in care se emite ordinul  de luare in plasament are in vedere interesul copilului. In Consiliu exista printre membri, un om de meserie, un psiholog. Asadar, e imposibil pentru mine sa intru in detalii, dar interesul copilului este cel care primeaza.

Aveti un mesaj catre familiile de romani din Norvegia care se lupta  acum sa faca fata sistemului si care au copiii in diverse faze de luare in custodie?

Custodie e un termen foarte dur. Este vorba despre asistenta intr-o situatie unde familia are probleme  sau nu isi creste copilul in conditii acceptabile. As spune ca sper ca Romanii din Norvegia constata ca increderea in institutiile noastre  si in statul de drept, incredere pe care noi suntem educati sa o avem, este un element foarte puternic  in societatea norvegiana. Ai increderea in sistem, in institutii si simti pe pielea ta ca incearca sa actioneze in interesul cetatenilor. Asa cum am mai spus, stiu asta din experienta mea personala si, in acelasi timp, e un element important  in societatea norvegiana. Suntem educati in spiritul increderii. Sper ca orice familie, indiferent de unde vine, daca are greutati, daca are un copil dificil de gestionat la un anumit moment, sa stie ca nu risca nimic daca ia legatura cu Serviciul pentru Protectia Copilului. Ei vor incerca sa ofere asistenta si sa faca posibila indreptarea sau rezolvarea situatiei, oricare ar fi ea.

http://observator.tv/social/ambasadorul-norvegiei-in-romania-172411.html

17 comentarii (+add yours?)

 1. Manuela 🇺🇸
  ian. 26, 2016 @ 22:12:53

  Yeah, that was a complete waste of my time!

  • rodi
   ian. 26, 2016 @ 22:18:44

   this is a very telling interview in which we learn that the Norwegian diplomats think we are backwards people who use strong words when they kidnap one or more of our citizens and must be likewise brainwashed (i.e. like the norwegians) to have faith in our kidnappers. This is an unbelievable sight…

 2. Manuela 🇺🇸
  ian. 27, 2016 @ 08:46:06

  I know, but I guess that was to be expected from a paid representative of an arrogant and oppressive government. Sadly, Norwegians, especially their government, really do consider their society to be an advancement and really do look down on everyone who’s ‘behind’ them.
  She made me ILL.

 3. Lidia
  ian. 27, 2016 @ 12:33:17

  What???”Sper ca orice familie, indiferent de unde vine, daca are greutati, daca are un copil dificil de gestionat la un anumit moment, sa stie ca nu risca nimic daca ia legatura cu Serviciul pentru Protectia Copilului. Ei vor incerca sa ofere asistenta si sa faca posibila indreptarea sau rezolvarea situatiei, oricare ar fi ea.”Asta crede ca ne-am nascut ieri?Cine crede el ca se duce la Protectia Copilului sa isi dea copilul??Daca el s-a nascut in puf si nu stie ce sunt lipsuri nu stie cum e sa nu duca o viata mai cu lipsuri!Oameni cu inima de piatra!De fapt daca il cunostea pe Dumnezeu nu mai era de piatra

  • rodi
   ian. 27, 2016 @ 13:08:15

   asta este una dintre afirmatiile care ne-a facut sa folosim cuvintul ‘halucinant’ cand ne-am referit la raspunsurile incredibile ale d-nei ambasador… raspunsuri halucinante!

 4. Nick
  ian. 27, 2016 @ 23:55:39

  Asta vorbeste ca cu prostii

 5. l.e.
  ian. 28, 2016 @ 04:33:34

  Toti cei care tin cu cei care fac aceste lucruri haluciniante ,sunt ff bine platiti.

  sora Rodica am primit acsete randuri de la o persoana credincioasa, care a lucrat cu acest om, CT Popescu:
  „Dansul nu a fost jurnalist in epoca de trista amintire , .
  El a fost infiltrat intr-o institutie , era ochiul si timpanul , nu producea nimic , profesional – zero.
  Jurnalismul i s-a dat ca rasplata – dar talent deasemeni zero – doar otrava.
  Ce nu stie CTP este ca aceasta otrava pe care o varsa mereu pe media il va otravi pe el. Se autodistruge .
  Compatimiti-l !”

 6. l.e.
  ian. 28, 2016 @ 05:04:13

  Va rog daca folositi ceea ce am primit sa nu faceti remarca de unde am primit.
  Multumesc!

 7. Hadassa Coquin
  ian. 28, 2016 @ 09:26:50

  In timp ce dv cresteti copii in familie de ce ma sfidati in fata??Daca vreti sami dovediti ca sistemul BARNEVERNET e bun hai sa facem o treaba ca jntre doua mame cu toata confidentialitatea;schimbam procedurile copii dv la barnevernet si copii bodnariu in familie.Daca ajungem sa ne intelegem va apreciez daca nu va rog plecati capul BARNEVERNET este un sistem rusinos si fara Dumnezeu.

 8. Pietro
  ian. 28, 2016 @ 14:05:27

  Afara gunoaiele din Romamia.

 9. Johnny English
  ian. 28, 2016 @ 16:42:52

  Nesimtita asta ar trebui expulzata!

 10. Stefan Boloni
  ian. 30, 2016 @ 17:56:29

  It seems that this noewegian ambasador lady is not really normal. Probably it is dangerous for her children to live with her. I wonder if Romanian services should not rather take her children in custody while investigating. Solely for the interes of the children. She would discover that we are well educated, too!

  Se pare ca doamna asta ambasador nu e chiar normala. poate ca e cam periculos pentru copiii ei sa traiasca cu ia. Ma intreb daca serviciile romanesti nu ar trebui sa-i ia copiii in custodie doar cit timp investigheza. Doar pentru binele copiilor. Astfel ar afla ca sintem si noi bine educati!

 11. Trackback: Excelenței sale Tove Bruvick Westberg, ambasadorul Norvegiei în România: DE CE NE RĂPIȚI COPIII? | agnus dei - english + romanian blog
 12. ani
  feb. 03, 2016 @ 00:53:45

  oare doamna aceasta cu ras fortat o fi tot mama surogat la cei 4 copii? oare i-a purtat dansa in pantece si a suferit durerile nasterii de 4 ori si sa fie atat de insensibila? sa mai poata zambi cand stie ca e vazuta de parintii copiilor furati de tara pe care o reprezinta si sa spuna ca se bucura ca are posibilitatea sa explice cat mai bine de ce se fura copiii; n-as crede ca e mama lor adevarata.

 13. Trackback: Stirile PROTV COPIII NORVEGIEI, EP. 2. Povestea românilor care au apelat la Barnevernet și acum își văd copilul 8 ore/an (Video) | agnus dei - english + romanian blog
 14. Trackback: Stirile PROTV COPIII NORVEGIEI, EP. 2. Povestea românilor care au apelat la Barnevernet și acum își văd copilul 8 ore/an (Video) | Pastor Ciprian Barsan
 15. moreconnection
  sept. 14, 2016 @ 18:08:59

  Nu a spus nimic despre fam. Bodnariu. Nimeni nu ia pus intrebari despre abuzurile provocate de ei, de tratamentele neomenesti aplicate, de plasamentele la gay sau amenintarea advocatilor care sustin familiile si cistiga. De ce nu se dau copii inapoi daca cazul a fost cistigat in tribunal? etc.
  Sa dispara ei cu toate invataturile lor din Romania si sa-si vada de treaba lor. (sunt un popor salbatic)

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: