Pastor lector univ. dr. Ioan Brie îi răspunde doamnei Alina Mungiu

Ioan Brie: Ca organizator al manifestației de la Sibiu, la care au participat peste 5.000 oameni, mă simt dator să vă contrazic și să informez publicul larg că analiza dvs. este deficientă și nu corespunde faptelor. 

Asocierea pe care dvs. o faceți între valorile de inspirație iudeo-creștină (protejarea familiei monogame, formate dintr-un bărbat și o femeie) și agenda rusă antioccidentală este nefondată, fiindcă nu actualul președintele al Rusei a inventat familia alcătuită dintr-un bărbat și o femeie ori dreptul copiilor de a crește în familia lor naturală. 

Stimată doamnă Alina Mungiu,

Ioan BrieAm luat notă cu îngrijorare de declarațiile dvs. conform cărora evenimentele organizate în România în sprijinul familiei Bodnariu ar fi parte a unei vaste campanii antioccidentale puse la cale de Rusia.

Prin intermediul articolului pe care l-ați publicat pe site-ul „România curată” („SIE, trezește-te! Rușii sunt în spatele campaniilor antioccidentale sub pretextul protecției copiilor”) aruncați un blam general asupra zecilor de mii de români care au ieșit în stradă, în România sau în diaspora, pentru a-și exprima în mod pașnic și democratic îngrijorarea cu privire la soarta familiilor dezmembrate în mod brutal de către Barnevernet, Serviciul Norvegian de Protecție a Copilului.

Ca organizator al manifestației de la Sibiu, la care au participat peste 5.000 oameni, mă simt dator să vă contrazic și să informez publicul larg că analiza dvs. este deficientă și nu corespunde faptelor. Organizatorii protestelor internaționale din diverse orașe cu o prezență românească semnificativă (Washington, Londra, Roma, Madrid, Viena, Praga, Bruxelles, Haga, Dublin, Copenhaga, Castellon, Oslo, Ottawa, Chișinău, Melbourne) sau din orașe românești (București, Oradea, Deva, Suceava, Arad, Sibiu, Constanța, Iași, Cluj, Timișoara, Baia Mare, Bistrița, Satu Mare) sunt pastori ai comunităților evanghelice (neoprotestante) românești. În ce privește familia, aceștia (și nu doar ei) îmbrățișează și promovează etosul iudeo-creștin care a alimentat sinteza identității europene vreme de nouăsprezece secole.

Asocierea pe care dvs. o faceți între valorile de inspirație iudeo-creștină (protejarea familiei monogame, formate dintr-un bărbat și o femeie) și agenda rusă antioccidentală este nefondată, fiindcă nu actualul președintele al Rusei a inventat familia alcătuită dintr-un bărbat și o femeie ori dreptul copiilor de a crește în familia lor naturală. Altminteri, pornind de la exemplul dvs., s-ar putea argumenta la fel de bine și astfel: faptul că dvs. și Vladimir Putin cădeți de acord asupra teoremei lui Pitagora vă face pe dvs. susținătoarea unei „geometrii de factură putinistă”.

Zecile de mii de cetățeni români care au ieșit în stradă au fost motivați în primul rând de sentimentul solidarității cu familia Bodnariu. Precum se știe, Barnevernet a aplicat măsuri extrem de dure, mergând până la despărțirea mamei de bebelușul ei de patru luni. Lipsa unei anchete sociale amănunțite, despărțirea copiilor între ei, plasarea copiilor în câteva orașe diferite (aflate la mare distanță de Naustdal), restricționarea aproape completă a contactului dintre părinți și copiii, toate aceste elemente au scandalizat un număr însemnat de români, indiferent de apartenența lor religioasă ori de simpatiile lor politice. Situația creată de Serviciul Norvegian de Protecție a Copilului a generat numeroase critici, în special în mediul online, pe rețelele de socializare (Facebook).

Afirmația dvs. că protestele au fost generate de un anume canal de televiziune (vă referiți probabil la Antena 3) simplifică în mod nepermis dinamica foarte complexă a unei mișcări sociale care i-a surprins pe mulți analiști și care a depășit inclusiv așteptările celor care le-au inițiat și susținut. Amploarea dezbaterii a fost posibilă în primul rând grație faptului că ea a început în mediul online. Când protestele organizate de comunitățile evanghelice (neoprotestatne) au devenit vizibile, presa românească a preluat subiectul și l-a comentat îndelung. Bulgărele mediatic s-a amplificat suplimentar fiindcă el a înglobat teme precum „disciplinarea fizică a copiilor” sau dimensiunea violenței domestice căreia, din nefericire, îi cad victime mulți copii din România.

Scrieți că în România nu a avut loc niciodată o demonstrație pentru drepturile copilului. Aveți dreptate numai dacă faceți abstracție de mitingurile de susținere a familiei Bodnariu, căci cei care au ieșit la manifestații au făcut-o pentru a apăra și drepturile copiilor separați în mod abuziv de părinții lor. Considerăm legitime aceste manifestații și credem că ele pot contribui la o revizuire serioasă a politicilor aplicate de Barnevernet sau de alte instituții, pentru ca interesul superior al copilului să nu ajungă inamicul interesului superior al unei familii de a rămâne unită.

Departe de a fi fost inspirate de agenda antioccidentală a Rusiei, protestele la care am participat și pe care le susținem au la bază o pornire civică sănătoasă, empatia față de o familie pe care o considerăm greu încercată, îngrijorarea față de politicile excesive puse în act de instituții ale unor țări care îndeobște sunt considerate „civilizate” și convingerea că între „interesul superior al copilului” și dorința bine intenționată unei instituții de a apăra interesul superior al copilului s-a insinuat un ecart neliniștitor.

Considerăm că pretenția dvs. de a decide ce este suficient de important pentru a intra în dezbaterea publică este o formă de hybris care vă situează dincolo de limitele jocului democratic, care spune că cetățenii au dreptul să se organizeze pentru a susține cauzele pe care ei le consideră semnificative. Pentru zeci de mii de oameni care au ieșit în stradă și au semnat petiții, problema felului în care sunt gestionate cazurile de tip Bodnariu de către autoritățile norvegiene este una foarte importantă. Pentru dvs. această chestiune este probabil nesemnificativă. Drept dovadă, nu v-ați aplicat cu suficientă atenție asupra fenomenului, nu ați discutat personal cu niciunul dintre organizatori și nu ați acordată o minimă atenție spațiului confesional în sânul căruia au apărut îngrijorările cu privire la tratamentul abuziv de care au parte familiile intrate în atenția Barnevernet. Ați preferat pista comodă a teoriei conspirației, conform căreia zeci de mii de români au devenit fără voia lor agenți de influență ai Rusiei. Faptele vă contrazic. Rămâne să descoperiți de ce, dacă veți accepta că există domenii în care mai puteți învăța și că excesul de competență în toate domeniile este, în fond, o formă de cecitate intelectuală.

Apreciem chemarea la vigilență pe care o adresați „serviciilor noastre secrete”, dar nu credem că ea este necesară. Cu sau fără semnalul de alarmă pe care îl trageți, instituțiile pe care le chemați imperativ la ordine își fac datoria mai mult decât credeți sau lăsați dvs. să se înțeleagă.

Pastor lector univ. dr. Ioan Brie
Lector univ. dr. Emanuel Conțac

22 comentarii (+add yours?)

 1. cornelilioi
  feb. 03, 2016 @ 21:05:13

 2. cornelilioi
  feb. 03, 2016 @ 21:33:47

 3. Dorian C
  feb. 03, 2016 @ 22:08:24

  Reblogged this on Christ4roNews.

 4. Trackback: Pastor lector univ. dr. Ioan Brie îi răspunde doamnei Alina Mungiu | Pastor Ciprian Barsan
 5. agnesD
  feb. 04, 2016 @ 03:44:32

  Reblogged this on Blog de albina and commented:
  Quite so! Ce i-o fi venit acestei culte doamne?

 6. gabriela
  feb. 04, 2016 @ 04:14:31

  Doamna Alina Mungiu sinteti datoare sa va cereti scuze in fata Româilor ..pentru afirmatiile facute…

 7. Mogosan Rozalia
  feb. 04, 2016 @ 05:11:23

  Multumim pastorului Ioan Brie pentru frumosul , inteligibilul si adevarul exprimat in articolul de raspuns adresat doamnei Alina Mungiu Pippidi.Ma alatur crestimilor din toata lumea care si-au exprimat in mod pasnic sustinerea valorilor instituite de Creator inca din genesa neamului de oameni.Familia isi are originea la inceputurile si startul creatiei societatii omenesti primordiale.Doamna Pippidi numai o mama poate iubi cu daruire jertfa si renuntare. Iubirea ei vine de la Dumnezeu , iubirea doare doamna, si striga pe uliti de durere.Dar si daca sunt oameni fara inima care nu simt durerea , fac apel la ratiunea lor care ma indoiesc ca se poate exprima astfel , fata de un sentiment atat de puternic incat caracteristic unui model cristic s-a manifestat in toata spritualitatea crestina.Un copil smuls de la sanul mamei atunci cand are mai mare nevoie de ea , este un act abuziv, inuman si starneste la revolta.Nici ratiunea Dvs.nu a facut un efort sa inteleaga asta.Ma intreb nu toti suntem oameni , nu toti avem sentimente si ratiune ?!!!!! Dumnezeu, se vede ca nu avem toti !!!!!!!.

 8. Gusti ratiu
  feb. 04, 2016 @ 05:40:34

  Câtă onoare adusă Rusiei! Așa face Rusia mitinguri? Se strâng rușii antioccidentale să cânte la miting? Așa au procedat ei in Ucraina? Unde în lume au mai făcut ei așa ceva? Ăsta este modul lor de-a fi? Nu seamănă, mai degrabă, această sinistră priveliște provocată de Barnevernet cu arenele romane in care creștinii cântau sub colții fiarelor sălbatice? Ori, poate tocmai acest adevăr devine sâcâitor si se alunecă in acuza ” scoate dracii cu Belzebut, domnul dracilor”? In Romania aproape fără întrerupere neoprotestanții au fost acuzați ca fiind trădători de neam și că s-au dat de partea occidentului. Ce eroare! Ce pâclă deasa pe ochii și sufletele împietrite!

  • rodi
   feb. 04, 2016 @ 08:45:28

   ati punctat foarte bine aici. Doamna Alina Mungi nu si-a facut temel, daca ar fi urmarit macar protestul de la Bucuresti sau articolele din presa principala a Romaniei, ar fi stiut ca s-au facut rugaciuni, s-a cantat si s-a predicat la aceste mitinguri. Dar, a ales sa nu se informeze, ca sa poata sa isi sustina aberatiile.

 9. dor de veşnicii
  feb. 04, 2016 @ 06:14:00

  Reblogged this on O Inimă Pentru România.

 10. Daniel Pavel Anton
  feb. 04, 2016 @ 06:20:32

  Pacat ca au aparut din ce in ce mai multi formatori de opinie fara creier,intr-o Romanie care isi spune crestina. „Halal natiune”.

 11. barbu brailoiu
  feb. 04, 2016 @ 07:26:01

  dar de ce nu ați protestat și în favoarrea copiilor familiei Nan?! tot copii… tot Barnevernet…

  • rodi
   feb. 04, 2016 @ 08:43:38

   Inseamna ca nu stiti absolut nimic despre proteste si mai ales despre Ioan Brie, care a mentionat specific ca protestul de la Sibiu este in sprijinul familiei Bodnariu, Nan, Radulescu si a tuturor familiilor (care nu vor sa fie numiti public) care au fost separati de copiii lor. Va rugam sa nu mai dezinformati fara sa faceti un minim efort sa va informati.

  • Damaris Secu
   feb. 05, 2016 @ 00:40:57

   Real fam Nan o sa se bucure de aceleasi privilegii. Fam. BODNARIU este o familie numeroasa si cunoscuta, iubita. Oamenii au iesit pentru ei, initual, apoi sub numele lor au militat pentru normalitate in familie. Toti au sansa. Asa sa ne ajute Dumnezeu.

  • Daniel Pavel Anton
   feb. 05, 2016 @ 04:06:27

   Domnule Brailoiu,nu stiti sa cititi? In interiorul articolului se spune:..”toate aceste elemente au scandalizat un mare numar de romani,indiferent de APARTENENTA lor religioasa ori de simpatiile politice”. Cazul familiei Bodnariu a fost picatura care a umplut paharul.

 12. valthebestverizonnet
  feb. 04, 2016 @ 08:51:56

  Foarte adevarat Dnul Ioan Brie va congradulez ,Foarte bine si adevarat zis ,daca la Doamna nui place sa se informeze mai bine

 13. cimm
  feb. 04, 2016 @ 14:25:56

  totusi nu ar fi rau sa afle si Putin, despre Barnevernet, si despre valorile democratice din Norvegia, poate si-ar da seama cat de aproape este uraciunea pustiiri cu pustiirile ei, chiar de tara lui. Fratilor bagati de seama ca femeia asta a vorbit impotriva Domnului nostru Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, facand scenete in care Isus era prezentat altfel decat ceea ce scrie in Evanghelie. Doamna aceasta dandu-si frau liber imaginatiei ei, a ajuns sa ia in desert Numele Domnului Isus, si lucrarea Lui de pe pamant, zicand despre Isus lucruri neingaduit de zis. In tara noastra a fost felicitata de unii si criticata de alti , mai multe aici: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Evangelists.

 14. Nica Ionel
  feb. 04, 2016 @ 15:32:43

  Reblogged this on tineridelanganoi.

 15. giusi
  feb. 04, 2016 @ 17:40:45

  daca acestei madame iar fi luat catelul sau pisica ,nu un copil sau mai multi altfel ar gandi sau vorbi

  • rodi
   feb. 04, 2016 @ 17:42:39

   cu siguranta… asta enerveaza la cei care sunt contra protestelor. Daca li s-ar intampla lor, altfel al vorbi. E o mare ipocrizie.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: