BARNEVERNET, Protectia Copilului din Romania si SOLOMON

Photo credit stephen bennett

BARNEVERNET, Protectia Copilului din Romania si SOLOMON

Traim in aceste vremuri drama si marea suferinta a familiilor de romani carora li s-au luat copiii din sanul famiilor lor. Legislatia pe aceasta tema difera de la o tara la alta, dar sa vedem in cateva randuri ce spune legiuitorul pe tema disciplinarii copilului de catre parinti in Norvegia, in Romania si ce spune Cuvantul lui Dumnezeu.

Barnevernet – ” În Norvegia, aplicarea pedepselor fizice este interzisă, chiar și în scop educativ. În cazurile în care se descoperă că un copil a fost expus unui tratament violent, se va face mai întâi un efort de a schimba acțiunile părinților prin măsuri voluntare. In unele cazuri violența este atât de brutală încât se preia custodia copilului. Acest lucru se întâmplă deoarece pedepsirea fizică și psihologică a copiilor este interzisă prin lege în Norvegia. „

În Norvegia, dacă un copil se plânge că este abuzat fizic sau psihic de părinți, autoritățile îi iau plângerea în serios și demarează imediat o anchetă. Asta doar pe baza acuzațiilor sale, nu au nevoie de nimic mai mult. Dacă acuzațiile copilului sunt foarte grave – violență fizică, rele tratamente, abuz sexual, presiuni psihologice – el este luat imediat de langa parinti, fara nici o alta dovada. Aici nu vorbim de abuzuri, daca acestea exista …si exista, dovada este: Familia BODNARIU !

Protectia Copillului din Romania – este menţionat ca, copiii au „dreptul la respectarea personalităţii şi individualităţii” lor şi nu pot fi supuşi „pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante. Măsurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite decât în acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub niciun motiv pedepsele fizice ori acelea care se află în legătură cu dezvoltarea fizică, psihică sau care afectează starea emoţională a copilului”, se arată în lege.

„Totodată, copiii au dreptul să depună singuri plângere în ceea ce priveşte drepturile lor fundamentale. Copilul este informat de către părinte/reprezentant legal asupra drepturilor şi îndatoririlor ce îi revin, precum şi asupra modalităţilor de exercitare şi îndeplinire a acestora. Îndatoririle copilului se stabilesc în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate, fără ca acestea să conducă la încălcări ale drepturilor sale”, este menţionat în Legea pentru Protecţia Copilului. Plasamentul în regim de urgenţă este o măsură de protecţie specială, cu caracter temporar, care se stabileşte pentru copilul aflat în următoarele situatii:

a) abuzat, neglijat sau supus oricarei forme de violenta

b) gasit sau parasit in unitati sanitare. (ex: la nastere)

Totodată, plasamentul în regim de urgenţă se poate dispune şi în cazul copilului al cărui unic ocrotitor legal sau ambii au fost reţinuţi, arestaţi, internaţi sau în situaţia în care, din orice alt motiv, aceştia nu-şi pot exercita drepturile şi obligaţiile părinteşti cu privire la copil.

Legea Protecţiei Copilului din România şi Legea Protecţiei Copilului din Norvegia au numeroase puncte comune, însă şi diferenţe. Una dintre cele mai mari diferenţe între legile celor două ţări este faptul că în ţara noastră, un copil supus violenţelor în familie poate fi luat doar TEMPORAR de autorităţi. În Norvegia, însă, în cazul unei situaţii de violenţă în familie asupra copilului, acesta este luat DEFINITIV şi trimis spre adopţie.

SOLOMON – ajungand la Cuvantul lui Dumnezeu care vorbeste cititorilor si celor care aplica invataturile Sfintelor Scripturi in viata de zi cu zi, in Cartea Proverbelor, Solomon, fiul lui David, imparat in Israel timp de 40 de ani, inspirat de Duhul lui Dumnezeu scrie:

„Cine cruta nuiaua, uraste pe fiul sau, dar cine-l iubeste il pedepseste indata.” Prov. 13:24
„Nebunia este lipita de inima copilului, dar nuiaua certarii o va dezlipi de el.” Prov. 22:15
„Nu cruta copilul de mustrare, caci daca-l vei lovi cu nuiaua, nu va muri. Lovindu-l cu nuiaua, ii scoti sufletul din locuinta mortilor” Prov. 23:13-14 . Amin ! Aceste cuvinte sunt valabile si astazi, acestea fiind insusite de toate confesiunile crestine ( ortodoxa, reformata, romano-catolica, greco-catolica, neoprotestanta, etc.)

Acum uitandu-ne la ce am citit, se pot trage urmatoarele concluzii:

In Norvegia, sistemul lucreaza foarte intens in a lua copiii din anumite familii si dati spre adoptie in altele, familiile nu trebuie sa fie neaparat TATA si MAMA. pot fi si doi TATI, ori doua MAME ! Prin prisma invataturilor biblice aceste lucruri sunt considerate grozavii ale pacatului si se vede destul de clar ca legile nu au nici o treaba si nici o legatura cu Sfanta Scriptura.

In Romania legea este mult mai „buna”, dar si asa, se aplica doar in cazuri extreme, cand copilul este maltratat sever (viata copilului este pusa in pericol), abuzat sexual, abuzat psihic,fizic sever, neingrijiti si in cazuri de subnutritie severa. In Romania conditiile si nivelul de trai, nici nu se pot compara cu cele din Norvegia, asadar la noi poti gasi copii neingrijiti sau nealimentati corespunzator, sau care traiesc in conditii destul de precare destul de usor …lipsurile sunt multe, mai ales la cei din mediul rural !

In ce priveste disciplinarea copilului se fac abuzuri grosonale in familii, dar cazurile nu sunt cunoscute…..Protectia copilului intervine numai in cazuri mai grave. La noi este cumva in traditie sa lovesti copilul…si nu cred ca va este necunoscuta afirmatia: „Eu te-am facut, eu te omor ! ” o afirmatie urata si foarte grava, de altfel. Asa am mostenit, sistemul comunist a folosit aceste practici asupra copiilor incepand de la crese, gradinite si terminand,cand copilul implinea cei 18 ani, la terminarea liceului, ….era disciplinat de profesori, ca sa iese OM, nu o „scorpie a societatii” ! …cu aceasta formula ne „intampina” un profesor de matematica…. Din experienta proprie , pot spune ca eram loviti des de profesori, in toate modurile posibile si nu se tinea cont ca este fata sau baiat, si…ca si cum nu era indeajuns si parintele poate mai „contribuia” acasa cu ceva. Poate ca in Oltenia profesorii erau mai exigenti…dar nu cred, asa erau peste tot ! Oricum multe astfel de situatii au fost benefice, pentru formarea personala, si nu am resentimente fata de nimeni cu nimic, dar… este destul de greu, sa ceri unei astfel de generatii de parinti care a crescut in acest mod, sa faca tot ce-i sta in putere si sa nu recurga la astfel de tratamente fata de proprii copii. Adica de cand se naste copilul si pana la implinirea varstei de 18 ani, sa nu ai voie sa-l atingi, prin lovire, sau tras de urechi, sau mai stiu eu ce ! Dupa varsta de 18 ani, atunci cand un copil este lovit de parinte, deja intra sub incidenta altor legi, altele decat cea a Protectiei Copilului. Ca si credinciosi nu trebuie sa recurgem la astfel de situatii fata de copiii nostri ! Dumnezeu prin ceea ce spune lui Solomon nu incurajeaza lovirea copilului, …nicidecum !!! Dar lasa parintelui aceasta autoritate ca, atunci cand copilul se razvrateste, devine neascultator si recurge la alte lucruri grave fata de parintii lui, trebuie aplicata aceasta disciplina, de care ne vorbeste Solomon in Cartea Proverbelor ! Deci cel mai bine pentru parinti este ca, copiii nostri sa fie ascultatori si intelegatori traind astfel intr-o armonie in familie demna de oameni civilizati. Atunci cand propriul copil devine neascultator, brutal in comportament, etc. inseamna ca viata lui spirituala este in pericol. Deci cu cat copilul este tinut langa noi, cu atat va fi mai bine si pentru noi si pentru el. Traim in vremurile in care se dau legi si legi care contravin Sfintelor Scripturi si din ce in ce este mai dificil, dar….cu toate acestea trebuie sa ramanem langa Dumnezeu, noi, cat si copiii nostri ! Dumnezeu sa ne binecuvanteze !

Viorel Udriste

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: