Deputatul OVIDIU IANE: S-a conturat faptul ca romanii din Norvegia isi trimit copiii acasa de teama Barnevernet.

Photos Ovidiu Iane

Photos Ovidiu Iane

Comunicate de presa  OVIDIU IANE, Deputat de Suceava, Parlamentul României

Despre vizita acasa la familia Bodnariu: M-am simtit ca la priveghi. Atata suferinta am vazut la acesti oameni si la apropiatii lor.

Comunicat de presă 22 ianuarie

Vineri, 22 ianuarie a.c., a continuat vizita de lucru în Norvegia a delegației Camerei Deputaților și Senatului. Am purtat discuții cu dl. Tore Hattrem, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, precum și cu dl. Kai-Morten Terning, secretar de stat la Ministerul Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale.

În cadrul convorbirilor de la Ministerului Afacerilor Externe, am reluat argumentele în favoarea reîntregirii familiei Bodnariu, Nan și a celorlate familii aflate în situații similare, mesaj care a fost structurat pe dimensiuni multiple: politică, juridică, din perspectiva dreptului internațional, a drepturilor omului, dar și a laturii morale și emoționale, care a antrenat un larg sprijin în rândul românilor din țară și din străinătate. Am arătat, de asemenea, că respectarea principiului interesului superior al copilului trebuie întotdeauna coroborată cu necesitatea prezervării familiei și a dreptului la viață privată. În context, a fost exprimată intenția părții române de a continua demersurile politice și de a coopera cu autoritățile de la Oslo pe acest subiect până la soluționarea favorabilă a acestor situații.

Întâlnirea cu reprezentanții Ministerului Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale a fost una deschisă și constructivă, fiind reiterată poziția noastră de a fi solicitată reexaminarea, sub aspect procedural, a măsurilor care au determinat separarea de copii a familiilor amintite, în conformitate cu legislația internă în vigoare, cu bunele practici necesare în astfel de situații, dar și cu prevederile internaționale în materia drepturilor omului, respectiv Convenția Europeană a Drepturilor Omului și jurisprudența relevantă a Curții Europene a Drepturilor Omului. În încheiere a fost exprimată disponibilitatea părții române de a coopera în viitor și de a continua dialogul, în baza solidei relații bilaterale existente între cele două țări.

Comunicat de presă 21 ianuarie

Joi 21 ianuarie: Dupa intalnirea de dupa amiaza cu diaspora, s-a conturat faptul ca romanii din Norvegia isi trimit copiii acasa de teama Barnevernet

Intalnirea de dimineata cu parlamentarii norvegieni de la comisia de munca si familie a fost foarte constructiva. Pe langa cazurile copiilor romani luati din familie am discutat si despre egalitatea de tratament a cetatenilor nostri pe piata muncii din Norvegia.

Miercuri 20 ianuarie: Cateva poze de la primele intalniri. Dupa ce am avut o intalnire de 3 ore cu guvernatorul regional (prefectul) in subordinea caruia este serviciul de protectie al copilului, am vizitat acasa la ea familia Bodnariu. M-am simtit ca la priveghi. Atata suferinta am vazut la acesti oameni si la apropiatii lor. Am vorbit cu ei si i-am asigurat de tot ajutorul nostru.

Comunicat de presă 19 ianuarie 

Dragi prieteni, azi 19 ianuarie plecam spre Norvegia. Sper din tot sufletul sa reusim sa obtinem atat informatiile necesare cat si promisiunea autoritatilor norvegiene ca familia Bodnariu va fi tratata corect si copiii lor vor avea posibilitatea sa se intoarca langa parintii lor. Programul delegatiei parlamentare este unul incarcat, vom discuta cu toate autoritatile implicate si responsabile astfel incat acestea sa verifice daca Barnevernet a procedat legal. Voi reveni cu detalii.

În perioada 20-22 ianuarie a.c. o delegație a Camerei Deputaților, condusă de domnul deputat Mircea Dolha, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, din care fac parte și domnul deputat Mircea Lubanovici, președintele comisiei, doamna deputat Maria Grecea, membru al comisiei, domnul deputat Ovidiu Iane, membru al comisiei, precum și o delegație a Senatului, alcătuită din domnii senatori Titus Corlățean, membru al Comisiei pentru politică externă, Ben-Oni Ardelean, secretarul Comisiei pentru politică externă și Marian Vasiliev, președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse, se află într-o vizită de lucru în Norvegia, în vederea întreprinderii de demersuri politice pentru susţinerea reîntregirii familiilor de români ai căror copii au fost preluați de Serviciul local norvegian de protecție a copilului (Barnevernet), precum familiile Bodnariu, Nan și altele asemenea. Parlamentarii români participă la un program comun de întrevederi oficiale cu autoritățile norvegiene.

Miercuri, 20 ianuarie a.c., a avut loc o întâlnire de peste trei ore cu doamna Anne Karin Hamre, guvernatorul județului Sogn og Fjordane, în jurisdicția căruia se află Redal, localitatea de reședință a familiei Bodnariu, și cu reprezentanți ai municipalității Naustdal. După prezentarea făcută de guvernator, parlamentarii români au cerut acesteia imperios reanalizarea ordinului temporar de plasament pe considerentul că măsura adoptată este una disproporționată și reprezintă o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului (potrivit legislației internaționale relevante), adăugând că există suspiciuni rezonabile privind unele vicii de procedură (nerespectarea de către Barnevernet a etapelor procedurale prevăzută în legislația norvegiană).

S-a remarcat disponibilitatea părții norvegiene de a avea un dialog deschis cu membrii delegației, doamna Guvernator admițând că situația actuală reprezintă o provocare, fiind una sensibilă pentru ambele părți.

Membrii delegației române au subliniat atașamentul față de strânsele relații existente între țara noastră și Norvegia și dorința de a continua promovarea acestora la același nivel, relevând totodată faptul că situația prezentă, și anume cazul Bodnariu și al altor familii care se confruntă cu dificultăți similare, a generat o emoție deosebit de puternică în rândul cetățenilor români, atât din țară, cât și din străinătate, din cauza lipsei de transparență de până acum, precum și a suspiciunilor care planează asupra modului de gestionare a cazurilor.

Ulterior, delegația s-a deplasat la reședința familiei Bodnariu din localitatea Redal, unde a avut discuții cu cei doi soți, a vizitat locuința și a constatat condițiile adecvate de viață și dezvoltare oferite copiilor de către părinți. La acest moment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord. De asemenea, parlamentarii au discutat cu vecini ai familiei, cetățeni norvegieni, precum și cu alți membri ai comunității locale care îi cunosc îndeaproape pe Ruth și Marius Bodnariu.

Vizita în Norvegia a delegației parlamentare continuă astăzi, 21 ianuarie a.c, și mâine, 22 ianuarie a.c., în program fiind incluse convorbiri cu comisii ale Parlamentului norvegian, cu reprezentanți ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale, precum și cu reprezentanți ai comunității românești din Norvegia.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: